Bőrünk védelme a fogyás alatt

A bőrünkről

Bőrünk nem pusztán testünk védőburka, hanem sokféle, változatos működéseket végző szerv. Védi szervezetünket a külső, károsító hatásokkal szemben, emellett részt vesz az anyagcsere-folyamatokban, felfogja a külvilágból érkező ingereket. Óv a mechanikai hatásoktól, a hidegtől, a melegtől, a káros sugárzásoktól, a kórokozóktól és a kiszáradástól. Zsírokat raktároz, és részt vesz egyes anyagcseretermékek kiválasztásában is. Alapvető szerepe van a hőszabályozásban és fontos érzékszerv. Alsóbb rétegeiben tapintást, nyomást, hőmérséklet változást érzékelő idegvégződések találhatók. A bőr színe, teltsége, tapintása az egészségi állapot fontos jelzője. Az emberi bőrt három réteg építi fel: a felhám, az irha és a bőralja.

A felhámot többrétegű elszarusodó laphám alkotja. A hámréteg alsó sejtjei osztódnak, és az idősebb sejteket fokozatosan a felszín felé tolják. A felszín közelében a sejtek ellapulnak, szaruanyag halmozódik fel bennük, végül vékony szarupikkellyé alakulnak, és elpusztulnak. Az elhalt sejtekből kialakuló szaruréteg véd a kémiai és mechanikai hatásoktól, gátolja a párologtatást és a kórokozók bejutását a szervezetbe. Az igénybevételtől függően a szaruréteg gyorsabban vagy lassabban, de állandóan kopik, hámlik, és folyamatosan pótlódik az alsóbb rétegekből.

Az emberek bőrszíne nagyon változatos, az egészen világostól a sötétbarnáig szinte mindenféle árnyalat előfordul. Az emberiség fejlődése során az élőhely környezeti viszonyaihoz való alkalmazkodás következtében különböző bőrszínű népcsoportok alakultak ki. Minél erősebb ultraibolya sugárzásnak kitett területen alakult ki egy embercsoport, annál sötétebb bőrszín jellemző rá. A trópusi övezetben élő afrikai és ausztrál őslakók sötétbőrűek. Az európaiak világos bőre ugyancsak a környezethez való alkalmazkodást tükrözi. A mérsékelt övezetben az UV sugárzás nem túl erős, és a sötét bőrszín meggátolná az UV sugarak bejutását a bőrbe, és ezzel a D-vitamin szintézisét.

Az irha fő tömegét erekkel dúsan átszőtt lazarostos kötőszövet alkotja. A szabálytalan lefutású kötőszöveti rostok nagyban hozzájárulnak a bőr rugalmasságához. Az irha és a felhám között élénk anyagforgalom zajlik, hiszen a kötőszövet biztosítja a hámsejtek tápanyagellátását. A felhám hullámos felszíne nagy felületen érintkezik az irhával, és erősen tapad hozzá. Az irharétegben található szőrtüszőkbe ömlik a faggyúmirigyek zsíros váladéka. A faggyú a szőrszál mentén a bőr felszínére kerül, bevonja és átitatja a szaruréteget. Az így kialakult zsíros réteg hatékonyabban védi a szervezetet a kiszáradástól és a kórokozóktól.

A bőralja rostos kötőszövete az alatta levő izomhoz vagy csonthoz kapcsolja a bőrt. Helyenként jelentékeny mennyiségű zsírszövetet tartalmaz. A zsírszövet egyrészt tápanyagraktár, másrészt fontos szerepe van a hőszigetelésben és a mélyebben húzódó szövetek, szervek mechanikai védelmében. Elhelyezkedése, mennyisége, felhalmozódásának üteme függ a nemtől, az öröklött hajlamtól és az életmódtól. A túlzott táplálékfelvétel szinte minden esetben elhízáshoz, a zsírréteg vastagodásához vezet.


Fegyvertárunk a fogyás alatt

Nem ragozom túl, mindenkit a lényeg érdekel. Eleget olvastál tőlem a kiegyensúlyozott és tartós fogyás elméleti vonatkozásaiban. Ezúttal arról kell elméleti és gyakorlati információkat magadba szívni, hogy mi segíthet a bőrünknek legjobban fogyás alatt a regenerálódásban. Anno nagyobb figyelmet kellett volna szentelnem ennek, de sajnos akkor még nem rendelkeztem ezzel a tudással. Ezért arra ösztönzök mindenkit, hogy már a fogyás alatt óvja a bőrét, hogy elkerülhető legyen a testkontúr-javító műtét.

A szuper hármas támogatórendszer:

  • Kollagén
  • Táplálkozás
  • Hidratáltság

A kollagén

A kollagén a szervezetben a leggyakrabban előforduló fehérje, és számos szövethez, köztük a bőrhöz, az izmokhoz, a csontokhoz, az inakhoz, az agyhoz és a szívhez ad formát, erőt és épséget.

A kollagén (collagen) a "kólla" görög szóból származik, ami "ragasztót" és a francia- gène-t jelent, ami "valamit termel". Más szóval, a kollagén "ragasztó-termelő" fehérje.

Szükséges a szervezetben minden szövetet formálásához és gyógyításához. Ez az oka annak, hogy a leggyakoribb fehérjénk - a szervezetben lévő teljes fehérje 30% - a kollagén.

Száraz tömegben a kollagén képezi:

  • A sclera -k 90% -a (a szem fehér része)
  • Az inak 80% -a
  • A bőr 70-80%-a
  • A porc 60% -a
  • A csontok 30% -a
  • 1-10% -a izomtömeg

Láthatod, hogy micsoda jelentőséggel bír a kollagén a szervezeted számára. A probléma pedig az, hogy kollagént közvetlenül az élelmiszerekből nehezen tudunk bevinni (csak koncentrált formában a kiegészítőkből), így a szervezetnek meg kell termelnie.


Kollagén típusok

28 ismert kollagéntípus van. A szervezet kollagénjének körülbelül 90% -a I. típusú.

Ez az 5 leggyakoribb típus:

I.-es típusú kollagén: Mivel az I-es típus a leggyakoribb, a szervezeted minden szövetében jelen van: inak, bőr, csontok, porc, kötőszövet és fogak.

II.-es típusú Kollagén: többnyire porcban található.

III.-as típusú Kollagén: A III. Típus megtalálható az I. típusúban, az izmokban, szervekben, artériákban és egy speciális kötőszövet típusú retikuláris rostban, amely alkotja a májat, zsírszövetet, csontvelőt, lépet, és így tovább.

IV. típusú Kollagén: alkotja az alaplemezt, az extracelluláris mátrix rétegét - a sejteket támogató hálót.

V. típusú kollagén: A V. kollagén megtalálható a csontmátrixban, a szaruhártyában és a kötőszövetben, amely az izmok, a máj, a tüdő és a placenta sejtjei között létezik.

Mint látható, a kollagén szinte minden szövet felépítésében részt vesz. Éppen ezért elengedhetetlen az elégséges előállítása a jó egészség érdekében, akár kollagénképző élelmiszerekkel, akár kiegészítők segítségével.


Mire jó a kollagén?

1. Támogatja a bőr egészségét

Amikor a legtöbb ember hallja a kollagén szót, a bőr egészségére gondol. Az öregedésgátló krémek hirdetései a ráncok és az öregedés jeleinek visszafordításáról szólnak. A bőrön belüli kollagén valós és tartós előnyei belülről kifelé jönnek.

