Diétás módszerek, amiket teszteltem

2020.07.18

Ahogy a legtöbben kezdik

Szimpla fogyókúrákkal mindenki találkozott már. Azt már az első részben vázoltam, hogy tinédzser koromtól kezdve mindenféle újságból összevagdosott csoda sztár diétákat gyűjtöttem, ezért megvolt mind. Ezeket mind ki is próbáltam, mert ELHITTEM a 4 nap alatt 3 kiló, a 7 nap alatt 6 kiló, a 30 nap alatt 15 kiló jellemzéseket. Őszintén? Van, aki nem csúszott bele egy-egy ilyenbe? Miért lettem volna más én? Nem voltam különb senkinél, ezért sorra haladtam az ígéreteket kecsegtető fogyókúrákkal, mert kerestem a nagy áttörést. Persze közöttük mindig volt zaba szünet. Fogyókúra, zabálás, megint fogyókúra, megint zabálás. Sok év telt így el. És szerintem ezzel sem vagyok egyedül.

Most sorra veszem mindet. Biztosan újra el fogok borzadni, mikre voltam képes. Dietetikusi diploma felé igyekezve ez még szörnyűbb látvány, de egy halandó lány törekvéseit tekintve a legtermészetesebb dolog volt ez anno. Én le akartam fogyni. Mindenáron.

Új generációs káposztaleves-kúra

A gyors fogyást eredményező módszer egyszerű és könnyen követhető, emellett alapanyagait sem nehéz beszerezni. A levesből ráadásul bármennyit fogyaszthatsz, így az éhség miatt sem kell aggódnod. Vágj bele még ma, és dobj le egy hét alatt 3-4 kilót! - Ezzel kecsegtetett rengeteg heti magazin, frissen emlékszem a meglepetés újságban, a kiskegyedben és még számtalan ilyenben, amiket nagymamám konyhapultjáról csentem el, valahányszor átmentem hozzá. Sokszor kaptam leszidást, mert mindig kivagdostam a recepteket és fogyókúrákat. Bocsi Mama. :)

A káposztaleves-diéta módszerét 1997-ben publikálták, de a különböző káposztaleves-diéták korábban is léteztek. A diéta egyhetes, gyors fogyást ígérő program, melynek során a testsúlycsökkenést az ételek alacsony kalóriatartalma és a korlátozott ételválaszték garantálja. A hagyományos, szigorú káposztaleves-diétával szemben a leves mellett az egyes fogások tejtermékeket, gyümölcsöket vagy zöldségeket, valamint zsírmentes vagy zsírszegény önteteket is tartalmaznak, egyes napokon pedig akár csirkét vagy halat is fogyaszthatsz.

Receptje volt: 1 nagy fej káposzta, 3 zöldpaprika, 3 sárgarépa, 3 közepes hagyma, 1 paradicsomkonzerv, 2 leveskocka, friss petrezselyem, bazsalikom. A hagymát aprítsd fel, a többi hozzávalót pedig vágd közepes nagyságúra. Tegyél mindent egy nagyobb fazékba, és önts rá annyi vizet, hogy ellepje. Ízesítsd sóval, borssal, majd forrald tíz percig. Ezután takaréklángon főzd addig a levest, míg a hozzávalók meg nem puhulnak.

Mintaétrend:

1. nap

Reggeli: 2 dl joghurt.
Tízórai: uborka- és sárgarépa-rudacskák - négy-öt darab.
Ebéd: káposztaleves, 10 dkg sült hal, 10 dkg vegyes zöldségsaláta.
Uzsonna: káposztaleves, két-három koktélparadicsom.
Vacsora: káposztaleves, 7 dkg sült csirkemell, 7 dkg párolt cukkini.

2. nap

Reggeli: 2 dl joghurt áfonyával.
Tízórai: 7 dkg gyümölcssaláta.
Ebéd: káposztaleves, 7 dkg párolt zöldbab.
Uzsonna: 2 dl joghurt, egy alma.
Vacsora: káposztaleves, 10 dkg vegyes zöldségsaláta.

3. nap

Reggeli: 1 dl joghurt, két csésze vegyes bogyós gyümölcs.
Tízórai: 1 dl joghurt.
Ebéd: káposztaleves, egy narancs vagy grépfrút.
Uzsonna: egy banán.
Vacsora: káposztaleves, egy sült alma.

4. nap

Reggeli: 1 dl joghurt, egy kígyóuborka fele, petrezselyemmel.
Tízórai: 1 dl joghurt.
Ebéd: káposztaleves, egy nagy, héjában főtt krumpli, 1 dl joghurt.
Uzsonna: káposztaleves, uborka- és sárgarépa-rudacskák - négy-öt darab.
Vacsora: káposztaleves, 10 dkg vegyes zöldségsaláta.

5. nap

Reggeli: turmix 2 dl sovány tejből, egy banánból.
Tízórai: 7 dkg vegyes gyümölcssaláta.
Ebéd: káposztaleves, 10 dkg vegyes zöldségsaláta.
Uzsonna: zellerrudacskák - öt-hat darab.
Vacsora: káposztaleves, 7 dkg spenótsaláta, egy narancs.

6. nap

Reggeli: 2 dl joghurt, két banán.
Tízórai: 2 dl sovány tej, egy csésze bogyós gyümölcs.
Ebéd: káposztaleves, 2 dl sovány tej.
Uzsonna: turmix 2 dl sovány tejből, egy banánból.
Vacsora: káposztaleves, két banán.

7. nap

Reggeli: 2 dl joghurt.
Tízórai: 1 dl joghurt.
Ebéd: káposztaleves, 7 dkg sült csirkemell, három sült paradicsom.
Uzsonna: sült csirkemellcsíkok - három-négy darab.
Vacsora: káposztaleves, 10 dkg sült hal, két kockára vágott paradicsom.

A káposztalevest korlátlan mennyiségben fogyaszthatod. Ügyelj a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztásra is: igyál meg minden nap legalább 2-2,5 liter szénsavmentes ásványvizet, gyümölcs- vagy zöldséglevet, teát.

Forrásom: femina.hu (ugyanezt használtam én is, csak még valamelyik fizikai újságból kivagdosva)


Eredményeim: a 3. napon feladtam. Fogytam emlékeim szerint 1,5 kilót és úgy éreztem, az életben többet nem akarok látni káposztát. Ez szerencsére változott, mert azóta is imádom a káposzta minden formáját. De ezt hosszú távon nem lehet tartani. Illetve nem is vezet el a valós fogyáshoz. Akinek 5kg feleslege van, annak nagyon jó, de valós elhízás esetén ez csak időpocsékolás.

Beverly Hills diéta

Amerika imádatom okán ezt ki nem hagyhattam. :)

Az eredeti Beverly Hills-diétát Judy Mazel dolgozta ki és jelentette meg 1981-ben, majd megújult formában az 1990-es években, Új Beverly Hills-diéta néven találkozhattak vele a fogyni vágyók. A könyv számos kiadást megért, a módszer pedig a mai napig nem veszített népszerűségéből.

A terv 35 napja alatt reggelire csak gyümölcsöt fogyaszthatsz - bármilyen gyümölcsöt, bármekkora mennyiségben, de egyszerre csak egyfélét, majd egy másik gyümölcsöt két óra múlva. Újabb két-három óra elteltével ismét tarthatsz egy étkezést, akkor bármilyen más élelmiszercsoportból választhatsz táplálékot, azonban gyümölcsöt a nap folyamán már nem fogyaszthatsz.

