Amikor egy botrányos videó "hat" | Miért?

2020.01.21

Viccesen állapítottam meg a közösségi csoportban, hogy népszerűbb nálam és általános mondanivalómnál egy a kedélyeket teljesen felborzoló kövérségi, 2 felvonásos élő videós atombomba.

Több lájkot és több kommentet kapott - véleményem szerint - szinte minden csoportban az ezzel a témával foglalkozó bejegyzések tucatnyi verziója, mint a csoportokban helyet foglaló témavezér cikkek.

Robbant, nem kérdés. Fontos lenne azt is tisztázni, miért bánt ez annyi embert...


Az első videóban elhangzott beszéd részlete:

Sajnos a nők a szülésnél cseszik el, mert úgy gondolja, hogy értéket adott a férfinek, a családnak. Tényleg adott értéket, csak a férfi szexualitása ezt az értéket nem tudja értékelni. És amikor az 58 kilós nő helyett a 78 kilós vagy 88 kilós hölgy érkezik meg döngő léptekkel a hálószobába, a férfiak számára kínszenvedés. Egy darabig megy a pornófilmnézés, de nem tudja megkívánni és itt mennek tönkre az emberi kapcsolatok és így lesznek a gyerekek félárvák, mert a nők felszedik azt a 20-30 kilót és nem tudják leadni. Nem beszélve arról, ha terhességnél felszedsz ennyi kilót, a bőröd is olyan ocsmányul tönkremegy, hogy soha nem lesz már az a feszes, szexi, csinos, vonzó bőr. Úgyhogy kedves nők, a férfiak miatt és a boldog szerelem és a szexualitás miatt muszáj, hogy megtartsátok a lánykori súlyotokat.


Sokan, sokféleképpen nyilvánították ki véleményüket. Szépen, csúnyán, felháborodva, s jóval többen voltak olyan kommentelők, akik vérig sértve érzik magukat. Nők és feleségeiket (illetve magukat is) védelmező férfiak, férjek, apák szólaltak meg. A posztok alatt megjelenő több százas, néhol több ezres hozzászólás tenger elöntötte a közösségi oldalak mindegyikét, nem leplezve a haragot, dühöt, csalódást. Akadt viszont abszolút olyan réteg, akik azt mondják: az emberek nagy része nem értette meg azt, mit akart ezzel közölni a fitneszguru és csak azok "kárognak", akik nem tudnak mit kezdeni túlsúlyukkal.

Pont elegen vesézték ki azt, mit gondolnak a videóban elhangzottakról, én magam is megfogalmaztam egy rövid véleményt, de szinte senki nem foglalkozott a napokban azzal a kérdéskörrel, hogy amiről a guru a videóban beszélt, miért ennyire sebet maró.


 Én magam azok közé tartozom, akiket fojtogatott már extrém túlsúly, az azzal járó mindenfajta rossz élmény és érzés, sikertelenség, kudarcba fulladt próbálkozás. Sem a tükör, sem a mérleg soha nem gazdagította a kedvelt tárgyakat lakásomban. Szóval beszéljünk arról, hogy amikor egy ilyen közösségi videó elönti az internetet, mire kellene figyelni és mikor kell azt magunkra venni.

Azaz, most vesézzük ki a témát. Azt, ami vezérelnie kellene egy nőt a fogyás témájában. Egészen biztos vagyok abban, hogy a boldogtalanságot, a házasságot, a túlsúlyt egy statisztikai adatként mérlegelni nagy hiba volt. Mert nem erről szól a történet. A második videóban a guru felesége is megszólalt. Szó szerint nem tudom idézni, csak emlékezetből:

Tudnotok kell, hogy Norbi kitűzte céljául, hogy az emberiséget le fogja fogyasztani. Mivel szép szóval, simogatva az emberi lelket nem sikerül, ezért sokszor kimondja azokat a mondatokat, amit valóban maguknak sem képesek beismerni az emberek. A kommunikáció egy kicsit más, mint az enyém, mert ő a Norbi.


Megtörtént ez a kettő élő videó bejelentkezés, végig verte a háztartások tetőit, mint a hirtelen jött nyári jégeső és elözönlötte az emberek szava az internetet. Bennem is kiváltott érzelmeket. Ez minden normális emberben kialakít egy véleményt. Vagy hárító és sértett oldalt hallhattunk, vagy olyan verziót, ahol védelmezve állnak ki a guru mondanivalója mellett.

Alapvetően csúnya dolog ilyen szavakat használni még akkor is, ha felesége szavait felidézve, hatni szeretne Norbi és tényleg ledobta a kommunikációs atombombát a duci társadalomra. De itt sokkal többről van szó a háttérben és engem inkább ez bosszant fel.