Kollagén hatása a bőrre:

  • Javítja a bőr rugalmasságát
  • Növeli a bőr hidratálását
  • Csökkenti a ráncokat
  • Megakadályozza az UV-károsodást
  • Megakadályozza az öregedés korai jeleit
  • Csökkenti az arcbőr érdességét
  • Növeli a bőrben lévő kollagén mennyiségét
  • Megakadályozza a kollagén lebontását
  • Egészségesen tartja a körmöket

A kollagén kiegészítés megakadályozhatja a törékeny és törött körmöket, és támogatja a köröm növekedését. Egy tanulmány megállapította, hogy a szájon át történő kollagén bevitelnek a következő előnyei voltak:

  • A köröm növekedése 12% -kal nőtt.
  • 42% -kal csökkentette a törött körmök gyakoriságát.
  • A résztvevők 64% -a jelentős javulást tapasztalt a törékeny körmökben.
  • A résztvevők 88% -a tapasztalt javulást 4 hét után.

A zselatin - a kollagén főtt formája - szintén javíthatja a köröm minőségét.

3. Megakadályozhatja a hajhullást

A kollagén pontos funkciója a haj őssejtjeiben és szerepe a hajciklusban még nem teljesen tisztázott, de az új, 2016-tól és 2017-től kezdődő úttörő kutatások azt találták, hogy a XVII. Típusú kollagén megakadályozhatja a

  • Korai hajhullást,
  • Haj vékonyodását,
  • Haj őszülését.

A XVII. Típusú kollagén a hajhagymás őssejtek (HFSC) része, amely segít új hajat létrehozni. A hiányosság korai öregedést okozhat a haj őssejtjeiben, ami idő előtti hajhullást okozhat. Más szavakkal, a kollagén szükséges a dús és erős fürtökhöz.


4. Elősegíti az izmok növekedését és regenerációját

Mint fehérje, a kollagén létfontosságú az izmok növekedéséhez és regenerálódásához. Kimutatták, hogy a kollagén kiegészítés:

  • Növeli az izomerőt,
  • Hatékonyabbá teszi az edzéseket,
  • Támogatja az izom regenerálódását,
  • Segít az izomrendszeri betegségek megelőzésében.
  • Felépíti az porcokat, inakat, szalagokat

A kollagén nagy részét alkotja az ízületek, inak és szalagok szöveteinek. Valójában az inak 80% -os kollagén, és az I, II, III, V és XI típusú kollagén az ínak és a szalagok alapvető keretét alkotja.

Ezért a kollagén hiánya befolyásolhatja a rugalmasságot, a mozgási tartományt és ízületi betegségeket, például a rheumatoid arthritiset és az osteoarthritiset.

Kollagén peptidekkel (erről a fogalomról később írok) történő kiegészítés segít:

  • Az inak és a szalagok épségének megőrzésében,
  • Rheumatoid arthritis és osteoarthritis megelőzésében és kezelésében,
  • Csökkenti az ízületi fájdalmakat és duzzanatot,
  • Támogatni az inak felépítését.
  • Erősíti a csontokat

A kalcium nem az egyetlen tápanyag, ami miatt aggódni kell, ha a csontok egészségéről van szó.

A csontok erőssége két dologtól függ:

  • A csontszövet mennyisége,
  • A kollagén keretrendszer szerveződése a csontokban.

Amint elérünk abba a korba, ez a kollagénhálózat meggyengül, így csontjaink kevésbé lesznek ellenállóak. Szerencsére a szervezet képes gyorsan felszívni és használni az szájon át bevitt kollagént, hogy kiegyenlítse a természetes kollagénveszteséget.

A kollagén kiegészítők alkalmazása:

  • Stimulálja a csontképző sejteket,
  • Javítja a kalcium felszívódását,
  • Gyulladáscsökkentő és antioxidáns előnyöket biztosít,
  • Növeli a törésekkel szembeni ellenálló képességet.

7. Elsegíti a szövetek regenerálódását

Tudtad, hogy a hegek többnyire kollagénből készülnek?

A legtöbb sérülésnél, a károsodott szövet teljes cseréje ebben a sérült állapotba nem lehetséges. A sebet meg kell gyógyítani extra kötőanyaggal a szövet újra csatlakozásához. Ez az extra anyag - vagy ragasztó - a kollagén.

A kollagén segít a bőr gyógyulásában:

  1. A sérülés után néhány másodpercen belül a kollagén aktiválja a sebben az alvadást, hogy megállítsa a vérzést.
  2. Ahogy a vérerek erősödnek, a fibroblasztok - kollagéngyárak - sejtek több kollagént (más néven a "ragasztót") hoznak létre, amíg a heg meg nem erősödik.
  3. A sebet követő második héten a sejtek elindítják az I. típusú kollagént - a normál bőrt alkotó típusát.

Mint látható, a kollagén jelen van a sebgyógyulás minden lépésében. A heg alapvetően erős kollagén töltőanyag, amely áthidalja a szöveti megsemmisülés, a szilárdság és az épség helyreállítását.

Ha a szervezet nem képes elegendő mennyiségű kollagént termelni, vagy C- vitaminhiánya van (ami a kollagén szintézis szempontjából döntő fontosságú), a gyógyulási képességét befolyásolhatja.


8. Egészségesen tartja a szemünket

A szemet számos kollagén képezi, de a XVIII. Kollagén különösen fontos, mert a szaruhártyáját, a retináját és a sclera-t (a szem fehér része) ezek teszik ki. A jó látáshoz elengedhetetlen.

A kollagén segít megőrizni a retina pigmentált rétegét és a szemgolyót (üvegtestet) kitöltő tiszta gélt.

9. Elősegíti a bél egészségét - kollagén hatása az emésztésre

A kollagén nélkülözhetetlen az egészséges bélhez.

Egy nemrégiben készült tanulmány kimutatta, hogy a kollagén peptidek javíthatják a diszfunkcionális bélpályát. A bélszövetben a kollagén hiánya összefüggésbe hozható a krónikus gyulladással és a gyulladásos bélbetegséggel.

10. Biztosítja a szív egészségét

A kollagén működésben tartja a szívedet, szó szerint.

A kollagén I - a szív leggyakoribb fehérjéje - a szíved három falának egyikébe koncentrálódik: a szívizom, amely a vér szivattyúzásáért felelős. Itt a kollagén két dolgot tesz:

  • Strukturális keretet biztosít a szívizomsejtekhez,
  • Merevséget biztosít a szíved falaihoz, és segít az erőátvitelben, hogy szivattyúzhassa a vért.

Elegendő kollagén nélkül a szívünk nem tudna dolgozni.

Sajnos, a kor előrehaladtával, a kollagén hálózat a szívünkben természetesen megváltozik. A kollagén szintjének ez a változása gyengíti és elvékonyítja a szívünk falát, megváltoztatja a szív működését, és megváltoztatja az artériák nyomását, amikor a szív szivattyúz. A szívrohamok és a szívbetegségek is befolyásolhatják a kollagén hálózatát. Ezért segíthet a kollagén-kiegészítés abban, hogy egészségesen tartsuk a szívünket.


11. Támogatja az agy egészségét

A kollagén szintén jelen van a neuronokban, ahol segít az oxidáció és a neurodegeneráció elleni küzdelemben.

