A sikeres fogyás háttérzajai

2021.03.07

Van egy téves beidegződés az emberekben arról, hogy fogyni hogyan kell és hogyan lehet.

Ez a tévhit részben azért alakult ki, mert a fogyókúra mögé egy iparág épült fel sok évtized alatt. De az is hozzá tartozik ehhez, hogy van egy olyan tényező sorozat mögötte, amivel jómagam is meg kellett birkózzak az évek alatt.

Ezekről viszont nagyon sok szakember nem beszél, aki táplálkozástudománnyal foglalkozik. Miért? Azért, mert személyesen, testközelből ezt nem feltétlenül élték meg, csak tanultak róla.

Azért kezdtem el ezzel az egész területtel hivatásszerűen foglalkozni, mert értéket láttam abban a tapasztalatban, amit extrém elhízásom okán személyesen átéltem.

Ugyanezt éli át ugyanis mindenki, aki súlygondokkal küzd.

Amikor fogyni szeretnénk, az első információszerzési vonalunk az internet. Google, facebook, blogok, hírportálok, magazinok oldalai. És itt máris abba a csapdába lehet esni, hogy egymással ellentétes információkkal találkozunk.

Ezért összezavarodunk.

Konkrét szakemberhez legtöbbször csak akkor megyünk el, ha már valamilyen egészségügyi problémánk is van (nem tudunk fogyni, nem jön meg a menstruáció, nem történik fogantatás, rosszulléteink vannak, hullani kezd a hajunk, gyulladt lesz az arcbőrünk, emésztőrendszeri problémákat tapasztalunk).

Ezt megelőzi számos olyan próbálkozás, amelyek java része hibás. Ezért mire eljutunk ahhoz a ponthoz, hogy tényleges segítséget kapunk és azt mondjuk "egy életem, egy halálom, most már meg kell ezt oldanom", akkor már annyira tönkre tettük az anyagcserénket, a hormonháztartásunkat, a motivációnkat, az énképünket és önbizalmunkat a sok kudarc és helytelen módszer miatt, hogy ott állunk kétségbeesve: bármit megteszek, csak le tudjak fogyni végre!

És még itt sem garantált az, hogy jó irányba indulunk el. Mert a fogyásban azt gondoljuk, a két terület összefogásával megoldjuk a gondot: étkezés és mozgás. Rendszerint ide kapcsolódnak a táplálékkiegészítők is.

A legtipikusabb módszer, amiben legtöbben látnak megoldást: kalóriamegszorítás, cukor - liszt - krumpli, stb. kivonása, anyagcsere-fokozó bogyók (pld. CLA, HCA, pyruvate, termogén zsírégetők), valamilyen fehérje por - legtöbbször vacsora helyett, de edzés után legalább, s persze az edzőterembe is elmegyünk heti 5-ször. És ezzel az ördögi négyessel fel is ülünk a sikertelen jojo vonatra.


Csak a szemem elé teszem a kezem és figyelem ezeket az ámokfutásokat, amikről elhitetik a szponzorált életmód tanácsadók vagy tápkieg gyártók, hogy ezek a szuper módszerek.

Tipikus: reggelire tojás vagy zabkása, ebédre lazac /roston csirke rizzsel és megehetetlen mennyiségű zöld salátával vagy tonhal saláta vagy roston csirke párolt brokkolival, edzés után fehérje turmix (ez szent!), vacsorára fehérje turmix vagy saláta. Ilyen-olyan variációk, de lényegében ez az átlagos menetrend, plusz 2-3 fajta bogyó, na meg a manapság népszerű kollagén csodakapszula, mert az is kell.

