Egész napos menü főzés & étrendtervezés workshop

2023.01.28

Nézd vissza a workshop videófelvételét!

Menüsorunk a videóban:

  • reggeli: cukkini-tócsni újra gondolva mikróban készítve: 20 g zabliszt, 2 db tojás, választott zöldség: 150 g cukkini, 80 g retek vagy paprika, 1/2 ek olívaolaj fűszerek
  • ebéd: cukkinis-paradicsomos pulykaragu édesburgonyával: 150 g darált pulykamell, 150 g cukkini, 160 g édesburgonya, 10 szem koktélparadicsom, néhány gerezd fokhagyma, olívaolaj, fűszerek
  • vacsora: lencsefasírt mustáros salátával: 100 g darált pulykamell, 50 g lencse (konzerv - szükség lesz a levére is), 200 g kígyóuborka és zöldsaláta keveréke, 10 g szezámmag vagy kedvenc magod, dresszing: néhány gerezd fokhagyma, 1 db lime, 1 ek mustár, olívaolaj (vagy mogyoróolaj) fűszerek
  • snack: bögrés süti 2 verzióban: 12 g Senorita kollagénpor, 25 g zabpehely/zabliszt, 1 db M-es tojás, 0,5-1 ek víz folyamatosan adagolva, 1-1,5 kiskanál sütőpor és mehet bele 10-15 g bogyós gyümölcs (áfonya, málna, erdei-gyümölcskeverék). Kollagén kiváltó: 60 g (kb. fél darab kisebb) banán + igény szerinti édesítőszer és (elhagyható, de mehet bele 12 g darált mák)
  • a napi menüsorban 2 db snack szerepel, így ha duplán készül a bögrés süti, akkor az 2 snacket ad ki, tehát az 5 étkezés rendben is van
  • a teljes menüsor 1500/1600 kalória közötti sávba esik (reggeli + ebéd + vacsora + 2 db snack)
  • a menüsorban használtam Senorita kollagén fűszersót (02-01-jétől elérhető lesz mindenki számára három ízben: zöldséges, paprikás, bolognai és úton van a BBQ, illetve a keleties ízvilág is)
  • a snackhez Senorita banán split kollagént használtam (02-01-jétől) elérhető lesz mindenki számára 10 ízvilágban
  • kollagén fűszersó helyett használható bármilyen (cukrot, ízfokozót, hozzáadott adalékanyagoktól mentes) fűszert

Az élő videó alatt feltett kérdéseitek válaszcsokra

Brokkoli csíra mehet úgy, ha belerakom ebben a reggeliben a cukkini mellé? Elég ennyi hőkezelés vagy inkább ne?

Bármilyen zöld zöldséget nyugodtan tehettek az ételekbe. Zöld színű zöldségből gyakorlatilag korlátlanul fogyaszthattok. Kezdők számára egy egészséges egyensúlyt és fokozatosságot javaslok, mert a hirtelen megnövekedett rostmennyiség kicsit bántó lehet az emésztőrendszer számára. A rostban gazdag táplálkozás elengedhetetlen, de ebben is igaz a fokozatosság elve.

Vacsora ötletet szeretnék, Refluxos vagyok, a zöldségek fogyasztása önmagában nagyon sok savat termel.

Mint minden emésztőrendszeri probléma esetén, erre is igaz: az életmódváltás és étrendterápia az elsődleges. Reflux esetén egyéni tolerancia dönt arról, hogy mi komfortos számodra. Alapvetően a túl fűszeres ételek, túl csípős ételek, koffeintartalmú és szénsavtartalmú italok, kávé, fekete tea ellenjavallott. Jó hír, a fogyás önmagában segít az állapoton. Önmagában nem eszünk szinte semmit, zöldséget sem. Rostban gazdag reggelit készítettünk. Ez például tökéletes példa: szénhidrát (zab), fehérje (tojás) került a reggeliben a cukkini mellé.

Veled főztem, mindent ki mértem, de hatalmas adagok lettek.

