HormonOKOK - 7. rész Inzulinrezisztencia és táplálkozás alapok

2021.07.08

A szénhidrátanyagcsere-zavar kezelésének négy pillére van:

 1. az orvosi,
 2. a táplálkozási,
 3. a mozgási
 4. és a lelki. 

Ezek egymással összefonódnak és együttesen adják a kiutat.

A cél az, hogy aki IR mellett fogyni szeretne, eljusson a tudatosság olyan szintjére, hogy az inzulinrezisztencia-diéta nem lemondásokkal járó körülmény, hanem elsősorban új lehetőséget ad az egészségesebb életmód kialakításához, ahhoz, hogy sikerüljön úgy tökéletesíteni az életmódot, hogy ne hiányozzanak bizonyos ételek, élelmiszerek, és ne kelljen elcsábulni, mert egész egyszerűen nem lesz rá szükség.

A legtöbb ember fejében elsőként a 160 grammos étrend jelenik meg IR szempontból, pedig ez csak egy elnevezés, egy "minta", melyen meg lehet érteni és tanulni a szükséges étrendtervezés egy módszerét.

RÉSZEMRŐL AZT MONDOM, EZ EGY NAGYON FÉLREÉRTELMEZETT DIÉTA ÉS SOKAN NEM IS CSINÁLJÁK JÓL, EZÉRT EREDMÉNYTELEN.

Ugyanis a fogyni vágyó állapotától, az anyagcseréje sérülésétől függően szükséges a számolás, mérés, ÉS az előírt értékek betartásához hiteles forrásból származó információra van szükség. Azaz, elsőként tényleg diagnosztizálni kell az IR meglétét és mértékét (ide sorolom a pre-diabéteszt és a 2-es típusú diabéteszt is), orvossal kell erről konzultálni és semmiképp nem szabad önjáróan diétázni anyagcsere-zavarok esetén. Sokkal többet ártunk magunknak, mint hinnénk, már csak azért is, mert a diéta szó a legtöbb ember fejében az alacsony kalóriát, a szénhidrát kerülését jelenti, ami egy IR-es esetén maga a pokolhoz vezető, kikövezett út, aminek nem lehet jó vége.

ELSŐ A KALÓRIAIGÉNYED


Mielőtt bármilyen elveket felsorakoztatnék, újfent azzal kell kezdenem, hogy a fogyás egyetlen kulcsa az EGÉSZSÉGES kalóriadeficit. Nem a kalóriadeficit, hanem az EGÉSZSÉGES kalóriadeficit. Azaz alapanyagcsere feletti, tényleges energiaigényed alatti táplálkozási rendszer kialakítása RÁD SZABOTT paraméterekkel. Ezt befolyásolja a testsúlyod, az életkorod, a testmagasságod, az életviteled, a munkavégzésed jellege, a sportolási szokásaid is.

Hogy ne menjünk el mellette, itt is komplexen levezetem a HOGYAN indulj el kérdéskört.

Az energia felhasználása igen sokrétű szervezetünkön belül. A táplálékkal elfogyasztott, bevitt energia legnagyobb része pusztán életfolyamataink fenntartására fordítódik. Ezt az energiamennyiséget alapanyagcserének nevezzük (angolul: Basal Metabolic Rate = BMR).

Az alapanyagcsere úgy értelmezhető, hogy ha szervezetünket 24 órára teljes nyugalomba helyeznénk, mindenfajta fizikai megterhelés nélkül, akkor is igényel energiabevitelt, mégpedig az alapvető élettani funkciók működtetéséhez (légzés, szívverés, izzadás, testhőmérséklet fenntartása, kiválasztás stb.).

Ez az alapanyagcsere könnyen kiszámítható az alábbi képletek segítségével:

 • nők esetében: ((9,99 x testsúly kg) + (6,25 x testmagasság cm)) - (4,92 x életkor év) - 161
 • férfiak esetében: ((9,99 x testsúly kg) + (6,25 x testmagasság cm)) - (4,92 x életkor év) +5

_________________________________________________________

Levezetem egy példán keresztül az alapanyagcsere és tényleges energiaigény számításának módját annak érdekében, hogy egyértelműen átlásd.

a) Alapanyagcsere

 • nők esetében: ((9,99 x testsúly kg) + (6,25 x testmagasság cm)) - (4,92 x életkor év) - 161
 • férfiak esetében: ((9,99 x testsúly kg) + (6,25 x testmagasság cm)) - (4,92 x életkor év) +5
 • példa 37 éves, 165 cm magas, 90 kg-os nő esetén: ((9,99 x 90) + (6,25 x 165)) - (4,92 x 37) - 161 = (899 + 1031) - 182 - 161 = 1587 | ebben az esetben az alapanyagcsere tehát 1587 kcal.