Tömegesével látom ezeket a fogyókúra ajánlatokat, még vásároltam én magam is ilyen csomagokat - be is vallom. Ebbe keményen bele lehet állni, 4-8-10-20 hétre. Acélos az akaratod, bevásárolsz - még fel is töltöd a facebook csoportba, hogy saját magadnak is megmutasd, mennyire nagy az elszántságot. Látod a többi tagot is, akik szintén mutatják a tökéletesre sütött lazacukat és az 5 marék zöldsalátát. Annyira akarod, annyira akarják ők is. Az első 3 napban benned van a power, megváltod a világot. Aztán telnek a napok, a hetek és azt érzed, hogy hányingered van a roston csirkétől, becsömörlöttél az 1kg-os kiszerelésben megvásárolt fancy ízű fehérjeportól (amit vízzel ihatsz csak, mert a tejet is tiltják mellé) és Te csak arra tudsz gondolni, hogy 1 hónapja még kakaós csigát ettél két pofára. Vele együtt eszedbe jut az összes olyan kaja, amit nem ettél már 3 hete és egyszerre tudnád befalni mindet, ha feladnád. De nem adod fel. Lekuporodsz a tv elé, végig csinálod az otthoni edzéstervet, persze alig van energiád, hiszen szinte koplalsz az 1200-1400kcal közötti étrendtől, végig tolod (helytelen kivitelezéssel) a kézi súlyzós gyakorlatokat, de elégedett vagy, hiszen ma is megcsináltad. Megy az idő, talán még el is jutsz a második a hónapig, majd egyre kevesebbet jársz be a facebook csoportba, másokat is ritkábban látsz. Elkezdték 500-an, lemorzsolódik 350 ember, veled együtt. Lefogytál 7 kilót, annyira büszke vagy erre, hogy ki lehetne kergetni a világból, de már ez sem elég ahhoz, hogy továbbra is ki tudj tartani. Ezért eljön a nap, amikor elkezdesz enyhíteni. Csak egy falat ebből, csak egy falat abból. Előretekerem a képzeletbeli videóm VSH kazettáját. 2 hónap múlva +8kg-mal jössz ki az egészből. A protein por fele ott rohad a szekrényben, rá sem bírsz nézni a halra, a csirkére, a salátára, és folyamatosan eszel. Mert már úgyis mindegy.

Előfordult ez veled valaha?

Miért történik ez? Egyszerű: keveset eszel, tápanyaghiányosan étkezel, túl sok felesleges bogyótól vársz megoldást, nem kapsz tartós és végleges megoldást. Ez minden, csak nem valós segítség!

A sikeres testsúlycsökkentés nem így működik!

Mi teszi tönkre a küldetéseinket?

1. Hiszékenység. Elhisszük a fent is említett nagyhatalmak és érdektől vezérelt módszertanok sikerének eszméit, amelyek mögött nincs tartós fogyáshoz elérhető támogatói rendszer, kizárólag jojo effektusba taszítanak. Ez egy ördögi kör, amiből csak akkor van kiút, ha ezeket mellőzöd.

2. Irreális fogyási elvárások. A legtöbben irreális fogyási célokkal vágnak bele. A lehető legrövidebb idő alatt, a lehető legkevesebb energia, idő és anyagi ráfordítás mellett a lehető legtöbbet szeretnének fogyni. Ezek az elvárások negatív hatással vannak a fogyásra, mert kifáradáshoz, motivációvesztéshez és az egész életmódváltás abbahagyásához vezetnek.

3. Cél elérésének kudarca. Akár reális volt a célkitűzés, akár nem, ha nem sikerül elérni a tervezett fogyást és testsúlyt, a feladás után a visszahízás szinte garantált.

4. Torzítások. A túlsúlyosok esetében gyakori, hogy nem egészében, hanem csak feketén-fehéren vagy a negatívomat kihangsúlyozva viszonyulnak a saját fogyásukhoz. Pld: "Lefogytam már 15kg-ot, de még mindig olyan kövér vagyok...", "Ennek soha nem lesz vége...".

5. Érzelmi evés. A hosszú távú testsúlyszabályozásban nagy kockázat az érzelmileg kialakult túlevés, falásroham. Ez nagyjából minden 3. túlsúlyosra igaz. Akár negatív, akár pozitív érzelmi állapotban vagyunk, bekövetkezhet, megkönnyebbüléshez és feloldódáshoz vezet.
6. Túlzott étrendi megvonások. Indokolatlanul alacsony kalóriafogyasztás és divathóbortok miatt gyakori a feladás. Sokan azt gondolják, hogy ha pld. gluténmentesen étkeznek, az nagyon divatos ma és biztosan jót tesz. Illetve olyan tápanyagokat vonnak ki, amelyeket csak a divat fogyókúrák idéznek elő, de nem kellene. Ilyen a kenyér, a burgonya, a cukrok, a lisztek, a gyümölcsök és még sok minden más.

