5. Varázsigementes övezet

2020.07.09

Varázsige itt nem segít

A legtöbben egész küzdelmük során várnak valamiféle forradalmi találmányra, ami egy csapásra megoldja a súlyproblémát. Ha lenne ilyen, mindenki ismerné.

Az ember természeténél fogva rendkívül kényelmes és lusta. Mindenki a lehető legrövidebb idő alatt, a lehető legkevesebb munkával, a lehető legkisebb anyagi ráfordítással szeretne célokat elérni. Ez különösen igaz a fogyásra. Tele a szánk szenny étellel, újra és újra megvesszük a cukros üdítőt, a hamburgermenüt, a több tábla csokoládét, dőzsölünk az ételben és közben azt várjuk, majd valaki lefogy helyettünk (de azért szedünk zsírégetőt, ami amúgy semmit nem ér ilyen táplálkozás és inaktív élet mellett).

Benne vagyunk mindenféle közösségi csoportokban a legkülönbözőbb módszereket vizslatva és ha bárki megoszt egy sikertörténetet aktuális állomásáról, jön a kérdés:

HOGY CSINÁLTAD?

Az ilyen jellegű kérdés újra magasba emeli a már teljesen rendbe jött vérnyomásomat, mert egyszerűen nem tudom megérteni az embereket, amikor ezt a kérdést felteszik. Ugyanakkor pont az előbb vázoltam, hogy mi ennek az oka. Ha fáj, akkor is kimondom.

Semmit nem teszünk tudatosan, teljes erőbedobással, valódi elköteleződéssel. Pikk-pakk feladjuk az elhivatottságot egy-egy gyenge pillanatban. Folyamatosan az életmódváltással szögegyenesen ellentétes étkezési és életmód magatartást űzünk és csodálkozva sajnáltatjuk magunkat: nem fogyunk! Mitől fogynánk, ha nem csináljuk?

Elszörfölünk a közösségi oldalak csoportjainak falai között, sóvárgunk a sikeresen fogyó emberek beszámolói miatt, mialatt beleharapunk a kezünkben vibráló csoki szeletbe.

Megvásárolunk egy életmódprogramot, személyre szabva, több hetes étrenddel semmi más dolgunk nem lenne, csak csinálni. Majd posztoljuk a közösségi profilunkon a 4 gombócos, csokiöntetes, ostyás fagyi kelyhet: "Mert megérdemeljük munka után", és szintén posztoljuk szombat este a 3-5. cukros szirupos koktélt: "Buli van" jeligével. Ezért kár volt étrendet vásárolni. Ez az alapvető gond.

Semmi kitartás, semmi valódi elhivatottság, semmi tudatosság. Csak az önsajnáltatás, az önámítás, a halogatás. Aztán, amikor bejön a baj, hogy 7,1 az éhhomi vércukor, alul működik a pajzsmirigy, felszalad hirtelen 10 kiló, akkor megrémülünk és sikoltozva, kapkodva keressük a villámgyors megoldást (ami persze nem létezik, de mégis keressük a vak sötétben, napszemüvegben).

De van ennél rosszabb is.

Hogy csináltad? Olvasom egy sikeres fogyási periódus beszámolója alatti kommentet, majd érkezik rá a válasz a posztolótól (a magát életmódváltónak tituláló embertől): Nem eszem este 6 után, csak zöldséget és húst eszem, meg zöldteázok. És erre pedig rákontráz még pár kommentelő: én is kipróbálom.

És itt hitemet vesztem a józan ész létezésében.

Miért? Miért? Miért?

Mikor jön rá valaki, hogy ezek a FOGYÓKÚRÁBA kategorizálható diétacsúfságok sokkal többet ártanak, mint használnak. Lement 10kg Hajrá. Beszélgessünk fél év múlva erről, mert ebből a -10kg-ból +15kg lesz. Erre 95% az esély. Ennek komplex tudományos magyarázatát kifejtettem a 4. részben.

Honnan tudod, hogy mi a jó módszer?

