1. nap | Céltervezés

2019.09.12

                    Mire épül fel a 30 napos életmódváltó blog?

Életmódváltó blog 30 napon keresztül. Miről szólhat? Arról, hogyan teremtsd meg a sikeres életvitel változtatás alapjait, és hogyan vezesd be tartósan az életedbe az ehhez szükséges szokásokat, feladatokat, élményeket.

Életmódváltó terv. Ha megfogant benned a gondolat, hogy szeretnél változni, akkor valamilyen tényezője zavar Téged a testsúlyproblémának, pld.: testkép, ruházkodás, párkapcsolat, társasági események, egészségügyi problémák, önbizalom, stb.

Akcióterv. A változáshoz tervezés kell, amely segít felmérni azt, hogy az eszközrendszert hogyan tudod felépíteni, mit kell megtenned és milyen mérföldköveket tudsz ehhez állítani.

Célterv. A küldetésed elérése akkor valósulhat meg, ha céljaid vannak. Ezek adják a motivációd erejét, ettől leszel lelkes és ez tud vezérelni mindvégig az utadon. Cél nélkül biztosan elveszíted a lendületedet. Egy nagyszabású tervet véghez vinni álmok és vágyak nélkül nem lesz erőd, sem kedved. Így a fogyás legfontosabb kulcsa biztosan a CÉL MEGALKOTÁSA."A célok segítenek, hogy azokra az életterületekre fókuszálj mind magán, mind szakmai életedben, amelyek fontosak és értelemmel teltek számodra. Így elkerülheted, hogy azt tegyed, olyanná válj, és azt érd el, amit mások szeretnének, és nem Te."

/Catherine Pulsifier/Cél meghatározás

Tisztában kell lenned azzal, mi a célod! Ha nincs cél, akkor néhány nap alatt a feladás szélére fogod marad sodorni. Ha ebben a 30 napban szeretnél mindent elkövetni azért, hogy rá tudj lépni a helyes életvitel változtatás útjára, akkor első lépésként határozd meg a célodat!

A cél megalkotása előtt néhány apró szabályt jegyezz meg:

 1. A cél legyen reális, valós.
 2. A cél legyen számodra megvalósítható, akadálymentes.
 3. A cél legyen tudatosan tervezett, megfontolt.
 4. A cél a végállomásban érhető el, így már az elején fogadd el, hogy ehhez időre lesz szükséged.
 5. A valódi álmok könnyen nem hullanak az öledbe, ezért úgy indulj el az úton, hogy célod eléréshez igenis változtatnod kell a tevékenységeiden, szokásaidon, hozzá állásodon és a gondolkodásodon.
 6. Ha egy cél valóban fontos számodra, nem tarthatsz az elérésében indokolatlan szünetet, azaz csalást.
 7. Ha letérsz az útról, vedd számításba, hogy ezt Te döntötted el és ezért csak Te vagy a felelős.
 8. Azonnali eredmények hiányában a feladás butaság, hiszen a 0. napon már említettem, a gyors eredmények sosem valós eredmények.
 9. A szokások beiktatásához gyakorlás kell, tehát a szokásokat nem fejben, hanem valóban alkalmazva kell beiktatnod. Csinálnod kell.
 10. Minden szokás rutinná tud alakulni, ha elégszer csinálod, de homályba is vész gyorsan, ha nem csinálod megfelelő intenzitással.


Ha úgy érzed, egyedül nem tudod meghatározni, mi a célod, segítek néhány egyszerű példával. Az is lehet, hogy nem egyetlen célod van, hanem több, ami összetetten alkotja a fogyással összefüggő céljaidat.

Lehetséges célok, amelyeket általában az emberek latba vesznek:


 • kockás és/vagy lapos has, kerek/feszes popsi, narancsbőrmentes comb
 • szülés előtti forma
 • has körüli úszógumi eltüntetése
 • hormonális eltérések javítása/megszüntetése
 • új ruhatár
 • baba-projekt
 • példamutatás a gyermekednek
 • egészségtudatos életvitel kialakítása
 • sportos életmód bevezetése
 • fiatalosabb, fitt külső elérése
 • egészségügyi állapot javítása


Biztos vagyok benne, hogy eddig is alkottál már célt magad elé, de ha sokadik próbálkozásod ez a mostani, akkor joggal teszed fel a kérdést nekem: "Hogyan tedd ezt ezúttal úgy, hogy az tényleg hasson az elmédre?"

A kulcs a célokhoz kapcsolódó képességeid megvalósításához, ha megtalálod az értelmét, az érzelmi kapcsolatot a célhoz, és ekkor eléréséhez libasorba állíthatod az attitűdjeidet, a viselkedésedet, a személyes értékrendszeredet, a vágyaidat.

Itt lép életbe az életmódváltásod első számú fegyvere, az ÖNBECSÜLÉSED. Ez a szó ugyanis arról szól, hogy mennyire fogadod el és értékeled Magadat, a személyiségedet. A jó egészség, a boldogság és siker eléréshez nélkülözhetetlen, hogy elfogadd, szeresd és értékeld Önmagadat. Az önbecsülés ugyanis érzelmi intelligenciád minden területét befolyásolja.

