Életmódváltás - Tényezők lépésről lépésre - 3. rész - Mire számíts az indulásnál?

2019.03.16

Ahhoz, hogy végig tudjunk menni az életmódváltás szükséges lépésein, tényszerűen szeretném bemutatni saját tapasztalataimat és annak megállapításait. Így könnyebb lesz csokorba szedni, mi is az életmódváltás. Hogyan lehet okosan elkezdeni, hogyan tudjuk fenntartani a motivációt és milyen eszközöket tudunk felhasználni a siker érdekében. Nézzük, mire számíthatsz, MIUTÁN BELEVÁGNÁL TÉNYLEGESEN!

Ebben a részben erről olvashatsz:

 1. Hogyan döntsd el, milyen módszert válassz?
 2. Mi az elvárható fogyási ütem?
 3. Mi történik, ha stagnálsz vagy nem indul be a fogyás?
 4. Mikor fordulj orvoshoz, mi adhat okot arra, hogy talán van hormonális problémád?

11. tényező: Hogyan döntsd el, milyen módszert válassz?

Az internet kereső oldalaira lépve a diéta, fogyókúra, életmódváltás címszavakra több millió találat érkezik és nem csoda, hogy sokan hezitálnak azon, vajon számukra mi lehet az ideális megoldás.

Manapság számos fogyókúra és több táplálkozási irányzat is nagyon népszerű, s mindegyikre tucatnyi weboldal ad hasznos tippeket, menü ötleteket, élelmiszer listákat, kalkulátorokat, és ennél is több magyarázatot, miért az épp aktuálisan bemutatott módszer a leghatékonyabb.

Jómagam szinte mindent kipróbáltam. Mindenféle egy napos, több napos, egyoldalú fogyókúrákat, amelyek fókuszáltak bizonyos élelmiszerek kizárására vagy egyes élelmiszercsoportok előnyben részesítésére. Mind hatásos egy-egy kisebb fogyáshoz, hiszen aki fogyni akar és kevesebbet eszik, szinte biztosan lead pár kilót kalória megvonással.

Egy fogyókúra esetén nagyon egyszerű eldönteni, hogy számodra megfelelő-e. Néhány kérdést kell tisztáznod magadban, amelyek segítenek rávezetni arra, mire is van igazán szükséged:

 1. Hány kg-tól szeretnél megszabadulni?
 2. Van-e bármilyen egészségügyi problémád, amely befolyásolhatja a fogyást?
 3. Van-e bármilyen élelmiszerre vagy azok alkotó elemeivel összefüggő intoleranciád, allergiád és mely ételeket szereted/nem szereted?
 4. Korábban próbáltál-e már hasonló programot és az sikeres volt-e?
 5. Milyen célból szeretnél fogyni? Pár kg egy esküvőre vagy tartós, nagyobb mértékű fogyás lenne célravezető?
 6. Tapasztaltál-e valaha bizonyos élelmiszerekre emésztési problémákat, puffadást, nehezebb emésztési folyamatokat?
 7. Problémát okoz-e számodra az éhség?
 8. Mennyire vagy kitartó?
 9. Milyen cél adja motivációdat?
 10. Milyen erőforrásaid vannak, milyen támogatást kaphatsz a célhoz?

Ezek a kérdések azért fontosak, mert nem mindegy, hogy 5 kg súlyfelesleged van, vagy esetleg 30-40+ felesleges kilóval élsz együtt és az sem mindegy, milyen az egészségügyi, mentális, motivációs háttered. Ezek nagy mértékben befolyásolják azt, hogy milyen időintervallumra kell berendezkedned a fogyáshoz. Néhány kiló le tud ugrani rólad 3-4 hét alatt, de ha már ennek sokszorosa a cél, akkor bizony komoly elköteleződésre kell szövetséget kötni saját magaddal.

Nagyon fontos szem előtt tartanod azt, hogy a gyors fogyások mögött meghúzódik az a veszély, hogy a leadott kilók hamar visszatérnek és legtöbbször többlettel. Ha már nagyon sokszor alkalmaztál olyan fogyási módszereket, amelyek eredményét nem tudtad tartósan megőrizni, akkor az a módszer számodra nem megfelelő.

A sikertelen fogyókúrák hosszú távon több kárt okoznak, mint hasznot. Ám egyiket sem szabad kudarcként megélni. A tudás ugyanis hatalom. Ha egy fogyási kísérlet eredménytelen lesz, akkor azt a bizonyos módszert kihúzhatod a listádról és tudod azt, hogy ez nem hatékony, nem segítség. Ezt mindig tartsd szem előtt és vedd komolyan azt, hogy az időszakos fogyások nem oldják meg a súlyproblémát. Ezek csak arra jók újra és újra elővéve, hogy rombolják a motivációdat tartósan.

