HormonOkok - 11. rész - Pajzsmirigy diagnosztika

2022.06.12

Pajzsmirigyvizsgálatok

A pajzsmirigyhormonok olyanok a szervezet számára, mint az üzemanyag a gépkocsik számára. Ha nincs vagy kevés van belőle, nem juthatunk el a célállomásra. Sejtjeink nem tudnak megfelelően működni, ha nem kapják meg a megfelelő mennyiségű pajzsmirigyhormont és pedig a T3-at, mert ez az egyetlen biológiailag aktív pajzsmirigyhormon.

Ma T4, T3 és pajzsmirigyserkentő (TSH) hormonokat mérő tesztek állnak rendelkezésre, és ezek a kirakós darabkái. A TSH értéke önmagában nem mutat teljes képet! Kell a T3- és T4-hormon is.

Elsődleges alulműködés akkor alakul ki, amikor a hipofízis elegendő mennyiségű TSH-t termel, azonban a pajzsmirigy nem tud elegendő T4- és T3-hormont termelni. Az alulműködésnek ez a leggyakoribb oka. Másodlagos alulműködés, amikor maga a hipofizis nem tud elegendő TSH-t termelni és a pajzsmirigyhormonok szintje is alacsony. Harmadlagos alulműködés, amikor a probléma magában a hipotalamuszban van. A T4-hormon elégtelen átalakulása T3-má a második oka az alulműködésnek. Ezért elengedhetetlen a T3 és T4-hormon ellenőrzése is.

Mi a T3 és T4?

A T3 a pajzsmirigyhormonok egyike, mely teljes nevén trijód-tironin, míg a T4 a tetrajód-tironin (tiroxin). Mivel a T4 egy inaktív hormon, ezért jód segítségével T3-má kell alakulnia. A T3-ból jóval kevesebb kering a vérben, ráadásul rövidebb élettartamú is a T4-hez képest, ám ez az aktív hormon.

Anti-TPO, TPO-AB, TGAB

A thyreoidea peroxidase autoantitestek (anti-TPO, TPO-AB), a thyreoglobulin antitest (TGAB) és a thyreoidea stimuláló hormon vizsgálata elsősorban az autoimmun eredetű pajzsmirigybetegség diagnózisához nyújt segítséget. Ezen kívül az eredmények alapján lehetőség nyílik az autoimmun eredetű pajzsmirigybetegségeknek a többi formájú thyreoiditistől való megkülönböztetésére.

Minden olyan esetben ajánlott az ultrahang is, ha a tapintásos vizsgálat illetve bármely egyéb tünet alapján felmerül valamilyen kóros elváltozásnak a lehetősége.

Amennyiben a nagy labor-érték szerint vizsgálja háziorvosod a TSH értéket, nem lesz elegendő eredmény a kezében, amivel meg tudná mondani azt, hogy van-e a háttérben bármilyen komolyabb probléma. Ha a fent felsorolt tünetek közül több jellemez, mindenképp érdemes kivizsgáltatod magad szakorvossal. Csak endokrinológus/belgyógyász orvos tud ezzel mélyebben foglalkozni. Ha szükséged van endokrinológus orvos véleményére, felkeresheted Dr. Márián Alexandra endokrinológus/belgyógyász doktornőt, aki a Duciforradalom program hivatalos endokrinológusa. Segítségedre lesz ezekben a vizsgálatokban.

Laborvizsgálatok értékelése

Fontos tudni, hogy a legtöbb esetben a referencia tartomány arra a laboratóriumra vonatkozik, ahol a pajzsmirigy laborvizsgálat elvégzésre került. A különböző laboratóriumok különböző készülékeket és mérési eljárásokat használnak. Ez azt jelenti, hogy minden laboratóriumnak saját referencia tartományt kell meghatároznia, tehát két labor eredményeit nem lehet összehasonlítani.


TSH (thyreoide-stimuláló hormon)

Olyan fehérje, amelyet az agyalapi mirigy - nem a pajzsmirigy - állít elő, és szükséges a pajzsmirigy megfelelő működéséhez. Amennyiben a TSH értéke emelkedett, a pajzsmirigy működése általában csökkent, ha a TSH értéke lényegesen csökkent, akkor gyakran beszélhetünk a szerv fokozott működéséről.

Mi állhat annak hátterében, ha alacsony a TSH szintje?

 • A pajzsmirigy fokozott működése (hyperthyreosis, pajzsmirigy túlműködés) következtében a magas T4 és T3 szint gátolja az agyalapi mirigy TSH-termelését, ami alacsony TSH-szintet eredményez.
 • A pajzsmirigy eltávolítása vagy ismert túlműködése esetén a gyógyszeres terápia túladagolása, a hormonkészítmények magas adagja is lecsökkenti a vérben mérhető TSH értékét.
 • Ritka esetben az agyalapi mirigy károsodása következtében nem termelődik TSH.
 • Terhességben is találkozhatunk a TSH szintjének csökkenésével.

