2. Örök kérdés: Mit egyél és mit ne?

2020.06.25

Milyen a tudatos, okos étkezés?

Nem könnyű életed végéig következetesnek lenni, de azt tudom, hogy megéri. Megéri, mert ha a saját tested igényei és az egészséges életvitel szerint eszel és élsz, elérheted a valódi jóllétet, az optimális testsúlyt, az egészséget. Ehhez azonban az kell, hogy fontos legyél saját magadnak és rá tudj lépni a tudatos életvitelre.

Tudatosság alatt a jó döntéseket értem. Hogy megérted azt, mely élelmiszerek nem segítik a céljaidat és mely ételek segítenek közelebb kerülni azokhoz.


Abban bízom, hogy az eddig megírt posztsorozataim, e-könyveim és beszámolóim alapján már egyértelművé vált számodra az én üzenetem és hitvallásom: az egészséges(ebb) táplálkozás és életmód nem egyenlő az önsanyargatással. Sőt!


Könyveimben, leckéimben, posztjaimban olvashatod, hogyan lehetséges rövid idő alatt ízletes, tápláló ételeket az asztalra tenni. Tapasztalhatod könyveim szövege alapján, hogy nem kell semmilyen egzotikus hozzávaló, nem kell semmilyen csodabogyó, zsírégető és szuper élelmiszer.

A saját életmódváltó programod eredményeit hosszú távon csak úgy tudod fenntartani, ha nem átmeneti próbálkozásként fogod fel, hanem az alapelveket beépíted az életedbe - nem csak elméleti szinten, hanem a gyakorlatban is.

A hosszú évek, évtizedek óta helytelen étkezés valamennyi káros hatását nem lehet azonnal semmissé tenni, de a szervezeted minden megtett lépésedért rendkívül hálás lesz neked.

Ha a könyveimben írtak és a posztjaimban feltüntetett alapelvek szerint építed fel az étrended és az életmódod, szép fokozatosan újraépíted az egészséged és eléred az egyensúlyi állapotot. Másképp érzed az éhséget, megszűnnek a falásrohamaid, az egészségtelen ételek utáni sóvárgásod és számos kísérőbetegség tünete is semmivé lehet.

A sóvárgás diéták alatt azért van, mert a szervezet nem kapja meg a szükséges tápanyagokat. Ha jelen van a kínzó sóvárgás, akkor a diéta ROSSZ! Ma jellemző az sajnos, hogy rengeteg túlsúlyos ember alultáplált. Ez azért van, mert nem a sejtek számára hasznos tápanyagokat, hanem sok felesleges, tápanyagszegény ételt és toxint visznek be a szervezetükbe. Rengeteg a haszontalan, feldolgozott élelmiszer, felesleges a rengeteg csodaszer és zsírégető. Miközben hiányzik a rengeteg vitamin, ásványi anyag és fontos táplálék.

Amikor a sejtjeid megkapják az optimális működésükhöz szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat, mégpedig nem kapszulázott formában, hanem a személyre szabott (e-könyveimben írt módszertan szerinti) táplálkozás során, akkor megszűnik a sóvárgás is. Egyre kevésbé leszel kiszolgáltatva az ösztöneidnek. Egyáltalán nem fog hiányozni olyasmi, amiről tudod, hogy nem tesz jót neked. De ha mégis kísértésbe esnél, megtanulhatod, hogyan varázsolj kedvenc ételeket fittebbé.

Ha tudatosan odafigyelsz, olyannyira ráhangolódsz magadra, hogy biztosan be fogod tudni azonosítani az igényeidet. Ez a fajta tudatosság nem csak az étkezések során, hanem az élet más területein is segíteni fogják az előrehaladásodat: nagyobb tisztánlátást, egyértelmű akaratot, biztosabb döntéseket eredményez majd. Dominó elv. Ha egy vakfoltot az életedben rendbe teszel, vele együtt a többi is más megvilágításba kerül, ezáltal simulékonyabban tudsz megoldást találni és jó pályára lépni az átkeretezett gondolataidnak köszönhetően. De egy-egy új szokás is képes többet magával vonzani, akár észrevétlenül is.

