A köztudat félre nevel! 2. rész | Mit eszik egy tudatos egyetemista?

2021.05.25

A KÖZTUDAT FÉLRENEVEL!!!


Nagyon, mert amennyire barátunk és segítőnk a Google adta találati arányok információs halmaza, legalább annyira kételyeket ébresztő közeg is a sok ellentmondásos infó okán. Ezért, ha egy életmódváltó rákeres a "diet" angol szóra, kijön (meglesem) 660 millió!!!! találat, hát ki is tudná ebből leszűrni a számára releváns tartalmat. Melyik a jó? Melyik a nekem való?


Ezért fontos teljesen más szemszögből vizsgálni a tartalmakat és aki ezt ilyen megközelítésből alkalmazza, azonnal rá tud lelni a fars infókra, s a számára igenis hasznos témákra is.


Ez pedig a következő felsorolások együttes figyelembevétele:

 • Ami gyors megoldást kínál, az nem tudatosságra nevel, ezáltal hosszú távú eredményt elérni nem lehet vele.
 • Ami étkezést kiváltó manipulált élelmiszer, az csak időszakra szólhat, hiszen életünk végéig képtelenség táplálékkiegészítőket, csodaporokat, csodaszereket használni. Ezek abba hagyása azonnal súlygyarapodást okoz, ha visszatérünk a sokkal táplálóbb élelmiszerek fogyasztására. Ezért ezek a mesterségesen előállított termékek általánosságban hizlalnak és nem valós, helyes életvitelre ösztönöznek.
 • Amit csak időszakosan lehet betartani, azaz nem vagyunk képesek akár életünk végéig alkalmazni, az nem reálisan következő életmódváltásra tanít, ezáltal nagy eséllyel fogunk visszacsúszni a kevésbé egészségtudatos alapelvekhez - ergó: beindul a jo-jo effektus.
 • Ami manipulált, az már nem természetes. Minél természetesebb egy élelmiszer, annál több tápanyagot tartalmaz. A helyes táplálkozás alapvető ismérveinek egyike, hogy a feldolgozatlan élelmiszerek a legegészségesebbek (pl. zöldségek, gyümölcsök, nyers húsok, olajos magvak). A feldolgozatlan szó alatt azt értem, hogy nem történt velük olyan élelmiszertechnológiai eljárás, aminek következtében hozzáadnak tartósítószereket, ízfokozókat, plusz cukrot, egyéb adalékanyagokat.
 • Az egyensúlyra törekvés mindig a legegyszerűbben követhető módszer, azaz a túl drasztikus vagy netán túl engedékeny étrend nem tudja megteremteni a hosszú távon való fenntarthatóságot. Míg, ha az év 70-80%-ában minden tőlünk telhetőt megteszünk, akkor nem kell görcsösen félni az életünk természetes lefolyása alatt történő ünnepségek, nyaralások, összejövetelek, születésnapok örömteli étkezésektől.
 • Csak az szolgálhat célt, amit szenvedés nélkül, tartósan, körülményesség nélkül tudunk alkalmazni. Ami teher, amit nem szívesen csinálunk, ami kételyeket vagy nehézségeket teremt, amitől nem jó a közérzetünk, az örökös sóvárgást idéz elő, az nem tartható fent. Nem lehet jó egy étrend, ha az egyhangú, ha tápanyagban hiányos, mert előbb vagy utóbb a szervezet arra fog késztetni, hogy újra ételhez nyúljunk.
 • Ami túl szép, túl nagy eredményt ígér hamar, az nem ad végeredményt, csak részeredményt, ami általában nem folytatható tartósan.
 • Az egészséges, boldogan, jóllakottsággal párosuló, tartósan kivitelezhető étkezési szokások a legkönnyebben fenntarthatóak, amelyek a motivációt is életben tartják.
 • Ami arra kényszerít, hogy túl sok mindent változtass meg egyszerre, az kudarcra van ítélve.  Fontos a fokozatosság nem csak a sportban, hanem az életmódváltásban is. Ezért külön kell választani a változtatandó területeket és lépésről lépésre, egymásra építkezve kell kialakítani a rendszert. Ha ajtóstól rontasz a házba, a végén ki akarsz majd menekülni onnan, mert túl sok lesz az, ami kimozdít a régebbi életminőségedből. Hiába kecsegtető az, hogy egyszerre szeretnél egészségesen táplálkozó és fitt sportos nő lenni, ha 120 kilósan még azt kell megtanulnod, hogyan tudsz egészségesen táplálkozni.
 • Az a szakember vagy közeg, aki sablont akar rád erőltetni, nem az egyéni céljaidat és érdekeidet tartja szem előtt, ezáltal nem a te életviteledre alakítja ki a helyes irányokat. Ha egy táplálékkiegészítő csomagot és egy hozzá járó ingyenes diétát vásárolsz, az soha nem lesz személyre szabott, mert ugyanazt kapja a 120 kilós 3 gyerekes édesanya is, mint a 80 kilós szingli lány. És ez a hormonális problémák melegágya.
 • Az emberek mindig ugyanarra vágynak: minél kevesebb energiabefektetéssel, minél rövidebb idő alatt, minél nagyobb eredményt elérni. És mindig ebbe buknak bele. Mert tartós eredményt csak elégséges munkával, tartósan beillesztett új szokásokkal, lassan és hosszú távban gondolkodva lehet elérni. Mindaddig, amíg nem így gondolkodunk, örökösen csapdában leszünk.


