Ezerarcú cukkini
A cukkini (Cucurbita pepo convar "cocozella") a kabak termésű növények családjába tartozik, rokonai a dinnyefélék, tökfélék, az uborka és a patisszon is. Valószínűleg a tök és az uborka keresztezéséből származik. Courgettes-nek, cukkettinek is nevezik. A cukkini 10-30 cm hosszú termésének színe a világoszöldtől az erőteljes sötétzöld árnyalatig terjed, de lehet sárga, vagy sárga csíkos is. A különböző színű fajták beltartalmi értékei hasonlóak.

Főszezonja májustól októberig tart, de az üvegházi termesztésnek és a kiterjedt importnak köszönhetően ma már egész évben frissen kapható hazánkban is, ahol az utóbbi időben egyre jobban terjed a cukkini termesztése és fogyasztása.
100g cukkiniben 32 kcal van, nem csoda, hogy a diéták egyik kedvelt zöldségféléje. További tápanyagértékei jellemzők a tökfélékre, így elhanyagolható mennyiségű zsiradékot (0,4 g/100 g), 1,5 g/100 g fehérjét, 5,3 g/100 g szénhidrátot tartalmaz. Bár nem emelhetünk ki egyetlen vitamint vagy ásványi anyagot sem, amelyből jelentősebb mennyiséget tartalmazna, de a tápértéke a spárgatöknél valamivel nagyobb.
Mivel a tápértékének zöme a puha héjában rejlik, ezért szerencsésebb a zsenge, 15-20 cm-es, még puha héjú példányokat megvenni. Ezek héjastul elkészíthetők, és a magházat sem kell kikaparni.
Grillezett vagy párolt cukkinihez kiválóan illenek a következő fűszerek: fokhagyma, vöröshagyma, petrezselyemzöld, bazsalikom és kapor. Főzelékként készíthetjük magyarosan, fűszerpaprikával is. Ha bundában sütjük ki, tehetünk a bundába darált diót, mert így ínycsiklandó zöldséggel hódíthatjuk meg a családot.
Emlékszem, gyerekkoromban gyakran volt tavaszi, nyári ebéd Anyukám konyhájában a rántott cukkini sült krumplival és tartár mártással. Ha erre gondolok, még most is összefut a nyál a számban, mert amilyen könnyű, annyira ropogós és zamatos volt. Manapság már nem prézlivel készítem. Ha rántott cukkinire vágyom, akkor tojással és zabkorpával vagy darált zabpehellyel borítom be és zsemlemorzsát nem használok. Ezen kívül viszont többféle kedvelt fitt verziót is szoktam készíteni. Nálam a cukkini a heti bevásárlásoknál alap élelmiszer.
Összegyűjtöttem kedvenc cukkini receptjeimet, amelyek nagyon gyorsan elkészíthetők, akár snack, akár főétel a cél, sokféleképpen zamatos.
Grillezett cukkini csipsz reszelt sajttal
Hozzávalók 4 főre:
- 4 bébicukkini, hosszában felvágva vagy 1 db nagyobb cukkini zöldséghámozóval vékonyan szelve
5 dkg reszelt sajt - 1/2 tk. kakukkfű
- 1/2 tk. oregánó
- 1/2 tk. bazsalikom
- 1/4 tk. fokhagymapor
- só, bors
- 2 ek. olívaolaj
- kevés friss petrezselyem, finomra vágva

Elkészítés:
Kapcsoljuk be a sütőt 200 fokra, béleljünk ki sütőpapírral egy tepsit. Keverjük össze egy tálkában a sajtot és a fűszereket.
Sorakoztassuk a cukkinit a tepsire és szórjuk meg bőven a sajtos főszerkeverékkel.
Mehet is a sütőbe! 10 percig légkeveréssel magas hőmérsékleten süssük,
majd a végén 2 percig csak pirítsuk. Frissen forrón, finomra vágott
petrezselyemmel megszórva kínálhatjuk! Készíthetünk hozzá bármilyen kenegetős krémet.
Csőben sült rakott cukkini
Hozzávalók 4 főre:
- 1 db csirkemell filé
- 1 közepes db cukkini
- 2 közepes db paradicsom
- 100 g mozzarella
- 5 dkg trappista sajt
- só ízlés szerint
- fekete bors ízlés szerint