A kutatások szerint a kollagén VI hiánya az agyban a következőket okozhatja:

  • Spontán sejthalál,
  • Nagyobb sebezhetőség az oxidatív stressz ellen,
  • Károsodott autofágia (sejtek pusztulása a szervezetben),
  • A motor és a memória feladat teljesítményének romlása.

Más szóval, a VI kollagén segít az agy megfelelő működésében, és megakadályozza a neurodegeneratív betegségek kialakulását, mint az Alzheimer-kór.


Kollagén termelés

A kollagén is egy fehérje, így az építőkövei az aminosavak. A szervezet képes a kollagént előállítani, miután az étkezési aminosavakat fehérje-gazdag ételekből, például csirke, tejtermékből és húsból lebontja.

Az aminosavak a fehérjék, így a vázizomzat alapvető építő kövei és további sok fontos feladatot látnak el, mint az enzimek termelése, izomzat,- szerveink, -szöveteink felépítése, fontos szerepük van a fehérje szintézisben, lényegében a szervezetünk teljes egészének működésében és felépítésében fontos szerepük van, a víz mellett a fehérjék teszik ki szervezetünk nagyobb részét.

A fehérjék felépítéséhez 22 különböző aminosavra van szükség. Ezek mindegyikének megvan a maga szerepe, több közülük nélkülözhetetlen a másik előállításához, egyeseket a szervezet maga képes előállítani, míg másokat nekünk a táplálkozásunkkal szükséges pótolnunk. A szervezet a fehérjéket az emésztése során bontja aminosavakra, amiket a bélrendszerből felszívódva juttat el a sejtjeinkbe.

Az állati eredetű táplálékaink, húsok, tej, tojás gazdagon tartalmazzák az aminosavakat, beleértve az esszenciális aminosavakat is, míg a legtöbb növényi eredetű fehérje forrásunk (borsó, búza, szója, fehér rizs) alacsonyabb, hiányos aminosav profillal rendelkezik (egy vagy több esszenciális aminosav hiányzik) és kevesebb biológiai értékkel rendelkeznek, vagyis kevésbé hasznosulnak jól.

Aminosavakban gazdag állati fehérjeforrások: marha, pulyka, sertés, csirke, tojás, tej, joghurt, sajt, tengergyümölcsei.

Az aminosavakban gazdag növényi fehérjék a következők: teljes kiőrlésű gabonák, lencse, csicseriborsó, fekete bab, pinto bab, mandula, dió, napraforgómag, barna rizsfehérje, borsó.

Vegetáriánusok: A vegetáriánus étrendet követőknek mindenképp ajánlott az aminosav kiegészítést alkalmazni, mivel hosszú távon, egyes aminosavak hiányos bevitele teljesítmény romlás mellett, egészség károsító is lehet.


Kollagén kiegészítők

A mai rohanó világunkban a tápanyagszintet kimeríthetjük azáltal, hogy stresszes életet élünk és folyamatos fizikai terhelésnek tesszük ki magunkat. Ráadásul a gyors gazdálkodási módszerek tápanyag-kimerülést okoznak a talajban, ami kevésbé tápláló élelmiszereket, és így magasabb tápanyaghiányt eredményez.

Itt jönnek be a kiegészítők.

A kollagén-kiegészítők könnyen hozzáférhető kollagénláncokat biztosítanak, amelyeket a szervezet az összes szükséges szövetben felhasználhat. Hatékonyabb a szervezet számára, mint az, amikor a szervezetnek a nulláról kell megalkotnia kollagén rostokat étkezési aminosavakkal.

Ezt úgy kell elképzelned, hogy míg a táplálékkal bevitt nyersanyagokat arra használja a szervezet, hogy ragasztót (kollagén) készítsen, a kollagén kiegészítők közvetlenül a kész "ragasztót" adják a szervezetnek.

Ennek köszönhetően a kiegészítők segítenek abban, hogy rövid időn belül támogathassák az egészséges bőrt, a szerveket és a szöveteket.

Manapság, a kollagén kiegészítők mindenhol ott vannak. Ha elolvasod a címét ezeken a termékeken, akkor valószínűleg láttad már a "hidrolizált kollagén" kifejezést. A terméktől függően előfordulhat, hogy a csomagoláson "kollagén peptid" vagy " kollagén hidrolizátum" feliratot találsz.

Mi a különbség? Semmi! Mindegyik ugyanaz.

Mi az a hidrolizált kollagén vagyis kollagén peptid?

A hidrolizált kollagén egyszerűen kötőszövet - általában marhából, csirkéből vagy halból -, amelyet enzimekkel és vízzel lebontottak. A kollagénben gazdag kötőszövet hidrolizált kollagénné történő átalakításának folyamatát hidrolízisnek nevezzük.

Mit jelent a "hidrolizált" kifejezés?

A "hidrolizált" kifejezés egyszerűen azt jelenti, hogy a víz által bomlik le. A kollagén vonatkozásában arra utal, hogy a kollagénben gazdag kötőszövet hogyan lett felbontva kisebb molekulákra (alacsonyabb molekulatömegű) a fokozott felszívódás érdekében.

A kifejezésről pontosabban: a hydro jelentése "víz", a lízis pedig a "sejtmembránok lebontása". Hidrolízis. Hidrolizál.

Itt van a hidrolizált kollagén peptid előállításának folyamata:

  • összegyűjtjük a marhák, csirkék vagy halak kötőszövetét,
  • A kötőszövet lebontják vízzel, enzimekkel és savakkal (ez hidrolízis),
  • A kapott folyadékot extraháljuk és szűrjük,
  • A folyadékot porrá alakítják ülepítő, kicsapásos technikával.

Nagyon sok kötőszövetre van szüksége egy kis hidrolizált kollagén előállításához. 12 gramm kollagénpor előállításához kb. 1 kilogramm kötőszövetre van szüksége. Ez csupán 1,2% -os hozam - és ezért nem olcsók a kollagén peptidek.

A hidrolizált kollagén / kollagén peptid és kollagén közötti különbség

Ha kollagénkiegészítőkről beszélünk, akkor általában hidrolizált kollagénről beszélünk. Ez a kollagénpor szokásos formája. Emlékezz rá, hogy a hidrolizált kollagén, a kollagén peptid és a kollagén hidrolizátum azonosak, nincs különbség közöttük.

De ha a testedben (vagy egy állati testben) található kollagénről beszélünk, akkor az a kollagén NEM hidrolizált kollagén.

Mi a helyzet a zselatinnal? A zselatin ugyanaz, mint a hidrolizált kollagén?

Nem egészen. A zselatin ugyanolyan aminosavprofillal rendelkezik, mint a kollagén, de kissé másképp készül. A vízben való oldódás helyett a zselatin géles. Ezért nagyszerű a levesek, pörköltek és pudingok sűrítésére.

A zselatin létrehozásához a kollagénben gazdag szöveteket nagy nyomáson forralják, hogy a kollagén molekulákat részlegesen lebontsák. A zselatint ezután kivonják, tisztítják és szárítják. Ezt részleges hidrolízisnek nevezik.

A kollagén-kiegészítőkkel ellentétben nem használnak enzimeket a zselatin előállításához. A kollagén nincs teljesen lebontva.

Ez az eljárás a zselatint aminosavak hosszú láncával hagyja, ellentétben a kollagén peptidek rövid láncával.

Ezért a zselatin kevésbé jól felszívódó és hatékony, mint a kollagén peptidek.