3 kérdés segít ebben:

1. Amit most diéta címén csinálsz, azt egy teljes életen át képes lennél ugyanígy fenntartani nehézségek nélkül?

Ha igen, akkor komplexen életmódot váltottál és a tudatos étkezési rendszeredet építed fel okosan. Nem élsz megvonásokkal. Kiegyensúlyozottan táplálkozol, amelyet nem érzel koplalásnak, egyoldalúnak. Nem alkottál olyan szabályokat, amelyek korlátok közé szorítanak és ellehetetlenítik a hosszú távú életmódreformot (pld. 6 után nem evés, alacsony szénhidrát fogyasztás, kedvenc ételek teljes kivonása, alacsony kalória, tartós élelmiszer megvonások). Eszel mindent, de tudod hogyan tedd fitté. Eszel mindent, de tudod milyen keretek között tedd ezt. És megteszel mindent, ami tőled telhető a sikerért.

2. Ahogyan most felépíted a napjaidat (diéta, főzés, sport, énidő), azt egy teljes életen át képes lennél !hasonlóan! fenntartani nehézségek nélkül?

Ha igen, akkor azon az úton vagy, hogy egy tudatos, egészséges életmódot rendszeresíts, aminek része az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás, a megfelelő stresszkezelés vagy önfejlesztés és erre hajlandó vagy elég időt, energiát szánni. Nem feltétlen jelenti ez azt, hogy maratont fogsz futni és fitnesz versenyre készülsz, hanem azt, hogy szánsz időt a heted során többször is arra, hogy az eredményeidre és életmódodra koncentrálj. Nem halogatsz és keresel kifogásokat a szokásos hárítások árán: Most épp sokat dolgozom. Most nem alkalmas az idő. Most ilyen-olyan magánéleti gondok gyötörnek. Tisztelet az élethelyzetnek, 99%-ban ezek csak kifogások és le is csap rájuk a legtöbb ember, mentségül felhasználva. Ha Te nem így teszel, akkor az irány jó.

3. Ahogyan most kontrollálod a napjaidat, azt a figyelmet egy teljes életen át képes leszel hasonlóan fenntartani nehézségek nélkül?

Ha igen, akkor igyekezettel tekintesz a napjaid felépítésére, és ez hosszú távon tud kialakítani egy tudatos gondolkodást az egészséges életmódról. Van eszközrendszered, tervezel, az időbeosztásod része az étrended, a mozgás, az életvitellel kapcsolatos kikapcsolódás. Tudod, mikor lehet a gyeplőn enyhíteni, de vissza is tudsz térni a hétköznapok rutinjához azonnal.

A jó módszer nem okoz nehézséget

Amit diéta/étkezés címén csinálsz, azt egy teljes életen át képes leszel ugyanígy fenntartani nehézségek nélkül. Nincsenek indokolatlan szabályok, megvonások az étrendedben. Nem éhezel, nem koplalsz, nem szenvedsz, nem sóvárogsz. Tudsz megálljt parancsolni. Tudod, hogyan tudsz megfelelni saját életmódváltásodnak akkor is, ha vendégségben vagy, ha barátokkal találkozol, ha rendezvényre mész, ha nyár van, ha karácsony van, ha fesztiválra mész.

Ahogyan felépíted a napjaidat (diéta, főzés, sport, énidő), azt egy teljes életen át képes leszel hasonlóan fenntartani nehézségek nélkül. Napjaid részévé válik, hogy tudod mit kell tenned. Tervezed az étkezéseidet, tisztában vagy azzal mennyit és mit eszel. Fordítasz időt heti 2-3 vagy akár több alkalommal arra, hogy mozogj. Elegendően aktív életet élsz szabad idődben is (nem minden hétvégén töltesz 2 napot sorozat maratonnal, hanem kirándulsz, sétálsz, aktív időtöltést is szívesen csinálsz és figyelsz is arra, hogy havonta legyenek valóban aktívabb napjaid).

