Senorita MINI VIP tagság 2023
A VIP CSOMAG ELEMEI: Senorita VIP tagság 6 hónapra Online tanulófelület 6 hónapra Kidolgozott életmódprogram 6 hónapra Nyomdai eszközrendszer 6 hónapos programra Hosszabbítható tagság további blokkokra
Általános probléma a diétás főzésnél: az otthoni étel nem olyan finom, mint ahogyan a gyorséttermekben vagy nagyobb éttermekben tapasztaljuk. Otthon valahogy ízetlen, kevésbé vonzó az étel íze, ezért azt érezzük, hogy az egészséges, fitt főzés esetén sosem lesz az élvezet hasonló az ízfokozókkal/cukorral és extra fűszerezéssel felturbózott éttermi ételekhez viszonyítva. Ez hamar kedvünket szedi, nem szívesen esszük meg sokszor az otthoni, egyszerűen fűzerezett csirkét, halat, tésztát.
Sajnos, nagyon sok gyorsétteremben kerül a panírba, a mártásokba, a salátákba is hozzáadott cukor, ízfokozó, adalékanyag, amitől az étel sokkal vonzóbb lesz. A cél pedig az, hogy legyen számodra finom, s térj vissza máskor is az adott vendéglátó egységbe.
Ha nem használunk olyan gyors pácokat, poralapokat, leveskockákat, amelyek ezekkel a hozzáadott adalékokkal kevertek, akkor is lehet igazán ízletes és finom az ételünk.
Használj saját, otthoni pácot!
A pácok körül sok a félreértés. A pácokat eleinte a húsok tartósítására használták, ma viszont már nagyon sokan pácolják előre pld. a csirkehúst annak érdekében, hogy átjárják az ízek és sokkal zamatosabb legyen sütés után.
Hogyan érdemes pácolni?
A pácolás ideje a hús minőségétől, vágásától és vastagságától függ. Érett vagy zsenge, és kiváló minőségű húsokat nem kell sokáig pácolni (kb. 1-2 óra elég), viszont sovány húsokra vigyázni kell, mert könnyen rágósak lesznek rövid páccal készítve. Szálas és vastag hússzeleteket kb 6 órán át érdemes pácolni, de akár egy éjjelre is be lehet tenni a hűtőszekrénybe. Azonban 24 óránál további pácolás szétroncsolja a húst, a rostok cafatossá válnak.
Mire figyelj?
Miért pácolj?
A páclé célja, hogy az összetevői együttesen fokozzák a hús vagy zöldség ízét és puhább legyen a külső rétegük.
A páclé összetevői
Számtalan ízkombinációban létezik a pác de ha tényleg éttermi minőségű ízeket szeretnénk, akkor elengedhetetlen néhány kulcsfontosságú hozzávaló.
Általánosságban tartalmazza egy páclé ezeket:
SÓ: A legfontosabb összetevő, nemcsak ízfokozó jellege okán, hanem a hús felső rétegének fehérjeszerkezetét is módosítja, a hús folyadékot vesz fel, szaftosabb lesz.
ZSÍROK: Az olajok eloszlatják az ízmolekulákat és szaftosan tartják a húst. Gyakori pld. a joghurt, mint zsír alapú forrás, mert főzéskor a tejcukor és tejfehérje reakcióba lép a húsban lévő cukrokkal, fehérjékkel, amiből aztán jellegzetes aromák képződnek tovább.
SAVAS ÖSSZETEVŐK:
ÍZESÍTŐK:
Pác alapok
OLAJOS PÁC
Olaj, és őrölt, szárított fűszerek, vagy ha friss fűszert használunk,
vágjuk apróra azokat. Sózni grillezés esetén csak közvetlenül a sütés
előtt szabad, egyébként kiszárad a hús. (A sótól a hús levet enged.)
Szeletelt és csont nélküli húsokat használjunk, előkészítve (csontozva,
enyhén klopfolva, ha szükséges). Fűszerezés után leöntjük a
hússzeleteket olívaolajjal, vagy finom étolajjal, úgy, hogy az olaj a
húsokat teljesen elfedje, levegővel ne érintkezzen a hús, egyébként
elszíneződik, kiszárad. Hűtőben 3-4 órától kezdve, maximum 1napig
érleljük így a hússzeleteket.
Szárnyasok, borjú, sertés, fiatal marha, vagy fiatal vad húsokhoz alkalmazzuk.
MUSTÁROS PÁC
Szeletelt, darabolt húsokra használjuk. Lehetőleg friss, aprított
zöldfűszereket, mustárt, szójaszószt összekeverünk, és az előre besózott
húsokra kenjük. A pácolás 1-2 órától tarthat 1 napig, hűtőben,
légmentes csomagolásban. Pácolás után a húsokat a rajtuk lévő páccal
együtt sütjük.
