2019. március 11. - Főzés több napra

2019.03.11





Az életmódváltás kulcsa a tervezés. E-book-jaim lassan 2 éve arról szólnak, hogy a tudatos szervezés és tervezés nélkül ez nem működőképes. Ennek nagyon egyszerű oka van.

A rendszerben élés meghúzza azokat az egészséges határokat, amelyek segítenek több tényezőben is.


Melyek ezek a tényezők?

  • pontosan tudjuk, mikor, mit fogunk enni,
  • nem kell félni a pillanat adta kételynek: mit együnk,
  • az odafigyelés fókuszban tartja a célt,
  • elköteleződést teremt a teljes programunkhoz,
  • megtanulhatjuk általa testünk jelzéseit figyelni,
  • rájöhetünk apró hibákra, fejlesztendő területekre,
  • kiküszöbölhetjük az egészségtelenebb étkezések gyakoriságát,
  • nyomon követhetjük ízlésünket,
  • fejleszthetjük az önismeretet, a tudatosságot, az énidőt,
  • javíthatunk egészségügyi állapotunkon,
  • egyensúlyban tarthatjuk a hormonháztartást,
  • összhangba kerülünk mentálisan is saját elhivatottságunk okán,
  • javíthatjuk a testképet és súlyproblémákat.


Mai menüm:

  1. Gluténmentes, gesztenyelisztből készült kenyér, tonhal, kaliforniai paprika
  2. Dijoni mustáros, gombával, póré hagymával rakott tepsis csirke sült hagyma ágyon, kölessel és savanyú káposztával
  3. Mandulatejes eperturmix mandulával
  4. Hamis gyrostál salátával, gyufa grill burgonyával, tzatzikivel

Az ételek makrói saját rendszerem alapján sorakoztatva:

Szénhidrát: kenyér, kaliforniai paprika, barna csiperke gomba, savanyú káposzta, kígyóuborka, paradicsom, burgonya, köles, nyers kapor, eper, fehér hagyma, fokhagyma

Fehérje: csirke és pulyka, natúr joghurt, sajtok, növényi tej (én ide sorolom zsírjai ellenére), protein por

Zsír: vaj, olajos magvak

Fűszereim, ízesítőim, amelyekből leheletnyit használtam mindenhová: só, bors, chili, mustár, fokhagyma por, 1/2 citrom leve, szárított kapor, dijoni mustár


Hogyan készült a három főzni/sütni/turmixolni való étel?


Pór és gomba pirítása
Pór és gomba pirítása

1. Dijoni mustáros, gombával, póré hagymával rakott tepsis csirke sült hagyma ágyon, kölessel és savanyú káposztával

Hozzávalók: csirkemell, fehér hagyma, barna csiperke, növényi violife sajt, póréhagyma, dijoni mustár, sajtkrém (kiválható növényi tejjel), fokhagyma, kapor, só, bors, chili

Csirke elősütése serpenyőben
Csirke elősütése serpenyőben
Sütés előtti állapot
Sütés előtti állapot
Elkészült tepsis csirke
Elkészült tepsis csirke

Recept: A póréhagymát, fokhagymát és szeletekre vágott barna csiperkét megpirítottam egy pici vajon. Közben A csirkemelleket szintén pici vajon elősütöttem mindkét oldalukon. Amikor a gomba és póré megpirult, 2 kiskanál dijoni mustárt és 2 kiskanál sajtkrémet összekavartam és ráhalmoztam, így rottyantottam össze még 1 percig a zöldségeket, egyfajta mártás jött létre ezáltal (ömlesztett, tubusos, bármilyen sajtkrém jó, de tejérzékenység vagy tejmentes étrendnél rizs/kesudió/mandula tej is használható - nem baj, hogy édes a tej, mert a tepsibe halmozott fehér hagyma is édesen fog megsülni). A fűszereket már előzőleg ráhintettem. Ez lehet bármi, nálam a kapor, chili páros verhetetlen. Elővettem egy tepsit és az előtte szeletekre vágott fehér hagymát bele halmoztam. Közé illesztettem az elősütött húst, majd a barna csiperkét is. Amikor már minden benne volt, ráhalmoztam a pórés, dijonis, sajtkrémes gomba mártást. Tetejére növényi sajtot szórtam. A sütőbe tettem, melyet előmelegítettem 200 fokra és így sütöttem 30 percig. Picit hamarabb is kivehettem volna, mert enyhén odakapott, de még szerencsére nem égett le semmilyen része. A hagyma és a sajt illata már az első pár percben is kiérződik sütés közben. Ha tejmentes étrendet követünk, akkor akár sörélesztő pelyhet is tehetünk sajt helyett, ami sajt ízűvé teszi az ételt, de őszintén szólva számomra a sült növényi sajt íze hiányozna az ételről. Természetesen mozzarella vagy bármely más reszelt sajt is jó. Én igyekszem minél inkább glutén és tejmentesen étkezni, ezért használok növényi fehérjéket gyakrabban az ételeimben. Az étel mellé kölest főztem. A köret még savanyú káposzta volt.

