Ne csokiból vigyél be 1700 kalóriát!
Az élő szervezetre a termodinamikai rendszer jellemző.
Termodinamikai magyarázat érthetően: a bevitt energia átalakul. Mit jelent ez?
Az
emberi szervezet esetén ez azt jelenti, hogy a bevitt energiát
megesszük (tápanyagok formájában) és az ezekben lévő kémiai kötések
lebontásával átalakítja a szervezet az élettani folyamatainkhoz
(létszükséglethez: légzés, keringés, emésztés, látás, stb.).
A bevitt
energia tehát mindenképp átalakul és ha ebből több van, mint amennyire szükség
van, akkor zsír formájában átalakulva hízásnak indul a "test". Ha pedig
a bevitt energiából kevesebb van, akkor a zsírraktár csökkenni kezd,
azaz fogyunk. (Súlytartásnál kalória egyensúlyban vagyunk, azaz
megközelítőleg annyit eszünk, mint amennyit le is adunk, így nincs
testsúlyváltozás).
Ha valakinek fogalma sincs arról, hogy egy
nap milyen energiabevitel szerint táplálkozik, akkor nagy eséllyel nincs
egyensúlyban a táplálkozása.
Ez a kiindulási alapunk a kalóriaszámlálás és a kalóriadeficit szerint.
Rengeteg ember él úgy, hogy étkezései
során fogalma sincs arról, mennyi kalóriát visz be. Akinek nincs
súlyproblémája, annál ennek nincs is semmi hátulütője. Ha viszont
(jelentős) súlytöbblettel él valaki, akkor egészen biztosan
kalóriapufferben étkezik, azaz jóval többet visz be, mint amennyi
energiát elhasznál a nap folyamán.
Irdatlan mennyiségű kalória halmozható fel látszólag kevés
étkezéssel. A finomított szénhidrátok (péksütemények, gyorséttermi
hamburgerek, stb.) olyan makrókkal rendelkeznek, ami miatt egy-egy
gyorséttermi vagy pékség látogatása utáni falatozás olykor kitesz egy
egész napi menüt egy-egy étkezésen belül (és hol van még a nap többi
étkezése...?). Egy mekis hamburger 8-900kcal. Egy mekis menü
1000-1500kcal között is lehet és tegye fel a kezét az, aki mondjuk a
mekiben jól lakik egyetlen hamburgertől. Valószínűleg nem csak hambit
veszel, hanem akkor már menüt, amiben simán ott lapul az 1000 feletti
kcal kb. És ez csak egy étkezés.
Aztán én jövök az egészséges
táplálkozással és "rííínak" a lányok, hogy nem bírják megenni az
1700kcal étrendet, mert sok. Nem sok. Csak minőségi, rostokkal teli,
amihez a bélflóra egy egészségtelen táplálkozás mellett nincs hozzá
szokva. A magyar emberek zöldségfogyasztása kritikán aluli, pékáru
fogyasztásuk viszont átlagon felül. Mindent panírozunk, a zöldséget is.
Sok a felesleges nasi, ízfokozókkal ellátott harapni való. Egy 100 kilós
lány, aki nem figyel oda arra, hogy mit eszik, simán benyel 3-5000
kcal-t egy nap úgy, hogy nem tud róla.
A kalória számlálás az
egyetlen olyan eszköz, amivel azt tudod mérni, hogy mennyi energiát
viszel be. A mérés egyben kontroll is annak érdekében, hogy egyrészt ne
egyél a szükségesnél kevesebbet és ne egyél a szükségesnél többet sem.
Ám ez sem működik egészséges keretek között, ha a táplálkozás nem minőségi. Azaz okos, ahogy én hívom.