_________________________________________________________

b) Tényleges aktivitás szorzója

 • ha teljesen inaktív, sport nélküli az életed: 1,3
 • ha hetente többször óvatosan edzel: 1,4
 • ha nagyon intenzíven edzel többször: 1,5-1,6
 • példánál maradva a 37 éves nő nem sportol, szorzója 1,3 --> 1587 x 1,3 = 2063

_________________________________________________________

c) Fogyást segítő kalóriasáv kiszámolása

 • a példánál említett 2063 kcal az a tényleges energiaszint, ami ahhoz kell, hogy a hölgy megtartsa a súlyát, de ha fogyni szeretne, akkor 2 sáv közé kell szorítania a táplálkozást
 • a sáv: az alapanyagcsere és a tényleges energiaszint 15%-kal csökkentett értéke között van
 • jelen esetben a 2063 kcal 15%-a 309 kcal, azaz 2063 - 309 = 1754 kcal
 • a 37 éves, 165 cm, 90 kilós hölgy kalóriasávja fogyáshoz: 1587 - 1754 kcal között mozog
 • azaz ahhoz, hogy fogyjon, nem ehet kevesebbet mint ~1500-1600 kcal és nem ehet többet, mint ~ 1800 kcal, tehát sávja: 1500-1800 kcal között van

_________________________________________________________

d) Mi a célravezető kalória ezen értékek közül?

Nagyon sokan alapanyagcseréhez közel szorítják a kalóriát, ami a fogyás elején nem szerencsés feltétlenül. Ha engem kérdez a példában lévő hölgy, hogy szerintem mennyit kellene egyen, akkor azt mondanám neki: kezdje 1800 kalóriával.

Minőségi változás lesz az életében az étrendtervezés, a kevésbé hasznos élelmiszerek elhagyása és bizonyosan kalóriacsökkenést fog elérni, ha korábban finomított szénhidrátokkal és zsírokkal gazdagított étrendet folytatott. Nem kell minden nap hajszál pontosan 1800 kcal, csak törekedjen annak elérésére.

_________________________________________________________

e) Ez a kalória a fogyás teljes időszakára igaz lesz?

Abban hiszek, hogy a fogyást nyomon kell kövesse a kalóriasáv felső határa (de az alapanyagcsere a testsúly csökkenésével is redukálódni fog).

Mivel kisebb súlyról indul a példában szereplő hölgy (100 kg alatt), ezért számára az ideális az, ha 10 kg fogyásonként csökkenti a felső határt, azaz 80 kg testsúly elérése után 1700 kcal, 70 kg testsúly elérése után 1600 kcal az irányadó. Testmagasságához nézve 60-67 kg között van az ideális súlya, így, ha azt el szeretné érni, 1500-1600 kcal közötti étrenddel és aktivitással ez kivitelezhető fenntartósávként.

_________________________________________________________

f) Mennyi idő alatt lehet lefogyni 90 kg-ról 65 kg-ra a példánál maradva?

Ha egészséges fogyásról beszélünk, azaz kellő makrókat alkalmazunk, akkor heti 0,5-1-1,5 kg az ideális (az elején ez lehet több is, de idővel csökkenni fog a heti fogyás, viszont az sem kizárt, hogy az első pár hétben még nincs súlycsökkenés, ez attól függ, kinek milyen a korábbi táplálkozási szokása).

Feltételezzük azt, hogy a fogyás elindul azonnal, 25 kg fogyás tehát 4-6-12 hónap alatt egészségesen megtörténhet. Aki 1-2 hónap alatt fogy ennyit, ott a kalória túl alacsony, a fogyás nem zsírból történik, hanem főleg izomveszteség tapasztalható, mert a szervezet sanyargatva érzi magát és pánikol (zsírt tart vissza a túléléshez). Minden olyan fogyás, ahol 2-3 hónap alatt történik 20-30 kg súlyvesztés, az látszatfogyás, vissza fog jönni a leadott súly idejénél akár hamarabb is.