Mi állhat annak hátterében, ha magas a TSH szintje?

 • A TSH szintjének emelkedése leggyakrabban a pajzsmirigy-alulműködése (hypothyreosis) kapcsán észlelhető.
 • A magas TSH-szintet okozhatja a pajzsmirigy akut vagy krónikus gyulladása.
 • A pajzsmirigy sebészi eltávolítása (az eltávolítás a pajzsmirigyhormonok termelésének csökkenésével, megszűnésével jár).
 • Pajzsmirigy beteg gyógyszeres kezelése (pajzsmirigyhormon-pótlás) során: a szükségesnél alacsonyabb gyógyszer dózis.


T3 (tryjódthyronin) és T4 (tiroxin)

A pajzsmirigy által termelt hormonok. Nagy részük fehérjéhez kötötten fordul elő (T3 és T4), kis százalékuk pedig szabad formában kering (FT3 és FT4). A vizsgálat annak megállapításában segít, hogy megfelelően működik-e a pajzsmirigy.

Mi állhat annak hátterében, hogy alacsony a T3 és T4 szintje?

Ha a pajzsmirigy kevés hormont termel, akkor lelassult anyagcserére jellemző tüneteket produkálhat. Ilyen tünetek például: testsúly gyarapodása, száraz bőr, fáradékonyság, székrekedés.

Mi állhat annak hátterében, hogy magas a T3 és T4 szintje?

Ha a pajzsmirigy valamilyen okból túl sok T4 illetve T3 hormonokat termel, akkor a beteg hyperthyreosisra jellemző tüneteket produkálhat. Ilyen tünetek például: idegesség, kézremegés, testsúlyvesztés, álmatlanság, kidülledő, száraz szemek.


AntiTPO (tireo-peroxidáz elleni antitest)

Az anti-TPO enzim olyan fehérje, ami a pajzsmirigy hormonok szintézisében játszik fontos szerepet, így az ellene termelt antitest befolyásolja a hormonok egymásba való alakulását. Az enzim szintjének ellenőrzése minden olyan esetben indokolt, amikor a TSH értéke a referencia tartományon kívül esik, tehát felmerül a pajzsmirigy alul- vagy túlműködés gyanúja.

Az ellenőrzés szintjén javallt, ha az illetőnél olyan tünetek jelentkeznek, melyek pajzsmirigyzavarra utalhatnak. Ilyenek például:

 • menstruációs zavarok
 • emésztési rendellenességek (székrekedés, hasmenés)
 • hajhullás
 • teherbe esési nehézségek/vetélés
 • csökkent hideg vagy meleg tűrés
 • szapora pulzus
 • remegés
 • depresszió, idegesség.

Mi a teendő magas AntiTPO szint esetén?

A magas anti-TPO szint azt jelenti, hogy a szervezet ellenanyagokat termel a pajzsmirigy ellen - tehát egy autoimmun folyamatról van szó, amit gyógyítani nem lehet, ám az általa okozott zavart kezelni igen.


AntiTG (tireoglobulin elleni antitest)

Az autoimmun pajzsmirigybetegségben szenvedőknél gyakran megjelenik a tireoglobulin ellenes antitest (anti-TG autoantitest). Az egészséges szervezetek kb. 10%-ban található alacsony szinten anti-TG autoantitest. A Graves-Basedow-kórban és a Hashimoto tireoiditiszben szenvedő betegek 30-85%-ában fordul elő magas koncentrációban. A tireoglobulinvizsgálatot főként tumormarkerként használják, a pajzsmirigydaganat-kezelés hatékonyságának és a daganat kiújulásának vizsgálatában.

Mi állhat a háttérben, ha magas az AntiTPO szintje?

A tireo-peroxidáz elleni antitest szint (anti-TPO autoantitest) emelkedése gyakoribb Graves-kórban és a Hashimoto tireoiditiszben, mint az anti-TG autoantitest emelkedése.


Jód és szelén

Pajzsmirigy alap laborvizsgálatok mellett a pajzsmirigy megfelelő működéséhez elengedhetetlen jód és szelén szintjét is vizsgálhatják. A 2 nyomelem szervezetben lévő koncentrációjának meghatározása hozzájárul a panaszok okának még pontosabb meghatározásához.

Jód

A jód a szervezet számára nélkülözhetetlen nyomelem, ami hozzájárul a pajzsmirigy normál működéséhez. A bevitt jódot a szervezet tiroxin (T4) és trijód-tironin (T3) hormonokká alakítja, amik a véráramon keresztül eljutnak a szervekhez. Ezek szabályozzák az anyagcsere folyamatokat, az idegrendszer működését és fontos szerepük van gyermekkorban a fejlődés során.

