Az életmódváltás 14 alapszabálya

2019.05.13


Szabályok a sikeredért


Az életmódprogramod során alkotott szabályok vezérelni tudnak a kitartásodban és az irány megtartásában. Ezeket érdemes naponta áttekinteni, hogy buzdítsanak és vezessenek.


❶ Első és legfontosabb szabály: amire nincs ráhatásod, arra ne szentelj felesleges energiát, mérgelődést és időt. Ami rajtad múlik, azért viszont tegyél mindent, mert ez az, ami tényleg tőled függ.

❷ Második szabály: Ne okold a genetikát vagy a szervezetedet! Te irányítod az energiamérlegedet. Te döntesz arról, hogy túl sokat eszel és/vagy keveset mozogsz. Senki más nem felelős az elhízásodért, függetlenül a kövérséget kiváltó gyökerektől.

❸ Harmadik szabály: Mindig nézz szembe a saját gondolataiddal és vedd azokat komolyan. Ne szégyelld, ne hessegesd el! Minden egyes benned megszületett érzés segítségedre lehet megfejteni azt, hogyan találj rá a cselekvés fázisára.

❹ Negyedik szabály: Soha ne nézz vissza! Bárhogyan étkeztél vagy éltél eddig, az az elmúlásra tartozik és nem befolyásolhatja jövőbeli elhatározásodat! Minden pillanat tökéletes az életedben ahhoz, hogy meghozd a döntést, változni szeretnél. Soha nincs késő, soha ne legyen benned félelem! Változni bármikor lehet, bármennyi idő alatt megvalósítható minden kitűzött cél. DE fontos szembenézned azzal, hogy mi vezetett a túlsúlyhoz. Nem dughatod homokba a fejed. Változtatnod kell! Nincs más módszer!

❺ Ötödik szabály: A fogyás 80%-ban a táplálkozáson múlik. A mentális támogatás egy bástya, de a testkép változása kizárólag az étkezési szokások megreformálásával érhető el. Ezért alapvetően azt kell megértened, hogy lehetsz akármilyen lelki állapotban, a helyes táplálkozási minta bevezetése akarat kérdése és tudatosság kérdése. Minden más csak kifogás.

❻ Hatodik szabály: Az életmódváltás első szakasza a fogyási időtartam. Félre kell tenned minden elméletet arról, hogy mindenből ehetsz, csak épp keveset. Az igazság az, hogy majdnem mindenből ehetsz, de vannak bizonyos tiltólisták. Ebben vagy partner leszel, vagy nem fogsz tudni tartósan változtatni.

❼ Hetedik szabály: Nem sietünk sehová. Minden nap foglalkozol magaddal. Nyitottnak kell lenned arra, hogy letedd az alapokat és megértsd az alapszabályokat! A siker egyik kulcsa, hogy érted és alkalmazod az egészséges életvitel kialakításához szükséges lépéseket.

❽ Nyolcadik szabály: Ne azon az elven közelítsd meg a helyes táplálkozást, hogy "mindent ehetsz, csak mértékkel", hanem arra kezdj el fókuszálni, hogy a lehető legtöbbször kerüld el azoknak az ételeknek a fogyasztását, amelyek olyan adalékanyagokkal rendelkeznek, amelyek akaratod ellenére kiváltják az ingereket a túlevésre, ezáltal étvágygerjesztővé, élvezeti cikké válnak számodra.

❾ Kilencedik szabály: a testsúlyszabályozáshoz változtatásokra van szükséged a főzési szokásaidban és tudatosan kell ízeket varázsolnod az ételeidbe adalékanyagok nélkül!

❿ Tizedik szabály: A motiváció ellensége az idő. Minél jobban koncentrálsz, annál hamarabb érsz célba. Minél többször kacsintasz ki a célod előtt az utadról, annál tovább tart elérni a vágyadat. Ahhoz, hogy a fókuszon maradjon a szemed, igenis kell önuralom és önfegyelem. Ne keress kiskapukat, mert azok csak az idődet veszik el a változásodtól.

Tizenegyedik szabály: A tervezés mindennek a kulcsa. Olyan határokat szab az életmódváltásodnak, amelyeken belül mozogva a célok könnyebben és kontroll alatt érhetők el. Ha tudod, mit szeretnél, milyen lépéseket teszel meg érte, sokkal átláthatóbb a célvonal is.

Tizenkettedik szabály: Ha kevés önbizalommal rendelkezve vágsz bele az életmódváltásba, akkor tudatosítsd magadban már az elején, hogy a célodhoz vezető út nem lesz könnyű és kudarcoktól mentes sem. Fogadd el, hogy fogsz hibázni, lesz megtorpanás. Ezekben a hibás pillanatokban szűrd le a tanulságot és építkezz a hibás döntésekre, hogy azokat ki tudd javítani. Nem vár el senki azonnali megoldást. Magadtól is csak azt várd el, hogy magadhoz képest mutass folyamatos fejlődést. Ez fogja a végén kezedbe adni az ollót a célszalaghoz. Ha megbotlasz, akkor is biztasd magad, majd állj fel és menj tovább. Légy nyitott a kihívásra, mert minden egyes megtett lépésből csak tanulhatsz. Minden kudarcból, abból tanult új ismeretből és tapasztalatból jobbon fogod érteni magad és a körülötted lévő világot is. A siker alapvető titka: nincs mitől félned, kivéve, ha nem teszel semmit. Akkor ugyanis biztosan nem történik változás.

Tizenharmadik szabály: Ha bárki megfogalmaz kritikát és célodban megpróbál elbizonytalanítani, akkor azt vizsgáld meg, hogy az illető ezen a területen mit tud felmutatni. Amennyiben van sikerélménye, akkor hallgasd meg, talán segíthet. Ha semmilyen tapasztalattal nem bír és hozzád képest nem tart előrébb, akkor véleménye egyáltalán nem kell számítson, mert nem tudja miről beszél. Ők a tipikus irigy emberek, akik gyengébbet keresnek maguk körül ahhoz, hogy saját magukat kevésbé ostorozzák saját kudarcait miatt. Mindig azt vizsgáld: honnan és kitől érkezik a kritika.

Tizennegyedik szabály: Soha ne hagyd, hogy mások visszatartsanak a céljaidtól. Saját életedben TE kell legyél az első helyen annak érdekében, hogy mások életében is fontos szerepet tölthess be.