TEJES, JOGHURTOS PÁC
Szeletelt húsokat (sertés karaj, sertéscomb, szűzérme, csirkemell,
csirkecomb) pácolhatunk így. A hús porhanyósabb, finomabb lesz. Tej,
vagy joghurt, egészben hagyott, de megtisztított fokhagymagerezdek, só. A
hússzeleteket tej használata esetén lepje el a tej, a joghurt, kefir
esetében vonja be teljesen. Légmentesen záródó dobozban 1-3 órát,
légmentesen záródó zacskóban 1 napot is pácolhatjuk. A sós tej-fokhagyma
párosításba áztatott sertéskaraj szeletek átalakulnak borjúvá. (Rántott
húsoknál ajánlom).
1. Olaj, apróra vágott petrezselyemzöld, egy rész apróra vágott kapor, ízlés szerint só, fehér bors,
2. Olaj, mustár, ízlés szerint só, fekete bors,
3. Mustár, olaj, piros fűszerpaprika, ízlés szerint só,
4. Paradicsompüré (vagy cukormentes ketchup), olaj, apróra vágott rozmaring, apróra vágott petrezselyemzöld, apróra vágott bazsalikom, ízlés szerint só,
5. Zúzott fokhagyma, olaj, ízlés szerint só,
6. Mustár, nagyon finomra darált mogyoró, ízlés szerint só,
7. Mustár, szegfűszeg, zúzott fokhagyma, fekete bors, ízlés szerint só,
8. Olaj, őrölt gyömbér, őrölt szerecsendió, törött fekete bors, ízlés szerint só,
9. Olaj, csípős paprika, fekete bors, zúzott fokhagyma, reszelt vöröshagyma, ízlés szerint só,
10. Mustár, őrölt koriandermag, őrölt mustármag, olaj, ízlés szerint só,
11. Őrölt pirospaprika, őrölt szerecsendió, chilipor, fokhagymapor, só, őrölt fekete bors, majoránna,
12. Joghurt, kapor, citrom, só, bors, fokhagyma
13. Joghurt, pici méz, mustár, só, bors
MUSTÁROS: 2 ek. oliva olajat és 2 tk. mustárt keverj össze. Előző este bepácolva a húst a legzamatosabbá teszi, de ha hirtelen készíted, akkor is puha és ízletes lesz a hús tőle. Citromos bors: 2 ek. citrom friss leve, 2 ek darált bors, 1 tk. tengeri só. A halak nagyon szeretik ezt a pácot, de bármilyen húsfélére tökéletes.
CITROMOS-ZÖLDFŰSZERES-FOKHAGYMÁS: 2ek. citrom friss leve, 60ml oliva olaj, 2 gerezd fokhagyma zúzva, 2 tk.friss zöld kakukkfű, rozmaring, petrezselyem kapor, stb.
CAJUN: őrölt pirospaprika, őrölt római kömény, fokhagymapor, bors. Mindenből egy fél kiskanál, 60ml oliva olaj. Ezzel jó dörzsöld be a húst, halat, zöldséget, amit sütni, grillezni szeretnél.
Vörös currypaszta: koriander, chilli, fokhagyma, gyömbér, 60ml oliva olaj.
HARISSZA: chili, 2 gerezd fokhagyma, őrölt római kömény, őrölt koriander, 60ml oliva olaj
MEXIKÓI SALSA: friss, 1 db kockázott paradicsom, lila hagyma, lime leve, koriander, chilli, 60m oliva olaj.
PESTO: fenyőmag, bazsalikom, zúzott fokhagyma, reszelt parmezán (elhagyható), 60ml oliva olaj
SATAY-SZÓSZ: kókusztej, chilli, lime leve, 60ml oliva olaj
PONZU-SZÓSZ: citromlé, gyömbér, 1 tk. méz, 60ml oliva olaj
TAPENADE: 50g sötét oliva bogyó aprítva, fokhagyma, lime, 60ml oliva olaj
A VIP CSOMAG ELEMEI: Senorita VIP tagság 6 hónapra Online tanulófelület 6 hónapra Kidolgozott életmódprogram 6 hónapra Nyomdai eszközrendszer 6 hónapos programra Hosszabbítható tagság további blokkokra
A VIP CSOMAG ELEMEI: Senorita VIP tagság Online tanulófelület Kidolgozott életmódprogram Nyomdai eszközrendszer AJÁNDÉK: 1 db választott minta Senorita vagy Senor kollagén termékünk EZT A CSOMAGOT, KÉRJÜK NE VÁLASZD OLYAN KÜLFÖLDI ORSZÁGOKBA , AHOVÁ NEM SZÁLLÍTUNK FIZIKAI TERMÉKET!