HormonOkok - 11. rész - Pajzsmirigy diagnosztika

2022.06.12

Pajzsmirigyvizsgálatok

A pajzsmirigyhormonok olyanok a szervezet számára, mint az üzemanyag a gépkocsik számára. Ha nincs vagy kevés van belőle, nem juthatunk el a célállomásra. Sejtjeink nem tudnak megfelelően működni, ha nem kapják meg a megfelelő mennyiségű pajzsmirigyhormont és pedig a T3-at, mert ez az egyetlen biológiailag aktív pajzsmirigyhormon.

Ma T4, T3 és pajzsmirigyserkentő (TSH) hormonokat mérő tesztek állnak rendelkezésre, és ezek a kirakós darabkái. A TSH értéke önmagában nem mutat teljes képet! Kell a T3- és T4-hormon is.

Elsődleges alulműködés akkor alakul ki, amikor a hipofízis elegendő mennyiségű TSH-t termel, azonban a pajzsmirigy nem tud elegendő T4- és T3-hormont termelni. Az alulműködésnek ez a leggyakoribb oka. Másodlagos alulműködés, amikor maga a hipofizis nem tud elegendő TSH-t termelni és a pajzsmirigyhormonok szintje is alacsony. Harmadlagos alulműködés, amikor a probléma magában a hipotalamuszban van. A T4-hormon elégtelen átalakulása T3-má a második oka az alulműködésnek. Ezért elengedhetetlen a T3 és T4-hormon ellenőrzése is.

Mi a T3 és T4?

A T3 a pajzsmirigyhormonok egyike, mely teljes nevén trijód-tironin, míg a T4 a tetrajód-tironin (tiroxin). Mivel a T4 egy inaktív hormon, ezért jód segítségével T3-má kell alakulnia. A T3-ból jóval kevesebb kering a vérben, ráadásul rövidebb élettartamú is a T4-hez képest, ám ez az aktív hormon.

Anti-TPO, TPO-AB, TGAB

A thyreoidea peroxidase autoantitestek (anti-TPO, TPO-AB), a thyreoglobulin antitest (TGAB) és a thyreoidea stimuláló hormon vizsgálata elsősorban az autoimmun eredetű pajzsmirigybetegség diagnózisához nyújt segítséget. Ezen kívül az eredmények alapján lehetőség nyílik az autoimmun eredetű pajzsmirigybetegségeknek a többi formájú thyreoiditistől való megkülönböztetésére.

Minden olyan esetben ajánlott az ultrahang is, ha a tapintásos vizsgálat illetve bármely egyéb tünet alapján felmerül valamilyen kóros elváltozásnak a lehetősége.

Amennyiben a nagy labor-érték szerint vizsgálja háziorvosod a TSH értéket, nem lesz elegendő eredmény a kezében, amivel meg tudná mondani azt, hogy van-e a háttérben bármilyen komolyabb probléma. Ha a fent felsorolt tünetek közül több jellemez, mindenképp érdemes kivizsgáltatod magad szakorvossal. Csak endokrinológus/belgyógyász orvos tud ezzel mélyebben foglalkozni. Ha szükséged van endokrinológus orvos véleményére, felkeresheted Dr. Márián Alexandra endokrinológus/belgyógyász doktornőt, aki a Duciforradalom program hivatalos endokrinológusa. Segítségedre lesz ezekben a vizsgálatokban.

Laborvizsgálatok értékelése

Fontos tudni, hogy a legtöbb esetben a referencia tartomány arra a laboratóriumra vonatkozik, ahol a pajzsmirigy laborvizsgálat elvégzésre került. A különböző laboratóriumok különböző készülékeket és mérési eljárásokat használnak. Ez azt jelenti, hogy minden laboratóriumnak saját referencia tartományt kell meghatároznia, tehát két labor eredményeit nem lehet összehasonlítani.


TSH (thyreoide-stimuláló hormon)

Olyan fehérje, amelyet az agyalapi mirigy - nem a pajzsmirigy - állít elő, és szükséges a pajzsmirigy megfelelő működéséhez. Amennyiben a TSH értéke emelkedett, a pajzsmirigy működése általában csökkent, ha a TSH értéke lényegesen csökkent, akkor gyakran beszélhetünk a szerv fokozott működéséről.

