7. nap | Átkeretezés

2019.09.18

Mi mindenről ejtettünk szót az első 6 nap során?

 1. Átgondoltad, hol kezdődött a súlyproblémád!
 2. Mélyére ástál önbecsülésednek, tudatosságodnak, rugalmasságodnak!
 3. Megalkottad első céltábládat!
 4. Összeszedtük, milyen egy egészséges étkezési rendszer!
 5. Meghatároztuk az OKOS élelmiszer fogalmát!
 6. Felállítottuk a kerülendő élelmiszereket és azokat, amelyek alapját képezik az egészségtudatos életmódváltásnak!
 7. Meghatároztad a TE életedben felmerülő káros rutinokat!
 8. Felállítottuk az érzelmi evés gyors leküzdésének 5 lépését hirtelen felbukkanó szituációban!
 9. Megkerested a csalásra ösztönző szituációkat, kapcsolataidat, érzelmeidet, élethelyzeteidet!
 10. Átgondoltad, milyen lenne egy ideális, csalómentes napod!
 11. Kimondtuk a 3 leggyakoribb kifogást!
 12. Különbséget tettünk éhség és étvágy között!
 13. Felsoroltuk a becsapós étvágy hívogató trükkjeit!
 14. Tudatosan megfigyelted, nálad mikor jelentkezik az étvágy egy napod során!

Nagyon sok témát és területet ejtettünk eddig, amelyek alapját képezik a tartós életmódváltásnak! Ha az első 6 napban kivesézett témákon nem mentél végig részletesen, kérlek, ne is folytasd az olvasást, mert ezek nélkül elkezdeni felesleges. Sokan legyintenek ezekre a témákra, butaságnak és "bullshit" szónoklatnak gondolják a témákat övező kijelentéseket. Ha eddig sorozatosan visszaestél a startvonalra, akkor, kérlek, ezúttal ne legyints! Mert szükséged van arra, hogy ezúttal máshogyan gondolkodj!Mi szükséges ahhoz, hogy megalapozd az egész életmódváltást?

Legyen egy füzeted! Ebbe minden egyes napot jegyezz fel addig, amíg nem stabilan része életednek az életmódváltás - a maga természetes módján. Akkor lesz természetes, ha már nem kérdés számodra, hogy így a legjobb élni és nem fordul meg a fejedben az, hogy nem érdekel ez az egész. Ebben a füzetben nincs tabu. Jegyzetelhetsz a posztok alapján, felírhatod saját megjegyzéseidet is.

A füzet rendszeres "statisztikai" naplóként szolgál Neked ahhoz, hogy mérföldköveket állíts fel és azokat időről időre értékeld, újra tervezd, dokumentáld.

Legyen benne minden, ahonnan indulsz! Használd a Duci szívvel könyvben mutatott képletet, határozd meg alapanyagcserédet! Állj mérlegre! írd fel a súlyodat! Számold ki a számodra szükséges kalória és makró értékeket! Állíts fel a céljaidat! Ne csak számokban! Céltervet készíts! Minden fogyással összefüggő tervedet, ábrándodat írd fel!

Hetente egyszer - nem többször - mérd meg a súlyodat! Előre szólok, nem biztos, hogy lesz változás. Hiszen a mérleg nem mindig mérvadó, de azért jó kontroll eszköz HOSSZÚ TÁVON. Centizz is! Mert ez viszont sokkal látványosabb is lehet, mint a mérleg!

Tervezz étrendet minden napra! Soha ne legyen olyan napod, amiben azt eszed, amit találsz.

Mondd ki, de legjobb, ha le is írod, mi az oka túlsúlyodnak! Ne dugd homokba a fejedet! Tudatosítsd magadban, hogyan és hol szoktál "elbotlani". Ebbe kapaszkodva tudatosan kell kerülnöd ezt az állapotot, hogy ne hibázz újra és újra!

Tegyél rendet a konyhában a posztsorozat alapján! Ami nem való oda, ajándékozd el vagy dobd ki (ha teheted, inkább add oda másnak az élelmiszer pazarlás elkerülése érdekében).

Vásárolj be azokból az új élelmiszerekből. Tedd a konyhádba/kamrád polcaira azokat az új kedvenceket, amelyeket az "eltakarított" élelmiszerek helyett fogsz fogyasztani rendszeresen az okos élelmiszerekből.

Állítsd fel, írd le, ragaszd ki postitokra/cetlikre a túlsúlyhoz vezető szokásaidat! Legyen szem előtt! Szembesülj vele! Ha pld. esténként a hűtő rabja vagy, hűtőmágnessel ragaszd ki az elejére a figyelem felhívó üzenetet: "Mindig ezen buksz el! Ne tedd!"

Gondold át, milyen lehetőségeid, erősségeid vannak! Ezeket írd le! Ezek segítenek Téged abban, hogy végig tudd csinálni! Kapaszkodj ezekbe és használd is ezeket!

Gondold át azt is, milyen gyengeségeid és veszélyforrásaid vannak! Ezeket is írd le! Ezeket tartsd mindig fejben, mert tévútra visznek.

Legyen reggeli rutinod! Bármennyire is azt gondolod, nincs időd vagy nincs kedved ehhez, hidd el, hogy mindent megalapoz ez az új, jó szokás!

Reggeli rutin alatt hogyan tudod támogatni a napi céljaidat?

 • Határozd meg az aznapi feladatokat!
 • Ellenőrizd le, minden szükséges erőforrás készen áll-e (pld. megvan a napi étrended, bekészítetted az edző cuccodat, kezedben a 2literes ásványvíz, nincs nálad dugi csoki, stb.)
 • Ne menj el reggeli nélkül! Ne adj teret se az éhségnek, se az étvágynak!
 • A kávé nem reggeli! A reggeli tápláló, energiát ad és elűzi a hirtelen fellépő farkas éhséget a délelőtt folyamán.

Legyen esti rutinod! Ne legyen szemellenződ a napközben történtek tudatosítására. Valld be, ha valamit nem tettél meg, de örömmel dicsérd meg magad, ha mindent megtettél!

 • Minden nap végén dokumentáld le, hogy mi mindent valósítottál meg az aznapi célokból, életmódváltó tervekből!
 • Mindig tervezz a következő napra! Soha ne engedd, hogy "csak úgy" megtörténjen a másnap. Tudd, mit fogsz enni, mit kell csinálnod, hogyan fogod ezeket megvalósítani!

Akarj első lenni! Tudom, hogy a feleség, családanya és karrier szerepek között lavírozva sokaknak első az, hogy maguk körül mindenkit boldognak lássanak. De közben sokszor elfeledkezel magadról. Muszáj elsőnek lenned, különben nem tudod kontroll alatt tartani az dolgokat. Kérj segítséget a párodtól, vagy attól, aki ebben partnered lehet. Nélküled a rendszer nem lesz stabil.

Akarj változni! Ha tudod, hogy minden nap beteszed az edzőtáskádat, de már nem jutsz el munka után az edzőteremig, mert nincs hozzá kedved vagy energiád, változtasd meg ezt az előre borítékolható bukást! Tervezd át az edzési időt! Menj el reggel! Kezdd el valahogyan másképp! Vond be a társadat! Vond be a barátaidat! Keress húzó erőt!


Ha ezeket az alapvető lépéseket beilleszted a tudatodba, készen fogsz állni arra, hogy megvalósítsd a fogyási terveidet! Ha már elkezdted, akkor fenn kell tartani a motivációt és a lendületet! A 8.naptól erre fókuszálunk!