Félre a rinyát - RESTART

2021.04.28

Ezt talán pontosabban le sem tudnám írni! Rinyagép vagyok én is, ha a kifogásokat nem száműzöm.

Sosem tagadtam és mindig is felvállalom: világ életemben utáltam tesizni. Lógtam, mert annyira nehézé volt a mozgás.

A teljes fogyásomat szakaszosan követte sport, mert kövéren elvégeztem a fitnesz instruktor képzést, de nem tanító céllal. Magam miatt. Aztán hamar rájöttem, hogy az edzőtermi fémszag nem az én világom. Vannak akik a súlyokat szeretik emelni - és persze ez is fontos része a testformálásnak -, de mások inkább a csoportos órákat kedvelik.

Na, idesorolnám magam. Ezért is jelentkeztem a csoportos fitnesz instruktor képzésre. :) Már egy hónapra tart a képzés és azt tudom visszajelzésként saját magamnak is mondani: "YES". Ez az, az vagyok én, ez illik hozzám. Állni és mondogatni másoknak, hogy 4 sorozatot végezzenek el egy lábtoló gépen nem elégíti ki azt a tenni akarást, amit egy csoportos óra levezetése szellemiségében ad.

Kicsit Alíz csodaországban feelingem van. Mert egyszerre akarok mindent csinálni. Dietetikus lenni, edző lenni. Mindkettő egyformán az életem része kell legyen és el fog jönni az idő, amikor ki kell alakítanom ebben a "hogyan" elveket.

Ehhez viszont saját életemben kell helyes pályára állítanom a mozgást, az edzést. Kövéren nem voltam képes a testemet nehézségek nélkül mozgásra bírni. Akkor értettem meg a mozgás adta örömforrást, amikor a hasplasztikám után visszakaptam a saját testemet megmaradt háj és bőr nélkül. Amikor megtapasztalhattam, hogy 170 kiló után milyen 70kg alatt futni.

Nagy elánnal vágtam bele, aztán volt egy kis időzavar, a munkában és a tanulásban kellően kellett koncentrálnom és hát az időjárás sem volt a haverom az utóbbi majd 2 hónapban.

De RINYA-STOPOT hirdetek! :)

Elég volt abból, hogy azt bizonygassam magamnak, elég felkészült vagyok a komoly edzésre. Félek a testemtől, félek attól, hogy kudarcot vallok és félek attól, hogy szembe kerüljek a régi berögzült félelmekkel: mások előtt sportolni az utcán, mások előtt "bénázni" az első 1 km-es futás eljutásáig. Rossz érzés belátni, hogy egy önszabotáló, romboló életformát alakítottam ki 10+ éven át és most, hogy ki merek lépni a világba szó szerint, kicsit meg vagyok rémülve attól, ami előttem van. Hogy ez az élet. Mert ez az. Amit eddig csináltam, az maga volt a bujkálás, a menekülés, az elrejtőzés. És ehhez hozzászoktam. Kövéren annyira bezárkóztam, hogy újra meg kell tanulnom az életben élni.

Talán vannak, akik ezt nem értik, mert egész életükben magabiztosak voltak. De én azon ducik közé tartozom, akik befelé fordultak, hogy ne kelljen szembenézni önmaguk gyengeségeivel.

Most pedig egyszerűen eldöntöttem: azt szeretném csinálni, ami jól esik és nem érdekel, hogy mások mit gondolnak erről. Azaz, nem fogom szégyellni, hogy megállok 200 méter futás után és kapkodom a levegőt. Állóképességet fejleszteni nem egyszerű, főleg, ha 37 évig a mozgást messziről kerültem igazán aktívan. Én be voltam zárva a kövér testembe, ezért a mozgás mint fizikai tevékenység inkább valamiféle lötyögés volt eddig, hiába verejtékeztem az elhízott testem miatt. Brutál nehéz a kövér testet edzeni. És felszabadító egy élhető testtel ezt elkezdeni. De pont ez a része fájdalmas: MIÉRT tettem tönkre a testemet és lelkemet tizenvalahány évig, amikor élhettem volna úgyis, mint ahogy most próbálok. Aktívan, mozogva, egészségesen.

Félretettem azt, hogy ebben is nagyon sok a tanulnivalóm. De pont ezért végzek egy képzést, hogy megtanuljak elméletben és gyakorlatban is azt, hogyan lehet magamat és másokat is egészséges mozgásra tanítani.

Gyűjteményem minden darabját megszeretgette a mosógép, majd megérintette a teraszon áthaladó szellő és a friss öblítő illata lepi be a szetteket. A sportszetteket. Amiket aktívan használni fogok. Ezeknek nem az lesz a sorsa, mint régen: ezek nem lesznek soha nem hordott darabok. :)

RESTART! Hiszen azon túl, hogy aktív életet szeretnék élni, komolyan veszem a csoportos fitnesz instruktor képzést is. Amit nagyon vártam. Holnap lesz az első modulzáróm az első tananyagrészből. És kezdődik a gyakorlat is. :) Minden adott ahhoz, hogy bebizonyítsam magamnak, a testem sokkal többre képes, mint amit jelen pillanatban elképzelek róla.

A csoportos edzéseken túlmenően a futás a nagy vágyam, amit újrakezdek. Teljesen kezdőként és ebben a témában is szeretnék mindent megtanulni. Nem csak hobbi szinten. Anatómiáját, lélektanát, gyakorlati kivitelezését is körbejárva.

#fussunkhát #degyalogolniisér