Az életmódváltás lelki vonatkozásai | 2.

2022.12.11

A legtöbb fogyókúrám megvonásra épült. Elvontam vagy megtagadtam magamtól valamit: szénhidrátokat, zsírt, nassolnivalókat, pizzát, vacsorát, csokoládét vagy egyebeket. Sajnos, a megvonásos diéták három okból nem működnek: 1. Küzd ellene a testünk; 2. Küzd ellene az agyunk; 3. Küzd ellene a környezetünk. Az agyam úgy működött, hogy ha tudatosan és folyamatosan megvontam magamtól valamit, egyre jobban kívántam. Nem számított, hogy a szeretet, a szabadidő, a tévé vagy a kedvenc ételem hiányzott-e. Ha megvontam valamit, nem tudtam a magam teljességében élvezni az életet. Hamar beláttam, bármilyen diéta, amely az igazán kedvelt ételek elhagyásán alapul, csak ideiglenesen működhet. Mindaz az étel, amit nem ettem meg, kísértett. Amint a diétám véget ér - akár azért, mert feladtam, akár, mert pillanatnyi sikert értem el -, kétszer akkora hévvel vetettem rá magamat a kedvenc ételeimre. Amekkora áldozatot hoztam, annyit pótoltam be. Nem csak a testem, az elmém is küzdött a megvonás ellen. És hogy erre rátegyek egy lapáttal, a környezetem is otromba tréfát űzött félgőzzel tett erőfeszítéseimből. Minden utcasarkon finom illatok terjengtek egy-egy étkezdéből. A tévéreklámok ízletes ételekkel csábítottak. Minden benzinkúton fillérekért szerezhettem olyan finomságokat, amelyek ízletesebbek, mint a házi készítésűek. Folyton csak sóvárogtam. Nem az történt, hogy karcsún feküdtem le, és másnap kövéren ébredtem. Apránként, fokozatosan híztam, ezért nem is értem, hogyan történt. Mindössze az tűnt fel, hogy régebben belefértem kedvenc nadrágomba anélkül, hogy be kellett volna húzni a hasamat a cipzár felráncigálásához. Természetesen voltak kivételek. Ha teletömtem magamat pizzával, majd kiürítettem a chipses zacskót, hazafelé megálltam egy újabb sütiadagért, azért észrevettem, hogy túlzásba estem.

Mindig ezt csináltam. Hazaértem a munkából, leraktam a holmimat, kezet mostam, majd bementem a konyhába, keresni valami nassolni valót és persze ételt rendeltem magamnak. Rövidesen leültem a tévé elé, és falatozni kezdtem. Ha megkérdeztek volna arról, miért teszem ezt, rövid habozás után azt válaszoltam volna: "Mert mindig, minden napomon ezt csinálom."


Amikor ettem, gyakran egyfajta táplálkozási forgatókönyvet követtem. Bizonyos étkezési helyzeteket olyan sokszor átéltem, hogy azokból viselkedési mintázatokat, szokásokat alakítottam ki, amelyeket aztán automatikusan követtem. A táplálkozási forgatókönyvek étrendem hegycsúcsai lettek: némelyeknek egyértelműen tudatában voltam, de lényegesen nagyobb részük bújt meg mindennapi tevékenységeim felszíne alatt. Akár észrevettem őket, akár nem, képesek voltak meghiúsítani az étkezéssel kapcsolatos elhatározásaimat. Ebben a forgatókönyvben a tévé jelentette számomra a háromszoros csapdát. Nemcsak arra késztetett, hogy rágcsálhassak valamit, hanem arra is, hogy jó sokáig falatozhattam, sőt a figyelmemet is elterelhette arról, mennyit fogyasztottam. Belém vésődött a szeánsz: bekapcsoltam a készüléket, leültem a kedvenc helyemre és következhetett az evés. Amíg a tévére meredtem, az evés-ivás lefoglalta a kezemet. És mivel a gyomor nem tud számolni, minél jobban elmerültem abban, amit néztem, annál kevésbé figyeltem arra, mennyit ettem közben.

Az elodázás mestere lettem. Amikor elköteleztem magam egy apró változtatás mellett, bejelentettem saját magamnak és akár másoknak is ezt elhatározásomat. Komolyan is gondoltam. Minden napom úgy indult: majd ma nekikezdek. De a legtöbb napom húzósra sikeredett. Fél órát ültem a forgalmi dugóban, elfáradtam a munkahelyemen. Ilyenkor rendszerint felülírtam a komoly elhatározással hozott döntéseimet. Elvégre a mai nap kivételes volt - nehéznek bizonyult. A tudatos evéstervet máris veszélybe sodorta a pillanat kielégítése. És ez az egyetlen kivételes pillanat minden egyes alkalommal győzedelmeskedett felettem. Belső hangom azt súgta: "Tudom, hogy eldöntöttem, de a mai nap más". Vagy: "Tudom, hogy nem szabadna kólát innom, de ez egy különleges este, és olyan finom a kóla."