Ha bárki 4, 6 vagy 12 hónap alatt éri ezt el, teljesen jó! Nem szabad sem siettetni, sem türelmetlenkedni. Minél lassabb a fogyás, annál egészségesebb, mert bármennyire is hasznos ez a test számára, a szervezet sokként éli meg. Ambivalens, de így van.

_________________________________________________________

g) Mit tartok helyes makróarányoknak?

Az étkezés 40-45%-a minimum legyen szénhidrát, a maradék nagyobb hányada fehérje, legkisebb hányada zsír. Ám, nincs semmi probléma, ha ez nem minden nap van pont ugyanígy. A minőségi táplálkozásban minőségi alapanyagokkal mindent lehet enni. Azt nem tartom célravezetőnek, ha eltolódik egy-egy makronutriens, azaz túl sok a zsír, túl sok a fehérje, túl sok a szénhidrát. Egyenes arányban jobb minden, ez a kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozás egyik alapelve.

_________________________________________________________

h) Van egy kivétel szabály, amit fontos tudnod

Alapvetően a 2000 kcal feletti alapanyagcserével rendelkező embereknek jóval többet kellene enniük, de a minőségi táplálkozásban ez kínszenvedés lenne adagokban. Ezért akinek már rögtön az alapanyagcseréje eléri a 2000 kcal-t, az kezdjen 2000 kcal-r étrenddel.

_________________________________________________________

i) Nem a szénhidrát lesz a megoldás

Amennyiben te szénhidrátokat kezdesz el számolni a 160 g elvek mentén, de egyébként nem neked való kalóriasávban vagy, a fogyás nem fog működni. NEM A SZÉNHIDRÁT A LÉNYEG, HANEM A KALÓRIA ÉS ELÁRULOK EGY TITKOT: HA A KALÓRIA RENDBEN VAN, A SZÉNHIDRÁT ARÁNYOD IS RENDBEN LESZ A  MÓDSZEREMMEL.


TEHÁT EZ AZ ELSŐ LÉPÉSED: TUDD, NEKED HÁNY KALÓRIÁRA VAN SZÜKSÉGED!

IR ÉS TÁPANYAGOK


Az inzulinrezisztencia étrendjében felhasználható nyersanyagokat

a) szénhidráttartalmuk, 

b) vércukoremelő képességük,

c) zsír- és fehérjetartalmuk alapján ítéljük meg.

SZÉNHIDRÁTTARTALOM

SZÉNHIDRÁTOK CSOPORTOSÍTÁSA

Szerkezetük alapján egyszerű és összetett szénhidrátokról beszélhetünk. Élelmiszerekre lefordítva idetartoznak a különböző cukroktól (répacukor, barna cukor, kókuszvirágcukor, méz stb.) kezdve a gyümölcsökön, zöldségeken, egyes tejtermékeken keresztül egészen a kenyerekig, tésztáig, rizsig, gabonákig és alternatív gabonákig sok minden.

Sokan annyira félnek a szénhidrátoktól, hogy amikor végig nézek egy táplálkozási naplót, kiderül, hogy a minimális 100-120 grammot sem eszik meg, ugyanakkor arról panaszkodnak, hogy éhségrohamaik, édesség utáni oldhatatlan vágyuk, falásrohamaik vannak, és rendkívül fáradékonyak. Mindez arra utal, hogy rosszul ítélték meg ezt a tápanyagot, és a túlzott mértékű megszorítással nemhogy nem javították egészségi állapotukat, hanem inkább rontottak rajta.

Legtöbbször nem az jelenti a problémát, hogy a teába, kávéba, limonádéba nem lehet cukrot tenni és ehelyett édesítő ajánlott. Inkább az szokott nehézséget okozni, hogy a menzán vagy étteremben nem lehet megenni egy jó ételt. Vásárlásnál nem vehetjük le automatikusan a gyümölcsjoghurtot, a csokikat, mert többségükben hozzáadott cukor van.

Mivel egy életre szóló életmódváltásról és étrendről van szó, ezért a mentorprogramban pontosan azt tanítom meg, hogyan lehet a tiltást elkerülni.


A szénhidrátokat az inzulinrezisztencia diétájában az alábbi csoportokba soroljuk:

 • lassan felszívódó szénhidrátok,
 • gyorsan felszívódó, de fogyasztható szénhidrátok,
 • gyorsan felszívódó és kerülendő szénhidrátok.