A módszer nem javasolja, hogy keverd a szénhidrátokat a fehérjékkel, tehát, ha a következő étkezés fehérjét tartalmaz, várd meg, míg bizonyos idő eltelik, és csak azután fogyassz más típusú táplálékot - ugyanez igaz a szénhidrátokra is. A program célkitűzése szerint a 35 nap alatt 5-8 kilót fogyhatsz. A diéta alapelve az, hogy minden ételféleségnek - fehérjének, keményítőnek, gyümölcsnek - saját lebontó enzimje van, amely nem működik elég hatékonyan, ha kevered a különféle élelmiszereket.

Mintaétrend:

1. nap

Reggel 8 óra: dinnye tetszőleges mennyiségben.
Délelőtt 10 óra: két banán.
Déli 12 és 13 óra között: zöldségsaláta fejes salátából, piros húsú paprikából, babbal és olívaolajjal, tetszőleges mennyiségben.
Délután 3-4 óra után: két tojás, 10 dkg grillezett csirkehús.

2. nap

Reggel 8 óra: 20 dkg aszalt sárgabarack.
Délelőtt 10 óra: kivi tetszőleges mennyiségben.
Déli 12 és 13 óra között: egy vagy két kisebb, héjában sült burgonya tejföllel és zöldhagymával, saláta retekből, sárgarépából és brokkoliból, tetszőleges mennyiségben.
Délután 3-4 óra után: egy vagy kettő kicsi, fűszeres-füstölt pulykahúsból készült húspogácsa.

3. nap

Reggel 8 óra: eper tetszőleges mennyiségben.
Délelőtt 10 óra: eper tetszőleges mennyiségben.
Déli 12 és 13 óra között: egy avokádós-paradicsomos-hagymás szendvics két szelet korpás kenyérből, káposztafőzelék tetszőleges mennyiségben.
Délután 3-4 óra után: 10 dkg grillezett csirkemell.

4. nap

Reggel 8 óra: ananász tetszőleges mennyiségben.
Délelőtt 10 óra: papaya tetszőleges mennyiségben.
Déli 12 és 13 óra között: serpenyőben sült spárga, zeller és cukkini tetszőleges mennyiségben, 7 dkg főtt barna rizs.
Délután 3-4 óra után: összesen 10 dkg csirkéből és tonhalból, illetve egy felszeletelt tojásból álló tál.

5. nap

Reggel 8 óra: szőlő tetszőleges mennyiségben.
Délelőtt 10 óra: szőlő tetszőleges mennyiségben.
Déli 12 és 13 óra között: egy teljes kiőrlésű zsemle, zöldségsaláta paradicsomból, zöld és piros húsú paprikából, mogyoróhagymából, olívaolajjal, tetszőleges mennyiségben.
Délután 3-4 óra után: 10 dkg grillezett csirkemell, esetleg egy tojás.

6. nap

Reggel 8 óra: 15 dkg bogyós gyümölcs.
Délelőtt 10 óra: áfonya tetszőleges mennyiségben.
Déli 12 és 13 óra között: egy héjában főtt krumpli, saláta fejes salátából, paradicsomból, hagymából, tetszőleges mennyiségben.
Délután 3-4 óra után: 10 dkg nyers brazil mogyoró, egy doboz kefir.

7. nap

Reggel 8 óra: kivi tetszőleges mennyiségben.
Délelőtt 10 óra: mangó tetszőleges mennyiségben.
Déli 12 és 13 óra között: egy avokádós-paradicsomos-hagymás szendvics két szelet korpás kenyérből, káposztafőzelék tetszőleges mennyiségben.
Délután 15-16 óra után: 10 dkg sült lazac.


Véleményem: A szétválasztás alapelvét, bár a tapasztalatok szerint igen hatékony módszer, jelenleg még nem támasztják alá tudományos adatok, azonban a súlyvesztés a csökkentett táplálék- és kalóriabevitelnek, valamint a vízveszteségnek köszönhetően így is látványos lehet. Kicsit bonyolult a rendszer, tartósan nem végezhető. Ez egy tipikus sztár fogyókúra, ami inkább koplalás, mint bármilyen hatásos életvitel változtatás.

90 napos diéta

A feltételezhetően amerikai sportorvosok által kifejlesztett diéta négy napos szakaszokból áll: a fehérjenapok, a keményítőnapok, a szénhidrátnapok, végül pedig a gyümölcsnapok meghatározott sorrendjét csak harmincnaponta, a fehérje- és keményítőnap közé beiktatott víznappal szakíthatod meg. Az egyik legfontosabb szabály, hogy a különböző napokat nem lehet felcserélni, sem pedig kihagyni, ugyanis minden egyes napnak megvan a maga funkciója. Mint a diétáknál általában, itt is kiemelt fontossággal bír, hogy kellő mennyiségű folyadékot vigyél be szervezetedbe mindennap. Elvileg 15kg-ot ígér a kúra 3hónap alatt, ami egyébként még reális is lehet.


Mintaétrend:

Kezdeni a fehérjenappal kell, majd folytatni a keményítő- és szénhidrátnappal, amit kövessen gyümölcsnap. Reggelire mindennap fogyassz gyümölcsöt - két alma vagy körte, barack, narancs, kivi vagy apróbb gyümölcsből egy jó maréknyi -, vagy igyál 100%-os, cukormentes gyümölcslevet.

Fehérjenap

Ebédre főtt vagy sült - grillezett - húst egyél, körülbelül 20 dkg-ot, hozzá egy szelet kenyeret és salátát korlátlan mennyiségben, de olaj nélkül! Ha még éhes vagy, ebéd után fogyassz el két deci tészta nélküli levest.

A húst helyettesítheted főtt tojással vagy sajttal. Vacsorára ugyanazt edd, mint ebédre, csak kisebb mennyiséget, leves nélkül. Sajtot és tejet csak ezeken a napokon fogyaszthatsz.

Keményítőnap

Ebédre bármilyen zöldséget - például bab, zöldbab, zöldborsó, lencse, burgonya, sárgarépa, karalábé, karfiol - fogyaszthatsz, nyersen, főzve, párolva vagy grillezve. E mellé ehetsz salátát, szintén tetszőleges mennyiségben, valamint egy kis rizst is. Fűszerként Vegetát, főtt vagy sűrített paradicsomot használhatsz. Vacsorára - hasonlóan, mint az első napon - edd ugyanazt, mint amit ebédre ettél, csak kisebb mennyiségben.

Szénhidrátnap

Ebédre ehetsz különböző tésztákat, szósszal nyakon öntve, illetve pizzát vagy bármilyen tésztafélét, melyből az adag legyen arányos egy pizzáéval. E mellé természetesen fogyaszthatsz kevés zöldséget, salátát is. Vacsorára fogyassz el két kisebb szelet süteményt vagy kalácsot, de ezen az estén a fagylalt és egy kis darab csokoládé is megengedett.

Gyümölcsnap

Ezen a napon korlátlan mennyiségben fogyaszthatsz különböző gyümölcsöket, reggelire, ebédre és vacsorára épp úgy, mint a nap bármely, tetszőleges szakában.


