Hormonális és endokrin rendszerünk

2019.01.29

A szervezetünk folyamatosan arra törekszik, hogy egyensúlyban legyen. Vagyis egyfajta önműködő motorként funkcionálva tart minket életben. A testünk különféle rendszerei úgy működnek, mint a világháló, ide-oda futnak az információk és ennek az egésznek a központi egysége az idegrendszer és az agy. A bal agyfélteke felel azért, hogy tudjunk gondolkodni, tanulni, beszélni, írni, olvasni, számolni, stb. A jobb agyfélteke az érzelmeinkre hagyatkozik. Abban segít, hogy meg tudjuk érteni egymás szándékát, érzelmeit. Ezeket szabad akaratunkkal nehezen tudjuk irányítani.

Arra szabadon hozhatunk döntést, hogy életünket az egészség és a jobb életminőség irányába tereljük. Minden egyensúly vesztés összefügg a tudatunkkal és az érzelmeinkkel is. Mivel a testünkben lévő hormonális rendszer egy kommunikációs hálózat, megbízhatóan jelez felénk, ha ez a bizonyos egyensúly felborulni látszik vagy már fel is borult. Több száz hormon dolgozik ebben a rendszerben a testünkön belül, szüntelenül úton vannak és információkat hordoznak. Ahová képesek hatni, oda meg is érkeznek az útjuk során. Nagyon pontosan működő rendszer, éppen ezért csak a jól működő hormonok érnek célba. Ez olyan, mintha egy helyes kódot kellene beütni valahová. A hibás kódok nem működnek, ahogy a hormon hiba okán sem jut célba minden információ.

A különböző hormonok összhangban végzik el a feladatukat és mivel a hormonrendszerben elmondható, hogy minden mindennel összefüggésben áll, ezért csak akkor működnek valóban egységes párhuzamban, ha az egész rendszeregyüttes jól működik.

Az endokrin rendszerről könyvnyi információt lehetne mesélni, de a legfontosabb gondolatok egy hétköznapi ember nyelvére fordítva nem is annyira bonyolultak, mint az elsőre tűnik - legalábbis és tanulmányaim alatt azt éreztem, hogy logikus és érthető magyarázatokat találtam a saját kövérségem gyökér okaira.

A szervezetünket a hormonrendszer és az idegrendszer szabályozza tehát. Az idegrendszer az, amely elindítja és megállítja a zajló folyamatokat és irányítása alá vonja a hormonrendszert is. A hormonrendszer ebben megmutatkozó szerepe az, hogy ezeket a folyamatokat vagy lassítja, vagy gyorsabbá teszi. A két rendszer közös együttműködése révén történik a szervezetben növekedés, fejlődés és az összes élettani folyamat is emiatt zajlik, pld. a fogamzás, szaporodás. A két rendszer nem csak együtt dolgozik, de egymásra is vannak utalva, hiszen, ha egy-egy akadály esetén (pld. sérülés, betegség) valamelyikük nem tudja ellátni a saját feladatát, akkor borulhat minden a rendszerben. Itt jön képbe az anyagcsere fogalma is, ami számunkra, túlsúllyal küzdve nagyon fontos. Ezzel szorosan kapcsolódó faktor a stressz is.

Az egészbe bekapcsolódik a pszichológia tudománya is, mert a lelki folyamatok hatással vannak az immunrendszer állapotára. Egy ember gyakran él elfojtásokkal, amelyek betegségekhez vezethetnek. A betegségek viszont segítenek abban, hogy bizonyos jeleket észleljünk és képesek legyünk szembe nézni a problémákkal.

Ilyen probléma az étkezéssel kapcsolatos túlevés, ami legfőbb oka a túlsúly kialakulásának. Vannak eltérő okok, de legtöbbször azért lesz valaki kövérebb, mert egyszerűen túl sokat eszik és azt rosszkor teszi (pld. este, lefekvés előtt). Sokszor hallottam már azt, hogy a nagymamáink kenyeret sütöttek és disznóvágás után kolbász ettek, mégsem volt szív- és érrendszeri betegségük és elhízva sem voltak. Ők teljesen más világban éltek, legtöbben állat vagy növénytermesztéssel keresték a kenyerüket, tehát bizonyosan nem volt része az életüknek a mozgásszegény életmód. Ma egy sokkal kényelmesebb világban élünk. Kevesebb munkával is pénzt tudunk keresni, nem kell reggeltől estig a földeken dolgoznunk. A mai ember lényegében sokkal több szabadidővel rendelkezik, mivel a technikai fejlődés révén sok minden automatizált lett a régi időkhöz képest. Ennek ellenére a betegségek terén mégsem javul úgy a helyzet, mint ahogy a tudomány fejlődik. Egyre több a cukorbeteg, a pajzsmirigy beteg, az elhízott. Az életünk sokkal ziláltabb, mint régen. Rohanunk, folyton pörgésben élünk és nem fordítunk elég időt a helyes életviteli megoldásokra.

