14. A 3. napi menüötlet

2021.05.20

3. napi menüötlet

Az ingyenes Idén Lefogyok ételportfólióból

Reggeli

Cottage palacsintányos - hozzávalók 1 adaghoz:

  • 2 db tojás
  • 1 tk vaníliakivonat
  • édesítő igény szerint
  • 6-7 szem bogyós gyümölcs
  • 125 g cottage cheese vagy zsírszegény túró
  • 2 csapott ek zabliszt vagy teljes kiőrlésű liszt

Recept:

Helyezzük a cottage cheese-t egy tálba, adjuk hozzá a tojássárgáját (tartsuk meg külön a fehérjét), és törjük össze egy villával. Adjuk hozzá a lisztet is, s alaposan keverjük össze. Verjük fel a tojásfehérjét szilárd habbá és adjuk hozzá a túrókeverékhez. Finoman keverjük össze. Süssük meg a palacsinták mindkét oldalát. 6-7 szem bogyós gyümölcsöt választhatunk mellé.


Vacsora

Juhtúrós, gombás burgonya - hozzávalók 4 adaghoz:

  • 150 g juhtúró
  • 1 ek olívaolaj
  • 600 g gomba
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek kakukkfű
  • 4 db burgonya

  • 4 db tojás

  • só, bors

Recept:

A burgonyákat tegyük fel főni 5 percre, majd szűrjük le. Forrósítsunk fel sütőbe is tehető serpenyőben olajat, pirítsuk meg a burgonyát, a gombát és a fokhagymát kb. 6-8 percig. Keverjük hozzá a kakukkfüvet és még 1 percig pirítsuk. Ha nincs olyan serpenyőnk, ami sütőbe is tehető, kanalazzuk át a keveréket egy hőálló edénybe. Keverjük hozzá a juhtúrót, csináljunk fészket a tojásoknak, üssük bele a lyukakba. Süssük sütőben így a tálat 12-15 percen át.

Ebéd

Holstein szelet spenóttal - hozzávalók 2 adaghoz:

  • 300 g pulykamell vagy csirkemell
  • 240 g spenót
  • 140 g csiperkegomba
  • 1 db paprika
  • 2 db tojás
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 tk olaj vagy kókuszolaj
  • 100 g basmati rizs vagy köles vagy quinoa
  • só, bors

Recept:

A pulykamellet felszeleteljük, kiklopfoljuk, és egy serpenyőben kevés zsiradékon mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Sóval, borssal ízesítjük. Egy másik serpenyőben a spenótleveleket megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a cikkekre vágott gombát sóval, borssal, zúzott fokhagymával gazdagon fűszerezve. Mikor már a spenót és a gomba is megpuhult, hozzáadjuk az apróra vágott paprikát, és épphogy beleforraljuk az ételbe. Megfőzzük a rizst. Tálaláskor a tányérra halmozzuk a köretet és a zöldségeket, rá vagy mellé a hússzeleteket, amire adagonként 1 darab tükörtojást teszünk.


Snack

Virslis, sajtos stanglik - hozzávalók 10 adaghoz:

  • 1 csomag leveles tészta (aldi LIGHT)
  • 8 db műbeles sertésvirsli
  • 2 ek tejföl
  • só, bors
  • 1 db tojás
  • 30 g füstölt sajt
  • 30 g trappista

Recept:

A stanglikhoz a leveles tészta lapjait széthajtjuk, majd 4-4 egyenlő téglalapra vágjuk őket hosszában. A lehámozott virsliket a téglalapok közepére tesszük, és egy fogvájóval pár helyen megszurkáljuk. A virslik körül 1-2 centinként bevagdossuk a tésztalapokat úgy, hogy a virsli alatt nem vágjuk át a tésztát. Az így kapott tésztacsíkokat egyszer jobbról, egyszer balról ráhajtogatjuk a virslire. A körbefont tészta tetejét pedig lekenjük a tejföllel, sóval és borssal elkevert tojással, majd megszórjuk a tetejét a kétféle reszelt sajttal. 175 fokosra előmelegített sütőbe tesszük 25-35 percre.