Diétás bejgli - normál illetve tej/tojás mentesen

2018.12.16

Hozzávalók 4 rúd sütéséhez:

  • 65-70 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 2 tojássárgája
  • 2 ek. méz
  • 3 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 25 dkg vaj
  • 0,5-1 dl rum

Máktöltelékhez:

  • 25 dkg darált mák
  • 1 dl tej
  • 5 ek. méz
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 2 ek. mazsola
  • 2 ek. rum

Diótöltelékhez:

  • 25 dkg darált dió
  • 1 dl tej
  • 5 ek. méz
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 2 ek. mazsola
  • 2 ek. rum

Elkészítés:

A tejet langyosítsuk fel, adjuk hozzá 1 kk. édesítőt, morzsoljuk bele az élesztőt, és 15 perc alatt futtassuk fel, azaz tegyük félre egy picit letakarva. Addig a vajat morzsoljuk el a liszttel és a tojássárgájával, majd keverjük össze az élesztős tejjel és a rummal feloldott mézzel. Gyúrj unk belőle tésztát, és egy konyharuhával letakarva pihentessük, amíg elkészítjük a tölteléket. Áztassuk a mazsolát rumba. Melegítsük meg a tejet, keverjük bele a diót, majd a többi alapanyagot is. A máktöltelék esetén ugyanígy járjunk el. A tésztát osszuk 4 részre, és egyenként nyújtsuk ki téglalap alakúra. Kettőt diótöltelékkel, kettőt pedig máktöltelékkel kenjünk meg. A téglalap szélét egy kicsit hajtsuk a töltelékre, majd óvatosan tekerjük fel. A tepsit vajazzuk ki egy kicsit, és mehet is rá a 4 rúd bejgli. A tetejüket kenjük meg tojássárgájával, majd pihentessük egy kicsit, legalább 20 percet, és utána tojásfehérjével is kenjük meg. Ettől lesz szép töredezett a tészta felszíne. Amikor megszáradt egy kicsit a tojásfehérje is a tészta tetején, szurkáljuk meg villával és tegyük előmelegített sütőbe - légkeveréses esetén 180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C. 30-35 percig süssük, majd csak akkor szeleteljük fel, ha már teljesen kihűlt.

*********************************

Bejgli tej és tojásmentes recept:

Hozzávalók (kb. 3 rúdhoz):

  • 60 dkg teljes kiőrlésű vagy szénhidrát csökkentett liszt
  • 2 ek. méz vagy édesítő
  • 12 dkg kókuszzsír
  • 2 dl rizstej
  • 1,5 tk. instant élesztő

Töltelék (1 rúdhoz):

  • 5 ek. méz vagy édesítőszer
  • 150 g darált dió vagy mák
  • 1-2 ek. rizstej
  • pici rum
  • 1 citrom reszelt héja