Házi magos édesség

2019.04.01

Hozzávalók: lenmag, fenyőmag, makadámdió, dió, mandula (bármilyen mag lehet), aszalt szilva, szárított banán, kókuszreszelék, víz

Első lépés, hogy előmelegített sütőbe helyezünk pirítani minden magot, amit fel fogunk használni, 5 perc elég. Eközben egy aprító gépbe helyezzük az aszalt szilvát, kókuszreszeléket, szárított banánt és fél dl vízzel ragadósra daráljuk. Olyan állagot kapunk, mint a bolti müzli szeleteknél. Kivesszük a sütőből a magokat, hozzá keverjük a szilvás masszához és visszatesszük a sütőpapírra kilapítva az összekevert masszát. Ezután még 10 percre visszatesszük a sütőbe. Kalória értéke nagyon magas, de minden összetevője nagyon finom és nagyon egészséges. A magok jó zsírok, az aszalt szilva finom. Kb. 10 apró aszalt ananászt is csempésztem bele. Ez itt nekem 8 adag. Tehát tényleg óvatosan bánok vele, mert a magvak zsír makrójuknál fogva magas kalória értékkel bírnak. Maga az étel az aszalt gyümölcsökön kívül egyéb cukrot nem tartalmaz. Egy morzsát kapunk, ami kellően átpirult, összesültek egymással az összetevők a 180 fokos sütőben. Ha valódi müzli szeletet szeretnék, akkor kötőanyag is kell, pld. méz, amely össze is ragasztja. Akkor nagyobb mennyiséget kell használni, ahol valódi tömb gyúrható belőle a tepsibe. Nekem csak egy kis magos, szilvás ropogós volt a cél uzsonnára. Kb. egy evőkanálnyi egy adag.