Nem az adagok hatalmasok, hanem a minőségi és rostban gazdag táplálkozás idegen még. Sokszor említett példám: ma megfőztünk egy teljes napi menüsort 1500/1600 kcal közötti sávban. Ebben reggeli, ebéd, vacsora, 2 snack szerepelt. Ehhez képest 1 hamburger menü sült burgonyával, kólával, nagyobb hamburgerrel 1000-1500 kcal. Egy jól összeállított étrendben a fogyásban nincs koplalás. Amennyiben nehezen birkózol meg a rostban gazdag étrenddel, vigyél bele fokozatosságot. Minden nap kicsit többet egyél! Azt a hibát ne kövesd el, hogy el kezdesz kevesebbet enni, hiszen ne feledd: nem azért híztál el, mert eddig jól táplálkoztál. A kövérséghez ennél jóval többet kellett enned, mint 1500/1600 kalória.

Fokhagyma, amit a húsra tettél, milyen?

Szárított fokhagymát használtam, amely nem tartalmaz egyéb adalékanyagokat (ALDI).

Van saját készítésű sült paradicsomom, amit olasz fűszerkeverékkel ízesítettem, ezt használhatom paradicsom szószként?

Amennyiben nem tettél hozzá kristálycukrot, akkor teljesen rendben van.

Leveseket melyik időszakban ajánlott fogyasztani?

Levest például vacsorára nyugodtan lehet fogyasztani. Recepteket (több ezer) a VIP programban adunk, ezeket bátran lehet variálgatni.

Esetleg salátát lehet enni az ebédhez? Vagy valami zöldet?

Korábban is említve, igen, zöld színű zöldségeket, salátákat nyugodtan ehettek a menün felül.

Szeretném megkérdezni, ti véleményetek alapján hogy érdemes egy éjszakai műszak étkezését összeállítani? 1 hétig vagyok éjszakás 22:00-tól reggel 06:00-ig?

A Senorita e-book-ban egy egyszerű instrukcióval kitérünk erre. Nincs különbség az egészségtudatos étrendtervezésben más és más munkarendek esetén. Mindig az alvásidő a kiindulási pont. Ébredést követően 1-1,5 órán belül reggelizz! Ezt követően 3-5 óránként egyél. Ha tovább tart a műszakod, akkor is érvényes az, hogy lefekvés (alvás) előtt 2 órával ehetsz utoljára. Kicsit szét lehet húzni, ezért van 3-5 órás lépésköz. Ha nagyon éhes vagy, egyél. Itt jól jöhet egy kollagénturmix, amely rosttartalmánál fogva telíteni fog.

Banán mivel helyettesíthető a mugcake-ben?

Kettő alternatívát mutattam. Az egyikben a zabliszt mellett Senorita kollagén peptid szerepel, a másikban pedig banán. Mindkettő íz, édesítés és tápanyag. Ha nincs banán, használd a kollagént. Ha nincs kollagén, használd a banánt. Ettől eltérő édesítési és ízesítési anyagot süteményekhez nem találsz, mert nem lesz elég édes és elég finom.

Mi a véleményed a pálma és a repce olajról?

Egyszerű az alapelvem! Minden, amit az életmódváltásban használunk és amiről beszélnem kell (mert fontos), szerepel a Senorita e-bookban. Szerepel benne az, hogy kókuszolajjal és olívaolajjal sütünk, a salátákhoz pedig hidegen sajtolt olajakat használunk. Ezeket tartom jó megoldásoknak, amelyek szolgálják az életmódváltást. Azt használjátok a programban (ha erre irányul a kérdés), amit javaslok a programban, mert akkor biztosan nem "hibáztok".

Esetleg zabliszt helyett lehet más lisztet használni, pl. rizsliszt?

Azért javaslom a zablisztet első helyen, mert ahogy a videóban is beszélek róla, a legsokoldalúbb gluténmentes lisztünk, amely igazán finom is az ételekben. Ez fontos, hiszen vannak lisztek, amelyek egyszerűen nem finomak (pl. a kölesliszt gyakran keserű). A zabliszt zamatos, jól funkcionál mindenféle ételben: süteményben, sós ételekben, mártásokban, főzelékekben, stb. A rizsliszt is tökéletes, hiszen szintén gluténmentes. Szerintem annyira nem zamatos, ezért én második helyre teszem a listámon. :)

Ha nem szeretek bármit a menüsoron, mire cseréljem? Pl. a dresszingben nem szeretem a mustárt.

