Grillezett hal fodroskel salátával
Hozzávalók:
- 1 szelet lazac vagy tőkehal (bármilyen tengeri hal)
- fodros kel 3-4 marék
- 1 db paradicsom
- 1 marék csemege kukorica
- 1/2 db paprika
- 1/4 db avokádó
- 1 kiskanál méz
- só, bors
- 2 gerezd fokhagyma
- 1/2 db citrom leve
- kevés olíva olaj
Számomra minden táplálék tápanyag. A szó szoros értelmében.
100+kg-ot faragtam le magamról, ezért nem tudom nem tudományos és nem dietetikus tanulmányok szemszögéből vizsgálni az élelmiszereket.

Korábban a makrotápanyagokig vizsgálódtam, azaz szénhidrát, fehérje, zsír irányában néztem mindent a kalórián túl. Ez mára teljesen kitágult a mikrotápanyagok szintjére is. Főleg az engem érintő hajhullás miatt is, ezért az étrendeket ma már úgy készítem, hogy teljesen "mikro menedzselem" a teljes napi élelmet. Így került látóterembe a fodros kel is, ami kövér létem évei alatt távolról sem volt górcső alatt. Ezzel sokan mások is így vannak.
Igazi szuper élelmiszer, összetételének és jótékony hatásainak köszönhetően a zöld leveles és sárga színű zöldségek királyának is nevezik.
100 g fodros kel a szervezet vitaminszükségletének a 200%-át fedezi.
Alacsony a szénhidrát és kalóriatartalma, viszont
nagy mennyiségű kalciumot, C Vitamint, folsavat, vasat, mangánt,
káliumot, rezet, béta-karotint, rostot, luteint és az összes
esszenciális aminosavat, valamint az egészség és sziv-védő omega-3 és
omega-6 zsírsavakat a legkönnyebben hasznosuló formában tartalmazza.
Kéntartalmú hatóanyagai is vannak, amelyek serkentik a szervezet
méregtelenítő folyamatait, és segítenek egyes daganatos betegségek
megelőzésében. Bővelkedik a szem egészségét védő luteinben, kalciumtartalma több, mint
hatvanszorosa a friss spenóténak, és jelentősen meghaladja a tejben
található mennyiséget. Fogyasztása hozzájárul a sejtek épségének
fenntartásához, csökkentheti a rák kockázatát (különösen az emlő-,
petefészek és prosztatadaganat esetén tehet jó szolgálatot), segít
megőrizni a bőr és a haj egészségét, védi a DNS-t, javítja a látást. Hatékonyan támogatja az emésztést, javítja a vastagbél természetes
tisztulását és a természetes zsírégetést, hozzájárul a szervezet
méregtelenítéséhez, így a lapos has elérésében is szövetségesünk lehet.
Gyorsítja a kalcium felszívódását, rostjai elősegítik a bélflóra
regenerálódását.
Mangántartalma elérhetővé teszi a táplálékkal felvett szénhidrátok és
fehérjék energiatartalmát, könnyebben jönnek létre az idegrendszer
működését serkentő zsírsavak.
Áztatással tisztítsuk. A szár és a levél bármilyen, kelkáposztával
készült ételben hasznosítható. Színét hőkezelés után is megtartja.
Fogyaszthatjuk nyersen is, vékonyra szeletelve, de mivel tapintása
keményebb, felülete durvább, a legtöbb recept olajban párolást javasol. Káposztára
emlékeztető ízét kiemeli a fokhagyma, a citromlé és az olívaolaj.
Olajon megfuttatva színesítsünk vele almával és magvakkal gazdagított
salátát, forgassuk tésztába, adjuk főtt gabonaféléhez, esetleg héjában
főtt burgonyához.
A remek kelből készült forró egytálételt dobjuk fel
feta sajttal és olajos magvakkal. Tehetjük pizzára. Kínáljuk sajtos
puffancshoz, zsemléhez. Nyers leveléből ivólevet készíthetünk. Méregtelenítő kúrák része lehet .Zöld turmix alapanyagaként szerepelhet. Csíkokra, laskára vágva saláta készülhet belőle. Párolva, zöldséges főételek része lehet.
Én most salátához adom úgy, hogy ropogósra sütöm.
Recept:
A halat sózom, majd megkenem vékony rétegben mézzel. Sütőbe helyezem és pár perc alatt készre sütöm. A salátához a fodros kelt kisebb darabokra vágom, befújom olíva olaj spray-vel, sózom, borsozom, tetszés szerinti egyéb zöld fűszert is adhatok hozzá és beteszem a sütőbe kel csipsznek. Ropogós elem lesz a tányéron. A többi zöldséget apróra vágom, pici olíva olajos, fokhagymás, citromleves pácot készítek, beleforgatom az apróra vágott zöldségeket, a kukoricát, a szeletekre vágott avokádót. A fodros kel csipszet és a dresszinges zöldségeket tányérra helyezem és mehet a közepére a hal. Ez egy fenséges vacsora.