Mi állhat annak hátterében, ha alacsony a TSH szintje?

 • A pajzsmirigy fokozott működése (hyperthyreosis, pajzsmirigy túlműködés) következtében a magas T4 és T3 szint gátolja az agyalapi mirigy TSH-termelését, ami alacsony TSH-szintet eredményez.
 • A pajzsmirigy eltávolítása vagy ismert túlműködése esetén a gyógyszeres terápia túladagolása, a hormonkészítmények magas adagja is lecsökkenti a vérben mérhető TSH értékét.
 • Ritka esetben az agyalapi mirigy károsodása következtében nem termelődik TSH.
 • Terhességben is találkozhatunk a TSH szintjének csökkenésével.

Mi állhat annak hátterében, ha magas a TSH szintje?

 • A TSH szintjének emelkedése leggyakrabban a pajzsmirigy-alulműködése (hypothyreosis) kapcsán észlelhető.
 • A magas TSH-szintet okozhatja a pajzsmirigy akut vagy krónikus gyulladása.
 • A pajzsmirigy sebészi eltávolítása (az eltávolítás a pajzsmirigyhormonok termelésének csökkenésével, megszűnésével jár).
 • Pajzsmirigy beteg gyógyszeres kezelése (pajzsmirigyhormon-pótlás) során: a szükségesnél alacsonyabb gyógyszer dózis.


T3 (tryjódthyronin) és T4 (tiroxin)

A pajzsmirigy által termelt hormonok. Nagy részük fehérjéhez kötötten fordul elő (T3 és T4), kis százalékuk pedig szabad formában kering (FT3 és FT4). A vizsgálat annak megállapításában segít, hogy megfelelően működik-e a pajzsmirigy.

Mi állhat annak hátterében, hogy alacsony a T3 és T4 szintje?

Ha a pajzsmirigy kevés hormont termel, akkor lelassult anyagcserére jellemző tüneteket produkálhat. Ilyen tünetek például: testsúly gyarapodása, száraz bőr, fáradékonyság, székrekedés.

Mi állhat annak hátterében, hogy magas a T3 és T4 szintje?

Ha a pajzsmirigy valamilyen okból túl sok T4 illetve T3 hormonokat termel, akkor a beteg hyperthyreosisra jellemző tüneteket produkálhat. Ilyen tünetek például: idegesség, kézremegés, testsúlyvesztés, álmatlanság, kidülledő, száraz szemek.


AntiTPO (tireo-peroxidáz elleni antitest)

Az anti-TPO enzim olyan fehérje, ami a pajzsmirigy hormonok szintézisében játszik fontos szerepet, így az ellene termelt antitest befolyásolja a hormonok egymásba való alakulását. Az enzim szintjének ellenőrzése minden olyan esetben indokolt, amikor a TSH értéke a referencia tartományon kívül esik, tehát felmerül a pajzsmirigy alul- vagy túlműködés gyanúja.

Az ellenőrzés szintjén javallt, ha az illetőnél olyan tünetek jelentkeznek, melyek pajzsmirigyzavarra utalhatnak. Ilyenek például:

 • menstruációs zavarok
 • emésztési rendellenességek (székrekedés, hasmenés)
 • hajhullás
 • teherbe esési nehézségek/vetélés
 • csökkent hideg vagy meleg tűrés
 • szapora pulzus
 • remegés
 • depresszió, idegesség.

Mi a teendő magas AntiTPO szint esetén?

A magas anti-TPO szint azt jelenti, hogy a szervezet ellenanyagokat termel a pajzsmirigy ellen - tehát egy autoimmun folyamatról van szó, amit gyógyítani nem lehet, ám az általa okozott zavart kezelni igen.