Az egész program erről szól. A varázsmenü rendszeremnek hála nincs olyan, hogy valamit nem szeretsz és ezért nem tudod a menüt lefőzni. Bármi cserélhetsz azonos kategórián belül (fehérjét fehérjére, zöldséget zöldségre, köretet köretre, mártást mártásra, dresszinget dresszingre, stb.). Nagyon fontos alaposan átnézni, hogy a varázsmenü mit kínál. A vacsora varázsmenü például rögtön kínál 5 féle dresszinget, ezért ha a mustáros nem tetszik, találsz még 4-et.

Mit hogyan mérünk?

Mindig mindent nyersen mérünk.

A gyümölcsöket héjastól vagy pucolás után mérjük?

Az összes gyümölcsöt élhetően, héjastól, kivéve néhányat. Ezek: ananász, görögdinnye, sárgadinnye, banán (még a narancs és mandarin is mehet nyugodtan héjjal).

Kicsit felfújnak a zöldségek. Miért?

Általában a vízben nem oldékony rostok okozzák a bajt. A rostokhoz tartozik a jellemzően a gyümölcsökben, de a zöldségekben is megtalálható pektin. Ez az a zselés anyag, ami gélképző tulajdonsága miatt kocsonyássá teszi a lekvárt, ehhez hasonlóan működik az emésztőrendszerünkben is.

Mit tegyek a nyers zöldségfogyasztás utáni puffadással?

4 fontos intelmem van: 1. Igyál elég folyadékot! 2. Fokozatosan növeld a zöldségfogyasztást! 3. Hőkezeléssel segítsd az emésztést! A zöldséget/gyümölcsöt párold! A különböző konyhatechnológia eljárások megkönnyítik az emészthetőséget. Ez persze nem egyenlő azzal, hogy mindig mindent meg kell főzni, de olyan időszakokban, amikor gyakrabban tapasztalod a kellemetlen tüneteket, érdemes ezt a javaslatot szem előtt tartani és alkalmazni. 4. Az arra érzékenyeknél az édesítőszerek közül az úgynevezett cukoralkoholokat érdemes kerülni még olyan ételekben, amelyekben nyers gyümölcs, zöldség is van (pl. szorbit(ol), xillit(ol), maltit(ol), mannit(ol), izomalt, laktit), mert ezek puffadást, hasmenést válthatnak ki. Van, akinél csak a túlzott fogyasztás - vagyis a tolerálható napi mennyiség (25-30 g) átlépése váltja ki a tüneteket, míg másoknál kevesebb fogyasztása után is felléphetnek ezek a panaszok.

A házi paradicsompüré meddig áll el hűtőben? Érdemes belőle előre készíteni?

Általában 2-4 napra készítek ilyen mártásokat, addig jól zárható edényben, hűtőben tárolva teljesen rendben lesz.

Ha nem tennénk bele édesburgonyát, akkor mehetne vacsorára is?

Fontos érteni a varázsmenükben az ebéd és vacsora közötti különbséget. Az ebédnél az ételben található fehérje, zöldség, köret és mártás. A vacsoránál pedig található fehérje, zöldség és a köret/mártás helyett magvak/olajok. Ha tehát az édesburgonya kimaradt volna ebből az ételből, akkor a paradicsomos, darált húsos, cukkinis ragu mellé még tegyél bele pl. szezámmagot vagy tökmagot és máris vacsora kompatibilis.

Szeretném megkérdezni, a pajzsmirigyesek használhatnak-e agar-agart ? Sajtokhoz kell itthoni gyártáshoz!

Igen. Pajzsmirigy betegség esetén a Senorita program komplex szabályrendszere elérhető. Ebből tökéletesen kirajzolódik, hogy mire kell figyelni.