Sokan
kérdeztétek már, hogy miért használok zablisztet. Azért, mert
inzulinrezisztens voltam, tehát számomra különösen fontos az
inzulinvasút elkerülése, így továbbra is száműzöm a fehér, azaz
búzalisztet.
Ez az egyetlen olyan élelmiszer, amelyet az
életmódváltásban illik kerülni és nem a CH tartalom miatt, hanem azért,
mert nagyon gyorsan emeli meg a vércukorszintet és általában zsírokkal
együtt használjuk (sütemény, péksüti, tészta), tehát kalóriatartalma
mellett a tápanyagtartalommal is vannak problémák.
A zabliszt
rosttartalmánál fogva jótékony hatással van az emésztőrendszerre és pont
a rosttartalom miatt a vércukorra gyakorolt hatása is jóval kedvezőbb.
Gluténmentes. Hormonális problémák esetén a legjobb választás. Nagyon
jól viselkedik minden ételben: leves, főzelék, fasírt, sütemények,
muffinok, palacsinták, gofrik, stb.Lényegében
a teljes étrendemre vonatkozóan a búzaliszt és a fehér cukor az, amit
én kivontam, semmi mást nem iktatok ki és nem is iktattam a fogyásom
alatt - kivéve néhány protokoll szabályt az IR miatt időszakosan, de a
hormonértékek javulása után egy inzulinrezisztens bátran ehet mindent,
kivéve a búza lisztet és a túlzó cukorfogyasztást.
Nagyon
sokan a 160g-os diétát javasolják IR mellett. Ez egy magyar protokoll,
sablonosan ráhúzásra kerül egy 80kg-os és egy 140kg-os elhízott IR-es
emberre is, pont ennél fogva nem látom értelmét. Működik egy ideig. Az
az egyszerű magyarázat erre, hogy a korábbi, hízásos időszakban az ember
össze-vissza zabál. Amikor ijedten nekifogtok egy 160g diétának ezzel
szemben egy rendszert alkottok, ami azért hatékony, mert a szervezetünk a
szélsőségeket nem kedveli, az állandósságot annál inkább. Viszont,
mivel egyáltalán nincs személyre szabva, tehát az előbb említett módon
160g-ot eszik a 80kg-os lány és a 140kg-os lány is, egy idő után a
fogyás megáll, nem követi ugyanis nyomon a súlycsökkenést az egész
étrend. Megtorpan 10-ből 9 IR-es a 160g diétával bizonyos időszak
leteltével.
A
megoldás nem ez. Hanem az első perctől kezdve egyénre szabott
kalóriakeret, egy sáv, amelyben a CH akár lehet több is mint 160g, sőt,
egy extrém elhízott esetén ez vélhetően több is lesz, a fogyás mégis
működni fog. A fogyást nyomon kell követni a kalóriának, hiszen a
testsúly csökkenése magával vonzza azt a tényt is, hogy kisebb test
mozgatásához, életben tartásához kevesebb energia kell. Tehát csökken az
alapanyagcsere, csökken a teljes energia igényünk. Pont ez a probléma
az 1200 kalóriás diétákkal is. Elkezdi egy 120 kilós lány, majd fogy
10kg-ot, 15-t. Aztán a szervezet már sanyargatva érzi magát, nagyon
durván kcal deficitben mozog és eljutunk arra a pontra, hogy a további
fogyáshoz még kevesebbet kéne ennie, mert a szervezet tartalékol, tehát
nem ereszti a zsírt. Na de hogyan tudná nyomon követni a fogyást egy
eleve alacsonyan indított kalóriasáv. Hova csökkentsen kalóriát a
120kilós lány? 900-ra? 800-ra?
Ez a hiba. És ezért lesz valaki örökös
jojozó, aki nem érti meg, hogy 120-130 kilósan az ideális kalória
gyakran 2000kcal felett kezdődik.
Aki
viszont megérti, önmagára kialakítja a rendszert, az gyönyörűen célba
ér szenvedés nélkül. Ahogy én, meg ahogy sokan mások is..
De
amíg erre a pontra eljut valaki, hogy ezt megértse, eltelik sok év, a
hormonháztartás pedig kárát látja az egész fogyókúra hadjáratnak. És
ezért sokkal nehezebb az egész fogyás. Mellé jön az évekig tartó
fogyókúra miatt kialakult falásroham-zabálás-fogyás ritmusa, a jojo, azt
ezt kiegészítő érzelmi evés. Már mindenre az étel a gyógyír: bánatra,
boldogságra, stresszre, örömre, sikerre, kudarcra, mert teljesen tönkre
tettük a hormonháztartás hormonegyensúlyát, eltolódtak az éhséghormon
szintek (leptin, ghrelin), azaz egy elhízott örökké éhes és soha nem
érzi magát eléggé jóllakva vagy ha igen, hamar újra éhes lesz.
Hú
de nehéz ez az ördögi kör, ebből kikerülni pedig csak tudatossággal
lehet. Erről szól lényegében a 9 hónapos mentorprogramom is. Ezt írtam
le, ezt raktam össze. Mert ebből vagy ki akar szállni valaki, vagy
örökre benne ragad.
Én nem akartam benne ragadni, megértettem, megtapasztaltam és olyan ételportfóliót alkottam, amit egy életre használhatok az ételtől való görcsös félelem nélkül.
Jó ebédhez szóljon néhány ételfotóm az utóbbi hónapokról :)