Ha megválaszoltad a kérdéseidet, akkor egy kép van előtted arról, mit szeretnél:

 1. Hány kg a célod...
 2. Milyen ételeket szeretsz vagy nem szeretsz...
 3. Milyen ételek esetén vannak emésztési, esetleg allergén panaszaid...
 4. Mennyire kínoz téged nap mint nap az éhség...
 5. Milyen cél vezérel...
 6. Ki és hogyan tud támogatni a változni akarásodban...

Ha ezeket a módszer kiválasztása előtt leírod, végig gondolod, sokkal tudatosabban tudsz elindulni az egész utadon. A legtöbb fogyási szándék esetén elmarad az önismereti kérdésed feltérképezése és sokan nem ismerik saját céljaikat, vágyaikat, gyenge pontjaikat, lehetőségeiket. Ha már többször próbáltál lefogyni, de nem sikerült, annak oka van és bizonyos pontokban újra és újra megrekedsz. Ezeket sokan észre sem veszik és többször beleesnek ugyanazokba a csapdákba. Egy idő után pedig az egész fogyási kedv elmegy, beletörődés, megalkuvás a vége, mert azt gondoljuk, nekünk ez úgysem megy. Pedig leginkább csak az húzódik a háttérben, hogy nincs mögötte tudatos elemzés arról, hogy hol van a hiba. Ezért elsődleges feladat minden esetben egy terv készítése. Maga a terv fog rávezetni arra, hogy végül milyen módszertant tudsz kiválasztani saját eltökélt programodhoz. Készítettem a Duciforradalmárok részére egy célkitűző éves tervezőt, amelyet letölthetsz Te is, és meg tudod tervezni a segítségével az életmódod reformját.

Ez a füzet arra is rá fog vezetni, hogy sokkal jobban jársz, ha félre teszed az egyszerű és gyors fogyást ígérő módszereket és egy olyan életformát alakítasz ki, amely tartósan, hosszú távon lehet partnered a súlyreformban.

Ez a tervező a célod és utad megteremtetésében nagy segítség és tudatosít, mire kell számítanod, milyen feladatok állnak előtted.

Egy fogyási tervben ezeket kell megteremtened:

 1. Étkezési terv, tudatos menü készítés - meg kell tervezned, mikor mit fogsz enni, mert ez tart a kereteden belül
 2. Mozgási terv- meg kell tervezned, milyen mozgásformát vezetsz be a projektedbe (mozgás nélkül is lehet fogyni, de sokkal hasznosabb beiktatni azt)
 3. Pihenési idő, alvás, relaxáció - fontos a megfelelő regenerálódás, hogy a közérzeted és energiaszinted is megfelelő lehessen
 4. Folyadékfogyasztás - meg kell tanulnod elegendő vizet inni, mert a hidratálás elengedhetetlen az egészségesen működő szervezetnek

12. tényező: Mi az elvárható fogyási ütem egy program során?

A türelmetlenség a motiváció gyilkosa. Mindenki azt szeretné, ha az évek alatt felgyülemlett súlytöbblet pár hét alatt eltűnne. Erre vajmi kevés esély van, s a feladás borítékolható, ha eleve úgy indulsz neki, hogy 1-2 hónap alatt akarod lefaragni magadról több év rossz táplálkozási módszereit. Mindig minden változtatást fokozatosan kell beiktatni az életünkbe. Én ezt hívom "apró lépteknek". Lassan járj, tovább élsz - még a mondás is erre figyelmeztet és ezt nyugodtan át lehet ültetni az életmódváltás egyik intelmének is. A gyors eredmények mögött ugyanis szinte biztosan nincs jelentős mértékű valós fogyás. Gyors fogyás ugyanis csak jóval kevesebb kalóriával és sokszor koplalással érhető el, amely miatt a szervezet pánikrendszere bekapcsol, tartalékolni kezd és ragaszkodni fog a zsírpárnáihoz. Ahhoz, hogy élj, a szervezet önműködő folyamatai alatt energiát kíván a tested. A légzés, a keringés, a szíved, az agyműködés, de még a beszéd is azért valósul meg, mert a testünk egy mechanikus gyárat üzemeltet észrevétlenül. Ehhez jelentős mértékű üzemanyag szükséges. Energiát táplálkozással tudsz bevinni a szervezetbe, tehát ha jóval kevesebbet eszel, mint kellene, a szervezet arra lesz kényszerítve, hogy saját maga állítson elő energiát. Ekkor nyúl az izomzathoz, a szövetek közti vízhez és a mérlegen nagyon szép fogyási eredményt láthatsz, de sajnos ennek nem sok köze van a zsírégetéshez.

