Senorita MINI VIP tagság 2023
A VIP CSOMAG ELEMEI: Senorita VIP tagság 6 hónapra Online tanulófelület 6 hónapra Kidolgozott életmódprogram 6 hónapra Nyomdai eszközrendszer 6 hónapos programra Hosszabbítható tagság további blokkokra
Nagyon sok emléket hordozok magamban arról, amikor még azokkal a módszerekkel próbálkoztam, ahol az állandó megvonások miatt mindig éhes voltam. Az éhségtől pedig feszült, kiállhatatlan és ingerült. Akkor még nem tudtam, hogy miért nem tudok uralkodni a kitöréseimen.
Azért leszünk idegesek az éhségtől (koplalástól), mert lecsökken a glükózszint a szervezetben, ami megnehezíti az érzelmeink kordában tartását.
Mindenki pontosan ismeri a korgó gyomor fogalmát. Ez a fizikai éhség tünete, de egy érzés is egyben, ami a ghrelin nevű hormonnal kezdődik. Amikor testünk végzett az emésztéssel az utolsó étkezésből nyert energia felhasználása után, leesik az inzulin- és a vércukorszint. Erre válaszul ghrelin hormon termelődik a bélben, ez a vérrel az agyba jut és jelzi, hogy tápanyagra van szükség. Az agy ekkor parancsot indít egy másik hormon, az Y-neuropeptid termelésére.
Az Y-neuropeptid hormon serkenti a szénhidrát felvételt és a táplálkozást (ez a legerősebb táplálékfelvételt fokozó molekula). A pajzsmirigyre hatva gátolja az energiafelhasználást. Az éhség mielőbbi legyűréséhez vezető falásrohamot is előidézhet, az éhség mellett a dühöt és az agressziót is szabályozza.
Termelését fokozó kiváltó serkentő tényezői:
Vagyis, ha valaki nem vesz magához kellő tápanyagot (tartósan jóval alapanyagcsere alatt étkezik, léböjtkúrázik, szénhidrát megvonással él), éhezést idéz elő, ami serkenti a falásrohamokért felelős hormonok termelődését. Ez arra is igaz, ha túl régóta nem ettünk az előző étkezéshez képest.
Amikor azt látom különféle cikkekben, hogy a napi 5-szöri étkezés túl sok, akkor rögtön az jut eszembe, hogy ezt a cikket is olyan ember írta, akinek életében nem volt még jelentős túlsúlya és fogalma sincs arról, mi a valódi falásroham, zabaroham, éheztetés, állandó éhségérzet.
Akik arra ösztönöznek súlyosan elhízott, 100+ kg feletti fogyni vágyókat, hogy egyenek 1000- 1300 kcal étrenden belüli makrókkal, vonják meg a szénhidrát minőségi forrásait arányaiban (legyen minimális a szénhidrát fogyasztás az étrenden belül), azok valójában pont abba sodorják a ducikat, hogy saját csapdájukba esve folytonosan ki legyenek téve örökös mumusaiknak. Ezek pedig valóban az evéskényszer, a túlevés, a falásroham, az édesség utáni vágy, a szénhidrát utáni szűnni nem akaró vágyakozás.
Amikor az agy az étvágyfokozó hatású Y-neuropeptid hormon termelésének enged és eszünk, egyszer csak megérkezik a leptin hormon is, ez étvágycsökkentő hatást idéz elő, jóllakottá válunk és befejezzük az evést, ha tényleg jól laktunk. Ezután a gyomor hozzákezd az emésztéshez. Az itt lévő idegek érzékelik a gyomor feszülését (tele van), amit az agy felé is jeleznek. Az emésztőrendszer 3 hormonnal küldi az üzenetet az agynak: CCK-val, GLP-1-gyel és a PYY-nal.
A CCK az emésztést javítja azzal, hogy lassítja a táplálék gyomorból vékonybélbe való ürülését, és serkenti a tápanyagok lebontásához szükséges molekulák termelését.