7. A tartós fogyás időtartama. Sokak számára nagyobb hátrány a hosszú távú program, mintsem annak az előnyben részesítése, hogy a fogyás milyen pozitív hatásokkal is bír. Fárasztó, hosszadalmas, hiányoznak a kedvenc ételek, stb.

8. Depresszió, hangulatingadozás. A hangulat kihat a testsúlyra. Elengedhetetlen az egész lelki folyamat menedzselése, amivel viszont kevesen indulnak el. Holott a teljes fogyás érzelmi alapon közelíthető meg.

9. Negatív énkép. Az önbizalomhiány sokszor gátló tényező, el sem hisszük, hogy képesek vagyunk a fogyásra. A testkép és önbizalom összekapcsolódik a sikertelen próbálkozásokkal és a visszahízással. Ez is visszavezethető azon módszerekre, amelyek indokolatlan megvonásokat kérnek a fogyásprogramokban. Ördögi kör. Keveset eszünk, bele ununk, nem bírjuk, feladjuk, visszahízunk és ez ront az egész énképünkön, hiszen saját kudarcnak tekintjük.

Ezek a tényezők hozzájárulnak ahhoz, hogy minél többször próbált valaki lefogyni, annál kevesebb a valószínűsége annak, hogy sikerül végül a fogyás.

Egyetlen kiút vezet ki ebből: mentálisan támogatott, megfelelő tápanyaggal és kalóriabevitellel kialakított étrend és állapotunknak megfelelő mozgásprogram hármas kombinációja indokolatlan megvonások, sanyargatás nélkül. Azaz fenntartható, megvalósítható, könnyedén kivitelezhető módszer vihet célba mindenkit. Az összes többi módszer zsákutca. Még akkor is, ha gyors fogyást ígérnek, összességében csak hizlalnak.


Termékek

1 ÉV VIP TAGSÁG | 2023.09.17-ÉIG

Igényeld új VIP tagságodat és maxold ki az életmódváltásodat! Komplex életmódváltó program online tanuló felülettel Letölthető, kidolgozott infókártyapaklival, amelyen mindent megtanulsz, ami az életvitel változtatásához szükséges VIP automatikus kedvezmény rendszer Senor/ita termékeinkhez 1 éves tagság A VIP tagságban kurzusokon keresztül menetelhetsz végig a céljaidig: Új belépős tagoknak mindent a részelteibe menően megtanítunk Új belépő kurzoson, amelyet saját tempódban bármikor elérsz. 28 FIX nap kurzusunkon velünk együtt végzed az életmódváltást: főzést, napi fókuszokat, nap indítást, nap zárást. Varázsmenü videósorozatunk eligazít mini videók segítségével a legfontosabb tudnivalókon az élelemiszereken át a hormonális problémákon keresztül a komplexebb témákig.

9 990 Ft 19 990 Ft

ÖRÖKÖS VIP TAGSÁG + VARÁZSMENÜ CSOMAG (28 NAPOS ÉLETMÓDVÁLTÓ KURZUSSAL)

Igényeld új VIP tagságodat és vidd vele a VARÁZSMENÜ csomagunkat is. Kezdd rögtön 28 napos életmódváltó kurzusunkkal! Csatlakozz most a VIP tagok közé, vigyél mindent, amit csak adhatunk: Komplex életmódváltó program online tanuló felülettel VIP kedvezmény rendszer Senor/ita termékeinkhez 180 napos életmódváltó program nyomdai kártyapaklival a varázsmenü rendszer teljes tudásanyagával 28 napos életmódváltó kurzusunkban mindent megtanítunk neked, hogy teljes erőbedobással indulhass el az úton. Varázsmenü csomagra, amit te választanál magadnak az induláshoz. A varázsmenü csomagok 2 db kollagén terméket, a Varázsmenü életmódváltó receptkönyvet is a kezedbe adja. Kollagén termékeidet VIP tagságod aktiválása után választhatod ki, ennek folyamatáról a VIP tagság érvényesítését követően tájékoztatunk a jogosultságaid beállításaival együtt. A szállítási költséget a magyarországi csomagok ára tartalmazza. A szállítási költséget külföldi tagok számára a webshop felszámolja.

31 960 Ft 49 950 Ft