Tükröm, tükröm... gond van a testemmel és a lelkemmel! Ezt a címet is adhatnám ennek a posztnak. Mert lényegében ez a kérdés.

Norbi helytelenül saját szemszögéből látva közelíti meg a témát, ami azért nem fer, mert a nőt hibáztatja (hiszen ő nem fogy vissza szülés után) és központi bűnössé nyilvánítja a házasságok illetve a szexualitás elszürkülésének okaként. És a mai világban ez a legnagyobb gond. Minden nőnek folyamatos frusztrációja van azáltal, amit lát, hall. Ebben az instangram és facebook világban nagyon kevesen mutatnak valóságot.

Az influencerek, véleményhuszárok #reklám, #fizetettegyüttműködés hashtag-gel ellátott fotóitól hemzseg az insta accountok 90%-a:

 • mindenki gyönyörű,
 • feszes bőrű, hibátlan fogú, kerek mellű, vékony derekú, hosszú lábú,
 • boldog házasságban élő,
 • szuperanya,
 • szuperfeleség,
 • luxusnyaral,
 • márkás autó szponzorált,
 • szuper food-on él,
 • örökké edzésen van,
 • mindene az életmódváltás,
 • fitnesz órával kel és fekszik,
 • nem iszik kólát csak vizet,
 • chiamag a cool,
 • fantasztikusan főz,
 • éjjel kisminkeli a sminkmanó és a reggeli kelős fotón is csillámporos a szemhéja,
 • szuper barátai vannak, akikkel folyton lattézik,
 • minden szülinapja meglepetés parti,
 • állandóan virágcsokrot kap, mert őt szeretik nonstop és a pasija magától tud minden évfordulós dátumot (persze),
 • folyton olvas, mert az olvasás fontos,
 • heti live-ol a semmiről, talpig sminkben.

Ettől pedig a legtöbb halandó nő folyamatos bizonytalanságban éli az életét még olyan férfi mellett is, aki soha nem ad okot arra, hogy kételkedjen a férfi szeretetében. A mai tömegkommunikáció kultúrájában, amely szinte az elérhetetlen szépséget idealizálja, sokan már attól is stresszesek lesznek, ha a testükre pillantanak. Hogyan lehetne így jobban érezni magunkat a bőrünkben?

A józan elfogadás ma már nem létezik. Pedig nem kötelező úgy kinézni, mint a legtöbb insta-fiókos tökéletes nő, akik képei közel nincsenek egyenes arányban a valósággal. Nem egyszer, nem kétszer találkoztam Budapesten olyan celebekkel, akik a valóságban beleszürkülnek egy pláza mozgólépcsőjén az emberek közé, mert az életben nincs szépítő funkció, fényszűrő és filter.

A tökéletesség hajszolása, az egészséges életvitel és a hanyag életmód 3 különböző dolog, mégis egybe mossa rengeteg guru, akik arra szeretnének ösztönözni, hogy fogyj le! Jómagam is örökké elérhetetlen ideálokat kergettem és ebbe fásultam bele, ebbe tört bele a bicskám. A saját szintemen, a saját képességeimen és elérhető testképemen kívül kerestem az egyensúlyt. És lelkileg belebetegedve a kövérségemben még mélyebbre és egyre mélyebbre süllyedtem. Zabáltam tovább, pedig nem tudtam elfogadni magam. Ducin sosem.

Említettem, hogy Norbi rosszul közelíti ezt meg. A legtöbb párkapcsolatban maga a nő nem tudja elfogadni magát és ezt vetíti ki a kapcsolatban. A férfiak ebbe fáradnak el, hogy 5-10 éven keresztül nézik végig a "vegzálást" az örökös januári fogyókúrák és zabálási periódusok között. Nagyon sok férfi elfogadná úgy a párját, ahogy van, striával, plusz kilókkal együtt. De mi nők - az állandó elérhetetlen ideált látva - beleültetjük a fülükbe, hogy nem vagyunk jól. És egyre több az ez irányú vita. Mert folyton azt látja a férfi, hogy már megint vagy még mindig ez a téma, tele a hűtő zöld növényekkel, amik végül ott rohadnak el, aztán az egészből most sem lesz semmi. A nő pedig tovább harcol belső mumusaival. Tükörbe néz és retteg, hogy ez már soha nem fog változni és egész életében a túlsúllyal kellett harcolnia.

Nagy hatással van ránk mások ítélkezése, véleménye és a józan észt ez gyakran felülírja. Ezért jönnek a haragos facebook reakciók egy-egy ilyen videóra, mert bántva érezzük magunkat, igazságtalanul meghurcolva.