TUDATOSSÁGOD biztosítja számodra a második fegyvert. Az érzelmeid megélésében az egész tested részt vesz. Ebből fakadnak azok a kifejezések, hogy "elöntötte az agyamat a vér", "összeugrott a gyomrom", "a torkomban dobogott a szívem". Éppen ezért akkor tudsz meg többet az érzelmi állapotodról és használhatod tudatosan az érzéseidet, ha odafigyelsz, majd ráhangolódsz arra, hogy mi megy végbe a testedben, és ez miként hat a viselkedésedre. Tudod, ha jól cselekszel, és azt is érzed, ha valami olyat teszel, ami nem elfogadható. Az érzelmi agyad a testedben tapasztalt érzéseket kommunikálja feléd. Ez az intuíció. Az intuíció soha nem szavakban üzen, hanem különféle utakat talál Hozzád. Lehet, hogy megfeszülnek az izmaid és fejfájás tör Rád, összeszorul a gyomrod és éhes leszel, stb. Ha kapcsolatban vagy az érzelmeiddel, odafigyelsz rájuk tudatosan, akkor elárulják Neked azt, hogy jót vagy rosszat cselekszel éppen.

Ha tudatosan figyelsz Magadra, akkor észreveszed, ha valamilyen érzés alakul ki a testedben. Ha már észrevetted, hogy valamit érzel, meg kell nevezned az érzelmet és irányítanod kell, mert akkor dönthetsz arról, hogy miként is kell reagálnod rájuk. Célod elérése érdekében idézz fel egy helyzetet, amikor erős érzelmekkel reagáltál valamire. Menj végig a három lépésen, miszerint: az érzelem megjelenését tudatosítsd, az érzelmet nevezd meg, az érzelmet fogadd el. Így történhet meg az, hogy célodat nem engeded elnyomni az érzések által. Például elkezdheted megtanulni leküzdeni az érzelmekre reakcióként fellépő éhségérzet-szimulációt.

Ha hiszel Magadban, és értékesnek tartod Magad, akkor azt is elhiszed, hogy megérdemeled a legjobbat az élettől, saját Magadtól, és ezáltal bevonzod a kellő motivációs energiát is. Az irányításod alatt, az érzelmi intelligenciádra odafigyelve nagyobb valószínűséggel tűzöl ki olyan célokat, ahova tényleg el akarsz jutni. Ha célirányosan indulsz neki a fogyásnak, vagyis egyértelmű, hogy mennyire tiszták a céljaid, mennyire támogatja meg azokat az érzelmi intelligenciád, a cselekedeteid, akkor megérted a célok fontosságát és rájössz, hogyan tudsz tenni értük. Ezáltal a viselkedésed is támogatóvá válik, mert jobb kedvvel, nagyobb lelkesedéssel minden nap teszel majd valamit, ami közelebb visz a céljaidhoz. Eléred azt a törekvési belső motivációt, aminek segítségével a mindennapjaid részévé válik a célok érdekében történő cselekvés.

A RUGALMASSÁG, vagyis annak foka, hogy mennyire tudsz alkalmazkodni a változásokhoz gondolkodásban, kitartásban, tettekben, a célkitűzés mellett és az ellen is kifejtheti erejét. Ha túl nagy rugalmasságot engedsz Magadnak, csak engeded, hogy sodorjon az ár, akkor a fókuszvesztés esélye magas lesz. Viszont, ha jól ismered Magad, akkor tudod, hogy ez a bizonyos fókuszról való elkacsintás mivel jár, és akkor ezt előnyödre tudod fordítani a tudatosság és önbecsülés párjaként. Ez esetben ez a hármas kombináció lehetővé teszi számodra, hogy több utat is találj a céljaid irányába.

Tehát 3 eszközöd is van a cél folyamatos fenntartásához:

 1. Érezz, éld meg az érzéseidet és tudatosítsd azokat ---> vagyis soha ne nyomj el érzelmet, mert ez vezet az érzelmi evéshez, az ételhez való nyúláshoz is! Búfelejtő! Ez lesz az étel, ha valami bánt és azt el szeretnéd űzni valódi mély gondolatok és megélés helyett. Akárcsak a stressz esetében. A stresszt is úgy próbálja legyőzni minden ember, hogy valami mással kompenzál. Így lesz valakiből stresszevő. Ha tudod, hogy az érzelmek és a stressz jelenléte itt van, idővel megtanulhatod, hogy a megélés a megoldás az elhessegetés és a kompenzálás helyett.
 2. Tudatosan figyelj a testedre ---> Ha rosszul érzed magad, ha belül "fáj" valami, ha feszült, ingerült vagy és ezt érzékeled, észreveszed, figyeled, akkor megtanulhatod, milyen szituációkban hogyan reagálsz stresszre, érzelmekre. Amikor képes vagy kívülről látni önmagad és nem fojtod el a saját tested érkező jelzéseit az evéssel, akkor nyersz a csatában.
 3. Fogadd el, rugalmasan kell állnod az új szokásokhoz ---> Amit másképp kezdesz el csinálni, eleinte frusztráló és teher lehet számodra. Hiszen az ismeretlentől mindig félünk. Amiért ki kell mozdulni a megszokott rutinokból, az dühítő, fárasztó és nehéz lehet. Éppen ezért kell a változásnak teret engednek. Az új, jó szokások csak jót és változást hozhatnak, így előre borítékolható, hogy ha kitartasz, sikered lesz.A céltervezés 3 pillére

 • Mik a céljaid?
 • Milyen lépéseket kell ehhez felsorakoztatni?
 • Milyen feladatokat kell ehhez végrehajtani?


A 3. naptól a 30. napig olyan lépéseket és feladatokat mutatok Neked, amelyek segítenek majd reális, elérhető és fenntartható célt alkotni, megvalósítani.


Feladat: Most alkosd meg a jelenlegi céltábládat, amit Te fontosnak tartasz. A 30. nap végén erre visszatérhetsz és tervezhetsz úgy is, hogy már mindent megtanultál az mögötted lévő 30 nap során. Holnap folytatjuk! :)