Diétás bejgli - normál illetve tej/tojás mentesen
Hozzávalók 4 rúd sütéséhez:
- 65-70 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 2 tojássárgája
- 2 ek. méz
- 3 dkg élesztő
- 2 dl tej
- 25 dkg vaj
- 0,5-1 dl rum
Máktöltelékhez:
- 25 dkg darált mák
- 1 dl tej
- 5 ek. méz
- 1 db citrom reszelt héja
- 2 ek. mazsola
- 2 ek. rum

Diótöltelékhez:
- 25 dkg darált dió
- 1 dl tej
- 5 ek. méz
- 1 db citrom reszelt héja
- 2 ek. mazsola
- 2 ek. rum
Elkészítés:
A tejet langyosítsuk fel, adjuk hozzá 1 kk. édesítőt, morzsoljuk bele az élesztőt, és 15 perc alatt futtassuk fel, azaz tegyük félre egy picit letakarva. Addig a vajat morzsoljuk el a liszttel és a tojássárgájával, majd keverjük össze az élesztős tejjel és a rummal feloldott mézzel. Gyúrj unk belőle tésztát, és egy konyharuhával letakarva pihentessük, amíg elkészítjük a tölteléket. Áztassuk a mazsolát rumba. Melegítsük meg a tejet, keverjük bele a diót, majd a többi alapanyagot is. A máktöltelék esetén ugyanígy járjunk el. A tésztát osszuk 4 részre, és egyenként nyújtsuk ki téglalap alakúra. Kettőt diótöltelékkel, kettőt pedig máktöltelékkel kenjünk meg. A téglalap szélét egy kicsit hajtsuk a töltelékre, majd óvatosan tekerjük fel. A tepsit vajazzuk ki egy kicsit, és mehet is rá a 4 rúd bejgli. A tetejüket kenjük meg tojássárgájával, majd pihentessük egy kicsit, legalább 20 percet, és utána tojásfehérjével is kenjük meg. Ettől lesz szép töredezett a tészta felszíne. Amikor megszáradt egy kicsit a tojásfehérje is a tészta tetején, szurkáljuk meg villával és tegyük előmelegített sütőbe - légkeveréses esetén 180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C. 30-35 percig süssük, majd csak akkor szeleteljük fel, ha már teljesen kihűlt.
*********************************
Bejgli tej és tojásmentes recept:
Hozzávalók (kb. 3 rúdhoz):
- 60 dkg teljes kiőrlésű vagy szénhidrát csökkentett liszt
- 2 ek. méz vagy édesítő
- 12 dkg kókuszzsír
- 2 dl rizstej
- 1,5 tk. instant élesztő
Töltelék (1 rúdhoz):
- 5 ek. méz vagy édesítőszer
- 150 g darált dió vagy mák
- 1-2 ek. rizstej
- pici rum
- 1 citrom reszelt héja