Melyiket érdemes fogyasztanod? Jó lehet a zselatin kollagén helyett?

A zselatin ideális, ha mindennapi életviteledben növelni szeretnéd az aminosavak bevitelét - amint azt fentebb láttad, a kollagén építőelemek kiváló forrása - de a hidrolizált kollagén sokkal jobb választás, ha a cél az, hogy gyorsabban és könnyebben növeld a kollagénszintet.


A kollagén peptidek 5 típusa

A marha kollagén a kollagén legnépszerűbb formája, ami egyben a legtöbbet kutatott is egyben.

· Marha kollagén

A használt részek: bőr, csontok, inak, porcok és a tehenek méhlepénye. A kollagén típusai: I., III. és IV. Típus. A marha kollagén a kollagén legnépszerűbb formája az élelmiszeriparban. A bennük megtalálható kollagén típusai miatt, egy kiváló fehérje, amely támogatja a test minden szövetét. Különösen hasznos a bőr és a csont egészségének javítása érdekében.


· Sertés kollagén

Felhasznált részek: Sertés bőr és csontja. A kollagén típusai: I. és III.

A sertés kollagén hasonló a marha kollagénhez, kivéve, hogy nem tartalmaz IV. típust. Mivel a legközelebb áll az emberi kollagénhez, gyakran használják az orvosbiológiai iparágban.



· Csirke kollagén

Az alkalmazott részek: csirkecomb, porc, bőr, lábtő és nyak. A kollagén típusai: I, II, III, IV, V és IX.

A hidrolizált csirke kollagén kevésbé népszerű, mint a szarvasmarha, bár a csirkecombokat széles körben használják zselatin és más alapanyagok előállítására, általában olyan országokban népszerű, mint Kína, Indonézia, Románia, Moldova és Jamaica.

A csirke peptidek kollagén típusai a használt márkától és az alkalmazott részektől függően eltérőek, de a csirkecomb (a leggyakoribb rész) rendkívül gazdag az I. típusú kollagénben.


· Tengeri kollagén

A használt részek: szövetek, bőr, koponya, szaruhártya és különböző tengeri élőlények embrió szervei.

A kollagén típusai: I. típus

A tengeri kollagén különböző tengeri állatokból származó szöveteket tartalmazhat, beleértve a halakat, tengeri csillagokat, medúza, szivacsokat, tengeri sünöket, polipokat, tintahalakat, tengeri növény és garnélarákot.

Kizárólag halakból készült termékeket nevezhetik hal kollagénnek.

A tengeri kollagénnek számos előnye van, beleértve az kinyerés során a kollagén magasabb hozamát, a környezetbarát feldolgozást és a könnyebb felszívódást (mivel könnyebb molekulái vannak).

Ez azonban csak az I. típusú kollagénre korlátozódik.


Hogyan készülnek a kollagén kiegészítők?

A kollagént enzimatikus hidrolízis útján extraháljuk. Az alábbiakban részletesen megismerheted, hogyan történik ez a folyamat a szarvasmarha-, sertés-, csirke-, halszövetek esetén:

1. lépés: A nyersanyagot -25 ° C-on vagy -4 ° C-on kell tartani. Szükséges a szövetek védelme érdekében.
2. lépés: Előkezelés: A nem kollagén pigmentek és fehérjék eltávolítása, a kollagén hozamának növelése érdekében. Ez savas vagy lúgos folyamaton keresztül történik, a szövetektől függően.
  • Savas eljárás: Kevésbé összefonódó kollagénszálak, például sertés és halbőrök törékeny nyersanyagaihoz alkalmas.
  • Alkáli folyamat: Vastagabb anyagokra, például szarvasmarha csontokra használatos.

3. lépés: Demineralizáció: Az ásványi anyagok, mint a kalcium eltávolítása a kollagén kivonásának megkönnyítése érdekében.

4. lépés: enzimatikus hidrolízis: enzimekkel történő emésztés a kollagén kötések lebontásához. Az elegyet folyamatosan 48 órán át 4 ° C-on keverik.

5. lépés: Extrakció: A kollagén szűréssel, kicsapással (megszilárdulással) és dialízissel megy végbe.

  • Szűrés: A maradékot elválasztják a kollagéntől, amely folyékony.
  • Kicsapás: A kollagén por előállításához a folyékony kollagént kicsapjuk (szilárd anyaggá alakítjuk).
  • Dialízis: A nagyobb kollagén molekulák elkülönítése a kisebbektől.

Hozam: Csak 12 g szarvasmarha, sertés vagy csirke kollagén előállításához 1 kg nyersanyagra van szükség. Ez azt jelenti, hogy a kollagén peptidek egyetlen doboza 25- 40 kg szövetből származhat. Ez a látszólag alacsony hozam azért lehetséges, mert a zsírok, ásványok és nem kollagén fehérjék nagy részét el kell távolítani a szövetekből.


Miért a marha kollagén?

A piac legjobb hidrolizált kollagénje a marha kollagén. Ez a leginkább kutatott és bizonyított egészségügyi előnyökkel jár a bőrre, a csontokra, az ízületekre, a szemre, az agyra, az izmokra, az inakra és így tovább.

Miért jobb a többi forrásnál a marha kollagén:

  • A sertés kollagén kevésbé kutatott, mint kiegészítő, és főleg ipari alkalmazásokhoz használják.
  • A csirke kollagént leginkább a madárbetegség-fertőzéssel szembeni sebezhetősége miatt érdemes elkerülni.
  • A tengeri herkentyűk és hal kollagén ígéretes előnyökkel jár, de viszonylag új, és nincs elegendő kutatásuk hatékonyságuk vagy biztonságuk biztosítása érdekében.
  • A marha kollagén alapját szolgáló részeket be lehet szerezni fűvel táplált állatokból, míg a többi kollagén számára nehezebb a kiváló minőségű alapanyagok beszerzése.

A marha kollagén I., III. és IV. típusú kollagént tartalmaz, így szinte minden kollagénigényt lefedhet.

Ne higgy tehát a hangzatos halkollagén készítmények reklámjainak, mert nem ez a legtöbb célt kielégítő kollagén fajta.


Mennyi kollagén kell?

A kollagén hatékony és biztonságos, legalább 10 g (10.000 mg) / nap dózisban, de a nagyobb mennyiség fogyasztása is biztonságos. A kollagén-kiegészítők általában ezt a dózist célozzák meg adagonként, érdemes követni a csomagoláson található utasításokat. A napi kollagén szükségletet pontosan nem lehet meghatározni, általában ajánlások vannak. Jómagam 25.000 mg-ot fogyasztok naponta (műtét után állok).

Jelenleg nincs ismert halálos dózis a hidrolizált kollagén fogyasztása esetén. Természetesen mindig keressük fel az orvosunkat, ha azt tervezzük, hogy az ajánlott napi adagot jóval meg akarjuk haladni.

Nincs "legjobb" idő a kollagén bevételéhez. A testünk a nap bármelyik részében felszívja és használja, ezért elfogyaszthatjuk bármikor. Fogyaszthatjuk egy reggeli turmixban, meleg levesekben, főzelékekben, pudingokban, bármiben. Én ízesítetlent használok legtöbbször, mert így bármibe bele tudom tenni sóstól az édes ételen át.

