Diétás töltött paprika

Télen és nyáron is tökéletes gyerekbarát ebéd. Menza emlékeim törnek felszínre, valahányszor eszem belőle.
Hozzávalók:
- 4 db paprika
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 db fehérhagyma / vöröshagyma
- fél evőkanál olaj
- 250 g darált hús (én a pulykát preferálom)
- 1 db tojás
- 1 konzerv passzírozott paradicsom
- só, bors, bazsalikom
- ízlés szerinti eritrit (vagy más édesítő)
- 2ek zabliszt
Elkészítés:
A hagymát apróra vágjuk és olajon üvegesre pároljuk.
A darált húst egy tálba tesszük, beleverünk egy darab tojást, fűszerezzük ízlés szerint. Ha készen van a hagyma, olajostól a húshoz öntjük. Az egészet jól elkeverjük.
A paprikát kicsumázzuk, belül kitakarítjuk és a tetején szélesebb karimájúra vágjuk a bejáratot. Vigyázzunk, ne törjük az oldalát. Az elkészült húsmasszát lassan belekanalazzuk.
Egy lábas alját beborítjuk a megtöltött paprikákkal. Egy doboz passzírozott paradicsom konzervet ráöntünk, majd annyi vizet is teszünk hozzá, hogy éppen ellepje a paprikákat. Alacsony-közepes lángon addig pároljuk, míg a paprika már puha lesz. Kivesszük egy tányérra a paprikákat.
A paradicsomos főzőléből rántást készítünk a liszt és édesítő elkeverésével, majd folyamatos kevergetés közben hozzáadjuk a paradicsom szószhoz. Összerottyantjuk és kész is.
Amennyiben vacsorára fogyasztjuk, ez a verzió tökéletes. Ha ebédre szeretnénk enni, bátran tehetünk hozzá basmati rizst, jázmin rizst, barna rizst, quionát, hajdinát, bulgurt (kb 120g-ot) nyersen. Csak keverjük bele a hús masszájába. nem kell előfőzni. A főzés közben meg fog dagadni. Én nagyon szeretem rizs nélkül is. Ekkor még desszertként a szénhidrát elégséges tartalma miatt egy sütit (pld. palacsintát) szoktam enni. :) Ha rizses formában készítem el, akkor a süti már nem hiányzik.
Fogyaszthatjuk a családdal vagy saját magunknak előre 2-3 napra. Én így tettem.