Egészség golyó

2021.04.18

Hozzávalók:

  • 1 teás bögrényi (kb 2,5 dl) zabpehely
  • 2 ek őrölt lenmag
  • 2 ek olajos mag (mandula, pisztácia, dió, makadámia dió, kesudió vegyesen vagy ahogy jól esik)
  • 1/2 ek vanília aroma
  • 2 ek 100% juharszirup vagy datolyaszirup
  • igény esetén 3-4 db aszalt szilva vagy datolya is tehető bele, ekkor kicsit kevesebb szirup menjen bele

Recept:

Minden hozzávalók elkeverünk aprítógépben (de lehet hagyni nagyobb darabokat is benne, hogy igazán ropogós legyen), majd golyókat formálunk a masszából. Eláll napokig tároló edényben, de jó hír,  hogy fagyasztható is. Ebből kb 20 golyó is kijöhet. Egy-egy snackre 3-4 db golyót be lehet falni. :)

Ételeimben gyakran használok szirupokat, mert természetes cukorhelyettesítők!

Mit kell ezekről tudni?

  • Agavé szirup: A méznél hígabb édesítőszer, jól oldódik ételekben és italokban is. Vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag. Kalóriatartalma egyező nagyjából a cukoréval, de glikémiás indexe alacsonyabb, tehát a vércukorszint emelkedése nem olyan drasztikus.
  • Juharszirup: A juharból kivont természetes termék. 50 hasznos vegyületet tartalmaz: antioxidánsokat, gyulladásgátló anyagokat. Minél sötétebb, annál nagyobb a vegyület koncentrációja. 100g juharszirup 90mg kalciumot tartalmaz. Kalóriatartalma 70%-kal alacsonyabb, mint a cukoré, tehát kevésbé édes, mint a cukor. Bolti termékek esetén gyakran adnak hozzá sima cukrot, ezért a címkét mindig el kell olvasni.
  • Datolyaszirup: Sűrű, sötétbarna, extra édes, a Közel-Keleten előszeretettel használják főzéshez, a húsos ételektől kezdve a desszertekig mindenféléhez.