Termése zöldes-lilás, nyersen is fogyasztható. A hazai bokrok nagy százaléka
adriai típusú, ezek megtermékenyítés nélkül, mag nélküli gyümölcsöket
érlelnek. A termés július végén szüretelhető. Napfényes, hosszú ősz
esetén második termés is beérhet. A gyümölcs csak teljesen éretten
élvezhető, amikor is mézédes, puha és finom.
A nyers füge 100 grammjának energiatartalma 74 kcal, amely16,3 gramm szénhidrátot és 2,9 gramm
élelmi rostot biztosít. Jellemző ásványi anyagai a kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium,
nátrium, cink, mangán és szelén, vitaminjai pedig a B1-, B2-, B6-, C-,
A-, E- és K vitamin, niacin, pantoténsav, kolin, folsav, béta-karotin. A
szárított füge 100 grammjának energiatartalma 249 kcal, 63,9 gramm szénhidrátot tartalmaz.
Jellemző
vitaminjai és provitaminja: B1-, B2-, B6- és C-, A- és K-vitamin,
niacin, kolin, folsav és Béta-karotin.
Az érett gyümölcsből befőttet és lekvárt is készítenek. A szokásosnál
kevesebb cukor kell az előállításukhoz, mert a füge cukortartalma igen
nagy. Az olaszok a szárított fügét
pörkölik, őrlik, majd kávét főznek belőle.
A termésben és a fiatal levelekben található bioaktív
anyagok emésztést elősegítő, lágyító, nyugtató, gyulladásgátló és
köptető hatásúak.
A füge igen nagy rosttartalmú gyümölcs. Apró magvai a gyomor féregszerű
(perisztaltikus) mozgásának köszönhetően könnyen a bélbe jutnak. A
táplálék jobb felszívódását a füge B-vitamintartalma elősegíti. A
B-vitaminok az emésztést is javítják, míg a cinktartalom pozitívan
befolyásolja az ivarmirigyek működését. A fügét, valamint a belőle
előállított készítményeket renyhe bélműködésre és emésztési zavarokra
használhatjuk. Gyomorégés esetén inkább a füge levét fogyasszuk. A
gyomor és a vékonybél működését a füge fehérjéi és szénhidrátjai is
serkentik.
Csillapítja a köhögést. Főzete a köhögés és a tüdőbaj régi, házi
készítésű szere. Légúti panaszok esetén hatásos köptetőszernek bizonyul.
Ha rendelkezésünkre áll friss füge, kellemes a fogyasztása. A szárított gyümölcsöt édesítőnek is használhatjuk.
- Mivel az egészséges füge kálium-tartalma magas, segít csökkenteni az inzulint. Értékes rostokat tartalmaz a füge, ezért a testsúlycsökkentésben igen hatékony.
Mindig mossuk meg alaposan, de óvatosan! Amikor vágjuk, szeleteljük, mártsuk meleg vízbe a kést, hogy ne legyen
olyan ragadós. A megpuhult, fonnyadt fügét kerüljük! Tároljuk a fügét a
hűtő leghidegebb részében, zacskóban. Nagy mennyiséget egyszerre ne együnk, mert a rosttartalom és jótékony emésztést elősegítő hatása miatt hashajtó hatású is.