AntiTG (tireoglobulin elleni antitest)

Az autoimmun pajzsmirigybetegségben szenvedőknél gyakran megjelenik a tireoglobulin ellenes antitest (anti-TG autoantitest). Az egészséges szervezetek kb. 10%-ban található alacsony szinten anti-TG autoantitest. A Graves-Basedow-kórban és a Hashimoto tireoiditiszben szenvedő betegek 30-85%-ában fordul elő magas koncentrációban. A tireoglobulinvizsgálatot főként tumormarkerként használják, a pajzsmirigydaganat-kezelés hatékonyságának és a daganat kiújulásának vizsgálatában.

Mi állhat a háttérben, ha magas az AntiTPO szintje?

A tireo-peroxidáz elleni antitest szint (anti-TPO autoantitest) emelkedése gyakoribb Graves-kórban és a Hashimoto tireoiditiszben, mint az anti-TG autoantitest emelkedése.


Jód és szelén

Pajzsmirigy alap laborvizsgálatok mellett a pajzsmirigy megfelelő működéséhez elengedhetetlen jód és szelén szintjét is vizsgálhatják. A 2 nyomelem szervezetben lévő koncentrációjának meghatározása hozzájárul a panaszok okának még pontosabb meghatározásához.

Jód

A jód a szervezet számára nélkülözhetetlen nyomelem, ami hozzájárul a pajzsmirigy normál működéséhez. A bevitt jódot a szervezet tiroxin (T4) és trijód-tironin (T3) hormonokká alakítja, amik a véráramon keresztül eljutnak a szervekhez. Ezek szabályozzák az anyagcsere folyamatokat, az idegrendszer működését és fontos szerepük van gyermekkorban a fejlődés során.

A jód táplálék és ivóvíz útján kerül a szervezetbe, amit jelentősen befolyásol élőhelyünk. Magyarország jódhiányos területnek számít, így az ivóvíz és az itt termelt növényi és állati eredetű táplálék alapanyagok alacsony koncentrációban tartalmazzák ezt a nyomelemet. Emiatt érdemes pajzsmirigy probléma gyanúja esetén a jód szintjét vizsgálni a szervezetben.

A jódhiány hosszú távon pajzsmirigy alulműködést okozhat, a pajzsmirigy ilyenkor megnagyobbodással (göbök, strúma) igyekszik kompenzálni a normál működéshez szükséges pajzsmirigy hormon hiányát. A túlzott jódbevitel mérgezéses tünetek mellett pajzsmirigy túlműködést, illetve gyulladást okozhat.

Szelén

A szelén szintén elengedhetetlen a pajzsmirigy megfelelő működéséhez és a pajzsmirigy hormonok termelődéséhez. A hormonképződéssel egy időben szabadgyökök is keletkeznek, melyek leküzdésére a pajzsmirigy antioxidáns hatású enzimeket termel. A szelén többek között ezek előállításában játszik kulcsfontosságú szerepet.

A szelén táplálékkal kerül szervezetünkbe. Hazánk az alacsony szelén koncentrációjú termőterületek közé tartozik, emiatt az itteni alapanyagokból előállított ételek szelén tartalma is alacsony. Ezért javasolt odafigyelni a bevitelére. Fokozott figyelmet igényel, ha az egyén krónikus emésztőrendszeri betegségben szenved (cöliákia, Crohn-betegség, fekélyes vastagbélgyulladás), vagy dialízisre szorul, ezek ugyanis hozzájárulhatnak a szelénhiány kialakulásához a szervezetben. A szelénhiány pajzsmirigy alulműködéshez, autoimmun pajzsmirigy betegségekhez vezethet.

Fontos! Senkinek nem érdemes orvosi javaslat nélkül akár jódot, akár szelént adagolni, mert komplex vizsgálat kell annak megállapításához, hogy szükséges-e pótlásuk. Ellenkező esetben ellentétes hatást válthatunk ki.

Senorita MINI VIP tagság 2023

A VIP CSOMAG ELEMEI: Senorita VIP tagság 6 hónapra Online tanulófelület 6 hónapra Kidolgozott életmódprogram 6 hónapra Nyomdai eszközrendszer 6 hónapos programra Hosszabbítható tagság további blokkokra

16 990 Ft