Az evés lélektana - Mivel kell foglalkozni?

2021.02.25

Hogyan fogyj le végre, végleg?

Többször hallottad már tőlem azt, hogy a döntés a tiéd. Ezt most is ki kell hangsúlyoznom, ám tévhit, hogy az életmódváltás ennek az egyetlen döntésnek az eredménye lesz.

Aki már sokszor próbálkozott fogyással, gyakran értetlenül állt a saját kudarcai előtt, hiszen a kezdeti lelkesedés, a változni akarás nagyon erősen zakatolt. A sikeres életmódreform összetett folyamat, jóval több, mint amikor egyszerűen megszületik benned az elhatározás, hogy holnaptól elindulsz. Sokan figyelmen kívül hagyják, hogy az életmódváltással összefüggő cselekvést számos érzelmi, gondolkodásbeli folyamat előzi meg, melyeket nem lehet kispórolni a tervből.

Ahhoz, hogy sikeresen változtass, egyrészt valóban akarnod kell, másrészt el kell hinned, hogy erre tényleg képes is vagy.

Több tényező alkotja a sikerutadat. Az egyik ilyen a motiváció, amit úgy lehet meghatározni, hogy ez egyfajta hajlandóság a változni akarásra és annak valószínűsége, hogy belekezdünk, majd kitartóan követjük a változást előidéző viselkedést. Három oldalról lehet ezt megközelíteni. A motivációnak van egy iránya, ami kifejezi, hogy mit szeretnél elérni. Az erőfeszítésed tükrözi, hogy mekkora energiát fektetsz a cél elérésének érdekében. A kitartás pedig visszaigazolja, mennyire tudsz hosszú távon elköteleződni a projekt mellett.

A motiváció nem személyiségünk vonásjegyei által vezérelt, azaz nem úgy kell erre gondolni, hogy valakinek van, másnak meg nincs, hanem folyamatosan változó tényező, amelyet belső és külső hatások befolyásolnak. Gondolj csak mélyebben a Te vágyaidra. Hányszor mondhattad azt magadnak, hogy "de jó lenne lefogyni, nem meginogni...", miközben valódi erőt nem tudtál ehhez a vágyhoz párosítani. Ezért akármilyen tökéletesre formált étrendet vagy eszközrendszert kaptál a kezedbe, a motivációt nem tudtad megalapozni kellően.

Váltakozó érzéseid vezérelnek nap mint nap. Hiába vágysz valamire, ha a szíved mélyén úgy érzed, ez úgysem fog sikerülni. Ha úgy véled, nem vagy rá képes, jóval kisebb mértékű erőfeszítést fogsz kifejteni.

Ezért már az elején fontos tisztázni magadban, mennyire fontos számodra a változás, és hol szükséges magad erősíteni, fejleszteni a viselkedésváltozáshoz. Kettős érzéseket válthat ki a változás is benned.

Szeretnél fitt, karcsú, egészséges lenni, de a gyakorlatban számtalan akadály van, amivel nem tudsz megküzdeni a hétköznapokon: nincs elég időd, kedved, nem szeretnél lemondani ételekről, ízekről, szokásokról.

Ahhoz, hogy minden nap következetes munkát tudj végezni, több pszichés tényezőt kell tudatosítani, megváltoztatni. Többször eldöntötted már az étkezési napló, a munkafüzetek töltését, de valahogy mindig elfelejtődött. Ugyancsak előfordult talán Veled is, hogy vásároltál fitnesz bérletet, edzőruhát, ilyen-olyan sporteszközöket, de sosem használtad ezeket tartósan.

Az első lépés az életmódváltó programban az, hogy tisztázd: Miért akarsz változtatni? Belső indíttatás vezérel vagy a környezeted erőlteti? Mi a pontos cél? Milyen előnyei lesznek az életedre nézve a változásnak? Milyen akadályokkal fogsz találkozni? Hol szoktál elvérezni hasonló esetekben? Mitől lesz most más, hogyan fogsz a nehézségekkel megküzdeni? Hogyan lesz több időd, kevesebb stresszélményed, motivációd?

El kell hinned, hogy tudsz változtatni. Minden lépés fontos. Gyakori hiba, hogy a legkisebb apró kilengést is felnagyítva látjuk, például amikor kicsit eltérsz az étrendtől, és ezzel saját magadat hergeled azt ismételgetve: "tudtam, hogy nincs akaraterőm...". Ha reálisan és kerek egész rendszerben kezded el vizsgálni az életmódváltás hatalmas fegyvertárát, a lehetőségeidet, a feladataidat, az eredményeidet, sikeres lépésekkel erősíteni tudod magadat.

