Diétaforradalom | Receptek és ételkészítés

2020.05.14

Javaslataimmal arra adok instrukciókat,  hogyan lehet ez az étrend jó ízvilágú, laktató és unalmasnak cseppet sem mondható!


A mozaikos étrend főételenként sokféleképpen variálható alternatívákat ad ételek összeállítására.

Különféle élelmiszereket úgy csoportosíthatsz, ahogy az ízlésed, kedved, étvágyad kívánja, vagy épp intoleranciád megköveteli.

Arról már külön készítettem egy posztot, hogy miként kell a napi menüt összeállítani. Ehhez kapcsolódóan érkezik jogosan a kérdés, hogy tartozik-e ezekhez receptleírás.


Alap feltevésem az, hogy ez az étrend nem gasztronómiai tudásanyagot kell felsorakoztasson, illetve jómagam sem vagyok szakács végzettségű, ezért főzéssel összefüggő tudásanyagot dietetikai/ételkészítési ismereteimre hivatkozva és személyes tapasztalataimra építve tudok megosztani.

Alapvető ételeket, mint pld. egy csirkemell sütése nem feltétlenül kell túlbeszélni. :)

Abban viszont megfelelő javaslatokat tudok tenni, hogy hogyan legyen egy hagyományos elkészítéssel megszokott ételből alakbarát, diétás.

Ezért része az e-book-nak a receptek 1 & receptek 2 oldal, ahol egyénileg felsoroltam az "étel kategóriákat".

A "receptek 1" oldalon láthatod javaslataimat: a húsok, főzelékek, raguk, köretek, mártások, meleg krémek, mártogatósok, hideg krémek esetén. Ezeket kifejtve bemutatom azt, mire érdemes figyelni.

Pld. meleg krémeket én azért illesztettem be az étrendembe és javasoltam az egyes étkezéseknél nektek is, mert ezek segítségével a napi zöldségfogyasztás könnyen teljesíthető. Bármely zöldségből lehet mártás, püré, krém, ami egyrészt jó fűszerezéssel pikáns jelleget ad egy hús vagy köret mellé és az étel nem lesz száraz hatású, másrészt az étrend fő elemét, a zöldséget segít elrejteni az ételben. Márpedig nagy mumus sokak esetében a kevés zöldség fogyasztása. A legjobb szénhidrátforrás bizony a zöldség.

A "receptek 2" oldal abban ad útmutatást, hogy mi a szabályrendszer a saláták, a gyümölcsök, sajtok, felvágottak, konzervek fogyasztásával, illetve milyen legyen a panír, az alaplé, és mi az abszolút tiltólista.

Légy kreatív a konyhádban! Mindenféle textúrákat lehet készíteni. Egy vörös bab konzerv pürének elkészítve némi fűszerrel új textúrát ad, ahogy a főtt kukorica mártássá turmixolása is. Tedd a főtt rizsre, a ragudba és egész más lesz tőle az egész ételed. Egy-egy ételt csak a fantázia kell késszé varázsoljon.

Abban a 12 hetes sorközösségi diétaforradalom programban fogunk segíteni az adminokkal, hogy milyen ötleteid lehetnék még az egyes étkezésekhez.


Miért használd a saláta dresszingek, mártások, mártogatósok segédleteket?

A diétás ételeket is elronthatjuk olyan mártásokkal, dresszingekkel, amelyek bizony rengeteg plusz kalóriát tartalmaznak. De, valljuk be, egy saláta vagy egy húsétel nem az igazi finom tunkolható mártás, mártogatós, öntet nélkül.

Azzal viszont nem teszünk jót, ha egy egészséges ételt pont azzal rontunk el és teszünk kevésbé egészségessé, hogy nyakon öntjük bolti, üveges mártásokkal vagy saláta öntetekkel. Itthon is el lehet ezeket készíteni brutálisan finommá.

A mártogatósok a sült vagy nyers zöldségek nagy barátai. Nagyon nehéz megfelelő adagban a napi zöldségeket elfogyasztani, ez rengeteg ember problémája a fogyás alatt. Egy jól fűszerezett zöldség és egy jól fűszerezett mártogatós viszont olyan ételkompozíciót adhat, amivel nem azt érzed, hogy répát kell rágcsálnod napestig. Egy sütőben vagy kontakt grillben sütött zöldségágy nagyon finom lehet jó fűszerekkel, és ezt mártogatni egy csípős szószba vagy egy kellemese hűsítő más fajta mártogatósba nagyon finom. És egészséges. A gyerekeknek is, neked is.

Ugyanilyen fontos a pácolás is, ami az unalmas diétás ízeket száműzi a konyhából. Bogarássz és bátran próbálgasd a pácokat! Nem fogsz csalódni, de ízorgiában garantáltan részed lehet.


Miért lesd meg a főzés, sütés, fűszerezés oldalt?

Egy diétás étel, amely nincs agyon cukrozva, tele nyomva ízfokozóval, sokszor okozhat hiányérzetet. Megszoktuk a régi ízvilágot. Ahhoz, hogy ne legyen unalmas az alakbarát menü, meg kell tanulnunk megfelelő praktikákkal finommá tenni ezeket is. Ezeket a fűszereket kipróbáltam, használtam és tényleg azt mondhatom: jó élmény finomat enni. Ezekkel nem lesz unalmas a zöldség és a hús sem. Tedd könnyebbé a saját helyzetet, ízesíts finommá. :)