A köztudat egyik butasága, hogy vizsgaidőszakban csokit, édességet kell enni, hogy legyen energiánk!

Egy frászt!

A gyors energianyerés egyik módja valóban a szénhidrát. Hirtelen erőre kapunk és úgy érezzük, hogy szükségünk volt arra a tábla csokoládéra, miközben az átlagosan aktívabb napjainkhoz képest jóval többet ülünk a tankönyvek és jegyzetek felett görnyedve.

Vizsgaidőszakban vagy bármilyen más nagyobb vizsgára készülve jelentősen kevesebb mozgásra van időnk, ezzel szemben sokkal többet akarunk enni. Ennek oka, hogy a szellemi tevékenység egyrészt kifáraszt (az agy számára nagy feladat a memorizálás, a tanulás), másrészt pedig az egyhangú tanulás miatt vágyat érzünk az állandó csipegetésre, a monoton feladat alatt egyszerűen unatkozunk, hiszen ülünk és csak szívjuk magunkba a tanulnivalót.

Nem történik tehát más, mint visszaszorított fizikai aktivitás mellett kalóriapufferrel pótoljuk az egyébként "normális" napi ritmusból adódó változást és pótcselekvést keresünk, amely kicsit kiút a kötelező tananyagból. Ez legtöbbször akkor igaz, ha a félév során nem tanulunk folyamatosan és a ZH - vizsgaidőszakban ránk szakad több hónapnyi tételsor, amihez extra odafigyelés gyanánt extra kalóriákkal szeretnénk elég energiát kapni.

Szintén nagy ellenség az, hogy ilyenkor a megszokottnál több kávét fogyasztanak a diákok, mert a hirtelen megemelkedett vércukorszint miatt érezzük azt, hogy kirobbanóan sok energiánk van a kávétól, de a vércukorszint normalizálása érdekében a hasnyálmirigy által útnak indított inzulin minden körülmények között el fogja szállítani a vérből a glükózt a sejtekhez, ezért a hirtelen megemelkedett energiaszint a mélybe zuhan és újra energiára, újra ételre vágyunk. A kávézással ezért jómagam nem is értek egyet a diéta során, pláne pajzsmirigyproblémával élők számára, hiszen az anyagcserehormonunk állandó stimulálása kifejezetten káros, stresszhelyzetben pedig ez még csak fokozódik. A vizsgaidőszak pedig nagy stresszfaktor.


Mi a helyes táplálkozási rendszer a vizsgaidőszakban?

Nem csak vizsgák esetén érvényes ez, hanem például a munkák során egy-egy megfeszített hajrá vagy egy külön projekt határidős teljesítése is hasonló lelki teher számunkra, ezért ez nem csak a diákokra érvényes, hanem azon munkakörben dolgozókra is, akik aktív szellemi munkával nagyobb volumenű munkafolyamatokat látnak el és ezek akár szezonálisak (pl. ide tartoznak a könyvelők, akik számára az év során több fontos határidős időszak van - májusi bevallások, stb. -, de minden értékesítési pozícióban lévő dolgozó is érezheti az év végi nagy hajrákat vagy a szezonális termékek időszakait, de bármilyen szakmára igaz az, hogy vannak nagyobb feladat kampányok, ahol extra teljesítmény várnak el tőlünk.

A legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, hogy felülünk az inzulin hullámvasútra és kapkodjuk a dugi fiókból a csokoládét és csésze számra habzsoljuk a koffeines kávét jó sok tejjel és cukorral. Nem csak a vércukor ingadozásból eredő energiaszint változások miatt fontos ez, hanem a bél-agy kapcsolat miatt is. Az emésztőrendszer sem szereti a szélsőségeket és a megterhelt emésztési folyamatok révén, amit azzal idézünk elő, hogy folyamatosan magas cukortartalmú, kevésbé jó zsírokban gazdag élelmiszereket, illetve finomított szénhidrátokat (pl. péksütik, pizzák, gyorséttermi hamburgerek) veszünk magunkhoz, az agyunk olyan üzeneteket kap a leterhelt stressz helyzettel növelten, hogy az érzelmek formájában vetül ki ránk. Ilyenkor jön az ingerlékenység, a hangulatingadozás, az aggodalmak, a feszélyezettség és ez nagy kimerültséggel is párosul.

A legjobb tehát amit tehetünk ilyen stresszesebb időszakokban, hogy itt figyelünk oda jobban, mint bármikor máskor arra, hogy az egészséges táplálkozás alapelvei szerint éljünk.

Mutatom a reggelimet, miközben az egyik legnehezebb vizsgámra készülök holnapra.

Mi van a tányéromon?

Először is saláta, saláta, saláta! Vitamin, rost, telítettség, olyan szénhidrát, amely egyszerre teremti meg azt, hogy tápanyagban és funkcionalitásban is erős.