1. Lassan felszívódó szénhidrátok a teljes kiőrlésű lisztek és minden olyan kenyér, kifli, zsemle, hozzáadott cukor nélküli pékáru, amelyek nagyobb részt teljes kiőrlésű liszt felhasználásával készültek; a teljes gabonaszemek és álgabonák; bulgur, kuszkusz, köles, hajdina, gersli (árpa), tönkölybúza, kamut, quinoa, amaránt, ide sorolom a pur-pur lisztet és a zabot is.

2. A gyümölcsökben előforduló cukrokat meghatározott mennyiségben és napszakban, megfelelő párosítással szabad fogyasztani (olajos magvakkal, jó zsírokkal).

3. A gyorsan felszívódó szénhidrátok: túlzó répacukor, méz, nem építhető be a diétába, tehát a hozzáadott sok cukorral van a baj.

A SZÉNHIDRÁTOK FELSZÍVÓDÁSÁT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK

Az inzulinrezisztencia diétájában nemcsak a szénhidrát mennyiségét, minőségét kell figyelembe venni, hanem mindazokat a tényezőket, amelyek befolyásolják a szénhidrátok felszívódását: lassítják vagy éppen gyorsítják .


Amire figyelni kell a szénhidráton túl: fehérje- és zsírtartalom, rosttartalom, konyhatechnológia.

Rosttartalom

A rostok lassítják a szénhidrátok felszívódását. Ezért részesítjük előnyben a teljes kiőrlésű termékeket, a zabot és ezért fontos, hogy az étrendben legyen mindig zöldség.


Fehérje- és zsírtartalom

Amennyiben a fogyasztható szénhidrátot fehérjékkel és zsírokkal esszük, csökken a vércukoremelő hatás.

Konyhatechnológia, feldolgozás

Minél inkább feldolgozunk, aprítunk, darabolunk, turmixolunk, azaz a sejtfalakat roncsoljuk, annál könnyebben emészthetővé tesszük, ezáltal gyorsabb lesz a felszívódás.

Valamint minél jobban szétfőzzük, annál gyorsabban emeli a vércukorértékeket.

A pirítás, illetve az extrudálás (boltban kapható extrudált, puffasztott snackek, "kenyerek") szintén könnyebben hozzáférhetővé teszi az enzimeknek a szénhidrátot, így gyorsabb lesz a felszívódás.

AMIT ÁLTALÁBAN NEM MONDANAK EL: IR/tej/glutén kérdések

Kerülendő minden állati eredetű tehéntejtermék, akár laktózmentes, akár nem. A tej allergén faktor legtöbb esetben IR, PCOS és egyéb hormonális esetekben, ezért az elsődleges gyulladást okozó tényezőket ki kell iktatni, hogy a bélrendszer helyreállhasson.

A tej tejzsírból, tejfehérjéből, tejcukorból áll. Ezek bármelyikére diszfunkciók jelentkeznek a bélrendszerben vagy rejtett allergénként funkcionálnak.

Ha van bőrproblémád, emésztési nehézséged, akkor még fokozottabban kell ezt tesztelni, kivonni a tejféléket.

Miért fontos az állati eredetű tehéntejtermék visszaszorítása?

A tej növekedési hormonokat tartalmaz. Ez nem természetellenes, de a tejben gyorsítást fokozó, ösztrogén jellegű hormonokként funkcionálnak, amelyek felnőttkorban fogyasztva túlburjánzást, túlnövekedést (elhízást is) okozhatnak a bélrendszerben. A tejüzemekben további hozamnövelő hormonokat (pl. ösztrogén és pajzsmirigyhormonok) adnak a tejekhez élelmiszergyártás közben, amelyeket beviszel a szervezetedbe. Ez gyulladásokat generál.

Emellett a tejcukor lebontása nagy mennyiségű inzulintermelést követel, amely szintén gyulladásos állapotokat okoz a szervezetben. A magas inzulin- és cukorszint nem jó a szervezetnek, mert blokkolja a zsírégetésért felelős folyamatokat. A magas inzulinválaszt okozó termékeket tehát minimalizálni érdemes.