A mai modern életvitelünkben megjelentek olyan problémák, amelyek valamelyike szinte minden embert érint:

1. Stressz, alvászavar, depresszió, ingerültség, túlhajszoltság, stb.

2. Szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség, magas vérnyomás, koleszterin gondok, stb.

3. Emésztési betegségek: reflux, ételintoleranciák, stb.

4. Hormonális gondok: pajzsmirigy zavarok, meddőség, PCOS, endometriózis, IR, stb.

5. Pszichés zavarok: önértékelési gondok, kapcsolatok problémái

Egyértelműen kijelenthetjük, hogy az életmódunk miatt alakulnak ki elsődlegesen betegségek. Mi magunk idézzük elő a tünetek jelentős részét. Az idegrendszer a hormonrendszert alárendelve irányítja az egész szervezetünket és mi sajnos saját nemtörődömségünkből adódóan ellene dolgozunk. Első feladatunk - ebből adódóan - az lenne egy életmódváltás kezdetén, hogy alapvető változtatásokat eszközöljünk a magunkra fordított idő tekintetében. Tartozunk annyival a testünknek, hogy kíméljük, segítsük a munkáját és kerüljük a sanyargató vagy épp túlzó étkezési formákat. Ehhez nem árt tisztában lenni a testünk önműködő rendszereivel, pld: endokrin rendszer.

Amikor IR-es lettem, először találkoztam ezzel a szóval: endokrin. Azután ismerkedtem meg az inzulinnal, a glükózzal és az összes olyan tényezővel, amit laikus "betegként" azelőtt soha nem ismertem. Nem voltam rákényszerülve. Legelőször akkor szembesül ilyen tanulnivalóval az ember - persze, ha nem csak nem ilyen területen szerzett képzettséget - amikor valamilyen negatív kapcsolatba kerül az egészségügyi rendszerrel, azaz beteg lesz. Ma már azt hirdetem mindenhol, hogy ezért lenne rendkívül fontos a megelőzés és azelőtt dönteni egy minőségi élet kialakításáról, mielőtt nem önszántunkból kell egészségesebben élnünk, hanem muszájból. Persze én is csak utólag vagyok okosabb, mert pontosan úgy beleestem a kényszer csapdájába, mint a legtöbb hozzám hasonló, túlsúllyal küzdő lány.

Mi is maga az endokrin rendszer?

Az endokrin rendszer a belső elválasztású mirigyek összessége. A belső elválasztású mirigyek (endokrin mirigyek) olyan mirigyek, amelyek az életműködéseket szabályozó hormonjaikat (amelyeket termelnek) közvetlenül a véráramba juttatják. A hormonok így a mirigytől távoli szerveken fejthetik ki hatásukat. A hormonok olyan hatóanyagok, amelyek a sejtanyagcsere termékei, általában vérkeringés útján eljutnak a célsejtekhez, ahol gátló vagy serkentő hatást okoznak. Hírszállító molekulák, amelyek önmaguk nem vesznek részt azokban a reakciókban, amelyeket okoznak, energiát nem adnak és nem is alakulnak át.

A belső elválasztású mirigyek a testünkben:

hipotalamusz (az agy része), agyalapi mirigy, pajzsmirigy, csecsemőmirigy, mellékpajzsmirigy, mellékvese, hasnyálmirigy, petefészek, méhlepény, here, tobozmirigy.

A belső elválasztású mirigyek működését az agyalapi mirigy irányítja. A központi idegrendszer hipotalamusz része serkentő hormonokat termel, ezzel szabályozza az agyalapi mirigy működését.

Az agyalapi mirigy feladata a hormonháztartás irányítójának szerepét betölteni, a belső elválasztású mirigyek funkcióit összehangolni. Nagyon sok olyan hormont termel, amelyek a belső elválasztású mirigyeket szabályozzák. Nagysága akkora, mint egy bab.

