A fogyás önismereti térkép - 22 kiló van még hátra

2018.10.10

Bárki, aki azt mondja, hogy ha le akarsz fogyni, akkor ne egyél annyit és mozogjál, azonnal fordulj sarkon és vissza se nézz rá. Nem tudja mit beszél, nem érti, mi történik a fogyás alatt a mentális állapotunkban és nem járta végig az utat helyesen. Akárki próbál meggyőzni arról, hogy alacsony kalórián élve elérte a célját és boldog vékonyan, sikertelenül teszi azt, mert egész egyszerűen nem hiszek neki. Amikor valaki éhezik, jóval kevesebbet eszik mint kellene és jelentős megvonásokkal igyekszik a vonalait rendbe hozni vagy épp megtartani, egész életében nem lesz erre képes. Csak azok az életmódváltó tervek lehetnek a végén sikerré avanzsált megvalósult célok, amelyek mellett azt érezzük, hogy jóllétünk nem csorbul, nem szenvedünk hiányban, nem sóvárgunk ételek után, nincsenek óriási váltakozások a táplálkozásunkban (zabálás-koplalás örökös kilengése okán).

Le lehet fogyni bármilyen módszerrel. Egyértelmű, szaktudás nélkül is, hogy a kalóriadeficittől elviekben fogynod kellene. Ha ez ennyire egyszerű lenne, akkor miért elhízott minden 2., 3. ember élete során huzamosabb ideig vagy visszatérően?

A válasz egyszerű: nagyon rosszul csinálja. Akármilyen táplálkozási irányzat tökéletes lehet életmódváltás esetén. A kulcs azon van, hogy lelkileg, egészségügyileg és küllemre is kiválóan érezzük magunkat. Akkor jó az irány, ha nincsenek hullámzó táplálkozási kilengéssel övezett zavart szokásaink, vagyis nem az jellemző ránk, hogy időről időre elengedve magunknak megeszünk mindent, majd amikor már szorít a nadrág gombja, léböjt kúrázunk, koplalunk és visszafogottan színleljük az életmódreformot. Hangsúlyos szó a színlelés. Sokan életmódváltásnak titulálják azt, amikor egyszerre vetik bele magukat a táplálkozási megvonások és a mértéktelen sport világába megfelelő módszer és mentális felkészültség nélkül. A diéták 95%-a halálra van ítélve, minden embernek 5% esélye van, amikor elindul az úton, hogy végig fog érni és meg is tartja az életmódját. A legtöbb ember egy idő után abba hagyja, befásul, kiég, s ez az oka annak, hogy időszakosan naponta sétálunk (futunk) 5km-t, majd éveken át futócipőt sem húzunk.

Konkrétan magamról beszélek. Legalább is pontosan így éltem sokáig. Megcsúfolása volt az életmódváltásnak az, amit én valójában űztem. Mert mindent csináltam, csak épp nem azt, amit kellene. Aztán egy nap megvilágosodtam. Én nem állok készen mentálisan egy fogyási programra, mert egész egyszerűen nem vagyok tisztában önmagammal. Amikor ezt megértettem, még hosszú idő telt el, de eljutottunk 22 hónap múlva a mai naphoz, amikor viszont elmondhatom, hogy túl vagyok életem legfontosabb 22 hónapján. Ebben az időintervallumban ugyanis volt időm tesztelni a módszereket, megismerni a fogyás és lélek kapcsolatát, s kidolgozni magamban a sikeres lépések eszköztárát.

A test változása mellékhatás. Nem elhanyagolható, hanem csupán másodlagos tényező a valódi mérföldköveink mögött. Magunkra találni egy elveszett, eltorzult testben olyan utazás, amit csak az érthet meg, aki ezt az utat tényleg bejárja. Megvilágosodásban élek minden nap. Minden egyes napfelkelte után érzek valami újat, valami fontosat, valami szavakkal nehezen leírhatót, mert egész egyszerűen megértettem, mit jelent élni. Mit jelent az élettel azonosulni, abban részt venni, szerepet vállalni a sorsunk főszereplőjeként. Kövéren elbújunk a valódi személyiségünkkel és teret engedünk egy szörny születésének, aki mindent megtesz azért, hogy eltorzítsa valódi küldetéseinket, vágyainkat, terveinket, lehetőségeinket és emberi kapcsolatainkat és bezár minket egy eldugott világba, ahol az egyetlen barátunk az étel. Olyan kapocs keletkezik, amihez mindig visszanyúlunk, ami örökös kísértés, ami folyton botlásra kényszerít. Nem tudunk ugyanis harcolni ellene, ha nem térképezzük fel azt, mi miért történik és kik is vagyunk mi.

Sokáig nem tudtam, ki vagyok és mi értelme naponta tennem a dolgomat. Kicsit értelmetlen volt a létezésem mindaddig, míg nem találtam kiutat a zsírbörtönből és megértettem, hogy egész egyszerűen szánalmas, amit csinálok magammal. Nevetséges, hogy nem tudok nemet mondani egy süteménynek, hogy nem tudom betartani az életmódváltás szabályait, hogy örökösen félre teszem a fókuszt pontokat és mindig kifogásokkal nyugtatgatom magam. Konkrétan szégyen, hogy annyi önuralmam nem volt, hogy kitartson egy-egy diétám pár napig vagy hétig "bűnözés" nélkül. Könyvet írhatnék a kifogásokból és arról, milyen mesterien tudtam ezeket elfogadtatni saját lelkiismeretemmel.

Amikor ezeket konkretizáltam magammal, a lépéseket feljegyeztem. Hogyan tudtam megváltoztatni a gondolkodásomat, milyen eszközöket kellett ehhez bevetnem, milyen módszerrel szüntettem meg a táplálkozási zavart és hogyan találtam önmagamra. Mindent leírtam pontról pontra. Lett több mint 600 oldalnyi "tudásanyag" és fejlődési ütemterv. Így született meg a Mentorprogram.

Amit a programok során adok, nem (csak) tanult, hanem megélt tudás és éltem azzal a tudással is, hogy ezt érthetően megfogalmazva másokkal is megismertessem. A fogyás nem kalóriadeficit kérdése. Az egész folyamat egy önismereti térkép, amit csak akkor járhatsz be, ha megismered önmagad!

összesen -68kg
összesen -68kg

Drága fogyni vágyók! 22 kiló választ el az álmomtól. Itt-ott majd még korrekció szükséges (has és cici), a karomon túl vagyok. Kis duci, de feszes karom van és nekem ez a tökély. Alakulni fog még. Az alkatom egyszerűen átrendeződött és erre leginkább mostanság figyeltem fel, mert hiszen most kezd előbújni az igazi hájréteg alatt az ott lapuló TEST. Ma már tudom.... Kövér testben élni és sokkal vékonyabb testben élni olyan különbség, amely nem is fér el egymás mellett egy lapon. Ég és föld. Tűz és víz. Kövéren minden sokkal nehezebb, terhesebb, keményebb. Vékonyabban minden sokkal egyszerűbb, könnyebb, boldogabb. Ezt csak akkor érti meg valaki, ha végig halad az úton gördülékenyen. Könnyedén akkor tudsz ezen végig menni, ha megfelelő útmutatást kapsz, támogatást élvezel és rendszerben teheted ezt. Ehhez tudnod kell magadról mindent. Azt is, amiről csupán véled, hogy tudod, de valójában fogalmad sincs egy sor olyan tényezőről, ami hátráltat az utadon. Segítek és segít az a közeg is, aki már része ennek. Ha végleg szeretnél pontot tenni az elhízásra, akkor tarts velünk!


A változás DÖNTÉS kérdése.