Feladás

2022.07.23

Miért adjuk fel a céljainkhoz vezető utat?

Ez a gondolat mindig is foglalkoztatott. Részben azért, mert saját bőrömön is megtapasztaltam a motivációs görbém ingadozását, másod sorban pedig annál az egyszerű oknál fogva, mert a legtöbb hozzám forduló ember fő indokként jelöli a megrekedést fogyásképtelensége okán.

Mindannyian szembesülünk tehát életünk során azzal, hogy különféle területeken megfogalmazott és célkitűzésként definiált álmainkat könnyen megalkotjuk, ám annál nehezebben visszük véghez a terveinket.


Összeszedtem a legfontosabb okokat, amelyek befolyásolhatják a motivációnkat


1. Nem tisztázottak a konkrét célok

Könyveimben és blogbejegyzéseimben már számtalan példát hoztam a tökéletes célmeghatározáshoz. Ehhez én minden helyzetben a SMART-módszertant használom.

Tulajdonképpen mi a cél?

A célok segítenek, hogy azokra az életterületekre fókuszálj mind magán, mind szakmai életedben, amelyek fontosak és értelemmel teltek számodra. Így elkerülheted, hogy azt tegyed, olyanná válj, és azt érd el, amit mások szeretnének, és nem Te." /Catherine Pulsifier/

Mik a célok? Cél az, amilyenné válni akarsz, amit tenni akarsz, vagy amit érezni szeretnél, amivel jelen pillanatban még nem rendelkezel, amit jelen pillanatban még nem teszel, vagy amilyen jelenleg még nem vagy.

Például:

  • Válni valamivé: szeretnéd, ha fittebb lennél.
  • Tenni valamit: le szeretnél fogyni, meg szeretnél tanulni egészségesen élni
Amikor célokat tűzöl ki, és átgondolod, hogy mit fogsz gondolni, érezni és cselekedni az elérésük érdekében, sokszor különböző körülmények fogságában gondolkodsz.