A GLP-1 a hasnyálmirigyet utasítja az inzulintermelés fokozására, ezáltal csökkenti az étvágyat is.
A PPY-t a vékonybél juttatja a vérbe evés után, ez a jóllakottságot kezdi jelezni.
Az ételek megemésztése után a vércukorszint és az inzulinszint is lecsökken, majd újból ghrelin termelődik és így folytatódik az egész éhségi ciklus. Ez soha véget nem érő, de természetes folyamat, hiszen az emberi lét fenntartása a táplálkozással lehetséges. Ha nem ennénk, nem nyernénk energiát. Az evéstől az emésztésig tartó folyamat nem néhány perc, tehát hiába mondhatja azt bárki, hogy a gyomor kiürülése után ismét ghrelin termelődik és ezáltal újra éhesek leszünk, a szervezet önműködő folyamati révén a CCK gondoskodik arról, hogy ez a folyamat minél lassabb legyen (ne éhezzünk meg pár perccel evés után). Ennek nem csak az az oka, hogy ne együnk egész nap (ha túl gyorsan ürülne a gyomor, túl gyorsan kéne ismét gherlin), hanem azért is fontos biológiai szempontból, mert a tápanyagok lebontása során fontos vitaminok, ásványi anyagok, s maga a glükóz is megfelelő helyekre kerülve gondoskodnak az egészségesen működő szervezetről. Ehhez pedig időt ad a szervezet önmagának.
Ezzel tudom saját tapasztalataim alapján is elmagyarázni, hogy mennyire fontos a rendszeres, 3-4 óránként történő táplálkozás 2 leggyakoribb típusba sorolható életmódváltó szempontjából is:
Az éhség biológiája nem hazudtolható meg. Az agy működése mindenki esetében hasonló, a hormonoknak rendeltetésszerű feladataik vannak, s ha túlságosan stresszes a fogyókúra, rendszertelen az életvitel, a stresszhormon jelenléte (kortizol) is növelheti az étvágyat, ami gyakori túlevésre késztetést idéz elő.
Egy fogyókúra akkor stresszes, ha
Az életmódváltásra testsúlykontroll tekintetében azért van szükség, mert plusz kilókkal küzdünk. A nem kívánt kilókat túlevéssel értük el. A túlevés pedig származhatott több forrásból is. Lehet, hogy egyáltalán nem figyeltünk oda és elengedtük a gyeplőt. De az is lehet, hogy a hormonok vad játéka okozta ezt, mert túl rendszertelenül vagy túl ritkán, vagy túl keveset ettünk eddig. Bármi is a kiváltó ok az elhízásra, megoldása csak abban rejlik, ha:
A minőségi étrend 3 főétkezésből és 1 vagy 2 kis étkezésből (snack) áll. A 3 főétkezés tartalmaz minden fontos tápanyagot fehérjéből, szénhidrátból, zsírból is. A kisebb étkezés(ek) pedig megnyugtatják a gyomrot és ellehetetlenítik a "fullasztó" biológiai éhség kialakulását, s energiát szolgáltatnak a főétkezések közötti időszak(ok)ra is.
A VIP CSOMAG ELEMEI: Senorita VIP tagság 6 hónapra Online tanulófelület 6 hónapra Kidolgozott életmódprogram 6 hónapra Nyomdai eszközrendszer 6 hónapos programra Hosszabbítható tagság további blokkokra
A VIP CSOMAG ELEMEI: Senorita VIP tagság Online tanulófelület Kidolgozott életmódprogram Nyomdai eszközrendszer AJÁNDÉK: 1 db választott minta Senorita vagy Senor kollagén termékünk EZT A CSOMAGOT, KÉRJÜK NE VÁLASZD OLYAN KÜLFÖLDI ORSZÁGOKBA , AHOVÁ NEM SZÁLLÍTUNK FIZIKAI TERMÉKET!