A lencse jótékony hatásai

2021.07.18

  • 10 dkg lencsében másfélszer több fehérje van, mint a marhahúsban.
  • Nem kevés A-vitamin, B1-, B2-, B9-, B11-vitamin, kalcium, foszfor, folsav, magnézium, kálium, cink és vas található benne.
  • A benne rejlő nagy mennyiségű fehérje (kb. 28%) könnyen emészthető a szervezet számára.
  • Ha el akarjuk kerülni a puffadást, öntsük le róla az első főzővizet (várjuk meg míg felforr, és ekkor öntsük le a vizét). 
  • Magas folsav tartalma miatt terhesség esetén kiemelten ajánlott a fogyasztása. 
  • 100 grammban 340 kcal és 55 g szénhidrát van, de mivel a glikémiás indexe alacsony, így lassan szívódik fel belőle a szénhidrát. 
  • Kedvező, hogy nem allergén, és tápanyagait jól emészthető, az aminosavakat nagy arányban hasznosítható, szabad formában, hordozza. 
  • Tartalmazza lényegében valamennyi fontos aminosavunkat, köztük az ember számára nélkülözhetetlen esszenciális aminosavakat is, amelyeket szervezetünk nem tud önállóan előállítani. 
  • A benne lévő aminosavak összetétele, továbbá az emészthetőség szempontjából fogyasztása kedvezőbb, mint a babé vagy borsóé.

Próbáld ki lencsés receptemet!

12 egyéb tény a lencséről

  1.  A lencsében magas A-vitamin, B1-, B2-, B9-, B11-vitamin, kalcium, foszfor, folsav, magnézium, kálium, cink és vas mennyiség található...
  2. Javítja a májfunkciót...
  3. Jót tesz a szemnek...
  4. Nyugtat...
  5. Jó hatással van az anyagcserére...
  6. Szuper étel székrekedésre...
  7. Segít stabilizálni a vérnyomást...
  8. Csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát...
  9. Segíti a vércukorértékek kordában tartását...
  10. A változókor tüneteit csökkenti...
  11. Segíti a hajnövekedés...
  12. Támogatja a sebgyógyulást...