A nyers füge csodája

2021.07.18
  • Termése zöldes-lilás, nyersen is fogyasztható. A hazai bokrok nagy százaléka adriai típusú, ezek megtermékenyítés nélkül, mag nélküli gyümölcsöket érlelnek. A termés július végén szüretelhető. Napfényes, hosszú ősz esetén második termés is beérhet. A gyümölcs csak teljesen éretten élvezhető, amikor is mézédes, puha és finom.
  • A nyers füge 100 grammjának energiatartalma 74 kcal, amely16,3 gramm szénhidrátot és 2,9 gramm élelmi rostot biztosít. Jellemző ásványi anyagai a kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium, nátrium, cink, mangán és szelén, vitaminjai pedig a B1-, B2-, B6-, C-, A-, E- és K vitamin, niacin, pantoténsav, kolin, folsav, béta-karotin. A szárított füge 100 grammjának energiatartalma 249 kcal, 63,9 gramm szénhidrátot tartalmaz. Jellemző vitaminjai és provitaminja: B1-, B2-, B6- és C-, A- és K-vitamin, niacin, kolin, folsav és Béta-karotin.
  • Az érett gyümölcsből befőttet és lekvárt is készítenek. A szokásosnál kevesebb cukor kell az előállításukhoz, mert a füge cukortartalma igen nagy. Az olaszok a szárított fügét pörkölik, őrlik, majd kávét főznek belőle.
  • A termésben és a fiatal levelekben található bioaktív anyagok emésztést elősegítő, lágyító, nyugtató, gyulladásgátló és köptető hatásúak.
  • A füge igen nagy rosttartalmú gyümölcs. Apró magvai a gyomor féregszerű (perisztaltikus) mozgásának köszönhetően könnyen a bélbe jutnak. A táplálék jobb felszívódását a füge B-vitamintartalma elősegíti. A B-vitaminok az emésztést is javítják, míg a cinktartalom pozitívan befolyásolja az ivarmirigyek működését. A fügét, valamint a belőle előállított készítményeket renyhe bélműködésre és emésztési zavarokra használhatjuk. Gyomorégés esetén inkább a füge levét fogyasszuk. A gyomor és a vékonybél működését a füge fehérjéi és szénhidrátjai is serkentik.
  • Csillapítja a köhögést. Főzete a köhögés és a tüdőbaj régi, házi készítésű szere. Légúti panaszok esetén hatásos köptetőszernek bizonyul.
  • Ha rendelkezésünkre áll friss füge, kellemes a fogyasztása. A szárított gyümölcsöt édesítőnek is használhatjuk.
  • Mivel az egészséges füge kálium-tartalma magas, segít csökkenteni az inzulint. Értékes rostokat tartalmaz a füge, ezért a testsúlycsökkentésben igen hatékony.
  • Mindig mossuk meg alaposan, de óvatosan! Amikor vágjuk, szeleteljük, mártsuk meleg vízbe a kést, hogy ne legyen olyan ragadós. A megpuhult, fonnyadt fügét kerüljük! Tároljuk a fügét a hűtő leghidegebb részében, zacskóban. Nagy mennyiséget egyszerre ne együnk, mert a rosttartalom és jótékony emésztést elősegítő hatása miatt hashajtó hatású is.

Próbáld ki fügereceptjeimet!