Citromos víz - öntsünk tiszta vizet a pohárba!

2022.08.05

CITROMOS REGGELI VÍZ KÉRDÉSEK

Az egyik leggyakoribb fogyókúrás tippcsokor TOP kategóriái közé sorolható az éhgyomorra történő citromos vízfogyasztás fontossága.


FONTOSSÁGA? AZAZ MIT GONDOLOK ERRŐL ÉN?

EGYÉRTELMŰ: AZ EMBEREK JAVA RÉSZÉNEK EZ NEM JÓTÉKONY. Bővebben is szeretném kifejteni az okokat funkcionális dietetika oldalról, beleértve az emésztőrendszerre gyakorolt hatásokat is.


1-- Önmagában a citromos víz nem vezet fogyáshoz. A citrom pektintartalmának köszönhetően fogyasztó hatást misztifikálunk mögé, de dietetikai tény, hogy 1 db citrom levének élelmi rost tartalma nem éri el az 1 grammot sem. Ennek egy része pektin, tehát érdemi hatás egy-egy pohár citromos víztől nem várható.

2-- Gyakori tanács, hogy gyorsítsuk az anyagcserét rendszeres citromosvíz-fogyasztással. Ennek viszont tudományosan alátámasztott bizonyítéka sosem létezett.

3-- A legnagyobb népbutítás, hogy lúgosítana a citromos víz. Nincs olyan élelmiszer, amely lúgosításra képes. Ha a sav-bázis egyensúlyban komoly zavar keletkezik, ott nem a citromlé lesz a megoldás, hanem kórházi ellátás, hiszen a vesénk és tüdőnk felelős ezért az egyensúlyért.

4-- A citrom méregtelenítési hatásairól is számtalan Google találatban olvastam. Itt is érdemes kiemelnem azt, hogy a méregtelenítést a szervezetünkben a máj végzi, egyetlen élelmiszer sem képes ezt a funkciót "átvenni".

Előnyei csak azért vannak ennek a szokásnak, mert oly módon érvényesül a fogyási célokban, hogy a cukros üdítők helyett hozzájárul az elégséges vízfogyasztásunkhoz és ezzel már a testtömegcsökkentésben valóban segít.

Fontos különbséget tenni tehát aközött, hogy a citromnak van-e jótékony hatása és aközött, hogy valójában csak a folyadékbevitel támogatásával tud előnyt érvényesíteni a diétánk mellett. Nem mehetek el a legfontosabb ellenérvem mellett, mert sajnos nincs megfelelő tájékoztatás sok esetben ebben a témában. Az éhgyomorra történő citromos víz elfogyasztása kifejezetten provokálhatja a REFLUX tüneteit. Ez az a betegség, amely nem gyógyítható, ellenben tünetmentessé tehető. Ám kiemelt tényező, hogy a legtöbb ember tudatában sincs meglévő reflux betegségének, mert az éjszakai alvás utáni rekedtség, köhögés, esetleg sav visszaáramlás sokak számára olyan tünet, amellyel megtanultak együtt élni és annak tulajdonítják, hogy talán túl sok volt a vacsora. A reflux nem csak egyszer-egyszer létezik. Ha bárkinél tüneteket generál, akkor valamilyen fokában érintettek vagyunk. Tehetünk ellene, nagyon is sokat.

Kicsit részletesebben is beszéljünk erről. Teljes nevén gasztroözofageális reflux-betegség (GERD) esetében a nyelőcső-gyomor találkozásánál lévő záróizom funkciója gyengül, ezért a gyomor tartalma visszakerül a nyelőcsőbe, kellemetlen tüneteket okozva. A citrom savtartalma káros hatással lehet a záróizom működésére, pláne az amúgy is savas kémhatású gyomornak. Tehát azok számára, akik tudják, hogy diagnosztizáltan reflux betegséggel élnek együtt, egyáltalán nem javallott az éhgyomros citromos víz.

