Az ízek rabul ejtenek

2019.05.15

Az életmódváltásunk legnagyobb csapdája és örökös buktatója az, hogy folyton keressük a FINOM ÍZEKET. Valahol ez rendjén is lenne, de legtöbbször olyan tévútra kerülünk emiatt, amiről visszafordulni nagyon nehéz.

Korábban nem láttam a saját vesztemet, s azt, hogy mennyire ízfüggőként éltem, de őszintén szólva ez a mai napig bennem van. Mivel rögzül szokásaim közé tartozott, hogy a bolti gyors pácokat, fűszerkeverékeket, leveskockákat és üveges mártásokat használtam a főzéshez, komoly változtatásokra volt szükségem ezek elhagyásához. Nem könnyű ugyanis ezeket pótolni vagy reprodukálni. Az adalékanyagokról szóló 60 fitt nap blokkom levezeti azt, hogy ezekben a félkész termékekben, konzervekben, főzéshez használt élelmiszerekben az ízfokozók, hozzáadott cukrok, adalékanyagok, színezékek egyszerre tesznek szolgálatot az élelmiszerek tartósításában, szebbé tételében, ízesebbé varázsolásában. Ezáltal az éhségérzetet is növelik gyakran és olyan ízvilágot hoznak létre együttesen, amelyet mi magunk otthon nem tudunk előállítani, hiszen kevés konyhaszekrényben található meg a legtöbb ilyen adalékanyag.

Ennél fogva a fogyókúrák folytonos "negatív" élménye az ÍZETLEN étel, amely nem kelt bennünk vágyódást, orgiát, jó élményt. Hiányt érzünk a bolti, mámorossá kikevert hús pácok és leveskockák iránt. Mert azok az ételt egész egyszerűen imádottá teszik.

Na ez az, amit tudomásul kellett vennem nekem is. Ha ezekről nem tudok lemondani, akkor lemondok a fogyásomról is, mert velük sokkal nehezebb a tartós fogyás. Ha pedig egy fogyás nehéz, akkor tovább tart. Ha tovább tart, akkor edzésben kellene tartani a motivációt. És itt kezdődik az igazán nagy probléma áradat, hiszen az idő a motiváció ellensége.

Nem akarok függni. Én tudtam, hogy erről szeretnék ilyen módon lemondani, mert valahol határt kellett szabnom az ízfüggőségnek. Ennek kísérleti laboratóriuma a saját konyhám lett. Hamar felfedeztem, hogy nem kell órákig csontos húst összefőznöm zöldségekkel, hogy mindig legyen alaplevem. Elég, ha minden ételbe bizonyos zöldség kombinációkat halmozok, amelyek együtt majdnem tökéletesen másolják a bolti cukros és adalékanyagos ízvarázslókat, miközben nem használok cukrot és bármilyen ízfokozót.

Kedvenc általam készített raguk:

Bolognai: répa, paradicsom, fokhagyma, fehér hagyma, őrölt piros paprika, bors, köménymag, bazsalikom, oregánó, só, bors

Ehhez tökéletesen illik durum tészta vagy cukkini spagetti

Gombás: barna csiperke, fokhagyma, póréhagyma, fokhagyma, só, bors, kapor, mustár

Ehhez tökéletesen illik köretként bulgur, köles, basmati rizs vagy cukkini spagetti

Currys: répa, paradicsom, barna csiperke, újhagyma, fokhagyma, só, bors, curry por

Ehhez tökéletesen illik köretként lencse, bulgur, durum tészta

Paprikás: kaliforniai paprika, zöldpaprika, hegyes erős paprika, fokhagyma, fehér hagyma, paradicsom, oregánó, bazsalikom, só, bors

Ehhez tökéletesen illik köretként durum tészta, cukkini spagetti, sült karalábé

Milánói: gomba, paradicsom, fokhagyma, újhagyma, őrölt piros paprika, só, bors, bazsalikom, oregánó, só, bors

Ehhez tökéletesen illik köretként durum tészta, cukkini spagetti, párolt zöldbab

Spárgás: fokhagyma, újhagyma, fehér hagyma, póréhagyma, spárga, tejszín, só, bors

Ehhez tökéletesen illik köretként cukkini spagetti, durum tészta, köles, kuszkusz, lencse

Mindent bele: mindenféle zöldséget összedobálok és kedvemre használok hozzá zöldfűszereket.

Ehhez rendre használok édesburgonyát, párolt zöldbabot, párolt gombát.

---> Amit mindenhez használok: vaj

Próbáljátok ki a zöldségpárosításokat, mert ezek segítenek abban, hogy az ételek a diétában is ízletesek és kedvünkre valók legyenek!