Amikor a kaja uralja az életed...

2019.05.28

80-100-100+ kilósan az étel az igazán nagy ÚR az életedben. A szenny étel. Az, amiről tudod, hogy nem szabadna levenni a boltok polcairól. Az a gúnynéven nevezett "KAJA", ami felelős az örökös farkaséhségért, a vércukor ingadozásért, a nagy dózisú inzulin termelésért. A kaja, ami legtöbbször zabálással robban bele az estédbe, aztán lefáraszt, levertséget okoz, álmossá tesz, majd kimerülten tartod a szemhéjad az ágyban a kipukkadó hasad kényelmetlensége alatt. Belealszol az emésztési nehézségbe. Éjjel arra ébredsz, hogy mar a torkod a savtól, fel kellene ülnöd, de alig bírod felemelni a felsőtestedet az ágyon. Ha megmozdulsz, azonnal jön a vizelési inger. Ránézel az órára. "De még csak 1 órája aludtam el." Igen. A kóla nagyjából 1 óra alatt kiürül, s nem csak 1 pohárral ittál. Vedelted. Kajára kóla, kólára kaja jött. Ahogy felállsz, belekapaszkodsz a szekrényajtóba vagy ágytámlába, mert merev a tested, s az első lépteket úgy teszed meg, mint akit agyonvertek aznap este.

Mindenért a ROSSZ KAJA a felelős. Mindent megmérgez körülötted és benned.

A gondolkodásod, a közérzeted, a lelked is tőle függ. Ha meglátsz egy tiltott, cukros süteményt vagy csokoládét, úgy vágyódsz utána, mint a lánykérésre. Teljesen átveszi a hatalmat. A táplálkozásodban rejlő zavar tulajdonképpen minden egyes napon manipulál és fogságban tart. Saját magad rabjává válsz, az önkontroll teljes hiányával küzdesz. Nem tudod irányítani, megállítani, kényszeressé válik az életedben, hogy EGYÉL.

Te pedig eszel. Akkor is, ha éhes vagy, akkor is, ha nem vagy éhes. De szinte mindig éhes vagy. Mert belekerülsz egy labirintusba, ahol ugyanazokat az illúziókat kergeted a "MAJD HOLNAP, MA MÉG UTOLJÁRA" hazug könyörgéseivel. Mert ezek könyörgések azért, hogy MA MÉG NE KELLJEN áldozatot hozni és tenni az egész ellen.

Mivel tisztában vagy a helyzettel, folyton váltakozik benned az evés alatti mámor és az evés utáni lelkiismeret-furdalás. Ha zabálsz, épp csuda jól vagy és kizárod a külvilágot. Amint újra feleszmélsz, hogy MÁR MEGINT ÚGY DÖNTÖTTÉL, HOGY MA SEM........ mindig felzaklat a felismerés, hogy megint megbuktál. Sokszor fél napig sem bírod ki, pedig a reggeli elszántság nagy benned. Aztán minden egyes perccel hanyatlik az ereje.

Mindenki bánt. Vagy azért, mert örökké azért siránkozol, hogy nem tudsz eredményt elérni, vagy épp azért, mert tényleg nem teszel igazán semmit. Van, aki azzal biztat, hogy csinos vagy, jól vagy így, ahogy vagy. Vagy... az örökös vagyok vesznek körül. Mások miatt meg örökké kisebb az önbecsülésed, mert csak a kudarccal azonosítanak. A kövér lánnyal.

Te minden áron változnál. De ez egy kemény drog. Keményebb bárminél, hiszen az egyetlen élvezeti szer, ami az életben maradásodhoz nélkülözhetetlen. Nincs még egy ilyen szenvedélybetegség, aminél elkerülhetetlen a szer használata.

A kaja egy szer. Annak drogja, hogy háríthasd a döntést, a felelősségvállalást, a lustaság megszüntetését.

Amíg zabálsz, addig csak az a veszteség érhet, hogy kövér vagy. Amint lépéseket teszel a változásért, azonnal komoly döntések és munka előtt állsz. Ott pedig folyton attól rettegsz, mikor buksz el ismét.

Sokszor nem is magad miatt érdekel. Hanem a férjed, az anyukád, a barátnőd, a kollégád, a testvéred, a nagyid piszkál. S ez fáj neked. Azért fáj, mert a szíved mélyén Te is változnál, de nem mersz vagy nem akarsz szembe nézni azzal, hogy brutálisan rossz állapotban vegetálsz. Időzített bomba ketyeg benned, mert sokkal nagyobb rizikófaktorokkal élsz minden egyes napon. Minél többet eszel, minél több ideig húzod a zabálással töltött időt, annál nehezebb dolgod lesz. Mert a kilók gyorsan jönnek, de nehezen mennek.

Ha nem érzed jól magad a bőrödben, tudsz változtatni annak érdekében, hogy szebbnek, jobbnak, erősebbnek lásd magad. A saját küzdelmeddel olyan belső erőket tudsz felszabadítani magadban, ami megváltoztatja a teljes életutadat, az emberi kapcsolataidat és a sorsodat. Egy történet főszereplője vagy. Te döntöd el, hogy megírod-e a saját sztoridat és megízleled-e a változás boldog sikerét vagy örökké csak ábrándozol arról, hogy az leszel, aki lenni szeretnél!

Minden nap egy lehetőség, hogy dönthess, többé nem uralja az életed a zabálás. Próbáld ki, mi a számodra ideális mennyiség, minőség, módszer. Teszteld, vizsgáld, szabd olyan módon magadra, hogy az ne okozzon teljes felfordulást az életedben. Ha mindent egyszerre változtatsz meg, nem fogod tudni cipelni annak terhét, hogy kirobbansz eddigi megszokásaidból. Apró léptek vezetnek el a valós változáshoz. Ne akarj 180 fokos fordulattal beleugrani ismeretlen diétákba és csodaszerek bűvkörébe se ess bele. Ne hallgass azokra, akik szélsőségekhez és ámításba terelnének.

A komfortzóna divatos maszlag fogalom. Komfortzónán kívül senki sem érzi biztonságosnak a terepet.

Nem beleszakadni kell, nem a világot kell megváltani, nem kell túlhajszolni magad. Aki eddig a kanapén zabált, az másnap nem fog tudni km-eket futni és versenydiétával túl élni egy napot. Aki eddig a kanapén ábrándozott, az saját álomvilágát kell kibontsa lépésről lépésre, hogy meglelje benne a valódi világhoz vezető utat. S abban önmaga tükörképét. Ahol az önámítás, az önáltatás eltűnik. Ahol a kövérség fájdalmas, s belső indíttatásból kérlel arra, hogy változtasd meg az életed. Ez komfortzónán belül van, mert TE SAJÁT MAGAD JÖSSZ RÁ, hogy magad miatt szeretnél felépíteni egy teljesen más, kiegyensúlyozott, kiteljesedett, boldog életet. Ez lesz a Te utad. Nem más döbbent rá, nem más irányít, hanem saját elhatározásból választod partnerként ebben a harcban SAJÁT MAGADAT! Ekkor fogsz rádöbbenni arra, hogy a kaja uralta eddig az étkezésidet, de igazi URA te magad vagy a saját életednek! :)