Nem azt vizsgáljuk, hogy egyébként mikor voltunk utoljára nagylaboron meg hormonvizsgálaton és egészségesek vagyunk-e, hanem azt, hogy valaki beletiport a lelkünkbe. Külsőségek. Bennem ez indított lázadást a videók láttán. Külsőségek. Ezzel akar hatni, mert mással már nem tud (vagy nem jól csinálja). Én azért szeretek írni a fogyásomról vagy épp a kudarcaimról, mert a lelki része, a mentális utazás a lényeg itt. Segítő véleményem van sok mindenről, és abszolút ellene vagyok a csodaszereknek, csoda élelmiszereknek. A valóságról írok. De sosem!!!!! bántok senkit! Elmondom, elolvasod, rád bízom, hogy érdekelt-e, segítettem-e. De ítélkezni sosem fogok!


Hogyan vizsgáld meg, hogy a Te lelkedben rend van-e ezzel kapcsolatban?

Tedd fel a kérdéseket magadnak:

 1. Jól érzed magad a bőrödben?
 2. Zavar a testképed, esetleges túlsúlyod?
 3. Milyen lehetőségeid vannak arra, hogy lépéseket tegyél, ha nem vagy boldog?
 4. Beszélgettél-e már erről a férjeddel/pároddal őszintén?
 5. Kapsz-e támogatást párodtól vagy bárkitől, akivel meg tudod beszélni ezt?
 6. A tükörképed nem tetszik vagy egészségügyi problémák gyötörnek?
 7. Szeretnél rajta tényleg változtatni?


Ha őszintén tudsz válaszolni a kérdésekre, akkor könnyű dolgod van:

 1. Ha úgy érzed, változtatnod kell, cselekedj!
 2. Készíts akciótervet, haladási naplót!
 3. Ha egyedül nem megy, kérj szakmai segítséget!
 4. Őszintén beszélj erről a családban és mondd el, hogy változni szeretnél és ehhez milyen segítségre van szükséged!
 5. Senki más miatt ne akarj változni, a saját testeddel Te rendelkezel és neked kell vele harmóniában élni!
 6. Bármilyen kételyed van a párkapcsolatban a testképed és a párod tekintetében, tisztázd. Az őszinte kommunikáción kívül semmi más nem segíti jobban az életedet. Legtöbbször nem az a baj, amit Norbi állított, hanem az, hogy ezek a dolgok kommunikáció nélkül elsikálva maradnak, nem beszéltek róla és ez rombolja a közöttetek lévő szenvedélyt, szerelmet, kötődést!
 7. Ha jól érzed magad úgy, ahogy vagy? Ne szégyelld magad ezért! Ne azért fogyj le, mert mások szerint nem vagy szép, nem vagy elég. Saját mércéd legyen és annak felelj meg!

Semmiképp se ess abba a csapdába, amibe a legtöbben szoktak, ha felfedeznek valamilyen problémát vagy mások kételyt ébresztenek bennük (lásd: fitneszguru véleménye):

 1. Ne agyalj folyton azon, hogyan felelhetsz meg a párodnak (és ezt magadban tartod, úgy, hogy ő nem tud a bizonytalanságodról)!
 2. Ne kerüld a tükröt, ha zavar a testképed!
 3. Ne evéssel nyugtasd magad! Nézz szembe a problémával!
 4. Ne dugd homokba a fejed!
 5. Ha tényleg van testképeddel kapcsolatos aggályod és úgy érzed, a párodnak ez probléma: ne maradj csendben! Ne engedd, hogy belső kételyeid, ki nem mondott szavaid megbénítsák a szerelmet, amire egész életedben vártál!
 6. Láss egy-egy marketing fogás mögé és ne hidd el azt, ami általánosít vagy tömegekre húzható rá!
 7. Minden kapcsolat egyedi, így a Tiéd is. A tested is a tiéd. Te tudod, jól érzed-e magad így. Ne engedd, hogy bárki eltérítsen a saját véleményedtől!
 8. Ne másokra akarj hasonlítani! Ne is hasonlítgasd magad másokhoz! A közösségi oldalakon látott képek java illúzió.
 9. Egy negatív marketing botrány mindig üt. Mert ütni akar. Hatásvadász. Sértő, mert másképp nem érne célba. Ezért fáj. Ezért azonosulsz vele! Ne engedj teret ennek az életedben!
 10. A valóság mindig az otthonodban és a szívedben van! Ott keresd, ott éld meg!

Tömör összefoglaló véleményem: Minden nőnek jár a döntési szabadság:  akarnak változni önmaguk miatt vagy nem. És ehhez másnak semmi köze nincs. Aki akar változni, az fog változtatni. Aki nem akar, azt pedig békén kell hagyni. Ha majd eléggé fáj, mindenki érezni fogja, hogy tényleg itt az idő változtatni. Addig pedig éld az életed, mert a boldogság csak kiegyensúlyozottan, élményekkel, szeretetben érhető el!