Hosszú távon legjobban az fogja biztosítani a sikereidet, ha megérzed a különbséget a között, ahogyan érzed magad, amikor a számodra optimális módon táplálkozol, és aközött, amikor eltérsz ettől.

A saját szabályaid betartására fog sarkallni, hogy rosszabbul érzed majd magad a kilengések után. Ha egyszer megtapasztalod, hogy a személyre szabott étkezéssel nem csak a testsúlyodat tudod kordában tartani, hanem a hangulataidat, a teljesítőképességet is irányíthatod, és könnyedén képes vagy alkalmazkodni a stressz helyzetekhez is, nem akarsz majd eltérni tőle.

Az étkezéseid személyre szabásával kezedbe veszed az életed egyik legfontosabb területét. Te irányítasz. Ez magával hozza az erőt ahhoz is, hogy mással is így tegyél. Nem leszel már ugyanaz, és nem is akarsz ugyanaz lenni, mint korábban.

Én nagyon sokszor éreztem azt, hogy az étel irányít. Hiszen bármilyen perspektívában is láttam épp az életem, mindenre gyógyír vagy épp levezetés volt az étkezés. Nevezzük nevén: zabálás vagy féktelen evés.

A jobb állapotot és a szokásrendszer átalakítását elérni egyetlen döntéssel lehet: megteszel mindent, ami tőled telhető és kitartasz az elhatározásod mellett.

Okos étkezés

így hívom az egészséges étkezést a módszeremen belül

Okos étkezés. Ezt a nevet adtam annak az étkezési formának, amely rávezet a kiegyensúlyozott, minőségi táplálkozásra. Azért okos, mert tartalmaz minden szükséges tápanyagot, nem tilt el sok mindent, de megtanít az apró betűk odafigyelésére és a felesleges adalékanyagok elkerülésére. A felesleges adalékanyagok, ízfokozók és hozzáadott cukor növelik az éhségérzetet, a cukoréhséget, ezáltal a kísértést is. Márpedig a kísértés a TOP 1. ellenséged az egészséges étkezésre való tanulás első percétől. Mindenki ezen bukik el, amikor feladásra kerül sor. Ezért tudatosan kell előteremtened azt a táplálkozási mintarendszert, amiben kizárod a szabotáló tényezőket: éhséget és vágyódást keltő élelmiszerek, származékok. Az alap egészséges táplálkozási körbe tartozó élelmiszereket kettő bontottam. Miket kerülj el és miket ehetsz nyugodtan.


Hogyan tudsz rendet tenni a konyhádban okos étkezésre?

Nem lehet olyan étel a házban, ami hozzáadott cukrot, fehér lisztet és felesleges adalékanyagokat tartalmaz. Mindenhol szét kell nézned: a konyhában, a kamrában, a duci fiókjaidban, a mélyhűtőben, a hűtőben.

Szelektáld ki azokat, amelyek NEM OKOS élelmiszerek:

 • fehér liszt és abból készült tészták, kenyerek,
 • cukor,
 • szörpök és cukros üdítők,
 • nassolni valók: csokik, kekszek,, cukorkák, cukros tejdesszertek, csipszek, jégkrémek, ízesített kapszulás kávék
 • feldolgozott élelmiszerek, amelyekben ízfokozók, hozzáadott cukor van,
 • ízfokozóval és cukorral dúsított fűszerek: leveskockák, gyorspácok, zacskós poralapok, üveges szószok,
 • pácolt húsok,
 • tejfölös, majonézes bolti saláták.