A pajzsmirigy a nyak elülső részén, a gége alsó és a légcső felső részét veszi körül. Hormonjai az anyagcsere folyamatokat szabályozzák. A pajzsmirigy hormonra érzékeny sejtek a testünk egész területén találhatók.

A csecsemőmirigynek közvetlen agyi kapcsolata van. A mellkasban helyezkedik el, közvetlenül a szegycsont mögött. A pubertáskorra éri el legnagyobb fejlettségét, majd állománya folyamatosan elzsírosodik.

A mellékpajzsmirigy többek között a D-vitaminnal együtt segíti a bélcsatorna falán a táplálékból származó kalciumionok felszívódását a vérbe.

A mellékvese a stresszel hozható összefüggéseb. A szimpatikus idegrendszer ingerli a mellékvesék velőállományát, amely hormonokat választ ki a véráramba. Ezek együttes hatása felelős azért, hogy stresszhelyzetben érzelmi reakciók alakulnak ki: szorongás, harag, stb.

A hasnyálmirigy emésztőenzimeket termel, amelyek segítségével a vékonybélben emésztődik a cukor, a fehérje, a zsír. Működési zavaraiban lép fel az inzulinrezisztencia vagy a cukorbetegség.

A petefészekhez több mint 30 hormon tartozik, a legfontosabb az ösztradiol. Az ösztrogének megteremtik a szex és a terhesség minden feltételét, külsőleg nővé teszik a női alakot.

A méhlepény hormonjai előkészítik a méhet a szülésre és gátolják a további petesejtek érését. A méhlepény a magzat megszületése után 15-30 perccel eltávozik a méhből.

A here funkciója a hímivarsejtek képzése, valamint a férfi nemi hormon, a tesztoszteron termelése.

A tobozmirigy felelős azért, hogy a belső óránk működjön. Amikor besötétedik az égbolt, elálmosít bennünket. Télen akár depressziót is okozhat.

Mi köze van az endokrin rendszernek az egészséges női vagy férfi léthez?

A válaszom egyértelműen a hormonháztartásban rejlik. Az életvitelünkkel, ugyanis jelentős mértékben hozzájárulunk ahhoz, hogy a hormonháztartásunk tökéletesen működhessen egész életünk folyamán - ha azt nem hátráltatjuk. A rendszer rendkívül szélsőségesen viseli a tápanyagokban szegény, mégis kalóriadús és sok-sok kémiai molekulát tartalmazó ételeket. Nagyon sok ember számára jelent problémát a tej, a cukor, a glutén fogyasztása. A dohányzás csak ront ezen az inaktív életmód, a stressz, a sok ülés mellett. Egyértelmű, hogy a hormonális rendszer működését nem támogatja a mai street food vagy fast food ételeink fogyasztása és leginkább az, hogy ezeket (az összes egyéb élelmiszerrel együtt véve) mértéktelenül esszük, rossz napszakban. Így és ezért történik az, hogy ezek a belső elválasztású mirigyek problémát jeleznek. Pld. a hasnyálmirigy által termelt inzulin hormon kezd el úgy viselkedni, hogy az nehezíti a testsúly szabályozásunkat.

Hormonális egyensúlyunk elvesztése

Mint kulcs a zárba... így tekinthetünk a hormonok működésére. Feladatuk rendkívül összetett, szerepük van számos folyamatban:

 • növekedés-érés szabályozása,
 • nemi jellegek kialakulása, fejlődése,
 • testalkat kialakulása,
 • ösztönök,
 • szexualitás,
 • magatartásunkban (hogyan reagálunk küzdelem, vészhelyzet, stb esetén),
 • mirigyek működése (pld. pajzsmirigy, hasnyálmirigy, stb.),
 • stb.

Ha a hormonális működésben bármilyen zavar lép fel, az egyensúly felbomlik és ennek a szervezetünkre gyakorolt hatása szemmel látható, ugyanis hatással van arra.

Gyakori tüneteket észlelhetünk:

 • Kimerültség,
 • Immunrendszer gyengülése,
 • Allergiák megjelenése,
 • Depresszív hajlamok,
 • Emésztési zavarok: puffadás, hasmenés, székrekedés,
 • Hormonális zavarok: pajzsmirigy működési problémák, nőgyógyászati gondok, meddőség, klimax, ciszták, stb.