Véleményem: Hm... tele van hibákkal az egész rendszer. Nincsenek olyan szabályok beépítve, amelyek valódi életmódváltásra ösztönöznének. "Öntsd nyakon szósszal a tésztát". Ja, de milyennel? Mert ha a bolti bolognait választod, számíts rengeteg plusz cukorra, adalékanyagra, ízfokozóra és azért az sem lenne mellékes, mennyi az annyi. "Egyél egész nap gyümölcsöt korlátlanul". Kicsit sem figyel az egész felépítés arra, hogy a vércukor stabil maradjon és tulajdonképpen értelmét sem látom a szétválasztásnak ilyen formában. Sokan tudtak vele fogyni és fogynak is ideig-óráig. De ezt sem lehet egy életen át folytatni ebben a 4 napos forgásban. Én emlékszem, az egész napos gyümölcstől éhes voltam. Hogy ne lettem volna, mikor a gyümölcs sokk felvitte a vércukorszintem, majd le is esett és ezt szüntelenül ismételtettem a testemben egy teljes napon át. Komoly odafigyelés kell és sajnos nem küszöböli ki az alapvető hibákat, amelyek reformot jelentenének az egészséges szervezet számára.

Update

Az Update módszer az ételeket három csoportba osztja. Az 1-es kóddal jelölt ételek reggeltől estig fogyaszthatók, mennyiségi korlátok nélkül. A 2-es kóddal jelölt táplálékokból csak délután három óráig ehetsz, míg a 3-as jelölésűeket csak déli 12 óra előtt szabad fogyasztanod. Az 1-es kódú élelmiszerek közé a húsok, a halak, a zöldségek nagy része, egyes gyümölcsök, illetve a szénhidrátmentes joghurtok tartoznak a norbi update termék családdal együtt, 2-es kóddal a magasabb szénhidráttartalmú ételeket jelölték - például búzadara, búzaliszt, barna rizs, teljes kiőrlésű lisztből készült pékáru és tészta, szója, sör, szilva, kivi, köles -, 3-as kódszám alá pedig azon élelmiszerek tartoznak, melyeknek nem igazán van helyük egy fogyókúrában - például gumicukor, gesztenyepüré, aranygaluska, májkrém, palacsinta, nápolyi, jégkrém.

Akkoriban még csak ez a rendszer volt, ma már van app is. Ehhez olvastam jó pár könyvet, végig kísértem több híres személy fogyását vagy épp nem fogyását a módszer alatt. Nagyon tiszteltem Norbit és főleg Rékát. Az összes SN és RR fitnesz videót megvettem VHS-en, majd később DVD-n is.

A dietetikusok  kritikával viszonyulnak a programhoz, többek között nem látják a rendszert a kódokban, illetve nem értenek egyet a táplálékok napszakokra bontásával sem, azonban azt elismerik, hogy a besorolás a pontos mennyiségi megjelöléssel már használható lenne.

Én nagy végletekben gondolkodtam mindig. Bementem a shopba, megvettem egy halom péksütit, lefagyasztottam otthon. Vettem kenyeret, tésztákat, mindenfélét. Aztán a 3/4-e mindig rám rohadt vagy kidobtam. Rendeltem a menüt is, amit kifejezetten finomnak tartottam, de sokáig nem tudtam csinálni.


Véleményem: A szénhidrát csökkentett termék nagyon jól hangzik, sokan éppen ezért vásárolják bármelyik márkát. Az viszont sokak által nem átlátható, hogy ha egy termék szénhidrát csökkentett, akkor a hiányzó szénhidrátot pótolni kell, amit legtöbb esetben szójafehérjével oldanak meg. S pont ebből adódóan az én hormonháztartásom nem köszönte meg a rengeteg péksütit. Másik bajom az volt, hogy szintén nem életmódváltásra ösztönzött, mert azt a hatást keltette, hogy zabálhatom a kakaós csigát és a rétest. Ez lett a vesztem. Ebből is lehet túl sokat enni.

South Beach diéta

Ismét Amerika. :) Alapelveit Dr. Arthur Agatston kardiológus dolgozta ki. Dr. Agatston szerint a diéta hatékonysága a jó szénhidrátok és a jó zsírok kiválasztásában rejlik, az étrend pedig a minőségen alapuló összeállításra koncentrál. Fehérjéből, szénhidrátból és zsírokból is csak a szervezet számára legjobbat, leghasznosabbat válogatja ki. A diéta során elsősorban minőségi fehérjéket, sovány húsokat, szárnyasokat és halakat, valamint növényi fehérjét fogyaszthatsz, a szénhidrátokat zöldségek, valamint teljes kiőrlésű gabonából készült termékek, a zsírokat pedig növényi olajok, például repce- és olívaolaj segítségével kell bevinned szervezetedbe.

Hogyan kövesd a diétát?

  • Étkezz naponta háromszor, és körülbelül akkora adagot fogyassz, ami egy közepes tányérnak felel meg. A főétkezéseket tízóraival és uzsonnával is kiegészítheted.
  • A nassolnivalók terén válassz olyat, ami rostokban gazdag, mert ez segíti az emésztést.
  • Olyan rágcsálnivalót vegyél, ami alacsony szénhidrát-tartalommal, viszont magas fehérjetartalommal rendelkezik.
  • A megszokott nassolnivalók helyett vezess be újakat, például főtt tojást, mogyoróféléket, sovány joghurtot. A fehérjetartalmú rágcsálnivalók segítenek a vércukorszint stabilizálásában, és kevesebb kalóriát jelentenek.
  • A diétát egészítsd ki a rendszeres testmozgással: a legjobb, ha ezt mindennap, de legalább kétnaponta megteszed.


A diéta szakaszai

A diéta három szakaszból áll: az első kettő bizonyos időtartamra korlátozódik, míg a harmadik élethosszig is követhető. Az első, két hétig tartó szakasz a legszigorúbb, ugyanis tilos a szénhidrát legtöbb formája. Megengedett azonban a sovány hús, a csirke, a pulyka, a hal, a kagyló, a zöldség, a sovány sajt, a tojás, a mogyoró- és diófélék, illetve a saláta olívaolajjal. Inni lehet teát, kávét, vizet. Tilos az édesség, az alkohol, a kenyér, a rizs, a burgonya, a tészta, sőt, még a gyümölcs is. Az első szakasz során mindennek köszönhetően akár 3-5 kilót is leadhatsz. A második szakasz során az eddig tiltott ételek közül egy-kettőt vissza lehet venni az étrendbe. Ezt addig kell folytatni, míg el nem éred a kívánt súlyt. Egy-egy élelmiszert attól függően, hogy éppen mit kívánsz meg, beemelhetsz a napi étrendbe: vagy a kenyeret, vagy a burgonyát, vagy a gyümölcsöt. Ebben a szakaszban heti fél-egy kilót lehet fogyni.
A harmadik szakasz egész életen át tart, és a súlymegtartásról szól. Ha hízni kezdesz, akkor vissza kell térned az első szakaszhoz.


Véleményem: Hibája: alapanyagcsere alatti étkezés. A túl nagy kalória deficit miatt a fogyni vágyók, ahogy én is, a második szakaszba nem érnek el. Tarthatatlan. Éhezés az egész.

Los Angeles - level diéta

Már megint Amerika. Mondtam, rajongtam az USA-áért egész életemben. :) A módszert amerikai orvosok hozták létre, az étrendet pedig úgy állították össze, hogy a szervezet minden olyan tápanyagot megkapjon, melyre a kánikulában nagy szüksége van.

