4.nap | Hibás rutinok

2019.09.14

Az életmódváltás legnehezebb pillanatait az adja, amikor szembe kell nézni valamilyen rossz cselekedettel vagy hibás döntéssel. Beismerni, hogy valamit nem jól, nem elég jól vagy kifejezetten károsan csinálunk, rettentően nehéz. Már csak azért is, mert a legtöbb ilyen káros cselekvés rutin, tehát megszokás, azaz régóta gyakorolt reflex reakció. Amit kissé tudattalanul vagy akár tudatosan, de mégis ösztönösen csinálunk, azon változtatni az egyik legnehezebb feladat az életben. Pld. én minden reggel azzal kezdek, hogy összesöprök a lakásban, s ha időm is engedi, felmosom a padlót. Így érzem jól magam, ha rend, jó illat és tisztaság van. Ugyanígy rutin az, hogy reggelente első dolgom az illem dolgaim elvégzése után a zuhany, a felfrissülés, a fogmosás. Nekem ez nem tudatos, hanem így szoktam meg, így érzem magam komfortosnak.

Minden ember hasonló rutinokkal, feladatokkal kezdi a napját, s ezeket szinte minden nap rendre ugyanígy teszünk meg, mert így szoktunk hozzá.

Sajnos, sok esetben az ilyen megszokásból végzett cselekedetek is hozzájárulnak az egészségtelen életmód kialakulásában.

A leggyakoribb káros rutinok:

 1. Kapkodás reggel: nincs idő átgondolni a napi feladatokat, nincs idő reggelizni, stresszes rohanás van.
 2. Nincs előre tervezett étrend: azt eszünk, amit épp megkívánunk, nem ismerjük az elfogyasztott étel makróit, nincs benne tudatosság, sokkal inkább kísértés és étvágy, s még inkább rendszertelenség.
 3. Mások terheit cipeljük: jószívű, nagy teherbírású kollégaként gyakorta bíznak ránk jóval több feladatot, amit másoknak kellene megcsinálni, de tudják, hogy mi úgyis megcsináljuk, és ezt kihasználják.
 4. Nem tudunk nemet mondani: a számunkra megtervezett időkeret és feladatrendszer ellenére igent mondunk plusz feladatokra, hátrahagyva azokat a dolgokat, amik nekünk fontosak.
 5. Elégtelen folyadék fogyasztás: szinte semmit nem iszunk nap közben, de ha véletlenül igen, akkor valami üdítőt vagy gyümölcslevet, s legritkábban nyúlunk a tiszta vízhez.
 6. Naponta többször kávézunk: nélküle erőtlennek, gyengének érezzük magunkat és ehhez gyakran párosul az elégtelen tiszta víz fogyasztás is.
 7. Nem fekszünk le időben: soha nincs elég idő hétköznap a rendes alvásra.
 8. Többször nyomunk szundit reggel: nem jut idő néhány dologra, amire lenne keretünk reggel, de örökös rohanásba sodorjuk magunkat.
 9. Kimondatlan szavak: keveset beszélgetünk a párunkkal, családtagjainkkal számunkra fontos dolgokról, ezért legtöbbször a sor végén kullogunk saját fontossági sorrendünkkel.
 10. Esti túlevés: munka után első dolgunk a hűtő feltépése és eszünk bármit, ami ott van, rosszabb esetben rendelünk egy gyorsétteremből.
 11. Túl sok nassolás: állandóan bekapunk valamit, ami a kezünk ügyében vagy a dugi fiókunkban van, akkor is, ha nem vagyunk éhesek.
 12. Átgondolatlan bevásárlás: nincs tudatos étrendtervezéssel párosított bevásárlás, így hajlamosak vagyunk túlvásárolni, és sokkal több "nem okos" élelmiszert teszünk a kosarunkba.
 13. Elégtelen egészségügyi állapot: nem fordítunk kellő figyelmet a prevencióra, legtöbbször akkor megyünk orvoshoz, amikor már van valami baj (fogorvos, általános nagy labor, hormon vizsgálatok, belgyógyászat, allergia, anyajegyszűrés, nőgyógyászat, stb.).
 14. Halogatás: ez már ráér. Aztán, amikor már ég a ház, már nagyon nem ér rá és stresszhelyzetet okoz egy halom feladat, amit időben is el tudunk volna végezni.
 15. Céltalanság: nincsenek megtervezett élet és feladatcélok az életedben.
Nagyon fontos az életmódváltás elején tisztázni, milyen rossz rutinok, szokások vezettek és vezetnek ahhoz, hogy kialakult a túlsúlyunk!


Feladat: Vedd elő a füzetedet és szedd össze azokat a napi rutinokat, amelyek egész nap végig kísérnek. Használd nyugodtan mankóként a fenti 15 pontot és rendszerezd a Te életedben felmerülő hasonló problémákat!

 • Reggeli hibás rutinok
 • Étkezéssel kapcsolatos hibás rutinok
 • Kapcsolataimban kialakult hibás rutinok
 • Munkahelyen kialakult hibás rutinok
 • Egészségi állapotommal kapcsolatos hibás rutinok
 • Regenerációval kapcsolatosan kialakult hibás rutinok
 • Időmenedzsmenttel kapcsolatban álló hibás rutinok
 • Bevásárlással kapcsolatos hibás rutinok
 • Negatív, berögzült esti rutinok
 • Tervezés hiányával kapcsolatos rutinok
 • Cél és motiváció hiánya
 • Egyéb hibás rutinok, amelyeket fel tudsz sorolni


Holnap folytatjuk azzal, hogyan tudod elkezdeni megváltoztatni a gondolkodásodat a hibás rutinokkal kapcsolatosan!