A döntésem, szükségem van erre a műtétre!

2021.07.09

2017-ben változtattam meg az életemet. Akkor meghoztam a döntést, addig fogok küzdeni a változásért, amíg azt nem látom a tükörben és a vérképemen, amit egy 30-as nőnek látnia kellene.

Sosem hiúsági kérdés volt ez, lényegében kövérségi vakságban élve nem láttam, mennyire eltorzult a testem, mennyire bekebelezett az extrém obezitás és brutális tagadásban élve örökké a zabálást választottam.

Addig a pontig....

Eltelt jó pár év, 2021. júliusa van. 1632 nap telt el azóta és én megszabadultam 105 kilótól. Mindig tudtam, hogy esetemben csak akkor állítható helyre az összkép ilyen mértékű elhízás után, ha számításba veszem a plasztikai műtétek szükségességét is. Ma már okosabb vagyok, hiszen ezekben is visszatekinthetek a múltra, túl vagyok egy karplasztikán, amit azóta is túlfogytam és egy hasrekonstrukción kötényhas plasztikával együtt, aminek eredménye számomra tökéletes.

Olyan mértékű fogyáson vagyok túl, aminél azt meg kellett értenem, hogy nem lehet barbie testem, mindig marad majd heg, mindig lesz egy kis visszér, mindig lesz rajtam itt-ott ödéma és teljes feszességemet nem nyerhetem vissza. De kell-e egyáltalán? Realitás talaján mozogva, hús-vér, retusálatlan valóságot élek. Ez vagyok én és ezt nem csak hogy elfogadom, hanem boldogan tudomásul is veszem. Leadtam több súlyt, mint amennyi most vagyok kilóban, visszanyertem a testem szabadságát, ezért őszintén szólva nem a tökéletesség eszméje hajt, hanem az élhetőségé.

Csak arra vágyom, hogy ne lógjon a bőröm, visszanyerjem a nőiségemet és ezen a szinten megmaradva kimondhatatlan boldogsággal tölt el az, hogy készen állok a 3. műtétemre.

Miért?

Azért, mert fiatalságom nagy részét elvette a kövérségem és az étel volt az élettársam. Olyan károkat okoztam a testemen, amelyeket nehezebben viselek, mint magát a kövérséget. Lelkileg teljesen rendben kezelem a fogyást és el is fogadtam könnyedén, hogy a bőröm ezt nem tudta ugyanilyen jól kezelni, tehát el kellett döntenem, hogy vállalom-e a fájdalmat és a nehézségeket, amelyet egy ilyen műtét okoz. Vállalom. Teljesen megsemmisült a nőiességem mellkas irányban, a karom fele felesleges bőr és deformált, az oldalsó hát rész pedig kezelhetetlenül zavaró. Úgy érzem, hogy most elég erős vagyok ehhez és még vagyok annyira fiatal, hogy a hátralévő időt úgy élhessem le, ahogyan azt megérdemlem önmagamtól: boldogan, feszengések nélkül, kiegyensúlyozottan, elégedetten, szeretve a testemet és önmagamat.

Nagy fogyás utáni állapotok

Az eredményes, nagy fokú súlyvesztés után jelentős mértékű megereszkedett bőr és zsírszöveti deformitás marad vissza, ha a kövérség valóban jelentős mértékű volt, hosszú éveken át. Ez funkcionális, pszichológiai és esztétikai zavarokat is okoz. A funkcionális problémát a meglazult szövetek (bőr, zsír, kötőszövet) lógása és többletfeleslege okozza, amelyek tisztálkodási problémákat (kipállott bőr), mozgászavart (összedörzsölődő comb, extrém lógó has) és a fizikai aktivitás nehézségeit idézi elő, mindezek persze még öltözködési nehézséggel is járnak.

