Étrend megalkotása - na de kezdjük az elején!

2021.06.21

Étrend alkotás lépésről lépésre...

Nagyon sok emléket hordozok magamban arról, amikor még azokkal a módszerekkel próbálkoztam, ahol az állandó megvonások miatt mindig éhes voltam. Az éhségtől pedig feszült, kiállhatatlan és ingerült. Akkor még nem tudtam, hogy miért nem tudok uralkodni a kitöréseimen.

Azért leszünk idegesek az éhségtől (koplalástól), mert lecsökken a glükózszint a szervezetben, ami megnehezíti az érzelmeink kordában tartását.


Ma már testközelből értem az éhség biológiáját.

Mindenki pontosan ismeri a korgó gyomor fogalmát. Ez a fizikai éhség tünete, de egy érzés is egyben, ami a ghrelin nevű hormonnal kezdődik. Amikor testünk végzett az emésztéssel az utolsó étkezésből nyert energia felhasználása után, leesik az inzulin- és a vércukorszint. Erre válaszul ghrelin hormon termelődik a bélben, ez a vérrel az agyba jut és jelzi, hogy tápanyagra van szükség. Az agy ekkor parancsot indít egy másik hormon, az Y-neuropeptid termelésére.

Az Y-neuropeptid hormon serkenti a szénhidrát felvételt és a táplálkozást (ez a legerősebb táplálékfelvételt fokozó molekula). A pajzsmirigyre hatva gátolja az energiafelhasználást. Az éhség mielőbbi legyűréséhez vezető falásrohamot is előidézhet, az éhség mellett a dühöt és az agressziót is szabályozza.

Termelését fokozó kiváltó serkentő tényezői:

 • az éhezés,
 • szoptatás,
 • testmozgás,
 • alacsony leptin (a ghrelin hormon párja) szint,
 • vércukorszint csökkenése,
 • alacsony inzulin szint.

Vagyis, ha valaki nem vesz magához kellő tápanyagot (tartósan jóval alapanyagcsere alatt étkezik, léböjtkúrázik, szénhidrát megvonással él), éhezést idéz elő, ami serkenti a falásrohamokért felelős hormonok termelődését. Ez arra is igaz, ha túl régóta nem ettünk az előző étkezéshez képest.


Amikor azt látom különféle cikkekben, hogy a napi 5-szöri étkezés túl sok, akkor rögtön az jut eszembe, hogy ezt a cikket is olyan ember írta, akinek életében nem volt még jelentős túlsúlya és fogalma sincs arról, mi a valódi falásroham, zabaroham, éheztetés, állandó éhségérzet.


Akik arra ösztönöznek súlyosan elhízott, 100+ kg feletti fogyni vágyókat, hogy egyenek 1000- 1300 kcal étrenden belüli makrókkal, vonják meg a szénhidrát minőségi forrásait arányaiban (legyen minimális a szénhidrát fogyasztás az étrenden belül), azok valójában pont abba sodorják a ducikat, hogy saját csapdájukba esve folytonosan ki legyenek téve örökös mumusaiknak. Ezek pedig valóban az evéskényszer, a túlevés, a falásroham, az édesség utáni vágy, a szénhidrát utáni szűnni nem akaró vágyakozás.


Amikor az agy az étvágyfokozó hatású Y-neuropeptid hormon termelésének enged és eszünk, egyszer csak megérkezik a leptin hormon is, ez étvágycsökkentő hatást idéz elő, jóllakottá válunk és befejezzük az evést, ha tényleg jól laktunk. Ezután a gyomor hozzákezd az emésztéshez. Az itt lévő idegek érzékelik a gyomor feszülését (tele van), amit az agy felé is jeleznek. Az emésztőrendszer 3 hormonnal küldi az üzenetet az agynak: CCK-val, GLP-1-gyel és a PYY-nal.

A CCK az emésztést javítja azzal, hogy lassítja a táplálék gyomorból vékonybélbe való ürülését, és serkenti a tápanyagok lebontásához szükséges molekulák termelését.

A GLP-1 a hasnyálmirigyet utasítja az inzulintermelés fokozására, ezáltal csökkenti az étvágyat is.

A PPY-t a vékonybél juttatja a vérbe evés után, ez a jóllakottságot kezdi jelezni.

Az ételek megemésztése után a vércukorszint és az inzulinszint is lecsökken, majd újból ghrelin termelődik és így folytatódik az egész éhségi ciklus. Ez soha véget nem érő, de természetes folyamat, hiszen az emberi lét fenntartása a táplálkozással lehetséges. Ha nem ennénk, nem nyernénk energiát. Az evéstől az emésztésig tartó folyamat nem néhány perc, tehát hiába mondhatja azt bárki, hogy a gyomor kiürülése után ismét ghrelin termelődik és ezáltal újra éhesek leszünk, a szervezet önműködő folyamati révén a CCK gondoskodik arról, hogy ez a folyamat minél lassabb legyen (ne éhezzünk meg pár perccel evés után). Ennek nem csak az az oka, hogy ne együnk egész nap (ha túl gyorsan ürülne a gyomor, túl gyorsan kéne ismét gherlin), hanem azért is fontos biológiai szempontból, mert a tápanyagok lebontása során fontos vitaminok, ásványi anyagok, s maga a glükóz is megfelelő helyekre kerülve gondoskodnak az egészségesen működő szervezetről. Ehhez pedig időt ad a szervezet önmagának.