Mintaétrend

Tízóraira és uzsonnára gyümölcsöt és zöldséget fogyassz - válassz ízlésed szerint. Egyszerre legfeljebb kétfélét fogyassz, és ne keverd a zöldséget és a gyümölcsöt.

1. nap

Reggeli: egy narancs, két darab kétszersült, egy csésze kávé vagy tea.
Ebéd: egy narancs, egy tojás, egy pohár tejföl, két darab kétszersült, egy csésze kávé vagy tea.
Vacsora: két darab paradicsom, fél fej saláta, két tojás, két darab kétszersült, fél pohár tejföl.

2. nap

Reggeli: egy narancs, két darab kétszersült, egy csésze kávé vagy tea.
Ebéd: egy narancs, egy tojás, egy pohár tejföl, két darab kétszersült, egy csésze kávé vagy tea.
Vacsora: 6 dkg tatárbifsztek, egy paradicsom, egy narancs, egy kétszersült, fél pohár tejföl, egy csésze kávé vagy tea.

3. nap

Reggeli: egy narancs, két darab kétszersült, egy csésze kávé vagy tea.
Ebéd: egy narancs, egy tojás, egy pohár tejföl, egy fej saláta.
Vacsora: három szelet párizsi, egy narancs, egy kétszersült, fél pohár tejföl, egy csésze kávé vagy tea.

4. nap

Reggeli: egy narancs, két darab kétszersült, egy csésze kávé vagy tea.
Ebéd: 12,5 dkg túró, egy paradicsom, egy csemegeuborka, egy kétszersült.
Vacsora: 6 dkg tatárbifsztek, két paradicsom, egy kétszersült, egy alma.

5. nap

Reggeli: egy narancs, két darab kétszersült, egy csésze kávé vagy tea.
Ebéd: 20 dkg gépsonka, egy paradicsom, egy kétszersült.
Vacsora: 25 dkg vízben főtt zöldség, egy tojás, egy paradicsom.

6. nap

Reggeli: egy narancs, két darab kétszersült, egy csésze kávé vagy tea.
Ebéd: egy narancs, egy tojás, egy pohár tejföl, két darab kétszersült, egy csésze kávé vagy tea.
Vacsora: két darab paradicsom, fél fej saláta, két tojás, két darab kétszersült, fél pohár tejföl.

7. nap

Reggeli: egy narancs, két darab kétszersült, egy csésze kávé vagy tea.
Ebéd: 12,5 dkg túró, egy paradicsom, egy csemegeuborka, egy kétszersült.
Vacsora: három szelet párizsi, egy narancs, egy kétszersült, fél pohár tejföl, egy csésze kávé vagy tea.


Véleményem: Maximum egymás után 2-szer lehet ismételni. 15kg fogyást ígér. Túl sokat nem kell hozzá fűznöm. Azóta sem bírom megenni a kétszersültet. :)

Léböjtök

Ki ne vette volna rá magát egy alapos böjtre, hiszen sokan, sok helyen nyilatkoztak már arról, mennyire jót tesz a szervezetnek.

1. nap tehermentesítés

1. variáció: gyümölcs nap

Egész nap 1,5 kg különböző gyümölcsöt kell fogyasztani.
Nem javasolt: banán és szőlő (vagy csak 1-1 db)
Fontos, hogy mindenféle színű gyümölcsöt együnk: legyen közötte bogyós is!

2. variáció: nyers koszt nap

Reggelire zabpehelyből, magvakból és friss gyümölcsből készített müzli, 1-2 tk natúr joghurttal
Ebéd: zöldsaláta tetszőleges zöldségekből, fűszerekkel és 1-2 tk natúr joghurttal
Vacsora: gyümölcssaláta friss idénygyümölcsökből

3. variáció: rizsnap3 x 50g só nélkül párolt rizs

Reggel és este fahéjjal és párolt almával
Délben 2 db párolt paradicsommal és zöldfűszerekkel

2-6. nap Léböjt napok

7:00 2 dl forró vízbe ½ citrom leve
8:00 2 csésze gyógytea v. szénsavmentes ásványvíz
9:00 2 dl gyümölcslé v. zöldséglé (frissen facsart v. bio)
10:30 2 csésze gyógytea v. szénsavmentes ásványvíz
12:00 zöldségleves
14:00 2 csésze gyógytea v. szénsavmentes ásványvíz
15:30 2 dl gyümölcslé v. zöldséglé (frissen facsart v. bio)
17:00 2 csésze gyógytea v. szénsavmentes ásványvíz
18:30 zöldségleveslé, 2 dl gyümölcslé v. zöldséglé (frissen facsart v. bio)
20:00 2 csésze gyógytea v. szénsavmentes ásványvíz (esetleg leves, zöldséglé)
21:30 2 csésze gyógytea v. szénsavmentes ásványvíz

Felépítő napok 7. nap
Reggeli: 1 alma - párolva/vagy nagyon érett
Ebéd: héjában főtt krumpli 2közepes
Vacsora: kefir, kétszersült 2 db

8. nap
Reggeli: előző nap beáztatott aszalt szilva + 1 dl natúr joghurt + 2-3 dkg zabpehely (szintén előre beáztatva
Ebéd: zöldsaláta + zöldség leves + zöldségek (levesből)
Vacsora: ugyanaz, mint előző este

További napokon javasolt az étrend fokozatos felépítése:

1. héten
zöldséglevesek, zöldségek, kefir, natúr joghurt, zabpehely, zabkorpa, müzli, olajos magvak és aszalt (nem cukrozott) gyümölcsök, gyümölcsök, tejtermékek (lightos)

2. héten
Ugyanaz, mint 1. hét + már lehet CH-s dolgokat (teljeskiőrlésű kenyér, teljes kiőrlésű tészta, barna és vadrizs) fogyasztani

3. héten
Már húsokat is lehet enni, de főleg fehér húsokat és halat.


Véleményem: Mellékhatások:
- Kezdetben vérnyomás, vagy vércukor leesés történhet.
- Szájszag
- Székrekedés
- Hascsikarás
- Éhség
- Első napokban levertség
- Pattanások

Nem látom sok értelmét. Pláne, ha gyümölcslével történik. Egy nagy dózisú gyümölcs cukorral történő lé áradat nem fejti ki azt a hatást, amire az emberek számítanak. Illetve az egész léböjtös történet felesleges. A máj elvégzi a dolgát, ha rendben működik. A legtöbb ép elméjű ember feladja hamar, mert sokáig nem lehet csinálni. Én sem tudtam 1-2 napnál tovább. Fogytam napi 1kg-ot, amit 1 nap alatt vissza is híztam.

Krumpli diéta

A diéta alapja a burgonya, amely mellett tojást, kevés sovány sajtot, zöldségeket és minimális mennyiségű gyümölcsöt lehet fogyasztani.

