Hogyan kell fogyni okosan?

2022.09.13

Fogynom kell, de hogyan?

Mindenki ezt kérdezi

Mielőtt bárki fogyási szándékot állít fel, 3 irányból kell megközelíteni ezt:

 1. egészséges túlsúlyosként indulsz-e el
 2. van-e egészségügyi romlás hormonális szinten: inzulinrezisztencia, PCOS, pajzsmirigy alulműködés, pajzsmirigy-felülműködés, autoimmun pajzsmirigy problémák, pre-diabétesz, 2-es típusú cukorbetegség, endometriózis, ösztrogén-dominancia, menstruációs ingadozás
 3. van-e emésztőrendszeri probléma: puffadás, reflux, gázosodás, nem normális emésztési folyamatok, epegondok, zsírmáj, intoleranciák (tej, glutén, stb.), fáradékonyság, hajhullás, bőrproblémák

Ha erre a három kérdésre tudjuk a választ, akkor tovább lehet boncolgatni az elhízás körülményeit:

 1. gondod van-e az étellel (érzelmi evés, stressz evés, bánatból történő evés)
 2. vannak-e falásrohamaid, zugevésed, csillapíthatatlan evéskényszered
 3. milyen az éhségérzeted: állandóan éhes vagy, soha nem vagy jóllakott vagy épp nem vagy éhes és nagyon rendszertelen a táplálkozásod (inkább a nap második felére tolódva)
 4. milyen körülmények, indokok állnak annak hátterében, hogy súlyosan elhíztál: milyen életmód, milyen étkezési szokások, milyen életmódbeli szokások sodortak ilyen állapotba

Még semmire nem tértem ki konkrétan, de már olyan tényezőket boncolgatok, amelyekkel a legtöbb életmódváltó nincs tisztában vagy nem teljesen van tisztában ezzel, esetleg magának sem tudja beismerni a gondok forrásait, eredetét.

Az életmódprogramra jelentkezők 60-70%-a már valamilyen hormonális problémával keres fel. A maradék 30-40% vallja azt, hogy nincs problémája, miközben közülük nagyjából 5%-nál valós ez az állítás. Azaz azon nők köre, akik azt gondolják magukról, hogy egészségesek, csupán nem tudnak arról, hogy nem azok.

Ez azért van, mert akkor kezdünk el gyanakodni bármilyen eltérésre, amikor már fáj, amikor már akadályoz bennünket valamiben sok tényező, ezért alaposan kivizsgáltat minket például a nőgyógyászunk vagy az endokrinológusunk, mert nem jön a baba, nincs menstruáció, hullik a hajunk, gyulladt az arcbőrünk, indokolatlanul puffadunk vagy épp nem tudunk lefogyni.

A nők akkor fordulnak orvoshoz, amikor már komoly gondjuk akad, nem pedig akkor, amikor még megelőzhető lenne a hormonális eltolódások jelentős része.

Azért van ez, mert elhízottan, nem törődve a kövérséggel lábon vagyunk képesek kihordani a plusz kilókat. Ez (egy ideig) nem okoz tüneteket, komoly fájdalmakat, amíg a testünk tűri a strapát, ezáltal megtanulunk eggyé válni számtalan életfunkcióval, amely már nem normális, csupán azt hisszük, hogy az. Ilyen a puffadás, a reflux, az éjszakai horkolás, a hajhullás, a piros, érzékeny arcbőr, a striák, az extra fáradtság, a rossz alvás, a száraz bőr, a nehéz székelés, a gyomor fájdalom, a különböző ételek után kellemetlen érzés, a plusz kilók.

Vagyis, akkor kezdünk el megoldás után kutatni, mikor már nyakig benne vagyunk és jókora kifogásrendszert építettünk magunk köré egy sor rossz szokással egyetemben.


Ha meg tudjuk az állapítani, hogy egészséges kövérséggel küzdünk vagy hormonális problémákkal élünk együtt és feltérképezzük a kialakult helyet okát, körülményeit, jöhet a hideg zuhany:

Számtalan oldalról ömlik ránk a diétás tanácsok köre:

 • ezt edd
 • ne edd ezt
 • legyél vegán
 • ketózz
 • ne egyél glutént
 • ne egyél tejet
 • ne egyél szénhidrátot
 • ne egyél este 6 után
 • időszakos böjtölj
 • szedjél táplálékkiegészítőket
 • használj étkezést helyettesítő porokat
 • ne egyél krumplit, rizst, tésztát, kenyeret
 • ne egyél gyümölcsöket

Ebbe a végtelenül kígyózó tanács sorozatba bele zavarodik az, aki nagyon jól akarja csinálni, ezért történik az, hogy csapongunk irányzatok, módszerek között. Azaz, türelmetlenül próbálgatjuk a különféle módszereket, mert egyikben sem vagyunk képesek hosszú távon benne ragadni.