A pszichológiai gondot a külső fogyás során kialakult jelentős és előnytelen megváltozása fokozza, mivel a megváltozott testforma is a megelőző kövérségi állapotra emlékeztet. Az esztétikai zavart a lógó bőr és az egyes helyeken aránytalanul eltűnt és megmaradt zsírszövet látványa okozza, az említett elváltozások különböző mértékben a test összes részét érintik. A súlyvesztés miatti anatómiai deformitások osztályozása a megereszkedett bőr és a hiányzó, illetve felesleges zsír jellege alapján történik az arc-nyak, karok, mell, has, hát, fenék és comb régióban.

A testkontúr-javító műtétek célja javítani a lefogyott emberek funkcionális, pszichológiai és esztétikai állapotát. A nagy fokú fogyás után bekövetkezett deformitások korrekciója a normalitás érzését fokozza, újraformázva a test arányait. A testforma újramodellálás alapelve a felesleges, kitágult bőr eltávolítása, a nemkívánatos zsírszövet csökkentése és bizonyos tájékok teltségének megőrzése vagy fokozása. A testkontúr műtétei elsődlegesen nem a túlsúly kezelését szolgálják. Az elhízott személyeknek, akiknek fogyni szükséges még, el kell halasztaniuk a kontúrkorrekció legtöbb formáját, amíg az ideális testsúlyt elérik és azt meg tudják tartani.


Annak kritériumai, hogy testrekonstrukciós műtéten áteshessen valaki:

 • kor: 16+ év
 • kiindulási BMI > 40 kg/m2 vagy  > 35 kg/m2 (kísérőbetegségek esetén), fogyás utáni BMI < 28-30 kg/m2
 • az elért testsúly stabilizálódása legalább 3-6 hónappal a műtét előtt
 • a súlyvesztés utáni jelentős funkcionális, fizikai és pszichés zavar

Kivétel az általános kritériumok alól

 • BMI > 40 kg/m2 vagy >35 kg/m2 (kísérőbetegségek esetén), amennyiben a súlycsökkenés nem érte el a végső értéket (BMI < 28-30 kg/m2), de az extrém lógó has eltávolítása előnyt hoz a további fogyás érdekében

Kizáró ok: aktív dohányzás, komoly, nem kezelt pszichés zavar.


Testkontúr-javító műtétek

A testalkat és forma az idő múlásával, terhességet követően, vagy leggyakrabban nagymértékű súlyvesztés után különböző mértékben megváltozik. Helyenként szövetfelesleg, máshol szövethiány miatti deformitások zavarják a pácienst, amelyek korrekcióját szeretné, a felesleg eltávolításával és a hiány feltöltésével javítva a test formáját és kontúrját. Mivel általában több testtájék érintett, a tapasztalatot igénylő beavatkozások megtervezése szükséges: műtétek kombinálása, időzítése, metszésvezetések vonala, eltávolítandó és megőrzendő bőr-zsírszövet.

A test formázását, kontúrjavítását célzó kombinált beavatkozásokat összefoglalóan Body Lift műtéteknek nevezzük. A technikai megközelítés lényege, hogy a testtájékok korrekcióját körkörösen (360*-os, 3D) szemléli.

A test különböző esztétikai egységeit felölelő body lift kombinációk a következők:

 • Felső Body Lift: Felkar, hónalj, mell, hát műtétei.
 • Középső Body Lift: Törzs-has, derék, csípőlapát- korrekciója
 • Alsó Body lift: Has-derék-fenék-comb korrekciója
 • Totál Body Lift: A felső és alsó body lift együtt.

Milyen műtét előtt állok?

Upper body lifting

Az én választott műtétem:

Felső Body Lift: Felkar, hónalj, mell, hát műtétei.


                                                                          Felső body lift

A fogyás következtében a felső testfél elváltozásai szembetűnőek és zavaróak. A felkar, hónalj, mell, mellkas-hát bőr-zsírszövet megereszkedése egy lépésben kombinált műtéttel korrigálható.