Mintaétrend 3 napra:

1. nap

  • Reggeli: 1 szem főtt burgonya, 1 főtt tojás, 1 paprika, 1 paradicsom
  • Tízórai: 1 szem főtt burgonya petrezselyemmel
  • Ebéd: 2 szem sütőben sütött burgonya nagy adag zöld salátával, balzsamecetes öntettel
  • Uzsonna: 1 szem főtt burgonya, 1 fej paradicsom
  • Vacsora: Sütőzacskóban sült burgonya (2 darab), mellette sült vöröshagymával, paprikával

2. nap

  • Reggeli: 1 szem főtt burgonya, fél grépfrút vagy 1 szem narancs
  • Tízórai: 1 szem főtt burgonya, 1 paprika
  • Ebéd: 2 szem héjában sült burgonya fokhagymás joghurttal, zöld salátával
  • Uzsonna: 1 szem főtt burgonya
  • Vacsora: 2 szem főtt burgonya, saláta paradicsomból, kígyóuborkából, paprikából, bébispenótból

3. nap

  • Reggeli: 1 szem főtt burgonya, 5 dkg sovány sajt, 2 szem paradicsom
  • Tízórai: 1 szem főtt burgonya petrezselyemmel
  • Ebéd: Sütőben sült burgonya görög salátával
  • Uzsonna: 1 szem főtt burgonya, 5 szem koktélparadicsom
  • Vacsora: 2 szem sütőben sütött burgonya párolt brokkolival

Véleményem: A leghatásosabb fogyókúrás módszerem volt, hónapokig csináltam annyi különbséggel az eredeti diétához képest, hogy ettem narancsot, kivit, mandarint, banánt is. Ma már tudom, hogy azért volt ez a valaha volt legtöbbet próbált diéta után a legsikeresebb, mert a burgonya szénhidrát és ezzel kerültem legközelebb ahhoz a módszerhez, amit ma már mindenki számára javaslok.

Magas fehérje

A fehérjediéta tömören összefoglalva egy olyan étrendet takar, amiben a fehérje aránya van túlsúlyban a másik két makrotápanyag, a szénhidrátok és a zsírok ellenében.

Minden héten ugyanazokat az elveket kell követni, azaz:

  • magas fehérjebevitel (értsd: sok hús, hal, tojás, sovány tejtermék, esetleg szója)
  • alacsony szénhidrátbevitel (érsdd: minimális vagy nulla köret, semmi péksütemény, leginkább tejes kiőrlésű szénhidrátokból illik fedezni a szénhidrátbevitelt, de ennek mennyisége is legyen a lehető legkevesebb)
  • zéró cukorbevitel, különösen hozzáadott formában (minimális gyümölcs fér bele csupán). A Méz, a barnacukor ugyanolyan elbírálás alá esnek, mint a sima asztali cukor, és a fruktóz sem javasolt. A xilit és az eritrit kiváló alternatívát jelentenek ezekre.
  • közepes zsírbevitel, de elsősorban esszenciális zsírokból (extra szűz olívaolaj, lenmagolaj, halolaj, tökmagolaj, dió olaj, stb. Az étolaj NEM ide tartozik, és a mangalica zsír SEM!)

Nem kell mást tenned, csak gyakorlatilag kiiktatod a köreteket és a pékárukat az életedből. Hús, tojás, hal, sovány tejtermékek és zöldségek - ezeket már-már korlátozás nélkül eheted, ha a köreteket kiiktatod.


Minta étrend: (pontos mennyiségek nélkül, ötletadónak)

Reggeli: tojás, esetleg teljes kiőrlésű kenyér, vagy abonett, pufirizs, zöldség
Tízórai: Cottage cheese zöldséggel, vagy ide férhet be egy minimális gyümölcs
Ebéd: Hús vagy hal, salátával, olivaolajjal
Uzsonna: egy marék (de nem több) kesudió, mogyoró, pisztácia
Vacsora: Ugyanaz, mint az ebédnél


Véleményem: Ez áll legközelebb a jelenlegi módszertanomhoz, mégis nagyon távoli. Hiba faktor pont a lényegében lakozik. Nincs megfelelő szénhidrát, túl nagy a kalória deficit és a fogyás emiatt lényegében nem nagy arányban zsírból történik, hanem a szervezet az izomraktárakhoz nyúl. Látszatfogyást érünk el. És a legtöbb diétázó ezt a módszert alkalmazza, ami a jojozás melegágya. Egy-egy ilyen időszak után feltépik újra a hűtőt és teljesen feladják az egészet. A kilók pedig szép lassan visszatérnek. Nálam is ez történt. Tartósan ne lehet ezt csinálni kövéren.

Vegán & Vegetáriánus étrend

A tudatosan étkező vegánok minden nap fogyasztanak magvakat, gabonaféléket,  zöldségeket, gyümölcsöket, valamint ugyancsak sűrűn hüvelyeseket.

A számukra megszokott alapvető hús nélküli ételek mellett - mint például, a lecsó, a főzelékek, a hummusz, a rizs, a krumpli vagy a babkészítmények - egyre divatosabbak az úgynevezett "hamis" ételek, mely a klasszikus húsos ételek helyettesítését szolgálják. Ilyenek a vegetáriánus hamburgerek, a hamis gulyás, a vegán felvágottak, a vegán kolbászok, vegán gyros és vegetáriánus fasírtok. A hamis húsokat a legtöbb esetben gabonafélékből (tempeh és szejtán) vagy szójából készítik, így fehérjetartalmuk magasnak mondható. Azonban alapanyag vásárlásnál érdemes odafigyelni, mivel ami vegetáriánus az nem minden esetben vegán is. Számos vegetáriánus készítményt készítenek tojással, vagy tejtermékekkel. Egy régebbi bejegyzésemben olvashatjátok, hogy mi a különbség vegetáriánus és vegán étrend között.

Tej és tejszín helyett, mandula, kókusz, zab vagy szójatejtermékeket, míg a sajtok helyettesítésére szójából, diófélékből és tápiókából készült készítményeket eszik egy vegán.


Véleményem: Említettem már, hogy a blog kezdése után nem sokkal bele kóstoltam a vegán, majd a vegetáriánus étrendbe orvosi utasításra. Szándékosan nem életformát vagy életmódot írok, mert nem önszántamból és meggyőződésből akartam kerülni az állati eredetű termékeket.

Eleinte élveztem, újdonság volt. De nagyon szeretem a húst, a tojást, ezért nem volt egyszerű. Hamar rá is jöttem, hogy nem nekem való.

Előnyeit láttam, mert eleinte jót tett a húsmentes és tejmentes étkezés. Kerültem a glutént is, így volt időszak, amikor teljesen hús, glutén, tej, tojásmentesen ettem. Mit ne mondjak, a választék elég szűkös maradt: zöldség, gyümölcs, gabona, magvak, növényi tejtermékek. Bár nagyon sokféle ételt készítettem finomra, hiányzott a többi íz.

Vegánként rengeteg hüvelyest, zöldséget, gyümölcsöt és gluténmentes lisztből készült pékárut készítettem. Főzelékeket, leveseket, sült zöldségeket, turmixokat készítettem.

Élettani hatását tekintve jót tesz néha, ezért a mai napig beiktatok húsmentes, tejmentes ételeket, de tartósan lemondani erről csak akkor kell, ha egészségügyi indoka is van, vagy pedig akkor, ha valaki meggyőződésből nem akar állati eredetű forrást magához venni.

Ez az életforma volt a legdrágább, mert a növényi termékek nem olcsók, a gluténmentes lisztkeverékek sem könnyen beszerezhetők mindenhol (kukorica lisztből mindenhol kapható gm kenyér, de nem az a legjobb gm forma).

Keto

Azok az olvasóim, akik a legelső ingyenes "fogyjunk együtt" típusú ebook-jaimat olvasták, még emlékezhetnek olyan fejezetre a könyvben, ahol a különféle csodadiétákat "elleneztem". Köztük a paleo-t és a ketogént is.