Ahogyan kontrollálod a napjaidat, azt a figyelmet egy teljes életen át képes leszel hasonlóan fenntartani nehézségek nélkül. Odafigyelsz a napirendedre. Előre tervezel. Nem hagysz ki étkezéseket, nem engeded el a gyeplőt hosszú időre. Ha engedsz a lazább napoknak (pld. nyaralás), utána pontosan tudod, hogyan térj vissza a napi rutinokhoz. Iszol eleget. Eszel eleget. Sportolsz eleget. Dokumentálod az eredményeidet. Rendszeresen nézed a súlyodat. Ha kell, újra tervezel. Azaz foglalkozol saját egészségeddel, életmódoddal és ezt be is építetted az életed részébe.

Mindenféle szenvedés nélkül, nehézségek nélkül, életmódod rutinjaként.

Minden időszakos kúra időpocsékolás

1. Amit most diéta címén csinálsz, azt egy teljes életen át képes lennél ugyanígy fenntartani nehézségek nélkül?

Ha nem tudod egy életen át fenntartani azt, amit diéta/fogyás címén csinálsz, akkor ez egy időszakos fogyókúra, amely abban a percben hízókúrává változik, amint abba hagyod és visszatérsz a "normális" étkezési formádhoz. A szervezetedet néhány hét vagy hónap erejéig kiéhezteted, látszatfogyásnak teszed ki, megvonásokra kényszeríted, sanyargatod, tartósan fenntartható módon nem tudod ezt űzni.

2. Ahogyan most felépíted a napjaidat (diéta, főzés, sport, énidő), azt egy teljes életen át képes lennél !hasonlóan! fenntartani nehézségek nélkül?

Amint abba hagyod az időszakosan bevezetett nem állandó jó szokásokat, azonnal olyan szokások fogják átvenni a helyüket, amelyek a régi, hízáshoz vezető életszakaszokban uraltak. Vagyis újra hízni fogsz. Vélhetően többet, mint amit leadtál. Így alakul ki a jojo, így lesz egy elhízott ember évről évre kövérebb.

3. Ahogyan most kontrollálod a napjaidat, azt a figyelmet egy teljes életen át képes leszel hasonlóan fenntartani nehézségek nélkül?

Amint leveszed a kontrollt a napjaidról, azonnal el fogod veszíteni a fókuszt és ez rövid időn belül régi, rossz szokások visszaépülését fogja eredményezni. Nem fogsz odafigyelni az étrendre, visszaengeded a káros ételeket, nem teszel hangsúlyt a napod rendszerességére, halogatod és tolod az egészségedre jótékony cselekvéseket. Feladsz mindent, amit elértél. Hagyod az egészet a fenébe és kifogást kifogással váltasz ki.

4. Ha csodaszereket használsz, azokat egész életben képes leszel megvásárolni, használni?

Valóban azt gondolod, hogy ha elkezdesz szedni egy zsírégetőt, szénhidrátblokkolót, vízhajtót, anyagcsere fokozót, az életed végéig kifejti majd hatását? Nem fogja. Amint leteszed, vele együtt száll el az akaraterő is. Mert varázsszerként tekintesz ezekre. Ha már nem veszed, azt jelenti, elengedted.

Nem is normális dolog az, hogy valaki élete végéig szedjen ilyeneket. És anyagilag sem hiszem, hogy havi 15-30.000 Ft-okat szeretnél áldozni azért, hogy fogyókúrázhass!

A Csináld még párszor, úgyis mindig oda fogsz kilyukadni, ahonnan elindultál (bár most kegyes voltam, mert általában több kg a vége)... de kicsit mindig rosszabb állapotban lesz a tested a sok fogyás-hízás miatt. Én tudom.

Légy végre okos

Hányszor akarsz még hibázni?

Nem tetted még elégszer? Ha még mindig nem fogytál le, nem gondolod, hogy neked is azt kellene végre csinálni, ami kivezet ebből az örökös fogyókúra harcból?

Mit kellene tenned, hogy jó úton indulj el?

  1. Ne szedj csodaszereket, felesleges táplálékkiegészítőket, mert nem ez a megoldás!
  2. Nézd meg, mi vezetett elhízásodhoz és térképezd fel, hogyan tudsz ezeken változtatni? Menj végig a sorozat első 4 részén, mert ezeken segítek is végig haladni.
  3. Tarts velem a következő 6. részhez, ahhoz komplex eszközrendszert adok a kezedbe a napjaidhoz!