A felső body lift fő célkitűzései a nőies testforma visszaállításában:

 • Az emlő oldalsó (hónaljvonal-mellizom), belső (szegycsont-mellek közötti távolság) kiképzése.
 • A felső pólus domborúságának javítása saját- vagy idegen anyaggal, a mell áthajlási redő meghatározása és fixálása, akár a felhasi bőrtöbblet kimetszésével. Ezzel a köldök feletti terület és bordaív kontúrja is javul.
 • A mell lógásának megszüntetése, bimbó helyzetének korrekciója.
 • A felkari bőr-zsírszövet lógásának kontúrkorrekciója. A heg lefutása a felkar hátsó-belső vonalában rejtetten fusson, megtörve azt a hónaljárokban (Z plasztika), harmonikusan kapcsolódva az oldalsó mellkasi részhez, ívelten tovább futva a mell áthajlási redőjébe.
 • Szükség esetén a háti bőr függönyszerű feleslege is eltávolítható, nőknél a melltartó vonalban vezetett kimetszéssel.

Az emlő remodellálása nagyfokú fogyás után

Fogyás után a cici megereszkedése, a felsőtest bőr-zsírszövetének általános lazaságával nagyon gyakori, így a lógás korrekciója magától értetődik, a kulcskérdés az újraformázásban az emlő nagysága. Túlzottan nagy állomány esetén a mell redukció jöhet szóba. Lógó mell esetén, megfelelő mirigyállománnyal a mellfelvarrás elégséges. Kevés, elfogyott mirigyállomány esetén nagyobbítás is szükséges. Amennyiben a mell környékén (hónalj, oldalsó mellkasfal, hát) elégséges plusz zsírszövet áll rendelkezésre, speciális lebenyforgatással az emlő nagysága, formája (főleg a felső pólus) növelhető. A saját anyag felhasználásban zsír befecskendezés (lipotransfer) is alkalmazható. Ha nincs elegendő "felesleges" zsírszövet vagy a páciens nem szeretne bonyolultabb lebenyműtétet, szilikon mellimplantátum alkalmazható.

A felsőtest szöveteinek kiterjedt megnyúlása egy lépésben alakítható, a felkar-hónalj-mell tájékon összekapcsolt metszésvezetésnek lehetőség szerint rejtetten kell futni.


Felkarplasztika

Nagy fogyás után nemcsak a felkar (alkar, könyök) megereszkedett szöveteinek eltávolítása, megfeszesítése a feladat, hanem a hónalj, illetve az oldalsó mellkas hurkáinak eltüntetése is. Az L alakú kiterjesztett felkarplasztika így az emlő odalsó ívén a mellkast is érint és kapcsolódik a mell és hát metszéseivel.

                                                                    Háttájéki plasztika

Hát felső-középső részén a bőr-zsír megereszkedése egyéni hajlamtól függően változatos. Nem minden esetben okoz zavaró deformitást. A függönyszerűen megereszkedett szövetek az oldalsó hónaljvonalban a mell és hasi részhez kapcsolódnak. Nőknél elsődlegesen a melltartó vonalban, férfiaknál karácsonyfa formában is futhat a metszés.

Zsírleszívás

A zsírleszívás egy sebészeti technika, mely a test bizonyos területein a nem kívánatos zsírlerakódások eltávolítását szolgálja. Ez nem helyettesíti a súlycsökkentést, hanem a zsírszövet olyan lokalizált lerakódásának eltávolítására alkalmas módszer, amely nem reagál az diétára és testmozgásra. A zsírleszívás a test kontúrjavításának elsődleges eljárásaként történhet önmagában, azonban nagy súlyvesztés esetén body lift műtétek kiegészítő beavatkozása. A deformitást okozó maradék zsírtöbblet eltávolításával harmonikusabb kontúr érhető el, a zsírleszívás miatt kiüresedett kötőszöveti állomány egy része (nyirokér, idegek, vérerek) megkímélhető, az eredendően is meglazult bőrkimetszésével feszesebb kontúr érhető
el.

Nem kérdés számomra, hogy szeretném visszanyerni azt az állapotot, amely tökéletes ugyan soha nem lesz, de mégsem viseli azokat a nyomokat, amelyeket én okoztam. Vállalom a hegeket, a fájdalmat, de nem választom az eldeformálódott karokat, hátat, kebleket. Ezért belevágok.