Amikor a ketoval ismerkedtem, friss tanulmányaimmal a kezemben, fogyásom első harmadában maximálisan és megrögzötten gondoltam úgy, hogy az egyetemen tanított 55% szánhidrát,15% fehérje, 30% zsír elméleten túl semmi nem létezik.

Tudni kell azt, hogy a hazai egyetemi dietetika oktatás rendkívül elavult, évtizedes tananyagokra épül, amelyek szinte alig követik a világszerte elvégzett kutatások eredményeit, a fitnesz forradalom újításait és azt, hogy az életmódváltás ma már nem diétás könyvekből zajlik. Kinyílt előttünk az internet világa, ahol elérhetőek a külföldi tanulmányok, szaklapok, kutató professzorok és orvos csoportok több ezer emberen történő vizsgálatainak eredményei.

Magyarország élvonalban van az elhízásban, de sajnos elmaradott a dietetikai és táplálkozástudományi publikációkban. Mialatt az USA és Európa számos neves hormonspecialista, obezitológus, diabetológus csoport számos közössége hónapról hónapra publikálja felfedezéseit a makrók tekintetében: fehérje, zsír, szénhidrát anyagcsere témakörökben.

Ha azt mondom paleo vagy keto, akkor mindannyian tudjátok, hogy nagyjából miről van szó. Ebből is látszódik, hogy tényleg azt a korszakot éljük, amikor szárnyal a táplálkozási irányzatok korszaka. A csapból is ez folyik: facebook, instagram, magazinok.

2 évvel ezelőtt 100%-osan elzárkóztam ezektől. Egyrészt tanultam is róla rengeteget, másrészt nyitottam afelé, hogy befogadjam más irányzatok infóáradatát. Ezért egyre több és több olyan külföldi lapot, posztot, cikket, könyvet és közleményt olvastam, amelyek a L. CARB irányba tartanak az LCHF, azaz alacsony szénhidrát - magas zsír mellett. Vagyis szénhidrát csökkentett vagy alacsony szénhidrát és magas zsír arányok felé tolódnak.

Ahhoz, hogy meg tudjuk különböztetni a ma már általam használt és javasolt módszert ezektől a LC és LCHF irányzatoktól, tekintsük át, hogy mi mit jelent.

  • Duciforradalom módszertan = magas szénhidrát, kiegyenlített fehérje és zsír fogyasztás (45% CH, 55% F+ZS). Az élelmiszerek fele majdnem szénhidrát.
  • LC = alacsony szénhidrát, alacsony zsír és magas fehérje fogyasztás
  • LCHF = alacsony szénhidrát, magas zsír és fehérje fogyasztás
  • PALEO = tej és gabona mentes alacsonyabb szénhidrátos életforma
  • KETO = magas zsír, alacsony fehérje, átlag alatti szénhidrát fogyasztás (70% zsír, 10-15% fehérje, 5-10% szénhidrát), gabonamentes, keményítőben szegény, gluténmentes, omega zsírsavakban bővelkedő étkezési kultúra.

Amerikában nagyon sokan használják a KETO diétát, az irányelveket. Közülük rengetegen valóban olyan testképpel, izomzattal és egészségügyi állapottal rendelkeznek, amely megkérdőjelezi azt az elméletet, hogy miért is ellenzik sokan hazánkban a Ketogén diétát? Ma Magyarországon a KETO és nem KETO fanok bandaháborút játszanak. Számos olyan csoport van a fb-on, ahol a KETO-sok szétszedik a nem KETO-sokat és hittérítést végeznek erőszakosan. Ennek külsőleges oka az, hogy elvakultan hisznek benne. Belső oka viszont az, hogy KETO FLU-ban élnek, amely egy szavakkal nehezen megmagyarázható érzés, amit nehéz bármilyen jelzővel jellemezni. A KETO-ban rengeteg minden tilos, annál szűkebb keresztmetszetben vannak engedélyezett élelmiszerek, tehát viszonylag egyszerű a módszertan, de megérteni a mögöttes biokémiai folyamatokat már nagyon nehéz. Ezért nem értik sokan. Ehhez valódi biokémiai ismeretek kellenek, mert egy halandó embernek nem kell értenie ahhoz, hogy az agy, a máj, a hasnyálmirigy hogyan segít az energia termelésben.

Hogy mindenkinek érthető legyen a KETO lényege, igyekszem azt olyan köntösben elmondani, ami nem egyszerű, ám de hosszasan magyarázható :D

A diéta úgynevezett ketózishoz vezet. Ketózis normál állapotban akkor jöhet létre, ha nagyon alacsony a ch bevitel vagy 0. Akkor a nagyon alacsony ch bevitel miatt lecsökken az inzulin szint. Ez ahhoz vezet, hogy jelentősen beindul a zsírégetés, szakszavakkal a zsír oxidáció. Alacsony lesz a vércukor szint, aminek hatására a szervezet elkezd a zsírraktárakból energiát felszabadítani. A szervezet innentől kezdve a zsírból nyer energiát.

Van néhány sejt, ami nem tud a zsírokból energiát nyerni, pld. az agy. Az agy elsődleges energiaforrása a cukor, vagyis a glükóz. A keto diétán az alacsony ch miatt kevés glükóz keletkezik. Ekkor a máj a zsírokból elkezd ketont testeket termelni. Ennek következtében megemelkedik a vér keton szintje. Ebben az állapotban az agy elkezd ketontesteket használni energia forrásul. A zsírokból nyert keton testeket nagyszerűen használja ezt követően. Ketózisban a szervek többsége átáll tehát a ketontestek felhasználására a glükoz helyett.

A ketogén diéta biztonsága: ki kezdheti el? Körültekintést igényel. Bizonyos betegségek esetén nem ajánlott. Pld. gyógyszerel vagy inzulinnal kezelt cukorbeteg, esetükben nem javasolt, orvosi felügyelet kell. Magas vérnyomás esetén, ha a beteg gyógyszer szed, kell orvosi vélemény és felügyelet, mert a diéta hatására csökken a vérnyomás és emiatt a gyógyszer adagolás már nem lesz megfelelő. Várandós, szoptatós kismama sem használhatja, mert stressz a szervezetnek és az amúgy is hormonálisan megváltozott testnek ez nem kedvez szoptatás alatt. ÉÉÉÉS! epe betegek számára kifejezetten veszélyes. Itt pedig már mai fejjel kell véleményt alkotnom, ugyanis én magam nem tudtam arról, hogy epe problémáim vannak. A műtétem előtt kötelező hasi ultrahangra kellett mennem, ott közölték velem, hogy 2 bazi nagy epe követ cipelek. Vérképemen is mutatkozott hasnyálmirigy, epe, máj tájékon elváltozás, de ez már inkább csak a csúcspont volt (jókor műtöttek, időben). Erre ez epe kérdésre még visszatérek.

Mit lehet enni?

Alacsony ch tartalmú zöldségekből sokat. Alacsony ch tartalmú gyümölcsökből óvatosan. Olajos magvakat. Húsok, halak, tojás, tejtermékek közül alacsony a ch tartalommal bírókat: vaj, tejföl, tejszín, sajtok. Zsiradékokbóé: állati zsiradékok, növényi olajok: oliva olaj, kókusz szír, vaj.

Mit nem lehet enni?

Magas ch tartalmú élelmiszerek fogyasztása tilos: gabona, magas ch tartalmú zöldségek: burgonya, sütőtök, magas ch tartalmú gyümölcsök. Magas ch tartalmú tejtermék: tej, cukrozott tejtermék, cukor, méz. Tehát minden kenyér, tészta, burgonya, sütemények tilos.