Az adalékanyagokkal, ízfokozókkal és hozzáadott cukorral nem az a probléma, hogy egészségünkre károsak lennének, hiszen a jogszabályi előírások biztonságos használatot követelnek meg. Nem eszünk ezekből olyan mértékben, amelyek komolyabb problémákat okozhatnának. Elhízás esetén és fogyási szándékunk érdekében minket az kell érdekeljen kizárólag, hogy ezek az adalékanyagok HOGYAN HATNAK AZ ÉTVÁGYUNKRA. Márpedig az adalékanyagok bizonyos hányada hozzájárul ahhoz, hogy az ételnek élvezeti értéke legyen, finomabbnak érezzük és túlevésre hajlamosít bennünket. Amikor bárki legyint arra az intelmemre, hogy olyan ételt fogyasszon, amely ízfokozóktól, színezékektől, hozzáadott cukortól mentes, akkor nincs megfelelő információ birtokában arról, hogy a "mindent lehet, csak mértékkel" elmélet félreinformálja az emberek jelentős részét. Nem a mérték a lényeg ugyanis, hanem az, hogy AZ ADALÉKANYAG FELESLEGES ÉS OLYKOR ISMÉTLŐDŐ ÉTVÁGYAT GENERÁL, ezért ilyen adalékanyagokkal ellátott élelmiszer NAGY MÉRTÉKBEN HÁTRÁLTATJA A FOGYÓKÚRÁT és erről nem is mi tehetünk, hanem az adalékanyag teszi ellenállhatatlanná a finom ételeket. Mondhatnám úgyis, hogy ezek az élelmiszerek azon túl, hogy éhséget generálnak, vércukorszint ingadozást okoznak, tulajdonképpen a KÍSÉRTÉSBE SODORNAK.


Az alap egészséges táplálkozási körbe tartozó élelmiszereket ketté bontottam.

Miket kerülj el és miket ehetsz nyugodtan?!


Mi nem tartozik az okos étkezés körébe?

EZEKET KERÜLD EL:
 • Cukor
 • Fehér liszt
 • Hozzáadott cukor
 • Ízfokozó
 • Nem okos snack falatok (cukros csokik, kekszek, sós csipszek, cukorral édesített tejdesszertek, cukros jégkrémek)
 • Főzési kellékek 1.: leveskockák, gyors pácok, poralapok, cukrozott őrlőfejes fűszerek, cukrozott/ízfokozott fűszerkeverékek, pudingporok, félkész zacskós sütést könnyítő habok/süteményalapok/panírok
 • Főzési kellékek 2.: üveges mártások, üveges tejalapú öntetek, tubusos kencék (ketchup, krémek, stb.), előre pácolt húskészítmények, majonézes saláták, hozzáadott cukorral ízesített vagy cukros lében áztatott gyümölcs/zöldség konzervek/savanyúságok (pld. üveges lila káposzta)
 • Fagyasztott félkész ételek: sütemények, sütemény alapok, torták, jégkrémtorták, tészták, péksütemények, panírozott húsok/halak/pizzák
 • Bolti péksütemények
 • Cukorral, fehér liszttel készült cukrász sütemények, cukrozott fagylaltok
 • Cukrozott öntettel kínált saláták
 • Gyorséttermi ételek (kivéve az öntet nélküli saláták)
 • Szója
 • Alacsony (70% alatti) hústartalmú sonkafélék, párizsifélék, zsírosabb felvágottak, virslik
 • Túl sok mesterséges édesítőszer. Módjával mehet, de inkább a természetes formákat részesítsd előnyben.

Mi tartozik az okos étkezés körébe?

EZEKET EDD BÁTRAN:

 • Zöldségek (friss és fagyasztott)
 • Gyümölcsök (friss és fagyasztott)
 • Tojás
 • Nyers halak: pld. lazac, pisztráng, harcsa
 • Konzerves halak: tonhal, makréla, szardínia, lazac
 • Füstölt halak: füstölt lazac, makréla, stb.
 • Húsok: csirke, pulyka, csirkemáj, kacsamell, kacsacomb, karaj, marha, bacon
 • Magas hústartalmú húskészítmények, sonkafélék, virsli (min.70% hústartalom)
 • Gabonák és álgabonák: basmati rizs, vadrizs, barna rizs, köles, hajdina, bulgur, kuszkusz, quinoa, cirok, teff, zabpehely, rizspehely, kölespehely, hajdinapehely
 • Durum tészták
 • Álgabona tészták: pld. kölestészta, hajdinatészta
 • Hüvelyesek: zöldbab, zöldborsó, vörösbab, fehérbab, lencse
 • Magas keményítő tartalmú zöldségek: édesburgonya, burgonya
 • Növényi tejtermékek: kókusztej, mandulatej, kesudiótej, rizstej, kókuszjoghurt, rizstejszín, totu, növényi sajtok (pld. violife)
 • Tejtermékek: görög joghurt, natúr joghurt, túró, kefir, tejföl, sajtok, cottage cheese
 • Olajos magvak: chia mag, mandula, dió, kesudió, szezámmag, tökmag, pekándió és egyéb diófélék
 • Növényi lisztek: pld. banánliszt, édesburgonyaliszt, kókuszliszt, mandulaliszt, hajdinaliszt, kölesliszt, stb.
 • Olajak/zsírok: oliva olaj, kókusz zsír, vaj, kacsazsír, libazsír
 • Ropogósok: abonett, puffasztott rizs, wasa, finn crips és ilyenfélék
 • Zöldfűszerek: friss vagy szárított (cukormentes)
 • Cukormentes vagy minimális cukorral dúsított protein porok
 • Cukormentes kencék: majonéz, mustár, ketchup, növényi kenceficék (pld. Aldi/Lidl/DM kínál ilyen verzióból rengeteg alternatívát)
 • Teljes kiőrlésű tortilla/pita/pizza/hamburger/rétes lapok (azért ezt módjával)
 • Ehető kenyérfélék: teljes kiőrlésű, pur-pur, rozs, ősgabonás, gesztenye lisztes, hajdina lisztes
 • Szafi lisztből készült pékáruk (ha nem vagy gluténérzékeny vagy más allergén problémád sincs, divatból ne használd ezeket a liszteket, mert az ember hajlamos többet enni abból, amiről azt gondolja, hogy egészséges), ha nincs rá szükséged, ne költs ilyen lisztekre, sem más márkákra
 • Egyéb alternatív lisztek, amelyek vagy speciális táplálkozásra lettek fejlesztve (gluténérzékenység, mindenmentesség) vagy szénhidrátban szegényebbek
 • Természetes édesítők: stevia, eritrit, xilit, almacukor (módjával)

A saját konyhádat ezek alapján szelektálhatod. Ha jelenleg teljesen máshogyan épül el a hűtőd és kamrád tartalma, készíts egy tervet, mit ennél szívesen az okos élelmiszerekből és ezekre keress alternatívát.

Hol érdemes vásárolni?

Ahol kifejezetten egészségesebb táplálkozásra alkalmas termékeket kínálnak az az ALDI, LIDL, DM és a SPAR. Más élelmiszerláncok is adnak lehetőségeket, de a legszélesebb választékot nagyobb boltok esetén ebben a 4-ben találsz. A DM nagyon odafigyel erre, külön részleget különít el mindenre: növényi tejek, gabonák, vegán termékek, cukor és szénhidrát csökkentett termékek, alternatív, egészséges verziók. Az ALDI és LIDL pedig arról híres, hogy rengeteg szezonálisan elérhető újdonsággal rukkol elő, de az örök kedvencek mindig elérhetők: pld. teljes kiőrlésű tortilla, alternatív szénhidrát források, tejtermékek, növényi alapú termékek, stb.Az étkezésről szóló teljes, részletes 85 oldalas tudásanyag ingyenesen elérhető a 90 napos haditerv 8. leckéjében!

Az okos étkezésbe tartozó élelmiszerekkel készül el minden személyre szabott program és étrend. A prémium programokról bővebben itt olvashatsz.


Hogyan válts életmódot? Olvasd el a sorozat többi részét is!

1. rész: Kapcsolatod az életmódváltással

Következő (3.) rész: Étrend és menü ötletelés