20. nap | Étrend alkotás lépésről lépésre | Snack, azaz kis étkezések

2019.10.09

A nap három központi szerepet kapó étkezése a reggeli, ebéd, vacsora. Ezekre kell építeni egy olyan rendszert, amibe belefér egy-egy kis étkezés is.

A diéták leggyakrabban hiányolt ételei az édességek, ezért én is mindig igyekszem ezekre a kisebb falatozásokra olyan variációkat készíteni, amelyek ki tudják elégíteni az édesebb íz iránti vágyaimat.

A vágy egyébként a helyes táplálkozási rendszer bevezetése után nagy mértékben csökken, s nem feltétlenül jelentkezik mindenkinél édes ízre. Bátran lehet édes vagy sós is egy-egy tízórai vagy uzsonna.

Ha azt vesszük alapul, hogy az első és legfontosabb szabály a duci, fogyni vágyó test esetében, hogy felkelést követően 1 órán belül kezdjük meg az étkezéseket, akkor ez számít egy kiinduló menü órának. Vagyis innentől kezdve kell számolnunk azt, hogy ne teljen el kevesebb idő az egyes étkezések között, mint 2 óra, de ne is legyen több, mint 4, maximum 5 óra. Ebben aktív napjaink során a 3 étkezés kevés, illetve egy jól működő anyagcsere jelez is kb. 3-4 óránként éhségérzetet.

A kisebb tízórai vagy uzsonna étkezések jelentősége:

  1. Segít abban, hogy ne teljen el túl sok idő a reggeli és ebéd között
  2. Kiküszöböli azt a veszélyt, hogy farkas éhesen menjünk ebédelni
  3. Érzelmileg jobban vagyunk és jobban is tudunk így teljesíteni
  4. Pici étel vágyainkat be tudjuk ide sűríteni (így lesz mértékletesen része az édesség is az étrendünknek)

Kedvenc, gyors, pofon egyszerű kis étkezéseim

Mozzarella caprese barna puffasztott rizs chips-szel: mozzarella és koktélparadicsom némi oliva olajjal, friss kaporral. Pár falat puffasztott rizs vagy rizs chips falatot eszek mellé.


Sült fahéjas alma görög joghurttal: az almát serpenyőbe karikázom és fahéjjal megszórva hagyom karamellizálódni, ettől édes lesz külön édesítőszer nélkül. Joghurtba adagolva isteni fahéjas-almás joghurt desszert.


Grillezett ananász karikák: grill bordázott serpenyőben zsiradék nélkül készítem el. Néhány szem magot fogyasztok mellé a vércukorszint emelkedés enyhítése érdekében.


Fügés tonhal saláta: tonhal, jégsaláta, madársaláta, füge, mandula. A hozzávalókat vegyítem egy tálban.

Ezekkel a nagyon gyorsan elkészíthető finomságokkal kibírjuk ebédig, vacsoráig és energiát is szolgáltatnak. Mindegyik dobozolható, könnyen magunkkal tudjuk vinni munkahelyre, iskolába, kirándulásra.