A kollagén egy fontos fehérje, amely nagy mennyiségben található meg a testben. A kollagén, amit gyakran a testünket összetartó ragasztónak is hívnak, felelős a bőr rugalmasságáért, az öregedés bizonyos jeleinek lelassításáért és az ízületek egyenletes mozgásának megtartásáért. Azonban ennél jóval többről van szó.

Ahogy az idő halad és mi öregszünk, a kollagéntermelés elkezd megszűnni, és ez a folyamat olyan tüneteket okoz, mint az ízületi fájdalom, a ráncok és a porcok sűrűségének csökkenése.

Számos más tényező, például a dohányzás, a napfény és a nem megfelelő étrend is negatívan befolyásolhatja a kollagén termelését.

Szerencsére rengeteg módszer létezik, amelyek elősegíthetik a kollagén szintjének növelését. A kollagénkiegészítő használata talán a legegyszerűbb és leghatékonyabb módja a jobb kollagénszint elérésének, de lehetőségünk van a kollagént tartalmazó különféle ételek fogyasztásával is növelni a szervezetünk kollagén szintjét.


Amit még érdemes tudnod...

Számos tényező támogatja a kollagén képződését és alkalmazását a szervezetben - mint például a C-vitamin, a mangán, a réz, a prolin és az antocianidinek magas mennyisége (például áfonya, cseresznye és szeder).

  • Annak érdekében, hogy a kollagén aktiválódjon a szervezetben, a kollagén- kiegészítőket (mint például kollagén protein porokat, kollagén tablettákat, kollagén kapszulákat, folyékony kollagén) érdemes aminosavak és C-vitamin forrásaival elfogyasztani.
  • Győződj meg arról is, hogy hidrolizált kollagén termékeket, például a kollagén peptideket választasz, hogy optimalizáld a kiegészítő biológiai hozzáférhetőségét és emésztését.
  • Ne feledd, hogy bár sok kozmetikában használt krém és por azt állítja, hogy kollagén hozzáadásával újjáélesztik a bőrt, ezekben a termékekben lévő molekulák általában túl nagyok ahhoz, hogy a bőr valóban felszívja. A csont, húsleveseken és kiegészítőkön keresztül javíthatjuk a testünket belülről.
  • Vedd figyelembe, hogy bizonyos élelmiszerek - különösen az aminosavakban gazdag ételek - elősegítik a kollagén termelődését. Az állati termékek, mint a tojás, a baromfi, a hal és a tej mind segíthetnek a kollagén képződésében.
  • Kétségtelen, hogy a kollagén a bőr, a csontok, az ízületek, a körmök, a haj, az inak, a szív, az agy és a szem megfelelő működéséhez elengedhetetlen, és a hiánya a degeneratív betegségekhez, például osteoporosishoz és korai bőröregedéshez vezethet.
  • A kollagén peptidek rövid kollagén láncok, amelyeket a testünk a kollagén szintjének megtartására és a kollagén degenerációjának leküzdésére használható. Gyorsabban hatnak, mint a kollagén, amit a testünknek a semmiből kell előállítania, és komoly előnyökkel jár a bőr és a csontok számára.
  • Ne feledd, hogy a legjobb kollagén forrás jelenleg a marha kollagén. Ezek hatalmas mennyiségű I és III típusú kollagént biztosítanak, és széles körben kutatták az előnyeiket.
  • Mivel íztelenek és szagtalanok, a peptideket mindenféle italhoz, snackhez és félig szilárd ételhez adhatjuk hozzá, hogy könnyedén növelhessük a kollagén szintjét.
  • A kollagén bevétele segít a test minden szövetének megerősítésében, és ragyogó bőr, erős körmök, egészséges fogak és dús haj formájában fogja a szervezetünk meghálálni.
  • Az utóbbi években a kollagént elég jól tanulmányozták gyógyászati tulajdonságainak szempontjából, hogy magabiztosan kijelenthessék, hogy ez egy fontos vegyület az szervezet számára, amelyhez nagyon sokunk nem jut elegendő.
  • A kollagén termékek széles körben kaphatóak már, valamint a kollagén tartalmú ételeket vagy a kollagén termelés beindításában segítő ételek fogyasztásával is segíthetünk a kollagén szintjének optimalizálásában, hogy minimalizáljuk az ízületi fájdalmakat, és a bőrünket puhán és simán tartsuk.
  • Felmerülhet benned a kérdés: Hogyan juthatsz hozzá természetes módon kollagénhez és milyen kollagén tartalmú ételek vannak? Mindjárt bemutatom, hogy melyek azok a kollagénben gazdag ételek, amik segíthetnek az ízületek, a hajnövekedés és a bőr egészségének megtartásában és fokozásában, valamint azt, hogy miként adhatunk hozzá étrendünkhöz olyan ételeket, amelyek segítik a szervezeted kollagén termelés beindítását.

Kollagén és táplálkozás

Kíváncsi vagy, hogyan lehet természetesen növelni a szervezet kollagén szintjét? Hogyan lehet az élelmiszereken keresztül kollagént bevinni? Néhány, magas kollagén- és elasztin szintű étel (a kötőszövetben megtalálható fehérjefajták) hozzáadása az étrendhez elősegítheti a kollagén szintjének gyors és egyszerű növelését.

Tehát milyen ételekkel pótolhatjuk a kollagént? Néhány a legfontosabb kollagénben gazdag ételek közül, amelyeket hozzáadhatunk az étrendünkhöz:

  • Csontleves

A csontok, inak, ínszalagok és a bőr pár napig tartó párolásával készített csontleves kiváló kollagénforrás, számos fontos aminosavval együtt. A csontleves már a különböző üzletekben por, vagy akár konzerv formájában is kapható, hogy segítse a könnyű elkészítést.

  • Spirulina alga

Ez a fajta alga, nagyszerű növényi eredetű forrása az aminosavaknak, például a glicin, amely a kollagén kulcsfontosságú alkotóeleme. A Spirulina szárított formában már nagyon sok helyen megtalálható, és kiválóan kiegészítő egy zöld turmixhoz, desszertekhez vagy gyümölcslevekhez.

  • Tőkehal

A legtöbb fehér halfajhoz hasonlóan, a tőkehal is gazdag az aminosavakban, például glicin és prolin. Magas esszenciális tápanyagokat tartalmaz, mint például a szelén, a B6-vitamin és a foszfor. Ügyelj azonban arra, hogy az alaszkai tőkehalat válaszd az atlanti tőkehal helyett, amely túlhalászott és kevésbé fenntarthatónak tartott faj.

  • Tojás

Különösen a tojás és a tojásfehérje a legjobb kollagén ételek közé tartozik, köszönhetően a kollagént alkotó aminosavak miatt (esszenciális aminosavakban is gazdag), beleértve a glicint és a prolint. Ha az egész tojást használja a tojásfehérje helyett, az egészséges zsírok és kiváló minőségű fehérje állandó forrását is biztosítja.

  • Zselatin

A zselatin egy olyan típusú protein, amely kollagénből származik, ezért tartják az egyik elérhető legmagasabb kollagénben gazdag ételnek. A zselatint fel lehet használni a főzéshez, és levesekbe, pörköltekbe vagy húslevesekbe keverve felhasználhatja az étkezés tápértékének növeléséhez. A zselatin-kiegészítők már széles körben kaphatóak, akár granulátum vagy por formájában is.


Hogyan lehet természetesen fokozni a kollagént növényi alapú forrásokkal?