A jód táplálék és ivóvíz útján kerül a szervezetbe, amit jelentősen befolyásol élőhelyünk. Magyarország jódhiányos területnek számít, így az ivóvíz és az itt termelt növényi és állati eredetű táplálék alapanyagok alacsony koncentrációban tartalmazzák ezt a nyomelemet. Emiatt érdemes pajzsmirigy probléma gyanúja esetén a jód szintjét vizsgálni a szervezetben.

A jódhiány hosszú távon pajzsmirigy alulműködést okozhat, a pajzsmirigy ilyenkor megnagyobbodással (göbök, strúma) igyekszik kompenzálni a normál működéshez szükséges pajzsmirigy hormon hiányát. A túlzott jódbevitel mérgezéses tünetek mellett pajzsmirigy túlműködést, illetve gyulladást okozhat.

Szelén

A szelén szintén elengedhetetlen a pajzsmirigy megfelelő működéséhez és a pajzsmirigy hormonok termelődéséhez. A hormonképződéssel egy időben szabadgyökök is keletkeznek, melyek leküzdésére a pajzsmirigy antioxidáns hatású enzimeket termel. A szelén többek között ezek előállításában játszik kulcsfontosságú szerepet.

A szelén táplálékkal kerül szervezetünkbe. Hazánk az alacsony szelén koncentrációjú termőterületek közé tartozik, emiatt az itteni alapanyagokból előállított ételek szelén tartalma is alacsony. Ezért javasolt odafigyelni a bevitelére. Fokozott figyelmet igényel, ha az egyén krónikus emésztőrendszeri betegségben szenved (cöliákia, Crohn-betegség, fekélyes vastagbélgyulladás), vagy dialízisre szorul, ezek ugyanis hozzájárulhatnak a szelénhiány kialakulásához a szervezetben. A szelénhiány pajzsmirigy alulműködéshez, autoimmun pajzsmirigy betegségekhez vezethet.

Fontos! Senkinek nem érdemes orvosi javaslat nélkül akár jódot, akár szelént adagolni, mert komplex vizsgálat kell annak megállapításához, hogy szükséges-e pótlásuk. Ellenkező esetben ellentétes hatást válthatunk ki.

1 ÉV VIP TAGSÁG | 2023.09.17-ÉIG

Igényeld új VIP tagságodat és maxold ki az életmódváltásodat! Komplex életmódváltó program online tanuló felülettel Letölthető, kidolgozott infókártyapaklival, amelyen mindent megtanulsz, ami az életvitel változtatásához szükséges VIP automatikus kedvezmény rendszer Senor/ita termékeinkhez 1 éves tagság A VIP tagságban kurzusokon keresztül menetelhetsz végig a céljaidig: Új belépős tagoknak mindent a részelteibe menően megtanítunk Új belépő kurzoson, amelyet saját tempódban bármikor elérsz. 28 FIX nap kurzusunkon velünk együtt végzed az életmódváltást: főzést, napi fókuszokat, nap indítást, nap zárást. Varázsmenü videósorozatunk eligazít mini videók segítségével a legfontosabb tudnivalókon az élelemiszereken át a hormonális problémákon keresztül a komplexebb témákig.

9 990 Ft 19 990 Ft

ÖRÖKÖS VIP TAGSÁG + VARÁZSMENÜ CSOMAG (28 NAPOS ÉLETMÓDVÁLTÓ KURZUSSAL)

Igényeld új VIP tagságodat és vidd vele a VARÁZSMENÜ csomagunkat is. Kezdd rögtön 28 napos életmódváltó kurzusunkkal! Csatlakozz most a VIP tagok közé, vigyél mindent, amit csak adhatunk: Komplex életmódváltó program online tanuló felülettel VIP kedvezmény rendszer Senor/ita termékeinkhez 180 napos életmódváltó program nyomdai kártyapaklival a varázsmenü rendszer teljes tudásanyagával 28 napos életmódváltó kurzusunkban mindent megtanítunk neked, hogy teljes erőbedobással indulhass el az úton. Varázsmenü csomagra, amit te választanál magadnak az induláshoz. A varázsmenü csomagok 2 db kollagén terméket, a Varázsmenü életmódváltó receptkönyvet is a kezedbe adja. Kollagén termékeidet VIP tagságod aktiválása után választhatod ki, ennek folyamatáról a VIP tagság érvényesítését követően tájékoztatunk a jogosultságaid beállításaival együtt. A szállítási költséget a magyarországi csomagok ára tartalmazza. A szállítási költséget külföldi tagok számára a webshop felszámolja.

31 960 Ft 49 950 Ft