A táplálkozás rejtelmei

2019.01.29

Az emberiség létezésének egyik létfenntartó feltétele a táplálkozás. Alapvetően biológiai szükségletünk. Korábbi évszázadokban őseink az életben maradásukért ettek és életünk értelme a táplálék előállítása vagy megszerzése volt. Maga a táplálék sokkal egyszerűbb volt. Táplálkozásuk összefüggött az éghajlati tényezőkkel, a természeti adottságokkal, a hitükkel, a szokásukkal és a genetikával is. Manapság viszont legtöbbször nem mi magunk állítunk elő saját élelmiszert, mindinkább az élelmiszeripar marketinghatásai révén jutunk ételekhez. Amit leveszünk a boltok polcairól, arról azt gondoljuk, hogy egészséges, biztonságos. Jelenlegi oktatásaimon megakadt a fülem egy kemény mondaton:

A mai társadalom népessége javarészt alultáplált. Jóllakott éhezőkkel van tele a világ. Jelentős a túlsúlyuk, míg hiányállapotokban bővelkednek. Majdhogynem tele tányérral éhezik a testük. Ez pedig hozzájárul a civilizációs betegségek kialakulásához és terjedéséhez.

A mai emberek gyakorta rossz közérzetben élnek bizonyos tényezők miatt:

 • stressz
 • intoleranciák - pld. tej, glutén, tojás
 • gyulladásokat generálnak az ételek
 • túl sok a finomított, feldolgozott élelmiszer a konyhánkban
 • hormonális egyensúlyvesztésben élünk
 • inzulinkilengésekkel vagy inzulinrezisztenciával élünk tudattalanul
 • stb.

Pontosan emiatt is az élelmiszerektől való félelem korát éljük. Ez egy modernizált jelenség, ebből is adódik rengeteg táplálkozási irányzat. A divatdiéták ma már egyre inkább eltűnnek és helyüket átveszik a konkrét, kutatásokkal is alátámasztott táplálkozási irányelvek.

Az étkezés - bár létfenntartó alap szükségletünk - örömforrás, nem mást mint egy örömgenerátor. Ez vezet ahhoz, hogy egymást váltogatják az étkezés zabálási napjai és a koplalásos hetek vagy időszakot felölelő diéták. Egyik végletből ugrunk a másikba. Egy bizonyos időszakban megengedünk mindent: cukortól, péksüteménytől, cukrászsüteménytől, búzalisztes panírtól kezdve a cukros üdítőkig. Majd következik a megbánás része: megvonunk minden fehér lisztet, cukrot, igyekszünk kalóriadeficitet elérni bárhogyan. Ezt megunjuk és ismét jön a dőzsölés. Ennek szinte ritmusos váltakozása okán pedig egyre csak kerekebbek leszünk, fogyókúrázva hízunk.

Ahhoz, hogy ezt elkerüljük és egészségesebben tudjunk élni, ismernünk kell a szervezet működését, a tápanyag szerepét az emésztési folyamatokban. Tudnunk kell azt, hogy a tápanyag alkotóelemeire bomlik, a vérkeringés segítségével a sejtekhez jut. A sejtek felhasználják energiaforrásként és így a sejt képes ellátni a számára előírt funkciókat. Ezt az utat szabályozó anyagok teszik lehetővé az étkezéstől kezdve, különböző emésztést segítő enzimek, hormonok támogatják az egész folyamatot. Mondhatjuk azt is, hogy bármi, amit megeszünk, bizonyos értelemben testidegen, ezért azt részeire kell bontania a szervezetnek ahhoz, hogy fel tudja hasznosítani. Így lesznek pld. a fehérjékből aminosavak. Az egész emésztési folyamat kontrollt igényel. A bélrendszerünk tartalmazza az immunrendszer jelentős részét, mert itt történik minden érkező anyag "beazonosítása", miszerint a mikroorganizmus hasznos vagy ártalmas. Ez az immunfolyamat képes minket egészségesen tartani. De ez még nem elég.

Ahhoz, hogy valóban tudjunk fogyást elérni, a hormonok szintjét kell megfelelő állapotban tartani. Számos alkalommal írtam már az életmódprogramosoknak a ghrelin és leptin szintek fontosságáról. Külön fejezetben taglalom a program során is azt, mi történik ezekkel egy kövér ember testében. Végtelenül egyszerűen megfogalmazható, hogy ezek az értétek a kövér ember testében nem jeleznek jókor, így éhségérzetünk sajnos nem él meg kontrollt. Egy vékonyabb, egészségesebb ember esetén megfelelő időközönként lép fel éhségérzet és az étkezés alatt normális szinten féket is ad, miszerint befejezhetjük az evést. Ha ez a két hormon nem működik rendesen, sajnos a kövér ember túl gyakran, szinte állandóan éhes lesz és amikor eszik, nem érzi azt, hogy már jóllakott.

