Brokkolis, répás, húsos ropogósok

2019.01.29

Hozzávalók 35 db golyóhoz:

  • 30 dkg burgonya
  • A sütéshez: tepsiben alakbarát, ezért olaj csak éppen kell

A brokkolishoz még hozzávaló:

  • 30 dkg brokkoli
  • 1 tojás
  • 10 dkg zabpehely darálva vagy apró szemű zabpehely
  • őrölt szerecsendió

A sárgarépáshoz még hozzávaló:

  • 35 dkg sárgarépa
  • 1 tojás
  • 4 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 6 dkg darált zabpehely vagy zabkorpa
  • őrölt gyömbér

A húsoshoz még hozzávaló:

  • 30 dkg darált főtt szárnyashús
  • 1 tojás
  • 4 dkg reszelt sajt
  • 8 dkg zabpehely vagy zabkorpa
  • őrölt szerecsendió

Elkészítés:

Az összes burgonyát megmossuk, sós vízben, héjában megfőzzük. A brokkolit szintén megfőzzük. A répát meghámozzuk, kisebb darabokra vágjuk, és kevés vízben szintén megfőzzük. A zöldségeket leszűrjük, lecsepegtetjük, a burgonyát meghámozzuk, összetörjük.

Golyók:. A brokkolit összekeverjük a tojással, a kihűlt tört burgonya egyharmadával, a darált zabpehely háromnegyed részével, és sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük. A kapott masszát kisebb golyókká formázzuk, megforgatjuk a maradék darált zabpehelyben, és félretesszük. A sárgarépát elkeverjük a tojással, a kihűlt tört burgonya második harmadával, a liszttel, a darált zabpehely felével, és sóval, borssal, gyömbérrel fűszerezzük. A kapott masszát kisebb rudakká formázzuk, megforgatjuk a maradék darált zabpehelyben, és félretesszük. Elkészítjük a húsos ropogóst is. A darált főtt szárnyas-húst összekeverjük a tojással és a maradék egyharmad kihűlt, tört burgonyával, a reszelt sajttal, a darált zabpehely felével, és sóval, szerecsendióval fűszerezzük. A kapott masszát kisebb rudakká formázzuk, megforgatjuk a maradék darált zabpehelyben, és félretesszük. Jól felforrósított olajban kisütjük a formákat. Amikor megsültek, lecsepegtetjük, fogvájót szúrunk mindegyike, tálaljuk.

Tipp: készítheted még édesburgonyával, karfiollal, karalábéval, céklával, cukkinivel, spenóttal is.