Az olaj
hatékony ízhordozó és hőközvetítő tulajdonságokkal rendelkezik. Vékony
bevonatot képez az étel és a fém között, így az étel nem tapad le a
serpenyőben. A forró olajban kioldódnak a hozzávalók ízanyagai és
könnyebben el is áradnak az étel egészében.
A
finomítatlan olajokban ásványi anyagok, enzimek és ízhordozók
találhatók, amelyek könnyen megégnek. Minden olaj és zsír más
hőmérsékleten ég, ezt nevezzük füstölési pontnak.
Néhány fogalom az zsírsavak körében:
omega-3 - alfa-linolénsav (ALA) többszörösen (3×) telítetlen esszenciális karbonsav, zsírsav. Az
esszenciális azt jelenti, hogy az emberi szervezet számára
nélkülözhetetlen, mivel a szervezet nem képes magától létrehozni, az
egyetlen forrás az élelmiszer, vagy a táplálék-kiegészítő.
omega-6 - linolsav, többszörösen (2×) telítetlen esszenciális karbonsav, zsírsav. Normális esetben, az omega-6 zsírsavak jelentősen javítják szervezetünk általános állapotát,
hozzájárulnak számos betegség megelőzéséhez, illetve kezeléséhez.
Többek között enyhítik a fekély, a csontritkulás, az ízületi
gyulladások, a pszoriázis, a magas vérnyomás, a szívbetegségek, az
apátiát vagy hiperaktivitást kiváltó elmezavarok tüneteit, jótékonyan
felgyorsítják a pattanások és a bőrgyulladások gyógyulását. Segítenek
mások mellett a mell-, a prosztata-, és a vastagbélrák kialakulásának
elkerülésében. Azonban jellemző a túlfogyasztása, aminek akkor jelent
problémát, ha ezzel egyidejűleg, a sokkal nehezebben "után tölthető"
omega-3 zsírsavakból nem veszünk magunkhoz elegendő mennyiséget.
omega-9 - egyszeresen telítetlen esszenciális zsírsav
omega-6 és omega-3 ideális aránya - Amennyiben szervezetünk omega-3 és omega-6 zsírsav-készlete
kiegyensúlyozott, nincsen szükségünk különösebb odafigyelésre. Ez
viszont rendszerint nem így van, hiszen az emberek többsége éppen
étkezési szokásai miatt, a kelleténél többet halmoz fel az omega-6 zsírsavakból. A tapasztalatok szerint az egészségesnek tekinthető 1:2,
illetve 1:3 aránnyal szemben, az 1:30 sem számít ritkának, ami akár
súlyos panaszokat okozhat. Az omega-6 túltengése ugyanis erősen
legyengítheti az immunrendszert, ez például abban nyilvánul meg, hogy
könnyebben megfázunk, jobban ki vagyunk téve a fertőzéseknek. Az omega-6
szintjének megugrásakor, az ízületi gyulladásban szenvedőknek, erősödő fájdalmakra, a hangulatbetegek súlyosbodó depresszióra panaszkodnak. Sokszor az elhízásért is az omega-3 és az omega-6 zsírsavak arányának megbomlása a felelős.
telített zsírsavak - ebből a fajtából a napi 25-30%-os zsírbevitelnek a 7%-át nem ajánlott meghaladni