Hogyan érhetünk el személyre szabottan hatékony fogyást?

A táplálkozás nagyon sok rejtelmet taglal. Mi miért történik a szervezetben, mi miért úgy működik, ahogy éppen érezzük, mindenkinél más. Ezért elengedhetetlen a személyre szabott módszer a sablonos módszerekkel ellentétben. Mert minden ember másként reagál az étkezésekre, pontosan abból adódóan, mert hormonális szintje, enzimműködése más mindenkinek. Személy szerint én elengedhetetlen tartom, hogy mindenki egy alapos endokrin és belgyógyászati vizsgálattal, hormonszintek vizsgáltatásával kezdjen bele életmódváltásba. Rengetegen ugyanis komoly tünetek nélkül élnek inzulinrezisztenciával, leptinrezisztenciával, pajzsmirigy zavarokkal, ösztrogén túlsúllyal és nőgyógyászati hormon értékek eltérésével. Sok fogyókúrázó nem tehet arról, hogy képtelen megálljt parancsolni az élvezeteknek, mert egész egyszerűen hormonális szinten kap belső ingereket illetve rengeteg függőséggel élünk, amelyek nehezítő körülményt jelentenek. Csak néhány:

 • Kávé. Ez egy legális pszichoaktív drog. Fő hatékonysága a koffein. Szűkíti a perifériás ereket, tágítja az agyi ereket. Több vér kerül ezáltal az agyba, élénkít átmenetileg, felpörget, anyagcserét gyorsít, a szívműködést is serkenti, a vérnyomást is emeli. Hosszú távon kimerítő. Ezért is érzi sok kávézó azt, hogy kávé nélkül nem tud felébredni vagy éber maradni.
 • Tea, csokoládé. Megelégedéssel fogyasztjuk, fizikai örömmel jár, mert endogén ópiátok termelését támogatják.
 • Szénsavas üdítők. Szinte minden esetben magas cukortartalommal rendelkeznek (kivéve a zéró változatokat), esetekben koffeint és foszforsavat is tartalmaznak. Rövid idő alatt megemeli a szénsavas mámor a vércukor és inzulin szintjét. Ha koffein is társul hozzá, az felpörgeti a szervezetet, vérnyomást növel, dopamin szintünk is megnő.
 • Energiaitalok. Főként a fiatal generáció issza. Víz, koffein, cukor, szénsav, aromák és számos egyéb anyag alkotja. Hatására a fizikai erőnlét fokozódik. A koncentráció és figyelem is erősödik. Hihetetlenül erős és gyors energia keletkezik általa. Könnyen okoz kiszáradást, hiszen nem izotóniás ital. Kifejezetten étvágyfokozó. A máj méregtelenítő funkcióját erősen igénybe veszi.

Bizonyos, hogy nagyon sok olyan ételt veszünk magunkhoz, amelyet egészségesnek vagy ártalmatlannak gondolunk. S maguk nevében, ami a boltok polcán van az ellenőrzött, vagyis valóban joga van a polcon tartózkodni. Szigorú ellenőrzések és jogszabályok alapján engedélyeznek minden élelmiszert a forgalomba. A hangsúly inkább azon van, melyek támogatják a fogyást, az egészséges hormonműködést, a test kirobbanó formáját. Ehhez van szükség koncentráltabb életmódváltáshoz. Mert bár minden élelmiszer ehető, amit találunk a szupermarketekben, de nem minden itt található, megvásárolt portéka segít a testsúlycsökkentésben. Még azok közül sem mind, amelyek light, zéró, cukormentes, adalékanyagmentes, színezékmentes tulajdonsággal bírnak. Komoly elköteleződés kell az életmódváltáshoz, mert válogatás nélküli vásárlással biztosan nem tudunk hatékony testsúlycsökkentő programba kezdeni. Egy szénhidrát csökkentett zsemle vagy egy üde zöld cukkini lebontása a szervezetben egészen más végterméket produkál. Ebből adódóan fontos a komplex és tudatosan makrókra bontott táplálkozási terv bevezetése az életünkbe, amikor komoly változást szeretnénk elérni életmódvitelünkben.