Egyéb zöldségek: uborka, paradicsom, mert a változatosság nagyon fontos és minél többféle zöldség van egy ételben, annál finomabb, annál gazdagabb.

Feta sajt: keveset beszélnek róla életmódváltás alatt, pedig az egyik legfinomabb és tejtartalmát tekintve különösen fontos, hogy a legtöbb kecsketej alapú, azaz nem csak tehéntejet tartalmaz, ami a hormonális problémák esetén sokban segít a gyulladásos folyamatok csökkentésében. Ráadásul sós íze ivásra is ösztönöz, ami szintén mumus a diétákban.

Házi paradicsomos, babos kence mindenféle tartósítószer, ízfokozó, hozzáadott tejszármazék, hozzáadott glutén, hozzáadott cukor, hozzáadott szója nélkül. Mert a legtöbb bolti kence ezeket tartalmazza. Recept: fokhagyma, paradicsom, 2 kis kocka feta sajt, 2 ek vörösbab konzerv és 1 kiskanál olívaolaj. Az egészet összerottyantottam serpenyőben, majd aprítógépben krémesre kevertem.

Tökmagolaj: nagyon egészséges, nagyon finommá teszi az egyébként ízetlen salátát.

Szezámos lapkenyér: ez ALDIS, de számtalan gyártónál találunk. Ez persze feldolgozott, ám nem romlik meg, könnyen szállítható és tárolható, illetve egy-egy darab 15-20 kcal között mozog, ami nagyon jónak számít. Bár ez egy gyorsabb felszívódású szénhidrát, a szezámmag és a rostok eleve lassítják a vércukorszintre gyakorolt hatását, s a tányérra tekintve látható a rostok mennyisége a zöldségek alapján, ami megint csak azt a célt szolgálja, hogy ez a reggeli ne legyen inzulinsokk a szervezetnek.

Hosszan telít, vitaminban gazdag, tápláló, laktató, jelentős adag. Nem megterhelő, nem kipukkadós, nem okoz enerváltságot és nadrággomb kipöccintést, hanem az a reggeli, ami egyszerre finom, egyszerre jó indítás, egyszerre megfelelő energia. Jó zsírokkal, sok zöldséggel.

Valahogy így kellene összeállítani egy reggelit. Persze, erre még ezer féle variációm van, mert lehetne itt tojás is, akár füstölt hal, tonhal, lazac, házi májkrém és még sok minden, sőt granola vagy zabkása is, de még palacsinta vagy gofri is. :D De én most erre vágytam és ez egy alternatíva az egészséges reggeliötletekhez vizsgaidőszakban. :)

Prémium programok & csomagok

1 ÉV VIP TAGSÁG (28 NAPOS ÉLETMÓDVÁLTÓ KURZUSSAL)

Igényeld új VIP tagságodat és maxold ki az életmódváltásodat! Komplex életmódváltó program online tanuló felülettel Letölthető, kidolgozott infókártyapaklival, amelyen mindent megtanulsz, ami az életvitel változtatásához szükséges VIP automatikus kedvezmény rendszer Senor/ita termékeinkhez 1 éves tagság A VIP tagságban kurzusokon keresztül menetelhetsz végig a céljaidig: Új belépős tagoknak mindent a részelteibe menően megtanítunk Új belépő kurzoson, amelyet saját tempódban bármikor elérsz. 28 FIX nap kurzusunkon velünk együtt végzed az életmódváltást: főzést, napi fókuszokat, nap indítást, nap zárást. Varázsmenü videósorozatunk eligazít mini videók segítségével a legfontosabb tudnivalókon az élelemiszereken át a hormonális problémákon keresztül a komplexebb témákig.

16 990 Ft 19 990 Ft

ÖRÖKÖS VIP TAGSÁG + VARÁZSMENÜ CSOMAG (28 NAPOS ÉLETMÓDVÁLTÓ KURZUSSAL)

Igényeld új VIP tagságodat és vidd vele a VARÁZSMENÜ csomagunkat is. Kezdd rögtön 28 napos életmódváltó kurzusunkkal! Csatlakozz most a VIP tagok közé, vigyél mindent, amit csak adhatunk: Komplex életmódváltó program online tanuló felülettel VIP kedvezmény rendszer Senor/ita termékeinkhez 180 napos életmódváltó program nyomdai kártyapaklival a varázsmenü rendszer teljes tudásanyagával 28 napos életmódváltó kurzusunkban mindent megtanítunk neked, hogy teljes erőbedobással indulhass el az úton. Varázsmenü csomagra, amit te választanál magadnak az induláshoz. A varázsmenü csomagok 2 db kollagén terméket, a Varázsmenü életmódváltó receptkönyvet is a kezedbe adja. Kollagén termékeidet VIP tagságod aktiválása után választhatod ki, ennek folyamatáról a VIP tagság érvényesítését követően tájékoztatunk a jogosultságaid beállításaival együtt. A szállítási költséget a magyarországi csomagok ára tartalmazza. A szállítási költséget külföldi tagok számára a webshop felszámolja.

31 960 Ft 49 950 Ft