A ketogén egyetlen egy rossz evéssel is kilök a keto fluból, azaz a ketózis megszűnik. Ha nem vagy ketózisban, akkor a diéta nem ér semmit, a kalória beviteled megnő, az inzulinszint felszökik és bizonyosan csak ártasz vele. Értelmetlenné válik az egész diéta, ha nem tartod be. Ha csalsz és eszel mellette olyanokat, amiket tilos lenne, akkor a magas szénhidrát és magas zsírbevitel rohamos hízáshoz vezet.

Csak az képes erre, aki biztos az elköteleződésben. Aki nem képes uralkodni az evés kényszeren, az el se kezdje (itt magasra nyújtom a kezem, nem voltam hajlandó lemondani ételekről, ezért bár kipróbáltam, nem éreztem magaménak - ma már tudom, hogy az epémnek sem volt jó, de akkor ezt még nem értettem).

Hitelesen akkor tudok bármiről információt szolgáltatni, ha van benne tapasztalatom és tudom, miről beszélek. Tudom mi a ketózis, tudom milyen hatása van a testre, tudom mi történik alatta, milyen érzés az alacsony CH, milyen érzés a ketós flu, milyen érzés ch nélkül élni. Ugyanis néhány hétig dokumentáltam az életmódprogram csoportomban.

Ezt kb. 3-4 hetes kutató munka előzte meg. Külföldi keto szakértők könyveit, étrendjeit, kutatásait olvastam. Össze is állítottam magamnak egy ebookot, az angol nyelvű publikációkból.  Sosem gondoltam, hogy valaha erre adom a fejem, mert nagyon tartotta és óckodtam ettől, de vallom azt, hogy akkor rendelkezem kellő tudással valamiről, ha tényleg tapasztaltam és nem csak olvastam vagy gondoltam.


Véleményem: Őszintén? Ehhez én túl gyenge voltam. Bevallom. Nem akarok és nem tudok lemondani finom élelmiszerekről, a kenyérről, a süteményekről, tésztákról, reform módon. Nem látom azt, hogy csak úgy lehetne lefogyni, hogy ennyire szélsőségesen megvonunk élelmiszercsoportokat. Veszélyes, mert egy érzelmi evő számára az étel többet jelent sok mindennél, s a falás roham borítékolható.

Illetve itt térek vissza a 100+ emberekre. Senki ne kezdjen zsírban dús táplálkozásba, aki nincs tisztában egészségügyi állapotával emésztőrendszerben, szív- és érrendszerben. És sajnos, a legtöbb túlsúlyos nincs tisztában ezekkel. Bevallom, én is most először jártam hasi ultrahangon, szív ultrahangon, mert nem volt tünetem, betegségem. És ezzel a legtöbb kövér ember így van. Ha nem fáj, nem megyünk orvoshoz. Ezért, ha nem vagy tisztában epe és hasnyálmirigy bántalmakkal, ne kísérletezz magas zsírarányú étrenddel. Az epegörcs, az epe út gyulladása magas zsírfogyasztás esetén belobbanhat és súlyos károkat okozhat. Tehát egészségügyi okoknál fogva csak annak javaslok bármilyen szélsőséges étrendet, aki pontosan tudja: makk egészséges minden szervrendszer, ami érintett ebben.

160g diéta

Reggeli 06.00-07.00 között: 30 g lassú felszívódású szénhidrát

Például zabkása túróval és lenmaggal, zöldséges rántotta teljes kiőrlésű pékáruval, szendvics teljes kiőrlésű kenyérből, sonkával, sajttal, zöldségekkel.

Kerüljük a tejet, joghurtot, gyümölcsöket, gyümölcsleveket és a pirítást mint konyhatechnológiai eljárást!

Tízórai: 20 g szénhidrát, ebből 10 g lassú, 10 g gyors felszívódású

Például gyümölcsjoghurt zabpehellyel, tejeskávé (2 dl tejjel) magas rosttartalmú keksszel vagy teljes kiőrlésű muffin.

Ebéd 12.00-14.00 között: 50 g szénhidrát, 2/3-a lassú,1/3-a gyors felszívódású

Például csirkehús, pulykahús, hal, mellé lassú felszívódású gabonaféle, mint köles, quinoa, basmati rizs, vörös lencse, hajdina, bulgur, esetleg valamilyen rakott étel (hús, zöldség, rizs). Ha tésztát eszünk, legyen durum- vagy teljes kiőrlésű, és harapósra főzzük! Ha főzelék az ebéd, kerüljük a rántást és a habarást, önmagával sűrítsük. Desszertnek fogyaszthatunk gyümölcsöt.

Uzsonna: 15.00-17.00 között: 20 g szénhidrát, lehet mind gyors felszívódású

Például gyümölcsös túrókrém, alma vagy más hazai idénygyümölcs, gyümölcslé, cukormentes sütemény, tejeskávé.

Vacsora: 19.00-20.00 között: 30 g szénhidrát, ebből 20 g lassú, 10 g gyors felszívódású

Hasonló ételekből és felosztással, mint az ebéd, vagy saláta hússal, tojással, sajttal, teljes kiőrlésű szendvics tojással, sajttal, zöldségekkel.

Pót vacsora: 22.00-kor: 10 g lassú felszívódású szénhidrát, mert az éjszakai vércukorszintstabilizálása a cél.

Például teljes kiőrlésű keksz, pici szendvics, muffin.


Véleményem: Rettentően bonyolult az örökös szénhidrát számolása. Van abban igazság, hogy lassú és gyors között különbséget kell tenni, de az inzulinrezisztencia nem ettől fog javulni. Ma már tudom, hogy a mögöttes gyulladást kell kezelni, amire a diéta egyáltalán nem tér ki. Annyira macerás folyamatosan CH-t számolni, hogy a legtöbben ebbe bele fáradnak - köztük én is. A vércukor stabilizálása fontos, de a golyva képző élelmiszerek kiiktatásában rejlik a megoldás egyik pillére.

Konklúzió

Minden diétám során egyetlen egy dolog hiányzott: tartósan, életen át fenntartható, könnyedén betartható módszertan.

  • Amiben nincs olyan megvonás, amit nehéz kontrollálni (pld tartósan kivonni élelmiszercsoportot).
  • Amiben nincs megkötés, hányszor ehetek egy nap (nem kér arra, hogy csak 3x egyek vagy kistányéron fogyasszam el az ebédem).
  • Amiben nincs alacsony kalóriafogyasztás, de mégis ott van a szükséges kalória deficit - alapanyagcsere feletti étkezés mellett.
  • Amiben nem kell termékcsaládot vásárolnom, hanem szabadon főzhetek, tervezhetek menüt tetszés szerinti alapanyagokból.
  • Amiben a saját ízlésvilágom érvényesülhet.
  • Amiben csak azt kell megtanulnom: mennyi az adagom, amivel fogyhatok vagy súlyt tarthatok szenvedés nélkül.
  • Amiben egy-egy kilengés esetén is könnyedén vissza tudok kerülni a helyes útra, hiszen senki nem képes az év 365 napján minden nap mindent betartani (én sem).

Hatásos stratégia

Eljutottam hosszú évek után oda, hogy belássam, két dolog irányítja az étkezést:

  1. bevitt energia (mennyit eszem)
  2. leadott energia (mennyit mozgok vagy égetek el alapjáraton)

Be akartam fejezni a koplalást, a sanyargatást, a jojozást, a különféle alapelveken irányuló módszereket.