Sokan élnek abban a tévhitben, hogy a fogyáshoz keveset szabad enni és csak a sanyargás hoz eredményt. A tartós, egészséges és maradandó fogyáshoz ENNED KELL!


A lassú, egyenletes és tartós fogyás alatt szervezeted megtanul együtt élni a változással, partnerré fog válni a súlyreformodban. Heti 0,5 és 1 kg közötti fogyás az irányadó. Az elején fogyhatsz ennél többet is az első pár hétben. Hiszen a korábbi táplálkozás miatt az első időszakban távozhat a felesleges víz. Az sem ritka, hogy az első 8-10 hétben semmit sem fogysz. Ennek oka az, hogy korábban nagyon rossz étkezési szokásokat alkalmaztál és a szervezet pánikolni kezd, ha ezen változtatsz. A szervezet ugyanis nagyon nehezen viseli el a szélsőségeket. Egyensúlyra törekszik, amelyet megbontasz egy koplalás-hízás ritmikusan váltakozó szokásával. Ha egy fogyási tervvel elindulsz, arra rendezkedj be, hogy megfelelő türelem legyen benned. 8-10 hétig tarts ki, mert ha nincs mögötte hormonális probléma, a fogyás el fog indulni. Azt, hogy mennyit kell enned pontosan, amely eredményt hoz, kifejtettem az első részben, amelyet itt olvashatsz el.


13. tényező: Mikor kezdj aggódni, ha nem fogysz vagy stagnálsz?

Ha a fogyókúra képlete tényleg csak abból állna, hogy egyél kevesebbet és mozogj többet, akkor mindenki vékony lenne. Az energia egyenleten felül számos tényező befolyásolja a fogyást:

 1. hormonális állapotunk - a hormonrendszerünk működése
 2. szociális kapcsolataink
 3. munkahelyünk
 4. párkapcsolatunk
 5. stressz

Ezek fogyási vágyaink köré csoportosulnak és egyenként illetve együttesen is hatást fejtenek ki a mindennapjainkra. A kedvünkre, a kitartásunkra, az időbeosztásunkra, a prioritásokra, az idegrendszerünkre. Ezért ha belekezdünk egy fogyási projektbe, akkor szinte borítékolható, hogy sok esetben találkozunk majd ellenszéllel. Hiába szeretnél eljárni edzőterembe heti 2-szer, ha a főnököd folyton túlórára kényszerít vagy örökösen vita van otthon a férjeddel. Nagyon összetett lelki folyamatok zajlanak le bennünk életünk minden egyes napján, ezért visszacsatolok ahhoz a részhez, hogy az életmódváltó tervünk tudatos tervezés és önismeret nélkül gyenge lábakon fog állni. Ha nincs megfelelő támogatás, cél, fókusz, idő és tevékenység a programod mögött, akkor a fogyás megreked, elmarad, de még hízhatsz is.

Ha nem sikerül a fogyás, akkor alaposan mérlegelned kell:

 1. Mindent betartasz: étkezés, sport, alvás, regenerálódás?
 2. Vannak-e apró csalásaid egy-egy stressz szituációban (pld. egy csoki)?
 3. Nyomon követed-e, megtervezed-e az étkezéseidet tudatosan?
 4. Iszol-e elég folyadékot (sokszor ez áll a sikertelenség hátterében)?
 5. Jól menedzseled-e az idődet?

Ha bárhol hiba van, ha nem teszel meg mindent, akkor a probléma ebben rejlik és ezt kell javítani. Azonban sok esetben tényleg mindent megteszel, nem hibázol, mégsem jön a fogyás. Ekkor is fontos mérlegelni az okokat:

 1. Érzel-e rossz közérzetet, fáradtságot, gyengeséget, hangulatingadozást?
 2. Észlelsz-e fiziológiai tüneteket: hajhullás, emésztési zavar, száraz bőr, karikás szemek, fájdalom bárhol, rosszullétek?
 3. Az éhség mennyire ingadozó, fullasztó, vannak-e falási rohamok?

Ha ezek előfordulnak, akkor meg kell vizsgálni azt, hogy van-e bármilyen hormonrendszer beli vagy belgyógyászati probléma. Ennek feltérképezésére részletesen kitérek a blogom erre irányuló posztjaiban: itt utána olvashatsz.