A kollagén előállítása bonyolult és sok kiegészítő tápanyagot és vegyületet igényel a testben, hogy minden megfelelően működjön és előállításra kerüljön. A C-vitamin, a poliszacharidok, a szilícium-dioxid, a cink, a réz és az aminosavak (fehérje) mind szükségesek a szervezetben a kollagén előállításához. Tehát, egy ásványi anyagnak vagy vitaminnak a hiánya, visszatarthatja a test képességét a kollagén felszívódására és előállítására.

Szerencsére, a kollagén szintéziséhez szükséges vegyületek növényi eredetű forrásokból származnak.

A most felsorolt ételek és tápanyagok fogyasztása megadhatja a test számára azokat a tápanyagokat, melyek szükségesek a kollagén előállításához:

  • Aminosavak

Az aminosavak, amelyeket a fehérje építőelemeiként ismertek, alapvető elem a test kollagén szintéziséhez. Sokan úgy vélik, hogy a fehérjét csak állati forrásokból lehet hatékonyan előállítani. A növényi alapú fehérjék, mint például a borsófehérje vagy a rizsfehérje, együtt teljes fehérjéknek tekintendők. A teljes fehérje azt jelenti, hogy mind a 9 nélkülözhetetlen aminosavat tartalmazza, amelyet az emberi test nem képes önmaga előállítani.

Ahhoz, hogy a szervezet saját kollagén termelését fokozni tudjuk, szükséges ezeknek az építő elemeknek a biztosítsa.

  • C-vitamin

Az aminosavakon kívül a C-vitamin az egyik legfontosabb elengedhetetlen alkotóelem a természetes kollagéntermelésben. Megfelelő mennyiségű C-vitamin nélkül a test nem képes a kollagént tárolni vagy formálni. C-vitaminra van szükség a prolin aminosav hidroxilprolinná történő átalakításához. A hidroxiprolin kulcsfontosságú a kollagén szerkezetének stabilizálásában. Ennek működése lényegében, hogy stabilizálja a kollagén hármas hélix-szerkezetét. C-vitamin nélkül rossz kollagénszerkezet alakul ki, amely törékeny hajhoz, rossz bőrhöz és érzékeny ízületekhez vezet, számos egyéb tünet között. Amellett, hogy elősegíti a szervezet struktúráinak felépítését, a C-vitamin elősegítheti a bőr védelmét az UV és a szabad gyökök káros hatásaival szemben is.

  • E-vitamin

Az E-vitamin, más néven a C-vitamin szinergikusan legjobb barátja és öregedésgátló támogatója.Tudjuk, hogy a C-vitamin csökkentheti a bőr oxidatív károsodását, de ha E-vitaminnal együtt alkalmazzák, antioxidáns tulajdonságai jelentősen javulnak.


Növényi eredetű élelmiszerek, melyek a kollagén termelést fokozhatják?


  • Citrusfélék

Citrusfélék, magas C vitamin tartalommal.

A C-vitamin nagy szerepet játszik a pro-kollagén előállításában, mint a test kollagén prekurzora. Ezért kritikus, hogy elegendő mennyiségű C-vitamint fogyasszunk.

Mint valószínűleg tudod, a citrusfélék, például a narancs, a grapefruit, a citrom és a lime tele vannak e tápanyaggal. Ha van rá lehetőséged add hozzá a napi étkezésedhez ezeket a gyümölcsöket is, melyek a c-vitamin kiegészítőd hatékonyságát is növelik.

  • Bogyós gyümölcsök

Noha a citrusféléket általában előbb emlegetik a magas C-vitamin tartalmuk miatt, a bogyósok is kiváló forrást biztosítanak. Az eper valójában több C-vitamint biztosít, mint a narancs. Málna, áfonya és szeder szintén meghatározó mennyiségű adagot kínál. Ezenkívül a bogyósoknak magas antioxidáns tartalmai is vannak, amelyek megóvják a bőrt a károsodástól.

  • Fokhagyma

A fokhagyma nem csupán ízt ad az ételekhez. Fokozhatja a kollagéntermelést is. A fokhagyma magas kéntartalmú, ez egy ásványi anyag, amely elősegíti a kollagén szintetizálódását és megakadályozza a lebomlását. Fontos azonban megjegyezni, hogy mennyiség sokat számít. Valószínűleg nagyon sok fokhagyma elfogyasztására van szüksége a kollagén előnyeinek kihasználásához. De számos előnye miatt érdemes megfontolni a fokhagyma hozzáadását az étrendhez.

  • Zöld levelű zöldségek

Mindannyian tudjuk, hogy a zöld leveles zöldségek kulcsszerepet játszanak az egészséges táplálkozásban. Mint kiderül, esztétikai előnyöket is kínálhatnak. Spenót, kelkáposzta és más saláták zöldes színe a klorofillból származik, amely antioxidáns tulajdonságairól ismert. Egyes tanulmányok kimutatták, hogy a klorofill fogyasztása növeli a kollagén prekurzorát a bőrben.

  • Bab

A bab magas fehérjetartalmú élelmiszer, amely gyakran tartalmazza a kollagén szintéziséhez szükséges aminosavakat. Ráadásul sokuk gazdag rézben, ami szintén egy további tápanyag a kollagén előállításához.

  • Paradicsom

A C-vitamin másik rejtett forrása, egy közepes paradicsom ennek a fontos tápanyagnak csaknem 30% -át képes biztosítani a kollagén termelés számára. A paradicsom is nagy mennyiségű likopinnal büszkélkedhet, amely erőteljes antioxidáns a bőr támogatására.

  • Paprika

Miközben paradicsomot adsz hozzá a salátához vagy a szendvicsedhez, dobj bele néhány piros paprikát is. Ezek a magas C-vitamin-tartalmú zöldségek kapszaicint tartalmaznak, ami egy erős gyulladásgátló vegyület, melyek leküzdhetik az öregedés jeleit.

Fogyás és a kollagén

Tanulmányozták a kollagénfehérje peptideket, és megállapították, hogy azok ugyanabban a mennyiségben nagyobb telítettséget biztosítanak más fehérjefajtákkal szemben - beleértve a tejsavó- és a szójafehérjét is. A kollagén egyedi aminosavprofilja lehetővé teszi az étvágy elnyomását és a sovány izomtömeg megtartását.

Kollagén fogyás - előnyök

A fogyás sokaknak nehéz lehet, és a súly megtartása talán még nehezebb lehet. Szerencsére számos tanulmány kimutatta, hogy a kollagén segíthet. A kollagén nem csak a fogyásban támogathat, de segíthet a súlycsökkentés során kialakult néhány mellékhatás kezelésében, beleértve a test erősségének és a bőr épségének megőrzését néhány kiló elvesztése után.

Az alábbiakban öt olyan módszert találhatsz, amelyekben a kollagén nagyon hasznos lehet, amikor a fogyókúra, egészség megőrzés és jó kinézetről van szó.