Végre csak egyszerűen enni akartam bűntudat nélkül úgy, hogy közben szenvedés nélkül fogyhatok is.

Így kezdtem el a tudomány felé fordulni saját magam. Ezért iratkoztam be először középfokú táplálkozástudományi képzésre, hogy megértsem egyáltalán, mik a tápanyagok, mi alapján mérjük a táplálkozás mechanikai folyamatát.


A kalória, ami segített végül

A tudomány mai állása alapján a kalóriadeficit az egyetlen megoldás a tartós súlycsökkenéshez.

Kalóriadeficit alakul ki, ha az az energia mennyiség, amit beviszel, kevesebb annál, mint amennyit leadsz.

Az élő szervezetre a termodinamikai rendszer jellemző.

Termodinamikai magyarázat érthetően: a bevitt energia átalakul.

Mit jelent ez?

Az emberi szervezet esetén ez azt jelenti, hogy a bevitt energiát megesszük (tápanyagok formájában) és az ezekben lévő kémiai kötések lebontásával átalakítja a szervezet az élettani folyamatainkhoz (létszükséglethez: légzés, keringés, emésztés, látás, stb.)

A bevitt energia tehát mindenképp átalakul és ha ebből több van, mint amennyire szükség van, akkor zsír formájában átalakulva hízásnak indul a "test". Ha pedig a bevitt energiából kevesebb van, akkor a zsírraktár csökkenni kezd, azaz fogyunk. (Súlytartásnál kalória egyensúlyban vagyunk, azaz megközelítőleg annyit eszünk, mint amennyit le is adunk, így nincs testsúlyváltozás).

Ha valakinek fogalma sincs arról, hogy egy nap milyen energiabevitel szerint táplálkozik, akkor nagy eséllyel nincs egyensúlyban a táplálkozása.

Ez a kiindulási alapunk a kalóriaszámlálás és a kalóriadeficit szerint.

A kalória számlálás az egyetlen olyan eszköz, amivel azt tudod mérni, hogy mennyi energiát viszel be. A mérés egyben kontroll is annak érdekében, hogy egyrészt ne egyél a szükségesnél kevesebbet és ne egyél a szükségesnél többet sem.


Hogy tudtam nem hibázni?

Kezdjük ott, hogy hibázni nagyon könnyű:

  • Ehetünk jóval kevesebbet, mint kellene, mert hiszünk a divat és sablondiétákban egy ideg (egy idő után mindenki rájön, hogy ez többet árt, mint használ).
  • Ehetünk jóval többet, mint kellene, mert nem figyeljük a mennyiségeket.

Ahhoz, hogy ezt a két hibát elkerüljem, nagyon egyszerű alapelveket kezdtem követni és azokat folytatólagosan beépítettem a napjaimba. Te így tudod ezt megtenni:

  1. Tudnod kell, mennyi az alapanyagcseréd!
  2. Követned kell az étkezéseidet, hogy tudd, mennyit eszel! Azaz tervezned kell és vagy számolni vagy előre kiszámolt étrendet követned.
  3. Minél pontosabban mérsz, annál kiszámíthatóbb az étrended. Mérés alatt azt értem, hogy konyhamérlegen nézed, miből milyen adagot használsz (pld. 100kg csirkemell).
  4. A kalóriaszámlálás ösztönösen kialakítja azt, hogy helyes táplálkozási mintákat veszel fel.
  5. Az energia egyensúly betartásával súlyt tudsz veszíteni és megtartani is. Természetesen a felborulásával pedig hízás lehet a végkifejlet.
  6. Akinek nagy rutinja alakul ki ebben, az már nagyon könnyen fog tudni egész életen át helyesen étkezni, mert megtanulja, hogy egy-egy közepes paradicsom nagyjából hány gramm, ezáltal mennyi a kalória értéke és nem feltétlenül kell majd folyamatosan konyhamérlegen lavírozni (bár, aki tényleg precíz, az nem teszi el soha).

Minden tapasztalatomat, amit ebben szereztem sok év alatt, leírtam a 90 napos haditerv ingyenes programjában.

Így hát elindultam a kcal számolással

A kalória számlálás

Az ételek energiatartalmát kalóriában mérjük. Bármilyen ételt vásárolunk, a kalória általában a legelső információ, amelyet a tápanyagcímkén találunk (a szénhidrát, a cukor, a fehérje, a zsír, a só stb. előtt).

A megnevezés a francia chaleur, azaz hő szóból ered. A kalória az energia mértékegysége, egy kalória egy gramm víz hőmérsékletét egy °C-kal emeli meg. 1824-ben Nicolas Clément vezette be a hő mérésére. Az SI mértékegységrendszerrel azonban a joule kiváltotta (1 kcal egyenlő 4,18 kJ-lal), így napjainkban elsősorban az élelmiszerek energiatartalmának mérésére használjuk. A szervezetünknek energiára van szüksége, hogy megfelelően működni tudjon.

A fogyókúrák többsége kalóriadeficiten alapul, azaz kevesebb kalóriát kell bevinni a szervezetünkbe, mint amennyit felhasználunk.

Úgy lehet ezt könnyedén menedzselni hogy étkezési naplót vezetünk. Ezt hívom én tervezésnek. Az étkezési naplók vezetése (akár írott, akár applikációs fajtáját választjuk) nem tesz különbséget az egyes kalóriák között. A legtöbb ember azt hiszi, hogy bármit megehet, beleértve a csokoládét is, ha a nap végére úgyis kalóriadeficitbe marad. A kalóriák minősége azonban igenis számít.  És ennek megtanulása, megértése, alkalmazása vezetett el engem is a minőségi táplálkozással egybekötött fogyáshoz.

Egyáltalán nem mindegy, hogy egy szelet csirkemellet eszünk 130 kcal-val, vagy egy szelet ugyanennyi kalóriát tartalmazó csokit. A különböző ételek különböző hatással vannak szervezetünkre, illetve hormonháztartásunkra is más-más befolyással vannak.

Az ételek tápanyagot szolgáltatnak a testünknek és a fogyás egyik kulcsa az, hogy a megevett ételben milyen és mennyi tápanyag van, amely hasznosulni tud.

Lehet, hogy light kólával, kis adag sült krumplival és mini kiszerelésű csokikkal le tudsz fogyni, mert kevesebb, mint amit korábban ettél, de ettől még egyáltalán nem leszel egészséges. A koleszterinszinted az egekbe szökik, jelentősen nő a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélye, felborul az emésztésed, közérzeted pedig rossz lesz. Egy jól összeállított étrendnek tartalmaznia kell komplex szénhidrátokat, gyümölcsöket, zöldségeket, sovány fehérjét és nélkülözhetetlen telítetlen zsírsavakat.

Ha fogyni akarunk, akkor a kalóriaszámolás segíthet, hiszen tudatosítja, hogy mennyi energiára van valójában szükségünk, és mennyit is eszünk a nap folyamán. De nagyon fontos, hogy a számok mögé lássunk! A mikro- és makrotápanyagok ugyanolyan lényegesek, mint az energia, azaz a kalória. Ezért a kalóriaszámolás csak egy kiindulási pont volt, mögé látni már sokkal több időt és akaratot követelt. De ez az akarat juttatott el az első elvesztett VALÓS kilóimhoz. Ennek útja persze nem volt gördülékeny.