Nagyon sokat fogok beszélni szeptembertől a fogyás és hízás élettani működését bemutató programban: a jelenségről, hogy az emberek egy-egy szalagcím hatására vagy szájról szájra történő információ átadása után bármit követnek és betartanak, miközben teljesen hátra sorolódik az, hogy RÖGTÖN szakértőhöz forduljunk a témában. Kíváncsiságból rákerestem az interneten a témára. 2 db olyan cikket találtam, amely bármit is felsorolt az általam most írtak között, az összes többi magazinban írt cikk csak ódákat zeng erről és úgy készített címet, hogy "Miért kezdd a napodat citromos vízzel?". Méregtelenít, tisztít, fogyaszt... mind, mind ott szerepelt mint kimondott és tanácsolt tény, miközben a szakértelem a cikk írójában abszolút hiányos.Nem, a citrom nem méregtelenít, ellenben a májunk igen. A citrom nem járul hozzá a sav-bázis egyensúlyhoz, a vese és tüdő ellenben elvégzi a feladatot. A citrom nem égeti a zsírt, ellenben éhgyomorra ronthatja a reflux tünetegyüttesét. A fogakra sincs túl jó hatással, ezért javasolt inkább szívószállal fogyasztani citromlével dúsított vizeket. Ettől eltekintve a citrom nagyon jó frissítő és tényleg hozzájárul ahhoz, hogy lecseréljük a zéró vagy cukros italokat tiszta vízre, amit tudunk vele ízesíteni. Tehát jó. Csak nem reggel, reggeli helyett és éhgyomorra. Én is rendszeresen fogyasztok citromos / limeos vizet. Szívószállal teszem, hogy kevésbé roncsoljam a fogakat. Én diagnosztizáltan enyhe reflux-szal élek együtt. Korábban éjszakánként fuldokolva ébredtem nagyon sokszor, amikor jelentős túlsúlyom volt. Természetesen ez annak volt köszönhető, hogy túlettem magam, főleg este. Amióta odafigyelek, nagy mértékben csökkent minden tünetem, tehát a helyes táplálkozás segít abban, hogy ez ne okozzon számunkra kellemetlen tüneteket.Visszatérve a citromos vízre: segít abban, hogy leszokhassunk a zéró üdítőkről, a gyümölcs levekről és áttérjünk a napi 2-3 liter tiszta víz fogyasztására. Van, aki képtelen meginni a mentes vizet, ilyen vagyok én is. Ezért is kezdtem el limeos, citromos vizet inni. Figyelek azonban arra, hogy ez ne üres gyomorra történjen. Ha erre ti is figyeltek és nem dőltök be az internetes tanácsoknak, rengeteget tudtok segíteni magatokon.

Tisztázzuk még egyszer: a citromos víz nem fogyaszt, nem méregtelenít, de segít a hidratációban és az elegendő folyadékbevitelben. DE, ennyi és nem több.

Kovács Klaudia - Túlszeretni | NYOMDAI KIADÁS

Egy kövér lány voltam, aki egész életében le akart fogyni. Sokáig nem tudtam, hogy a bennem lakozó személyiségek miért csatáznak egymással. Hogy egyáltalán miért találkozom más és más arcaimmal, s miként kellene ezeket kezelnem. Nőként sok szerepet öltünk magunkra, még az előtt is, hogy párra lelnénk. Amikor csak az ÉN lakozik a lelkünkben és nincs mellettünk más, már akkor is sokféle módon jelenünk meg a napjainkon. Minden azzal kezdődött nálam a személyiségfejlesztésemben, hogy boldog akartam lenni. Viszont nem feltétlenül tudtam, ez mit is jelent. Elvárásokat támasztottam az elképzeléseimmel szemben, s ha bármi másként alakult, mint azt ahogyan én vázoltam kötelező kimenetelként, rögtön falakba ütközött az aktuális álomképem. Valahogy ilyen módon találtam rá az életemben az ételre, mint vigaszdíjra, mint egy láthatatlan barátra, aki sosem bánt, aki sosem beszél vissza, aki mindig örömet akar okozni, aki feltétel nélkül ki is elégíti a vágyaimat. E könyv írásakor már tudom, hogy a kövérség búcsút vett tőlem. Nem csak elértem az áhított testsúlyomat, de egy olyan életet is felépítettem, amelyben felelősséggel tartozom hozzám hasonló emberek döntéseiért is. Öt éve blogot írok a történetemről. Úgy kellett ezt a könyvet megírnom és az olvasó úgy olvashatja el a fejezeteket, hogy az a tény már befolyásolja az írottak értelmezését: sikerült lefogynom. Ezért a sorok legalább annyira elmesélt élmények öt év vonatkozásában, mint amennyire a jelenre vonatkozó felfedezések, felismerések is. Sőt, valójában a ma megtapasztalásaira lehet igazán értelmezni a változásomat. A könyv egyszerre a múltam, a jelenem és a remélt jövőm is.

4 990 Ft 7 990 Ft

Senorita MINI VIP tagság 2023

A VIP CSOMAG ELEMEI: Senorita VIP tagság 6 hónapra Online tanulófelület 6 hónapra Kidolgozott életmódprogram 6 hónapra Nyomdai eszközrendszer (A-B kártyapakli) a 6 hónapos programra Hosszabbítható tagság további blokkokra

16 000 Ft