2. Mandulatejes eperturmix mandulával

Eper, mandulatej turmixra készen
Eper, mandulatej turmixra készen

Hozzávalók: bármilyen tej (én itt is növényi tejet használtam), bármilyen protein por édesítésnek, mirelit málna, 5 dkg mandula.

Recept: minden összetevőt smoothie turmix gépbe helyeztem. Epret, mandulatejet, protein port és a mandulát és krémesre turmixoltam az egészet. Azért eszem pluszban mellé mandulát, mert az a cél, hogy a gyümölcs minél kevésbé okozzon vércukorszint emelkedést, azaz lassítom a mandulában lévő zsír segítségével a felszívódást.

3. Hamis gyrostál salátával, ceruza grill burgonyával, tzatzikivel

Az egyik legkönnyebben elkészíthető finom vacsora. Pulykatokányt szeretek használni, az aldiban veszem, mert grill serpenyőben készítve ez nagyon zamatos lesz, puha, mégis ropogós is egyben. A pulyka szeret minden fűszert, különösen a kaprot. Ez azoknak jó hír, akik inzulinrezisztensek, mert a kapor természetes inzulinszabályozó. Szinte minden ételembe teszek kaprot. Így a tzatzikibe és a húshoz is.

Hozzávalók: pulykatokány, kígyóuborka, koktélparadicsom, lila káposzta, sült burgonya, joghurt, fokhagyma, kapor, citrom

Pulykatokány készítése
Pulykatokány készítése

Recept: a pulykatokányt grill serpenyőben kaporral, fokhagymával, sóval és borssal ízesítve addig sütöm, míg már érződik a füstösség az illatán. Közben a kígyóuborka egy részét bármilyen lyukú reszelőn lereszelem, kinyomkodom a levét, majd egy tálba öntöm. Natúr joghurtot halmozok rá, amelybe előzőleg kevertem aprított fokhagymát, sót és egy fél citrom levét. Ezt összekeverem és kész is a tzatziki. Nagyon szeretem kefirrel is. Tejmentes étrendben kókuszjoghurtból is készíthető. Az uborka másik részét kockákra vágom, ahogy a paradicsomot is. Lila káposztából mindig veszek egy fejet, amelyet legyalulok késsel. Erre van egy módszerem, ami nekem bevált a hűtőben tartásról. Nem újdonság, egy külföldi vlogvideóban láttam. Az étel tárolódobozt kibélelem konyhai papírtörlővel, így a nedvesség oda gyűlik és emiatt a zöldség aprítva sokáig friss marad a hűtőben. Ma is felszeleteltem egy egész pici fej káposztát és kettő ételtárolóba halmoztam a csíkokat. Csak előkapom és kiveszem azt a mennyiséget, amelyet épp teszek a salátáimba. Az ételhez én mindig kívánok salátán kívül mást is, jelen esetben gyufa burgonyát. Egy pici fej burgonyát gyufa vastagságúra vágtam és abban a szaftban grilleztem, ahonnan kivettem előzőleg a pulykatokányt. Kapor nem maradt le erről se. Isteni finom. :)

Az életmódváltás nem a megvonásokról és a sablonos fogyókúrákról szól. Minden sikeres diéta alapja az, hogy az ételt szívesen esszük, változatosan készítjük el és ezáltal saját ízlésünk válik partnerré a fogyásunkhoz illetve egyensúlyunkhoz.

Tipp: készíts több napra ételt! Jelen menümet én 2 napra készítettem, de ennél is több adagot állítottam elő.

A pulykatokányból lesütöttem összesen 1 kg-ot, amelyet saját makróim alapján porcióztam, fagyasztóba tettem azt, amit nem eszek meg 2 napon belül. Ha legközelebb időhiányban leszek, csak előkapom és kiengedem. Említettem, hogy a lila káposztát gyalultam, több napi adag lett így a hűtő mélyén. A tzatzikiből 2 napra valót készítettem. A tepsis gombás hús és köles pedig 3-4 napra elég lesz (ha átjön testvérem, garantáltam megeszik belőle egyet. :-)). A turmix 2 napra nyugodtan elkészíthető, hűtőben tartva még jobban össze is érnek az ízek a következő napra. Spórolj időt és készíts el picit többet, hogy másnap ne kelljen a konyhában állni ennyi időt.

Jó étvágyat! :)