Ehhez le kell tenned mindent, amiket Te magad akasztottál a válladra: pld. "Nekem ehhez nincs akaraterőm...". Bizonyára Te magad is mérted már az akaraterődet vagy sikeredet úgy, hogy annak fokmérője számodra a testsúlyodban testesült meg. Pedig, ha kiszélesíted a látókörödet a teljes életedre, több területen is igazolhatod, hogy igenis van benne akaraterő és szorgalom. Őszintén! Hányszor mondtad azt, hogy mindent el tudok érni, csak a fogyás ilyen nehéz?

Érdemes megfogalmaznod, Neked miben testesül meg a motiváció. Mitől érzed magad motiváltnak?

Ha elég motivációt tudsz felsorakoztatni, úgy kell rá tekintened, mint a megvalósítandó tervedre. Lépésről lépésre haladhatsz előre, mindig CSAK a következő lépésre koncentrálva. Így lehet kis lépésekkel látványos eredményeket elérni.

A cselekvés szakaszában számolni kell azzal, hogy a tervezés sosem lesz kőbevésett út. Többször fordult elő már Veled is bizonyosan, hogy megtervezted mit és mennyit fogsz enni, de nem számoltál azokkal a tényezőkkel, amelyek ezt befolyásolják. Újra és újra belefutottál abba, hogy akkor hagytad abba a diétát, amikor rosszkedved volt, fáradt és stresszes állapot uralkodott rajtad, de ezt sosem vizsgáltad mélyebben a következő próbálkozásnál. Pedig ez az egyik lényeges pont. Vagyis az, hogy érzelmeid által vezérelt az egész folyamat. Összességében az egészséges táplálkozás és a mögötte húzódó teljes életmódváltó rendszer mellett a sikeres fogyás pillére a pszichés tényezők kezelése. Nem hagyhatod figyelmen kívül, hogy a stressz, a negatívabb érzelmi állapotod, a helytelen problémakezelő készségeid meggátolják azt, hogy tartósan el tudj köteleződni az egészségtudatos élet mellett.

Foglalkoznod kell tehát azzal, hogy mi a Te vakfoltod az fogyási próbálkozásaidban? Mi szokott ennek véget vetni? Milyen környezeti, magánéleti, lelki okokra hivatkozol? Mibe kapaszkodsz, amikor felmented magad az elhatározás alól? Fontos megszólítanod önmagad: Mikor, miért, minek a hatására szoktad az egészet félbehagyni?

Ha már tisztában vagy azzal, mi motivál Téged, milyen viselkedésmintáid vannak az életmódváltás témakörén belül, egy kényes témát kell szétboncolnunk.

A fogyás ugyanis nem magánügy. Azaz a leggyakoribb ellenszél a közvetlen környezetből, a családból szokott érkezni.

A diétád nem csak a szűkebb környezetedre hat, de az a szűk környezet is hat a terveidre. Legtöbben indokként ezt szokták felhozni nekem kifogásként: "...a mi családunkban képtelenség betartani azt, amit tennem kellene...".

Biztosan találkoztál már Te is a családtagjaid, barátaid véleményével:

  • Biztos, hogy ez még meg akarod enni?
  • Nem kell annyit ennyi, azt kész!
  • Én, ha néhány napig visszafogom magam, azonnal fogyok. Te miért nem?
  • Mindent ehetsz, csak keveset!
  • Ebből egyél nyugodtan, nem ezen fog múlni!

Nincs olyan fogyási terv, ami ne ütközne szembe ezzel a legelső hatással. A diétád hatással lesz az emberi kapcsolataidra, érinti a párkapcsolatodat, a szűkebb családodat és ünnepnapokon a távolabbi rokonságot is, de a baráti és munkahelyi viszonyokban is változás tapasztalható, ha valaki a megszokottól eltérően kezd el étkezni. Könnyen elszigetelve érzi magát a fogyni vágyó, ha másképp kell étkeznie, mint a többieknek. Az evés közösségi élmény, amiből kirekesztve érezheted magad, főleg, ha még végig is kell nézned a többiek változatlan orgiáját az evésben. Aki diétázik, gyakran egyedül szeret enni, mert nem akar a kéretlen diétás tanácsok célkeresztjébe kerülni. Ha a munkahelyeden leülsz egy olyan étellel, ami "fogyókúrás", vagy beszámolsz arról, hogy mostantól milyen étrendet követsz, szinte biztosan lesz valaki, aki a saját, bevált (vagy kipróbált) módszerét kezdi el jobb választásként feltüntetni. Gyakori a segítő, de gyakran megalázó mondatok elhangzása is.

A legtöbb diéta haláltusája az, amikor a családtagunk a közvetlen környezetünkben fogyaszt el olyan ételt, amelyről mi a fogyás érdekében lemondtunk olyan formában, ahogyan régen fogyasztottuk. Erre legérzékenyebb időszak az esti tévézés sávja. Ezek az étkezések együtt szoktak zajlani. Te odabattyogsz a tv elé, s míg a többiek eszik ugyanazt, mint eddig, Te az egészséges kis táladdal még talán szégyent is érzel, de leginkább önsajnálatot, amiért Neked ezt kell enned.

