A funkcionális táplálkozásban látom a jövőt!
Nagyon
keveset beszéltem tavaly nektek szakirányú képzésemről, amit az egyetem
mellett végeztem 3,5 héten át novemberben. Funkcionális dietetika néven
kredit pontokért választottam önkéntes alapon, hogy ebben az irányban
is szeretnék tanulni. Magam is nagyra becsült professzoroktól,
belgyógyászoktól és táplálkozástudományi szakemberektől tanultunk ezen a
képzésen. Eddig
is foglalkoztatott engem a glutén, tej és egyéb golyvaképzők rendszere,
ezért is dolgoztam ki már 2020-ban a 12 hetes AIP és 1 hetes FODMAP
étrendjeimet, amiket be is építettünk a Mentorprogram könyveibe tavaly. Rengeteg
kérdést kapok tőletek arról, hogy a tej, a glutén vagy más goitrogént
tartalmazó élelmiszereket az emésztőrendszer hogyan kezeli, lehet-e enni
ezeket és mit javaslok.
Alapvetően mindig is egy elvem volt:
a fogyáshoz elengedhetetlen a bélflóra egészséges mikrobiom közege, és
mivel maga a túlsúly (elhízás) egy gyulladásos folyamat a szervezetben,
ezért érdemes azzal kezdeni, hogy 8-12 hétig tehermentesítjük a
szervezetünket ezektől a gyulladásokat erősítő élelmiszercsoportoktól.
Egy Mentorált tehát arra kap akciótervet, hogy az első időszakban olyan
ételeket fogyasszon, amelyekben minimalizált a tej és glutén. Erre
edukációban külön hangsúlyt fektetünk, azaz nem arra tanítom a lányokat,
fiúkat, hogy a gluténmentes tésztát vegyék meg, hanem eredendően
gluténmentes élelmiszereket ismernek meg, amelyekben nincs is glutén,
tehát nem kell kivonni. Ugyanez a helyzet a tejjel, szójával és még
néhány élelmiszerrel.
Ezért is emlegetem annyiszor az edukációt,
mint fogalmat, mert véleményem szerint a tartós és életre szóló fogyást
a saját tanulási folyamat kihagyása ellehetetleníti. Azaz, ha nem
ismered a testedben zajló folyamatokat, az élelmiszerek arra gyakorolt
hatását, minden diétád csak időszakos lesz. Meg kell értened, meg kell
tanulnod, mi a glutén, mi a tejfehérje, mi a fogyás élettana, mi a
kalória, mi a bélflórád egyensúlyának eszközrendszere. Nem
professzionális szinten persze, hanem csak pont annyira, amennyire egy
laikusnak tudnia kell ezeket. Mint ahogy tudod, hogyan kell személyi
igazolványt igényelni, vagy tudod, hogyan kell kitölteni egy űrlapot,
pont így kell átlátnod azt is, mit és miért kell enned.
A
funkcionális táplálkozás képzésem megerősített engem abban, hogy
foglalkozni kell a témával, mert a gyulladást növelő élelmiszerek java
gátolja a hormonális gondokkal élők gyógyulását. Azaz, ha egy
inzulinrezisztens tejsavót fogyaszt (sima fehérjepor), vagy egy
pajzsmirigy beteg kávét fogyaszt (koffein tartalmút), s csak egy-egy
példát ragadtam ki, akkor a gyulladások és eltolódott hormonfolyamatok
nehezebben állnak helyre. És
be kell látni, hogy a legtöbb életmódrendszer ezeket az apróbetűs
részeket "elfelejti" közölni, amivel hosszú távon sikertelenséget
okozhatnak egy-egy fogyni vágyóban. Az IR-esek nagy tábora cukoréhes és
sokszor beazonosítják ezt az IR meglétének, holott ezt tökéletesen
lehetne kezelni, ha például nem az érintett tejsavót fogyasztanák
vacsorára, mert a tehéntej alapú élelmiszerek köre nem segít a
cukor-anyagcsere háztartáson.Ehhez
hasonló témákat fogunk boncolgatni a szeptemberben induló programban és
ebben a funkcionális táplálkozást támogató rendszerben érkeznek a
Senorita termékeink, amelyek teljes mértékben kizárják a tehéntej,
glutén, szója és cukor hozzáadását.Tudom,
hogy nagyon egyszerű kapni egy egy oldalas étrendet és időhiányra vagy
bármi másra hivatkozva azt mondani, te nem akarsz tanulni, csak csinálni
akarod... de higgyétek el, hogy a tudás az egyik legnagyobb sikerfaktor
a végleges fogyáshoz. Pont azért fog hónapokig tartani a Senorita
programunk, mert lépésről lépésre szeretném elmesélni azokat a
"feleszméléseket", amiket én magam is megtapasztaltam vagy megtanultam
az évek alatt.Ha
valamiért tényleg hálás vagyok magamnak, akkor az pont ez: mindig is
abban láttam az erőmet, hogy sosem hagyom abba a tanulást és mindig van
hová fejlődnöm nekem is. Volt, hogy beláttam régebbi hitrendszerem
hibáit, eleinte én is legyintettem például a gluténre, tejre, két pofára
ettem a trappista sajtot. De hosszú időn át tesztelve és több ezer
Mentorálttal beszélgetve ma már tudom: a fogyás sokkal összetettebb és
sokkal nagyobb felelősséget igényel, mintsem egy
rántotta-csirke-rizs-zöldség-turmix alapú étrendre kijelenteni, hogy nem
kell semmi tudás, csak egy 1000-1200 kalóriában összeállított étrend
gyors fogyásra. Megbosszulja
magát minden gyors és tudás nélküli fogyókúra, mert a szervezetünk nem a
"clean-eatinget, azaz tiszta táplálkozást" kedveli, hanem a
tudatosságot és fenntartható rendszereket. Ehhez viszont értened kell,
hogy amit megeszel, azt miért edd meg és amit el kellene kerülni, azt
miért kerüld el.Remélem,
sokan velünk fogtok tartani ősztől, hogy őszintén átbeszélhessük az
ezek mögött rejlő igazságokat. Tanulni és érteni dolgokat menő, mert aki
érti és tudja, az jól is csinálja és keveset hibázik. A
képzésen rengeteget tanultam 30 óra alatt, érdekelt a téma és a mai
napig fenntartja érdeklődésemet. Ezért is mertem bele vágni a
funkcionális táplálkozást támogató #senorita
termékcsaládunk forgalmazásába, mert ha valamit tudok az az, hogy van
igény a hormonális problémák miatt ezekre. Sajnos. Mert ennek a korát
éljük, minden második, harmadik nőt érint valamilyen eltolódás. Vagy IR,
vagy pajzsmirigy, vagy PCOS, vagy emésztőrendszeri gond, vagy
intolerancia. És ezek mögött általában táplálkozási hibák gyökeredznek
(kivéve, ahol autoimmun az eredet, pld. cöliákia). Ez azt jelenti, hogy
tudatos életmódváltással rengeteget tudunk változtatni. De ehhez tényleg
kell egy tudás. Ebben szeretnék nektek segíteni.