Amikor már magam előtt is kínossá vált a másnapok előre sejthető meggyalázása, inkább hosszabb határidőket szabtam a holnap ígéretnél. Mindig valamilyen eseményhez kötöttem, amivel megállapítottam, hogy most nagyon rosszkor diétáznék. Ennek okán inkább későbbre helyezem az indulás napját. Így gyakorlatilag szabad kezet adtam a kísértésnek, mert valójában megkönnyebbülést jelentett minden pillanat, amikor "engedélyezetten" űztem az evés szeánszát. Nagyon sokszor kettős érzés volt bennem ilyenkor. Egyrészt a lelkiismeret nem dolgozott az elhalasztott döntésem okán, másrészt evések után mindig ott maradt bennem egy kongó érzés. Most mi marad nekem, ha elfogyott az étel? Hiszen valójában csak az üres tányér, a mosogatni való és az utána keletkezett tartalommentes élet volt előttem. Küldetés nélkül, mindennapi rutinokkal együtt élve, egy mókuskerékben ülve, a semmi érzése kergetett éveken át. Kizártam az általa okozott kételyeket étkezések alatt, de önkéntelenül visszatértek, majd kérdőre vontak a lelkemben. Magamra maradtam az étel nélkül, a lelkemben szunnyadó vágyak ismét beteljesületlenek maradtak, tehát keletkezett egy hatalmas űr. Ennek a betöltésére pedig ismételten csak az étvágyat használtam. Ez volt a sokkal könnyebb út ahelyett, hogy az elhalasztott döntést végre napirendi ponttá neveztem volna ki.


1 ÉV VIP TAGSÁG (28 NAPOS ÉLETMÓDVÁLTÓ KURZUSSAL)

Igényeld új VIP tagságodat és maxold ki az életmódváltásodat! Komplex életmódváltó program online tanuló felülettel Letölthető, kidolgozott infókártyapaklival, amelyen mindent megtanulsz, ami az életvitel változtatásához szükséges VIP automatikus kedvezmény rendszer Senor/ita termékeinkhez 1 éves tagság A VIP tagságban kurzusokon keresztül menetelhetsz végig a céljaidig: Új belépős tagoknak mindent a részelteibe menően megtanítunk Új belépő kurzoson, amelyet saját tempódban bármikor elérsz. 28 FIX nap kurzusunkon velünk együtt végzed az életmódváltást: főzést, napi fókuszokat, nap indítást, nap zárást. Varázsmenü videósorozatunk eligazít mini videók segítségével a legfontosabb tudnivalókon az élelemiszereken át a hormonális problémákon keresztül a komplexebb témákig.

16 990 Ft 19 990 Ft

ÖRÖKÖS VIP TAGSÁG + VARÁZSMENÜ CSOMAG (28 NAPOS ÉLETMÓDVÁLTÓ KURZUSSAL)

Igényeld új VIP tagságodat és vidd vele a VARÁZSMENÜ csomagunkat is. Kezdd rögtön 28 napos életmódváltó kurzusunkkal! Csatlakozz most a VIP tagok közé, vigyél mindent, amit csak adhatunk: Komplex életmódváltó program online tanuló felülettel VIP kedvezmény rendszer Senor/ita termékeinkhez 180 napos életmódváltó program nyomdai kártyapaklival a varázsmenü rendszer teljes tudásanyagával 28 napos életmódváltó kurzusunkban mindent megtanítunk neked, hogy teljes erőbedobással indulhass el az úton. Varázsmenü csomagra, amit te választanál magadnak az induláshoz. A varázsmenü csomagok 2 db kollagén terméket, a Varázsmenü életmódváltó receptkönyvet is a kezedbe adja. Kollagén termékeidet VIP tagságod aktiválása után választhatod ki, ennek folyamatáról a VIP tagság érvényesítését követően tájékoztatunk a jogosultságaid beállításaival együtt. A szállítási költséget a magyarországi csomagok ára tartalmazza. A szállítási költséget külföldi tagok számára a webshop felszámolja.

31 960 Ft 49 950 Ft