Miért?

Azért, mert a felsorolt tanácsok EGYIKE SEM tartható fenn hosszútávon, ezért nem te vagy a hibás, ha nem is vagy képes arra, amire senki más sem képes.


Ahhoz, hogy fogyj és életmódot válts, 6 dolgot kell tenned:

 1. azzal foglalkozni, amire neked van ráhatásod, amit te meg tudsz tenni önmagadért és amit képes van kontroll alatt tartani,
 2. azzal nem foglalkozni, amire semmilyen irányú ráhatásod nincs, azaz nem rajtad múlik, nem kontrollálhatod
 3. olyan módszert kialakítani, amit képes vagy tartósan, kiegyensúlyozottan, nehézségek nélkül, indokolatlan szélsőségektől mentesen, könnyedén kivitelezni, betartani és fenntartani
 4. egyensúlyt találni, vagyis egy flexibilis étkezési kultúrát kialakítani az életmódodban, amiben a 80-20% érvényesül: 80%-ban a tőled telhető tudatosság legyen többségben, s a maradék 20%-ban pedig egyszerűen csak éld az életed, ne azon aggódj, hogy ha megkívánsz egy lángost vagy egy pohár kólát, akkor azt miért nem fogyaszthatod el
 5. saját jelenlegi állapotodnak megfelelően kell elindulni, tisztában lenni az egészségügyi háttereddel: ismerned kell a hormonjaid működését (ki fogok térni arra a posztokban, milyen vizsgálatokat érdemes annak elvégeztetnie, aki nagyon komolyan szeretné megvizsgálni a szervezetét)
 6. szembe kell nézned azzal, hogy milyen kifogásrendszered van, milyen szokásaid vezettek az állapotodhoz és hogyan tudsz ezekben fejlődni

Ennek a lépéssorozatnak a "hogyan", "miért" tényezőit szeretném nektek bemutatni a posztsorozatban.


1 ÉV VIP TAGSÁG (28 NAPOS ÉLETMÓDVÁLTÓ KURZUSSAL)

Igényeld új VIP tagságodat és maxold ki az életmódváltásodat! Komplex életmódváltó program online tanuló felülettel Letölthető, kidolgozott infókártyapaklival, amelyen mindent megtanulsz, ami az életvitel változtatásához szükséges VIP automatikus kedvezmény rendszer Senor/ita termékeinkhez 1 éves tagság A VIP tagságban kurzusokon keresztül menetelhetsz végig a céljaidig: Új belépős tagoknak mindent a részelteibe menően megtanítunk Új belépő kurzoson, amelyet saját tempódban bármikor elérsz. 28 FIX nap kurzusunkon velünk együtt végzed az életmódváltást: főzést, napi fókuszokat, nap indítást, nap zárást. Varázsmenü videósorozatunk eligazít mini videók segítségével a legfontosabb tudnivalókon az élelemiszereken át a hormonális problémákon keresztül a komplexebb témákig.

16 990 Ft 19 990 Ft

ÖRÖKÖS VIP TAGSÁG + VARÁZSMENÜ CSOMAG (28 NAPOS ÉLETMÓDVÁLTÓ KURZUSSAL)

Igényeld új VIP tagságodat és vidd vele a VARÁZSMENÜ csomagunkat is. Kezdd rögtön 28 napos életmódváltó kurzusunkkal! Csatlakozz most a VIP tagok közé, vigyél mindent, amit csak adhatunk: Komplex életmódváltó program online tanuló felülettel VIP kedvezmény rendszer Senor/ita termékeinkhez 180 napos életmódváltó program nyomdai kártyapaklival a varázsmenü rendszer teljes tudásanyagával 28 napos életmódváltó kurzusunkban mindent megtanítunk neked, hogy teljes erőbedobással indulhass el az úton. Varázsmenü csomagra, amit te választanál magadnak az induláshoz. A varázsmenü csomagok 2 db kollagén terméket, a Varázsmenü életmódváltó receptkönyvet is a kezedbe adja. Kollagén termékeidet VIP tagságod aktiválása után választhatod ki, ennek folyamatáról a VIP tagság érvényesítését követően tájékoztatunk a jogosultságaid beállításaival együtt. A szállítási költséget a magyarországi csomagok ára tartalmazza. A szállítási költséget külföldi tagok számára a webshop felszámolja.

31 960 Ft 49 950 Ft