Életmód kontra vírus-helyzet

2020.03.16

Nem pánikkeltő írásnak szánom, híve sem vagyok az ilyennek. De beszélni kell róla, mert az életvitelnek fontos szerepe van az egészségvédelemben.

Mindenhol ez a téma. Az interneten, a munkahelyen, a közösségi oldalakon, családon belül, barátok között, az utcán is. Óránként változik a helyzet, óránként jönnek új hírek és egy világ térdel a vírus előtt. Valahol nagyon komolyan rettegnek, s vannak azok is, akik úgy gondolkodnak, mint egyébként az ember természeténél fogva szokott: "Velem ez úgy sem történhet meg...".


Nem szeretnék a vírus jellegzetességéről ismertetőt összeollózni szakmai oldalakról, olvastunk róla már eleget. Tudunk, amit tudunk a köztévékből, a hiteles kormány által működtetett weboldalról:  www.koronavirus.gov.hu

Minden embert saját maga környezete alapján érint a probléma. Alapvetően az ismeretlentől és az előre nem várt helyzetektől félve gondolkodunk, létezünk és ez okoz stressz helyzetet. Érintett most a legtöbb vállalkozás és dolgozója, a gyermekes családok, a nagyszülőkért aggódó fiatalabb generáció és az egészségtől most éppen nem kicsattanó emberek. Lényegében mindenki az egész világon.

Amikor olyan váratlan helyzet áll elő, amivel nem számoltunk, mint például itt a vírus megállításáért hozott megelőző intézkedések, az emberek alap természetüknél fogva félre tesznek rengeteg előző nap még boldogan dédelgetett álmot és felváltja ezt a "most nem fontos ez vagy az..." elv.

Az én szerepem ebben saját életemben illetve a duciforradalom életében az, hogy józanságra ösztönözzek fogyni vágyókat MOST IS.

Több helyen, több fórumon olvastam, hogy most a fogyókúrára nincs megfelelő időszak, hiszen felborult az emberek élete ország szinten, örülünk, ha wc-papírt tudunk venni, nem hogy még egészséges élelmiszerre is teljen.

Ez teljesen rendben van, főleg, ha azt vesszük alapul, hogy a munkahelyi korlátozások okán anyagi keretek szűkülnek be, ahol tényleg nem a chia mag vagy a drágább gluténmentes liszt lesz az első a bevásárló kosárban, hanem a tartós élelmiszer és a kevésbé feldolgozatlan, huzamosabb ideig is tárolható alap élelmiszerek.

Ebben a helyzetben nehéz jó döntéseket hozni, mert megszabja ezt a korlátozások miatti anyagi keret, a leterheltség családokon belül.

Egyetlen egy dolgot nem szabad figyelmen kívül hagyni és a lehetőségekhez mérten kell dönteni étkezések tekintetében: a kövérség állapota és a kísérő betegségek (magas vérnyomás, gyulladások, bélflóra legyengült állapota, diabétesz, stb.), bármilyen egyéb meglévő egészségügyi gond nem kedvez az immunrendszernek.

A "most úgysem ez a fontos" elv részben igaz, de józan ítélőképesség birtokában mégis arra ösztönzök mindenkit, hogy a túlevést és az életmódváltás teljes "szüneteltetését" semmiképp ne gyakorolja.

Ha most csak fehér kenyeret fogsz tudni fogyasztani, ha most nem tudsz értelemszerűen edzeni járni és kétszer is meg kell gondolnod mire adsz ki pénzt, akkor is gondolj arra, hogy tarts mértéket. Lehet kalóriasávodon belül maradni egy finomlisztes vagy konzerves étellel is, de ne hagyd el magad és ne legyints arra, hogy a fogyókúra most századrangú. Sajnos, pont az egyik legfontosabb eleme kellene legyen mindennapjainknak most az egészség megőrzése és óvása, ennek pedig egyik kelléke a rendszeres testmozgás és a körülményekhez képest betartható legegészségesebb étkezés.

Ne menj most közösségbe, tehát edzőterembe sem, ha nem muszáj, de ettől függetlenül otthon minden nap végezz gimnasztikai gyakorlatokat vagy sétálj egyet a ház körül, ahol nincs tömeg. Igyál megfelelő mennyiségű folyadékot és ne egyél összevissza olyan ételeket halmozottan, amelyek energiagazdagok. Nem az a jó megközelítés, hogy most nem érdekel az, hogy jelentős túlsúlyod van. Pont ebben az időszakban kell kiemelten tartani az energia egyensúlyt és kerülni a visszahízást, az életmód romlást, mert az egészségi állapot nagy mértékben befolyásolja, hogy hogyan tudsz megbirkózni egy esetleges influenzával, megfázással vagy épp a korona vírussal.

Ez az időszak, főleg, ha otthon tölti veled a gyermeked is, megfelelő időszak lehet arra, hogy huzamosabb ideig fel tudsz tenni egy húslevest főzni. A terápiás húsleves a bélflóra regenerálásban nagyon nagy szerepet játszik és ez most bárkinek jól jöhet. Az emésztőrendszer egyensúlyban lévő mikrobiom nagyban hozzájárul az egészség megőrzéséhez.


Terápiás húsleves recept

Hozzávalók:

 • Hús: igazából bármi lehet, marha, borjú,birka, bárány, sertés, baromfi, kacsa, fácán és ezeket keverni is lehet
 • Csont: Szegyporc, velős csont, orja, lapockacsont, kacsa-liba-csirkeláb, farhát, szárny, bőrös comb, marhafarok, stb., aprólék, nyak, inak
 • Porc: porcos, bőrös részek
 • Zöldségek: répa, petrezselyemgyökér, zeller, karalábé

Elkészítés:

 • A húst, csontokat, porcot tisztítás és darabolás után egy nagy fazékban hideg vízben tedd fel főni.
 • Amikor felforrt, szedd le a habját.
 • A tisztított, nagyobb darabokra vágott zöldségeket add hozzá.
 • Fűszerezd ízlés szerint.
 • Hosszú ideig lassan főzd.
 • Szűrd át a levest.
 • A levét le tudod fagyasztani és krémlevesekhez, mártásokhoz is felhasználhatod.
 • Csak azt az adagot sózd be, amelyiket azonnal felhasználod. Amit elteszel, sózás nélkül tárold.

Ez a típusú leves minden kultúrában évezredek óta ismert, mindenhol főzik és alkalmazzák népi gyógymódként.


Légy tudatos, amennyire engedi a jelenlegi helyzet és ne ess abba a hibába, hogy szándékosan háttérbe szorítva az egészségesebb életviteli szokásokat teljesen feladod az egészet, mert ezzel nagyobb veszélybe sodrod magad (és a családodat), mint gondolnád.

Vigyázzatok magatokra!