Ezzel tudom saját tapasztalataim alapján is elmagyarázni, hogy mennyire fontos a rendszeres, 3-4 óránként történő táplálkozás 2 leggyakoribb típusba sorolható életmódváltó szempontjából is:

 • Egy olyan életmódváltó számára, aki sokáig túlevéssel küzdött, mértéktelenül tudott korábban enni és szinte egész nap érezte, hogy éhes, a legrosszabb taktika hirtelen elvenni tőle az ételt és lecsökkenteni étkezései számát pld. időszakos böjttel, szénhidrátmegvonással, nagyon hirtelen lecsökkentett kalóriával. Semmi mást nem fog elérni, mint a fent említett folyamat révén az állandó éhség miatt jelentkezik majd az ingerültség, a fokozódó étvágy és végül a falásroham, vagy a vágyódásnak történő ismételt engedés - a diéta feladása. Míg, ha rendszeresen gondoskodunk a tápanyagbevitelről, akkor megelőzzük azt a folyamatot, amiben túlzottan lecsökken a glükóz- és inzulinszint és megjelennek az étvágyfokozó tényezők.
 • Azok, akik rendszertelenül élnek, nem reggeliznek, napközben egy-egy falatot kapkodva esznek, majd este hazaérnek, borítékolhatóan feszültek, stresszesek és rendszerint jól bezabálnak nap végén. Az este elfogyasztott nagy mennyiségű étel (és rendszerint gyors felszívódású szénhidrát, egyszerű cukor, sok adalékanyag, stb.) éjjel kialvatlanságot, nyugtalanságot okoz és a zsírsejtek gyarapodását eredményezi.


Az éhség biológiája nem hazudtolható meg. Az agy működése mindenki esetében hasonló, a hormonoknak rendeltetésszerű feladataik vannak, s ha túlságosan stresszes a fogyókúra, rendszertelen az életvitel, a stresszhormon jelenléte (kortizol) is növelheti az étvágyat, ami gyakori túlevésre késztetést idéz elő.


Egy fogyókúra akkor stresszes, ha

 • túl sok a megvonás benne,
 • kevés az energiát szolgáltató tápanyag (kalória),
 • nem megfelelő a tápanyag arány (kevés a szénhidrát, túl sok a fehérje, stb.),
 • állandó (vagy időszakos) éhségérzettel jár,
 • az éhség okán folyton dolgoznak az étvágyfokozó hormonok,
 • rendszertelen az életvitel és összevissza eszünk,
 • estére összpontosítjuk a kiadós étkezést,
 • egyoldalú az étrend,
 • hiányos a vitamin- és ásványi anyag készlet az étrendben,
 • túl egyhangúak az ízek,
 • mindig kudarcba fullad, mert képtelenek vagyunk tartósan végezni.


Az életmódváltásra testsúlykontroll tekintetében azért van szükség, mert plusz kilókkal küzdünk. A nem kívánt kilókat túlevéssel értük el. A túlevés pedig származhatott több forrásból is. Lehet, hogy egyáltalán nem figyeltünk oda és elengedtük a gyeplőt. De az is lehet, hogy a hormonok vad játéka okozta ezt, mert túl rendszertelenül vagy túl ritkán, vagy túl keveset ettünk eddig. Bármi is a kiváltó ok az elhízásra, megoldása csak abban rejlik, ha:

 • kialakítunk egy saját életvitelünkre, demográfiai adatainkra passzoló étrendet,
 • megfelelő tápanyagarányokat állítunk be,
 • nem vonunk meg drasztikusan élelmiszercsoportokat, ha nem muszáj vagy ezt úgy tesszük, hogy mögötte szaktudás áll és pontos rendszer alatt történik (ilyen például a Mentorprogramomban a bélflóra-regeneráló szakasz is),
 • minőségi tápanyagokat fogyasztunk (minél kevésbé feldolgozott élelmiszereket használunk),
 • finoman és változatosan főzünk,
 • jóllakottságok érünk el,
 • nem koplalunk,
 • nem hagyunk 3-4(-5) óránál több időt 2 étkezés között,
 • felkelést követően 1 órán belül reggelizünk,
 • rendszert viszünk az étkezésünkbe,
 • tudatosságot építünk az étrendbe,
 • előre tervezünk és keretek között tartva kiegyensúlyozottan étkezünk.

A minőségi étrend 3 főétkezésből és 1 vagy 2 kis étkezésből (snack) áll. A 3 főétkezés tartalmaz minden fontos tápanyagot fehérjéből, szénhidrátból, zsírból is. A kisebb étkezés(ek) pedig megnyugtatják a gyomrot és ellehetetlenítik a "fullasztó" biológiai éhség kialakulását, s energiát szolgáltatnak a főétkezések közötti időszak(ok)ra is.