  • A kollagén telítettséget biztosít, más proteinekkel ellentétben

Konkrétan, a kutatások kimutatták, hogy a kollagénfehérje peptidek még nagyobb telítettséget biztosítanak, mint más fehérje típusok. Egy klinikai vizsgálatban azt találták, hogy a kollagén 40% -kal nagyobb telítettséget biztosított, mint az azonos mennyiségű tejsavó, kazein, vagy szója, valamint azok akik fogyasztották 20% -kal kevesebbet ettek a következő étkezéskor, mint azok, akik más típusú protein fogyasztottak. Ez azt jelenti, hogy 20% -kal kevesebb kalóriát fogyasztottak, ezáltal elősegítve a fogyást, mivel kevesebb energiát vittek be. Ha teltebbnek érzed magad és azt hosszabb ideig, sokkal kevésbé valószínű, hogy a következő étkezéskor túleszed. A kevesebb energiafogyasztás a fogyás egyik kulcsa.

  • A kollagén csökkentheti az étvágyat

A kollagén fogyás előnyei között érdemes megemlíteni, hogy hozzájárul az étvágy csökkentéséhez. Egy másik, elhízott és cukorbetegek körében végzett vizsgálat azt találta, hogy a hidrolizált kollagén bevitele ösztönözte a telítő hormonok vérbe jutását.

A kollagén fogyasztása után a betegek étvágya csökkent, ami csökkentette az általánosan bevitt ételek mennyiségét. Ezek a cukorbetegek képesek voltak fogyni azáltal, hogy kevesebbet ettek, mert a kollagénfehérje fontos szerepet játszott az étvágyuk csökkentésében.

Az éhezőhormonok elnyomása önmagában nem fog közvetlenül segíteni a fogyásban. Azonban ez nagyban megkönnyíti a dolgunkat, mert nem érezzük erőteljesnek az ételek utáni sóvárgást.

  • A kollagén segíthet az izomtömeg megtartásában

Az öregedéssel testünk elveszíti az izomtömegét, és gyakran helyettesíti azt zsírral. Ez az izomvesztés korrelál a nitrogén túlzott kiválasztásával a vizelettel és az idős emberek megnövekedett étrendi szükségletével. A kutatások kimutatták, hogy a kollagénfehérje- kiegészítés hatékonyan segíthet az öregedő egyének karcsú testtömegének fenntartásában és a nitrogén egyensúlyának megőrzésében.

Egy 71-éves nők körében végzett vizsgálatban, azok a hölgyek, akik kollagén peptid kiegészítést alkalmaztak, a sovány izomtömeg és a nitrogén-egyensúly megtartásában jobb eredményt mutattak, mint azok a betegek, akik tejsavó kiegészítőket kaptak. A magasabb izomtömeg segít a fogyásban, mivel a test gyorsabban égeti el kalóriát.

Az izomtömeg megtartása természetesen az öregedés szempontjából fontos, de általában is fontos, amikor a fogyásról és az egészség megőrzésről van szó. Ha aktívak akarunk maradni annak érdekében, hogy a testünk erős maradjon, fontos, hogy támogassuk a szervezetünket, hogy megelőzhesse a sérülések, és fájdalmakat.

  • A kollagén segíthet a cellulit megjelenésének simításában

A bőr dermis rétegének megerősítésével a kollagén fontos szerepet játszik a cellulit elrejtésében is. A narancsbőr jobban láthatóvá válik, amikor a bőrünk megnyúlik, vékonyabb és megereszkedik. A kollagén a bőrünk 70% -át teszi ki, bizonyítva, hogy ez a test nagyon fontos alkotóeleme. Ez a kötőszövetek 90% -át is kiteszi.

Ezért értelemszerű, hogy a kollagén kiegészítés klinikailag bizonyítottan növeli a bőr megjelenését és javítja a rugalmasságot és vastagságot, ami fontos a bőr alatti zsírsejtek elrejtésében is.


Hogyan kell használni a kollagént a fogyáshoz?

A kollagén napi rutinba helyezése sokkal könnyebb, mint gondolnád. A kollagéntermékek ma már széles körben kaphatók, és számos formában elérhetők. A kollagént például csontlevesből is bevihetjük, ám soknak könnyebb a kollagén- kiegészítők használata. A kollagén étrendbe történő hozzáadásának legnépszerűbb módja a kollagén peptidek használata, amelyek kollagén por, kollagén kapszula, vagy folyékony kollagén formájában hidrolizált kollagén molekulák, amelyek könnyedén felszívódnak.

A kollagén nem csak fehérjeforrás, hanem

  • elősegíti a telítettség fenntartását,
  • elősegíti a fogyást,
  • elnyomhatja az étvágyat,
  • segít fenntartani a karcsú testtömeget,
  • elrejti a cellulitot, amely a fogyásból származik.

Napi fogyasztása segíthet a testünk egészségének megőrzésében, lefogyni és fenntartani - amit soha nem késő elkezdeni!


Terápiás húsleves

Hozzávalók:

  • Hús: Legjobb a marha és a borjú, de birkát, bárányt, sertést, baromfit és halat is lehet használni, akár keverve
  • Csont: Szegyporc, kuglicsont, marhalábszár-csont (velős csont), ritkacsont, gerinccsont (orja), lapockacsont, kacsa-liba-csirkeláb, farhát, (pulyka)szárny, bőrös comb, marhafarok, stb., aprólék, nyak, inak
  • Porc: porcos, bőrös részek
  • Zöldségek: répa, petrezselyemgyökér, zeller, karalábé
  • Fűszerek: borsikafű, szerecsendió, bors, só

Elkészítés:

  • A húst, csontokat, porcot tisztítás és darabolás után egy nagy fazékban hideg vízben tedd fel fő ni.
  • Amikor felforrt, szedd le a habját.
  • A tisztított, nagyobb darabokra vágott zöldségeket add hozzá.
  • Fűszerezd.
  • Hosszú ideig (akár egész éjszakán át) lassan főzd.
  • Szűrd át a levest. Ha hosszú ideig főzted, a hús és a zöldségek szétfőttek. Ezekből pürésítés után készíthetsz zöldséges húskrémet egy kis mustár és fűszerek hozzáadásával.
  • A levét le tudod fagyasztani és krémlevesekhez, mártásokhoz felhasználhatod, de gluténmentes gabonát, rizst, zöldségeket is főzhetsz benne.
  • Csak azt az adagot sózd be, amelyiket azonnal felhasználod. Amit elteszel, sózás nélkül tárold.

A levet naponta iszogathatod. Nagyon jó gyomor- és bélregeneráló hatása van a benne található sok kollagén miatt.

Hidratálás

Amikor az emberek a hidratációról beszélnek, általában az a kérdés, hogy mit és mennyit kell inniuk. Ha egyszer elkezdünk izzadni, általában vesztes harcot fogunk folytatni a folyadék- és elektrolitveszteség ellen. Ha hidratált állapotban vagyunk, nagyobb folyadék tartalékunk van, amiből közben "veszíthetünk", mint akkor, amikor dehidratáltak vagyunk.

A hidratálás a bőr víztartalmának növelését jelenti, ami által a bőr kisimult, rugalmas, élettel teli, ragyogó lesz. Ezt belsőleg, megfelelő mennyiségű folyadékbevitellel érhetjük el.

Testünk vízkészletének 10-20%-a a bőrben található. A víz a sejtek alapvető alkotóeleme, emellett szükséges a bőr felső rétegében (szarurétegben) található sejtek (korneociták) éréséhez és a természetes hámlás folyamatához is.

A fokozott vízvesztés száraz, durva tapintatú, hámló, pikkelyes bőrt eredményez. A csökkent víztartalmú bőr ráncosabb, feszül, viszket, könnyen kipirosodik és védtelenebb a kórokozókkal szemben. Ilyenkor a gyulladást és allergiás reakciókat kiváltó ágensek is könnyebben bejutnak a bőr mélyebb rétegeibe.