Ezen az állapoton plusz tényezőként ront a mindennapi életben aktívan ránk nehezedő STRESSZ! A túl gyakori stressz sajnos kimeríti a szervezetet, időt pedig nem kapunk a regenerálódásra. Van, hogy kevésbé feltűnő, de sokszor krónikus értelemben van jelen, azaz folyamatos dózisban érkezik a rossz stressz.

Miben korlátozza a szervezetet a rossz stressz felbukkanása

és folyamatos jelenléte?

A kiegyensúlyozott, harmonikus ételvitelhez, a jó teljesítményhez, a pihenéshez, a regenerálódáshoz az idegrendszer paraszimpatikus része ad számunkra menekülő utat. Ha az állandósult stressz nem hagy alább, a mindennapi feladataink alatt romlanak a képességeink, a koncentrációnk, az energiaszintünk.

A kimerülés szép sorban jelentkezik a szervezetünk különböző pontjain:

1. Emésztőrendszer

2. Immunrendszer

3. Kiválasztó rendszer

4. Agy

5. Nemzőképesség

6. Érzékszerveink

A szervezetünk úgy van kódolva, hogy első számú prioritásként az életben maradásunk a feladat. Itt kapcsolódik be a progeszteron, a női hormonháztartás egyik bázisa. A progeszteron egy szuper hormon, amelynek elegendő mennyisége ahhoz kell, hogy védelmet nyújtson a daganatos betegségek és több komoly betegség esetén. A szervezet életmentő prioritása okán felhasználja a progeszteront és nem marad elegendő ahhoz, hogy egészségesen működjön a szervezet. Innen gyökeredzik a nőgyógyászati problémák jelentős része. Megoldásként orvosi vélemény és életmódváltás szükséges, erre más módszer nem létezik.

Kovács Klaudia - Túlszeretni | NYOMDAI KIADÁS

Egy kövér lány voltam, aki egész életében le akart fogyni. Sokáig nem tudtam, hogy a bennem lakozó személyiségek miért csatáznak egymással. Hogy egyáltalán miért találkozom más és más arcaimmal, s miként kellene ezeket kezelnem. Nőként sok szerepet öltünk magunkra, még az előtt is, hogy párra lelnénk. Amikor csak az ÉN lakozik a lelkünkben és nincs mellettünk más, már akkor is sokféle módon jelenünk meg a napjainkon. Minden azzal kezdődött nálam a személyiségfejlesztésemben, hogy boldog akartam lenni. Viszont nem feltétlenül tudtam, ez mit is jelent. Elvárásokat támasztottam az elképzeléseimmel szemben, s ha bármi másként alakult, mint azt ahogyan én vázoltam kötelező kimenetelként, rögtön falakba ütközött az aktuális álomképem. Valahogy ilyen módon találtam rá az életemben az ételre, mint vigaszdíjra, mint egy láthatatlan barátra, aki sosem bánt, aki sosem beszél vissza, aki mindig örömet akar okozni, aki feltétel nélkül ki is elégíti a vágyaimat. E könyv írásakor már tudom, hogy a kövérség búcsút vett tőlem. Nem csak elértem az áhított testsúlyomat, de egy olyan életet is felépítettem, amelyben felelősséggel tartozom hozzám hasonló emberek döntéseiért is. Öt éve blogot írok a történetemről. Úgy kellett ezt a könyvet megírnom és az olvasó úgy olvashatja el a fejezeteket, hogy az a tény már befolyásolja az írottak értelmezését: sikerült lefogynom. Ezért a sorok legalább annyira elmesélt élmények öt év vonatkozásában, mint amennyire a jelenre vonatkozó felfedezések, felismerések is. Sőt, valójában a ma megtapasztalásaira lehet igazán értelmezni a változásomat. A könyv egyszerre a múltam, a jelenem és a remélt jövőm is.

4 990 Ft 7 990 Ft

Senorita MINI VIP tagság 2023

A VIP CSOMAG ELEMEI: Senorita VIP tagság 6 hónapra Online tanulófelület 6 hónapra Kidolgozott életmódprogram 6 hónapra Nyomdai eszközrendszer (A-B kártyapakli) a 6 hónapos programra Hosszabbítható tagság további blokkokra

16 000 Ft