Elkészítés:
A csirkemellet megmossuk, és vékony szeletekre vágjuk. Papírtörlőn szárazra töröljük, és mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk, majd kevés olívaolajon elősütjük. A cukkinit és a paradicsomot vékonyan felkarikázzuk. A sajtokat nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Egy jénait vékonyan kiolajozunk, és belehelyezzük az elősütött csirkemellet. Felváltva ráhelyezzük a cukkini- és a paradicsomkarikákat, és gazdagon megszórjuk a reszelt sajttal. Alufóliával lefedve süssük 10-15 percig, majd a pirítsuk rá a sajtot.
Cukkini fasírt
Hozzávalók 4 főre:
A cukkini fasírthoz:
- 2 közepes db cukkini
- 1 bögre zabpehely
- 1 db tojás
- 2 ek olívaolaj
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 5 dkg tökmag
- 1 közepes db vöröshagyma
- 1 ek olívaolaj
A mártogatóshoz:
- 175 g joghurt
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 1 gerezd fokhagyma

Elkészítés:
A cukkinit lereszeljük. Szűrőbe tesszük, lesózzuk, és fél órát állni hagyjuk. Közben felaprítjuk a hagymát, és megdinszteljük az olívaolajon. A cukkinit kinyomkodjuk, hozzáadjuk a hagymát, a sót, borsot, tojást, tökmagot és a zabpelyhet. Jól összegyúrjuk. Ha nem áll össze, adhatunk hozzá még egy kis zabpelyhet vagy lisztet. Egy tepsit kibérelünk sütőpapírral, és gombócokat készítünk a masszából. 180 fokon 40 percig sütjük. Közben a joghurtba belereszeljük a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, és hűtőbe tesszük, míg a fasírt el nem készül.
Cukkini krémleves
Hozzávalók 4 főre:
- 2 közepes db cukkini
- 5 dkg vaj
- 1 közepes db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- szerecsendió ízlés szerint
- 5 dl zöldség alaplé
- 6 levél bazsalikom
- 2 dl habtejszín

Elkészítés:
A cukkiniket kétujjnyi vastag karikákra vágjuk, majd a karikákat négy felé szeljük. A vöröshagymát egy kevés vajon üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a fokhagymát, majd a cukkinit is, és néhány percig együtt pároljuk. Fűszerezzük sóval, borssal és szerecsendióval. Felöntjük a cukkinis alapot a zöldségalaplével, majd kb. 10 percig főzzük. Jöhet a bazsalikom, majd a tejszín. Még egyszer felforraljuk, levesszük a tűzről, és botmixerrel leturmixoljuk. Tálaláskor néhány csepp tejszínnel, pirított kenyérkockákkal, mozzarellagolyókkal és fekete szezámmaggal díszíthetjük.
Cukkini hajó
Hozzávalók 4 főre:
- 2 db nagyobb cukkini
- 50 dkg darált pulykamell vagy comb
- 2 marék reszelt trappista sajt
- 2 ek. olívaolaj
- 1 db vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 ek. friss bazsalikom
- só, bors
Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 175 fokra. A megmosott cukkiniket hosszában elvágjuk és kikaparjuk a belsejüket egy kanállal. Az aljukból levágunk hosszában egy vékony csíkot, ezzel stabilizáljuk őket, hogy ne boruljanak fel a sütőben. Egy serpenyőben a felhevített olívaolajon a vöröshagymát és a fokhagymát üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a darált húst és addig sütjük, míg a hús kifehéredik (nagyjából 15 perc). Ezután hozzáadjuk a friss vágott bazsalikomot, és további 20 percig fedővel lefedve főzzük még. Ízlés szerint sóval, borssal ízesítjük. Pár percig még érleljük az ízeket. Ha túl híg maradna, akkor fedő nélkül 5 percig még tovább főzzük.
Olvass tovább! Van még néhány receptem, amely érdekelhet.