Aztán érkezik a családtag heccelése feléd: "Nem kérsz belőle?", majd nevet, mert csak viccelni akar. Te pedig belülről sírni akarnál. "De, igen, kérnék és az egészet befalnám helyetted is... de nem lehet...".

Kihívás rokonlátogatás alkalmával az intelem: "Ezt csak a Te kedvedért főztem...". Te pedig megfelelési kényszert érzel, s a konfliktuskezelés legegyszerűbb módja a megadás. Egy-két falattól nem dől össze a világ, de benned azonnal megjelenik a kudarc ambivalens érzése a küldetéseddel szemben: újra kudarcot vallottál. Ez azért van, mert mindent vagy semmit elv alapján vágsz bele a projektbe, azonban nem fekteted le a szabályokat önmagaddal, s a többiekkel sem.

Az eddig elemzett viselkedésmintákra ráépül azoknak a lelki okoknak a súlya, amit még magadban sem tudsz kellően megmagyarázni. A túlsúlyos emberek közel fele szenved a falásrohamoktól, vagyis akár naponta, de hetente többször biztosan jóval többet eszik, mint a vele egykorú, nemű, hasonló adottságú emberek. Ezek mögött feszültségkezelés zajlik, a megküzdéssel való képtelenség, a saját igények felismerésének problémája. Így alakul ki a zugevés is, akár már gyerekkorban. Amire egy lapát a szülőtől, ha például szembesíti gyermekét az eldugott csokipapírral.

A szégyenérzet belekényszerít még depresszívebb állapotba, ahol a falás, mint magatartási probléma csúcsokat dönt.

Ez a kiinduló pont egy életmódváltó terv esetén. Ez a néhány elsődleges terület: a motivációd, a vakfoltok, a viselkedésmintáid, a környezeted, a közösségi élményeid. Ha ezeket nem kezeled, az életmódváltás egy örökös fogyókúra lesz és soha nem ér véget. Az idén lefogyok programban ezeknek a területeknek a gyakorlati megoldásaira épül egy teljes 3 hónapos szakasz.


Senorita MINI VIP tagság 2023

A VIP CSOMAG ELEMEI: Senorita VIP tagság 6 hónapra Online tanulófelület 6 hónapra Kidolgozott életmódprogram 6 hónapra Nyomdai eszközrendszer (A-B kártyapakli) a 6 hónapos programra Hosszabbítható tagság további blokkokra

16 000 Ft

Kovács Klaudia - Túlszeretni | NYOMDAI KIADÁS

Egy kövér lány voltam, aki egész életében le akart fogyni. Sokáig nem tudtam, hogy a bennem lakozó személyiségek miért csatáznak egymással. Hogy egyáltalán miért találkozom más és más arcaimmal, s miként kellene ezeket kezelnem. Nőként sok szerepet öltünk magunkra, még az előtt is, hogy párra lelnénk. Amikor csak az ÉN lakozik a lelkünkben és nincs mellettünk más, már akkor is sokféle módon jelenünk meg a napjainkon. Minden azzal kezdődött nálam a személyiségfejlesztésemben, hogy boldog akartam lenni. Viszont nem feltétlenül tudtam, ez mit is jelent. Elvárásokat támasztottam az elképzeléseimmel szemben, s ha bármi másként alakult, mint azt ahogyan én vázoltam kötelező kimenetelként, rögtön falakba ütközött az aktuális álomképem. Valahogy ilyen módon találtam rá az életemben az ételre, mint vigaszdíjra, mint egy láthatatlan barátra, aki sosem bánt, aki sosem beszél vissza, aki mindig örömet akar okozni, aki feltétel nélkül ki is elégíti a vágyaimat. E könyv írásakor már tudom, hogy a kövérség búcsút vett tőlem. Nem csak elértem az áhított testsúlyomat, de egy olyan életet is felépítettem, amelyben felelősséggel tartozom hozzám hasonló emberek döntéseiért is. Öt éve blogot írok a történetemről. Úgy kellett ezt a könyvet megírnom és az olvasó úgy olvashatja el a fejezeteket, hogy az a tény már befolyásolja az írottak értelmezését: sikerült lefogynom. Ezért a sorok legalább annyira elmesélt élmények öt év vonatkozásában, mint amennyire a jelenre vonatkozó felfedezések, felismerések is. Sőt, valójában a ma megtapasztalásaira lehet igazán értelmezni a változásomat. A könyv egyszerre a múltam, a jelenem és a remélt jövőm is.

4 990 Ft 7 990 Ft