Futó edzéstervem | 1-8 hét

2021.02.23

Izgatott vagyok.

Nagyon sok utána olvasáson vagyok túl.

Újra elővettem az edzéselmélet könyvemet, s szemügyre vettem az első féléves anatómia egyetemi jegyzeteimet: izmok-csontok témakörében, hogy vizualizáljam is, mi fog történni futás közben.

Vannak emberek, akik biztosan kinevetnek, hogy így túlaggódom meg túltervezem ezt, mint egy gyerek, de én ilyen vagyok. Szenvedéllyel vetem bele magam ebbe is, mint anno a táplálkozási témákba.

Futni akarok. Ennyire egyszerű.


Az első 8 hetes KEZDŐ futó edzéstervem, illetve inkább komplex edzésterv ez, de így kerek, ha megmutatok mindent.

Hetente 3 napot szentelek annak, hogy 24 hét végére el tudjak jutni az 5km lefutásához. Pozitívan állok hozzá, de mivel teljesen kezdő vagyok benne, nem tudom, hogy mi vár rám a 24. hét végén. Sikerül? Nem sikerül? Amit tudok: rajtam nem fog múlni akaratban.

Vésztervet készítettem, ha közbe jönne valami, mert elég sok egyeztetni való, tanulnivaló, munka és magán ügy is lesz a következő fél évben. Ha csúszna valamelyik, átcsoportosítom más napra.

Rendkívül fontos az edzéselmélet tekintetében, hogy a fejlődés a pihenőidőben történik. Erről külön fogok írni, velős téma. Nem lehet a "futástanulásba" fejest ugrani. 3 nap a héten 1-1 napos pihenőkkel tökéletes lesz.

Emellett az infratrainert fogom heti 1x alkalmazni, ami egy erős méregtelenítő, vízhajtó és regenerációs munka is lesz, hiszen az infrahő, a mágnesterápia és az infra nadrág, amiben tekerek mind-mind segíteni fog az izmaim regenerálásában. Nem csak edzés gyanánt végzem, hanem a futás miatti leterhelés okán is. Mint tudjátok már sokan, családi vállalkozás nálunk az infratrainer, de mint mást, ezt sem reklámoztam az utóbbi 3 évben. Bár hadititokként elárulom, hogy idén én magam is be fogok ülni a stúdióba edzőként és táplálkozási tanácsadás tartására az év második felében - ennek egyszerű oka az, hogy szeretnék tapasztalatot szerezni a fogyni vágyókkal személyes kontaktban is, segíteni nekik a sport és étkezési célokban és ezt nyomon követni face to face is. Inkább gyakorlat lesz ez, illetve tehermentesítem kicsit a szüleimet is néha (megérdemlik).

A csak gyaloglós napokon fogok erősíteni kézi súlyzókkal, gumikötelekkel, egyéb kis eszközökkel és saját testsúllyal, hogy koncentráltan az izmokra is dolgozzak a futáson - gyalogláson kívül.

Egyelőre így álmodtam meg az első 8 hetet, amit nyomon tudtok majd követni és én is nagyon várom, hogy lássam a saját utamat ezen a küldetésen.