Nem csak fő alkotórésze a sejteknek. Funkciója sokrétű: oldószer, vívőanyag, hőtároló, sok biokémiai reakció kiindulási és végterméke. A víz szállítja sejtjeink számára a nélkülözhetetlen tápanyagokat (vitaminok, ásványi sók), majd a keletkező salakanyagokat is elszállítja.

Mennyi vizet kell inni?

Fontos tudni. Aki nem iszik elég vizet, annak a vére is besűrűsödik. Ilyenkor nem jut át a finom hajszálereken így nem kapnak elég oxigént a test egyes részein. A salakanyag elszállítása akadályba ütközik. Folyadékszükséglete mindenkinek más. Függ a testsúlytól, a napi testmozgástól és egyéb tényezőktől is. Átlagban minimum mindenkinek kell annyit innia, mint amennyi a tényleges energia igénye (pld. ha 2.000 kcal a tényleges energiaigény, akkor 2L), de minimum a 2L-hez közelítsen a legkevesebb megivott folyadék naponta. Túlzásba vinni nem kell és nehéz is.

A legjobb a tiszta víz. Minden, ami már ízesített, biztosan tartalmaz valamilyen adalékot. Kalóriafogyasztás szempontjából a kalóriamentes italok beleférnek, de ha a bőr hidratáltsága a cél, akkor a savas közegű folyadék (szénsavas üdítők) ezen ront. Ezért módjával igyunk kalóriamentes üdítőket.

Összefoglalva

Fogyásodat és bőröd állapotát segítik

1. Kollagén kiegészítők (por, folyékony, tabletta). Arra figyelj, hogy CSAK olyan terméket vásárolj, amiben minimum 10 g (10.000 mg) kollagén van, azaz azokat a tabletta formájú kollagén forrásokat, ahol napi 3-6 tablettát kellene ahhoz bevenned, hogy elérd a 10g kollagént, anyagilag veszteséges megvenned. Válassz lehetőség szerint kollagén proteint. Ehhez bátran ajánlom a myprotein termékeit, minden ízben finomak. Ízesítetlen formában is veheted, akkor mindenféle ételbe bele teheted. A piacon, ma a leggazdaságosabb a myprotein kollagén protein árban és kiszerelésben (nem szponzorál a myprotein, ezt termékhasználóként írom).

2. Kollagén termelést serkentő állati és növényi eredetű termékek és ételek (pld. terápiás húsleves). Azaz legyen az étrendedben gyakrabban a következő élelmiszerekből, ételekből: terápiás húsleves, húsfélék (marha, pulyka, sertés, csirke, ne csak színhús, hanem porcosabb részek is), tojás, alga, tőkehal, zselatin, sajt, tej, joghurt (tejtermékek csak akkor, ha nincs érzékenység), teljes kiőrlésű gabonák, lencse, csicseriborsó, bab, mandula, dió, napraforgómag, borsó, citrusfélék, bogyós gyümölcsök, fokhagyma, paradicsom, paprika, zöld leveles zöldségek

  • Kollagén beépülését segítő táplálék-kiegészítők (C-vitamin, E-vitamin)

4. A legjobb bőröd és fogyásod szempontjából a marha kollagén, ne higgy a divathullámnak, miszerint a halkollagén az új generációs kollagén. Az e-book- ban láthatod, melyik típusú kollagén mire való. Azt vedd, amelyik a te problémádra megoldás. Bőr, fogyás esetén a marha a legjobb választás.

5. Megfelelő folyadék fogyasztás nélkül a salakanyagok nem távoznak és a tápanyagok sejtekhez juttatása is nehezebb, ezért igyál elegendő vizet.

Programok

E-book | Szülinapi mentorprogram

Komplex 9 havi program (Elmélet, gyakorlat, 1000+ recept, munkafüzet) Személyes akcióterv 8 hetes mentorálás, hogy jól indulj el Inzulinrezisztencia, pajzsmirigy problémák, extrém túlsúly, emésztőrendszeri gondok, PCOS, gyulladásos állapotok, mentális önfejlesztés, motiváció Válts koplalásmentes, könnyen betartható, fenntartható programra és indulj el velem. 8 hét alatt átbeszéljük azt, neked mire van szükséged, hogyan tudsz zökkenőmentesen indulni. Te döntöd el, mikor kezdünk. Indulás: október 1-31, november 1-30 vagy január 1-31 között.

22 000 Ft 36 000 Ft

Nyomdai csomag | Szülinapi mentorprogram

Komplex 9 havi program (Elmélet, gyakorlat, 1000+ recept, munkafüzet) Személyes akcióterv Nyomdai programkönyvek 8 hetes mentorálás, hogy jól indulj el Inzulinrezisztencia, pajzsmirigy problémák, extrém túlsúly, emésztőrendszeri gondok, PCOS, gyulladásos állapotok, mentális önfejlesztés, motiváció Válts koplalásmentes, könnyen betartható, fenntartható programra és indulj el velem. 8 hét alatt átbeszéljük azt, neked mire van szükséged, hogyan tudsz zökkenőmentesen indulni. Te döntöd el, mikor kezdünk. Indulás: október 1-31, november 1-30 vagy január 1-31 között.

22 000 Ft 36 000 Ft

Haladó Mentorprogram Nyomtatott könyv 12+ hónap

9 havi mentorprogram tagsággal rendelkező tagok számára Haladó (2.0) program: Emésztőrendszeri diagnosztika AIP, FODMAP, gyulladáscsökkentő étrendek 250+ recepttel 200+ otthoni edzésgyakorlat edzéstervek kezdőtől haladóig online edzések a program csoportban ősztől 12+ hónap tagság

36 000 Ft 60 000 Ft

Egyéni életviteli és táplálkozási tanácsadás

A Mentorprogram személyre szabott. Ha nem tudod eldönteni, neked való-e és egyáltalán milyen területen kell változtatnod a céljaidhoz, egyéni konzultációra van szükséged. Neked ajánlott, ha tanácstalan vagy és szeretnéd, hogy átbeszéljük az étkezési szokásaidat, az étellel való viszonyodat, a céljaidat. 100% online, 45 perces telefonos beszélgetés Kielemezzük a laborodat és egészségügyi értékeidet, illetve az étkezési naplódat - elmondom, mit gondolok és mit javaslok Megvizsgáljuk az életviteledet és a vakfoltokat Körbe járjuk a mentális eszközeidet, lehetőségeidet Megnézzük és átbeszéljük a kitöltött részletes kérdőívre adott válaszaidat és az étrendnaplódat és felállítjuk azokat a célokat, amelyek célirányosan neked jelentenek megoldást. Amennyiben az útvonal számodra szimpatikus és 30 napon belül Mentoráltammá válsz, a mentorprogram díjába az egyéni konzultációs díjat beszámítom.

25 000 Ft

Mentorprogram | E-book

A program elemei: 1. 166 oldalas programkönyv és munkafüzet e-book 2. 174 oldalas ételportfólió 606 db étellel és 3 x 100 alapanyagos varázsmenürendszerrel szabad ételtervezéshez - e-book 3. Akcióterv e-book 4. Zárt facebook csoport 5. Podcast csatorna 6. 9 hónap mentorálás és korlátlan konzultációk

46 000 Ft 80 000 Ft