Amikor jön az inger, ennem kell...

2019.03.09

Egy fogyókúra vagy életmódváltás egyik kőbevésett pontja az étrend reformja. El kell fogadni, nem ehetsz büntetlenül gyorsétteremben, nem ehetsz meg 6 szelet süteményt egy ebédhez. Kell egy minőségi rendszer bevezetése. Ezt számtalan módszer előteremti. Bármit is választasz, olyan ételek kapnak helyet a listán, amelyek minimum cukortól és feldolgozott élelmiszertől mentesek. Tehát valamiféle megvonással járnak. A tudás fél siker, de attól, mert a kezedben van egy jó étrend, még nem sikerül automatikusan végig is csinálni. Kell hozzá az a bizonyos mennybéli pokol elűzés, amit mindenki ismer. A mumus. Az ennem kell érzés örökös száműzése.

Vajon ki lehet-e űzni az életünkből a sóvárgást? Vajon lehet olyan énközpontú életmódot folytatni, ahol egyszerűen nem létezik a kísértés?

NEM LEHET. A KÍSÉRTÉS ÖRÖK. MINDIG VELED LESZ.

Amikor egy ilyen inger jön, akkor kettő lehetőségünk van:

 1. engedünk és sodródunk a zabálásba
 2. megállunk és mérlegelünk a következményeken

Azt a részt mindenki ismeri, amikor a zabaorgiát választjuk. Mindenki arra kíváncsi, hogyan tudjuk ezt elkerülni a lehető legtöbb alkalommal. Ki kell ábrándítsak minden embert. Olyan nincs, hogy mindig minden helyzetben és pillanatban erősebbek vagyunk az érkező kísértésnél. Néha győz. De az már nagy eredmény, ha csak néha és ott van az a sok "nem néha", amikor viszont tudatosan képesek vagyunk átformálni az érkező vágyakozást.


Mutatom, hogyan!


ÁLLJ MEG! EZ AZ ELSŐ LÉPÉS! MIELŐTT RENDELNÉL KAJÁT, VÁSÁROLNÁL A BOLTBAN, BEVENNÉD A SZÁDBA AZ ÉTELT! ÁLLJ MEG!

Majd válaszolj ezekre:

 1. Miért akarok enni? Konkrétan fogalmazd meg, mit érzel, fizikailag, lelkileg?
 2. Mit akarsz ilyenkor enni? Milyen ételek után sóvárogsz?
 3. Mi váltja ki? Érzés? Ember? Inger? Hobbi? Barátok? Beszólás? Munka?
 4. Mi a kiváltó pillanat? Mindig ugyanaz? Mindig ugyanakkor?
 5. Mi van ilyenkor a két válladon? Írd le! Mit mond az ördög, mit mond az angyal?
 6. Mi történik, ha engedsz és eszel?
 7. Mit veszítesz, ha engedsz és eszel?
 8. Mi történik, ha nem eszel és kitartasz?
 9. Mi tudná csillapítani az éhségedet, ami nyugodtan ehető?
 10. Mit tudsz a kívánt rossz kaja helyett megenni, ami ízlik, de diétás programod eleme?
 11. Mi a cél, amiért az egészet csinálod?
 12. Mióta csinálod a programodat?
 13. Mit értél el eddig?
 14. Mennyi idő alatt érted el az eredményt?
 15. Mennyi időd van még ebben az életben ezt csinálni?
 16. Mennyire állsz a célodtól?

Ha ezek után még mindig ennél és nem érdekel téged a negatív következmény vagy az elért eredmény feladása.....

Akkor 2 dolog van:

 1. Nincs cél, nincs fókuszban a fogyás vágya! Keresd meg a célod!
 2. Erőszakkal tereld el a gondolatodat egészséges ételre!

Hogyan tereld el a rossz étel gondolatát messzire? Váltsd ki jó ételre!

Legyen egy lista a hűtőszekrényen vagy bárhol, olyan ételekből, amelyeket szeretsz és bármikor eheted. Ha jön a kísértés a rossz ételre, menj a listádhoz, olvasd el az ételeket 2-3-szor és kérdezd meg: "Mit ennél most ezek közül szívesen?"

És készítsd is el.

Egyél belőle. Ha csak pár falat, pár falat, ha az egész tányér, az egész tányér.

DE ezt válaszd!

A tudatodat formáld át a rossz kajáról az összes lehetséges jó kajára. A vágyat tereld át ezekre.

A vágy ugyanis maga az evés, nem pedig az étel fajtája. Tehát enned kell. De hogy mit eszel, azt kell beleterelni a kísértő pillanatba.

Mi történik, ha mégis a sarki gyorsétterem hamburgermenüjét, cukros üdítőjét és sült burgonyáját választod rossz döntésként?

Fogadd el! A döntés a te kezedben volt és így döntöttél. Ha nagyon nem tudsz megbirkózni a jó és rossz döntések közötti választáskor, el kell gondolkodnod azon, miért nem tudsz elég racionális lenni. Ennek mögöttes indokrendszere benned rejlik és csak Te tudsz erre megoldást találni. Akarnod kell azt, hogy akarj jól dönteni és foglalkozni akarj az evésproblémával/zabálással. Ezzel szembe nézni pokolian nehéz.

Egyetlen egy hosszú távú megoldás létezik: befejezed a megvonásokon alapuló fogyókúrákat, amelyek csak egy dologra tanítanak: rendszeres időközönként rendszertelenül zabálásba menekülni a koplalástól kimerült testtel és elmével. Pedig nem vagy erre rászorulva. Egy kiegyensúlyozott, élhető és tartható életforma megmentene attól, hogy ritmikusan váltakozzon az életedben a koplalás-túlevés, majd az önsajnálat-megalkuvás. Hogy minél többször kerüld el a rossz szokásokra való visszatérést, alkalmazd az ÁLLJ MEG EVÉS ELŐTT technikát, használd a tudatos kérdéseket és őszintén válaszolj. Ha tudatosítod, miért rossz az elért eredményeket összedönteni, saját magadat hátráltatni, akkor valamennyi ilyen rossz pillanatból kiutat találhatsz.

TEHÁT LEGYEN CSALÓ ÉTELT KIVÁLTÓ JÓ ÉTEL LISTÁD ÉS A VÁGYAT TERELD ÁT EZEKRE! NEKEM BEVÁLT! 12 évig voltam érzelmi evő. Pokoli 12 év volt.


Olvass tovább korábbi bejegyzések között is!