Senorita VIP tagság 2023

A VIP CSOMAG ELEMEI: Senorita VIP tagság és zárt program csoport 4x90 napos teljes életmódváltó program (azonnal kézhez kapod az első fél éves kidolgozott program kezdő és középhaladó programját fogyási ciklusodhoz - ez lesz az A-B. blokkod) Senorita premier termékek és kedvezmények ÚJDONSÁG!!!!! 2 db Duciforradalom kártyapakli (A & B. blokk és 60 napos étrend pakli - 2023-as fejlesztésünk) Dia szakmai könyveinek online változata Heti program meetingek (online) Heti főzős meetingek (online) Nyomdai csomag: 1.Duciforradalom A-B. Blokk kártyapakli (fél éves kidolgozott program), melynek elemei: Fél évre kidolgozott életmódprogram menetrendje, szabályai, étrendtervezési módszertan A. Blokk teljes étrendje és menütervezési módszere (90 nap) B. Blokk teljes étrendje és menütervezési módszere (90 nap) Inzulinrezisztencia, pajzsmirigy problémák megoldó protokollja Gluténmentes kenyérmennyország receptek Snack mennyország receptek 2.Duciforradalom Receptes kártyapakli, melynek tartalma: 30 napra kidolgozott, variálható, kész napi étrend, amely segíti az A. és B. blokk tervezését Magyarországról történő rendelés esetén csak nyomdai csomagot  igényelhetsz, mert eszközrendszerünk óriási segítséget ad a kezedbe és tagságod díja tartalmazza a kártyapaklikat is. A kártyák alapján haladunk fél éven keresztül, ezért elengedhetetlen és kihagyhatatlan a kártyarendszer. Imádni fogod, bízz bennem! :) Külföldi megrendelés esetén a blokk kártyapakliját online verzióban is biztosítjuk, ha nem tudsz nyomdai csomagokat igényelni! Jelenlegi világpiaci árak mellett teljességgel megértjük, ha a házhozszállítás költsége számodra problémát jelent. Amennyiben kollagén kollekciót is rendelnél, válaszd a KOMPLEX csomagot, így házhozszállítási díjadon jelentősen spórolhatsz külföldre! Komplex csomag 2023.02.01-jétől igényelhető!

28 000 Ft

Álomtervező - Duciforradalom Bullet Journal

Az Álomtervező felépítése: Az Álomtervező kifejezetten életmódváltásra tervezett teljes évi napló. Év eleji tervező 12 havi tervező Heti tervező (étrend tervező, edzés tervező, feladat tervező, fogyási eredmények dokumentálása) Napi tervező Negyedéves tervező Év végi visszatekintés

16 000 Ft

Kovács Klaudia - Túlszeretni | NYOMDAI KÖTÖTT KIADÁS

Egy kövér lány voltam, aki egész életében le akart fogyni. Sokáig nem tudtam, hogy a bennem lakozó személyiségek miért csatáznak egymással. Hogy egyáltalán miért találkozom más és más arcaimmal, s miként kellene ezeket kezelnem. Nőként sok szerepet öltünk magunkra, még az előtt is, hogy párra lelnénk. Amikor csak az ÉN lakozik a lelkünkben és nincs mellettünk más, már akkor is sokféle módon jelenünk meg a napjainkon. Minden azzal kezdődött nálam a személyiségfejlesztésemben, hogy boldog akartam lenni. Viszont nem feltétlenül tudtam, ez mit is jelent. Elvárásokat támasztottam az elképzeléseimmel szemben, s ha bármi másként alakult, mint azt ahogyan én vázoltam kötelező kimenetelként, rögtön falakba ütközött az aktuális álomképem. Valahogy ilyen módon találtam rá az életemben az ételre, mint vigaszdíjra, mint egy láthatatlan barátra, aki sosem bánt, aki sosem beszél vissza, aki mindig örömet akar okozni, aki feltétel nélkül ki is elégíti a vágyaimat. E könyv írásakor már tudom, hogy a kövérség búcsút vett tőlem. Nem csak elértem az áhított testsúlyomat, de egy olyan életet is felépítettem, amelyben felelősséggel tartozom hozzám hasonló emberek döntéseiért is. Öt éve blogot írok a történetemről. Úgy kellett ezt a könyvet megírnom és az olvasó úgy olvashatja el a fejezeteket, hogy az a tény már befolyásolja az írottak értelmezését: sikerült lefogynom. Ezért a sorok legalább annyira elmesélt élmények öt év vonatkozásában, mint amennyire a jelenre vonatkozó felfedezések, felismerések is. Sőt, valójában a ma megtapasztalásaira lehet igazán értelmezni a változásomat. A könyv egyszerre a múltam, a jelenem és a remélt jövőm is.

4 990 Ft 7 990 Ft