Gombalinnyós omlett

Recept:
A tojást és a zablisztet felverjük, fűszerezzük és hozzáadjuk a reszelt sajtot is (akár növényi sajt is lehet). Kevés zsiradékon megpirítjuk az apróra vágott fehér hagymát és fokhagymát, majd rádobjuk a szeletekre vágott gombát. Engedjük megpirulni. Ha aprított gombát pirítunk, mindig célszerű kevés zsiradékot használni, és felhevített serpenyőbe halmozni. Valóban csak addig süssük, pirítsuk, amíg nem veszíti el teljesen a színét, és nem esik össze, nem sül sötétbarnára - ez utóbbi esetben ugyanis minden jótékony és hasznos összetevőjét elveszítjük.
Kiszedjük a zöldség ragut. A serpenyőbe öntjük a felvert tojást, ebbe öntjük a zöldség egy részét, hogy együtt süljön. Amikor már majdnem kész, a zöldség többi részét is ráöntjük, az omlettet félbe hajtva tálaljuk.
Az étel a zabliszt miatt nem kíván egyéb kenyérfélét, zöldsalátát, nyers zöldséget viszont bátran lehet mellé fogyasztani: uborka, spenót, salátafélék, nyers káposzta, retek, paprika, paradicsom, újhagyma, stb.
Hozzávalók:
- 2 db tojás
- ízlés szerint só, bors, kapor, petrezselyem
- kevés zöldhagyma
- 1/2 db hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 50g barna csiperke (vagy más gomba)
- kevés zabliszt (kb 30g)
- kevés reszel parmezán vagy reszelt mozzarella
- vaj vagy más zsiradék

Miért használok csiperkét gyakran az étrendjeimben?
Egész évben és minden zöldségesnél kapható, rengeteg módon felhasználhatjuk. Lehet főszereplő, de töltelékek, raguk kiegészítője is. 10 dkg csiperke átlagosan közel 6 g fehérjét tartalmaz, majdnem fele ennyi, 3,3 g szénhidrátot. Szinte 90 %-a víz, alig található benne zsír (mindössze 0,2 g), ez pedig igencsak jó hír a diétázóknak. A nyers gomba energiatartalma mindössze 40 Kcal. Található benne néhány létfontosságú vitamin, úgymint B2-, C-, D-, valamint E-vitamin, továbbá fontos ásványianyag-forrás is. Nagyobb mennyiségben található benne kalcium, kálium, de folsav, cink, réz, niacin, szelén és vas is van benne.
Miért a barna csiperkét szeretem jobban?
- a barna szín szembetűnő, mely a főzés után még sötétebb lesz
- húsa szilárdabb állagú, mint a fehéré
- íze zamatosabb, mint a fehéré
A csiperkét bátran fűszerezhetjük! Remekül illik hozzá majdnem minden zöldfűszer, de a rozmaring, a kakukkfű, a bazsalikom, a petrezselyemzöld különösen jó barátja. A fokhagyma, a vörös- vagy lilahagyma szinte minden olyan fogásban szerephez jut, amelyben a gombákat nem egészben használjuk fel. Húsokkal, halakkal és mindenféle zöldséggel is bátran kombináljuk! Aki pedig vegetáriánus, vegán étrend szerint étkezik, tanácsos különösen nagy figyelmet szentelnie a rendszeres csiperkefogyasztásnak, hogy teljes értékű aminosavakhoz juttassa szervezetét.