Ezért IR/PCO/PCOS esetén a tehéntejtermék hátráltató tényező a kiváltott inzulinválasz miatt. A hangsúly a mértéken van. Lehetőség szerint iktasd ki minél jobban, de néha fogyaszthatsz. Ha nagyon elkötelezett vagy, akkor teljesen kiiktatva rohamosan jobb eredményeket érhetsz el az egészségügyi állapotodban.

Mi a helyzet a gluténnel?

Sokan kérdezik a véleményemet a gluténról is, mivel köztudott, hogy a glutén és tej nem barátok és keresztreakciókban élnek egymással.

Glutén elhagyása csak előnyödre válhat függetlenül attól, hogy van-e érzékenységed rá. A glutén és tej golyvafokozó faktorok, vagyis hírvivői a baktériumoknak, gyulladást okozó anyagoknak, amelyek a duciság, az IR esetén fennálló gyulladást csak ronthatják. Negatív következménye egy olyan diétának, ahol eleve glutént nem tartalmazókat eszel, nincs. Ilyen a legtöbb zöldség, gyümölcs, a gabonák egy része, a húsok, a tojás.

Mivel és hogyan tudod kompenzálni azt, ha visszaszorítod a tehéntej fogyasztását?

 • kecsketej és juhtej, illetve ezekből készült sajtok bátran mehetnek
 • feta sajt szintén része maradhat az étrendnek
 • a juhtúró is barátod, de figyelj oda, mert vannak olyan juhtúrók, amiknek akár fele is tehéntejjel készül
 • növényi tejeket (kókusztej, mandulatej, rizstej, zabtej) használj tej helyett
 • növényi krémeket is próbálgass: kókuszjoghurt, mandulajoghurt, zabkrém, kókuszkrém, dr. oetker vegán tejföl
 • rakott ételekben, ragukban túlzó tejtermék (tejszín, tejföl) használat helyett alkalmazd azt, hogy tojást versz fel és növényi zabtejjel vagy rizstejjel öntöd fel az étel és akár a sörélesztő pehely is nagy barátod lehet, ami sajtos ízt ad
 • növényi sajtokat nyugodtan válassz (pl. violife), de ma már rengeteg ilyen alternatíva létezik


TEHÁT MIRE ÉRDEMES FIGYELNED?

 • A hozzáadott cukrokat minimalizáld, amennyire tudod.
 • Ízfokozókat kerüld el, mert szinte mindegyikhez társul cukor, illetve növeli az éhségérzetet, elsősorban a cukoréhséget. Miben van ilyen? Gyors pácokban, leveskockákban, bolti mártásokban, poralapokban, bolti öntetekben, bolti majonézes salátákban, stb.
 • Amennyire lehet, kerüld az állati eredetű tejtermékeket és a tejet, kivéve a kecskesajt, juhsajt, parmezán, feta sajt, növényi tejtermékek.
 • Amennyire lehet, kerüld a glutént. Ez nem manipulációt jelent, erről későbbi posztban még fogok beszélni.
 • Gyümölcsöt önmagában soha ne fogyassz, mindig párosítsd olajos magokkal vagy rostokat tartalmazó zabpehellyel, vagy rostokat tartalmazó zöldségekkel.
 • A gyorsan felszívódó szénhidrátokat is érdemes lassítani jó zsírokkal és fehérjeforrásokkal: minden, ami pürésített, magasabb cukortartalmú vagy lisztféle, az gyorsabban szívódik fel, ezért egyél mellé olajos magvakat, jó fehérjeforrásokat, zöldségeket (tehát nyugodtan egyél főzeléket, amely pürésített, mert a benne található zöldség rostja segít, de társíts mellé egy fasírtot, amiben van zabliszt, jó fehérje és a tojás, mint zsír forrás. Kezded már érteni?)
 • Minden étkezésedben legyen szénhidrát, ne vond ki, ne válassz szélsőséges módszereket.
 • A tej és glutén megvonását addig tartom indokoltnak, ameddig inzulin- és glükózértékeid nem kerülnek normál tartományba, azaz jelentős változás esetén ezeket vissza lehet építeni fokozatosan, ám életed végéig jót tehet neked, ha időszakonként nem eszel minden nap tehéntejet, glutént, stb.

ÉTKEZÉSI RITMUS IR MELLETT

Az inzulinrezisztencia diétájában az egyik fontos kritérium a napi étkezési ritmus kialakítása. A naponta több részre elosztott étrend segít az étkezések vércukoremelő hatásának korlátozásában. Legtöbb esetben négyszer, ötször, de adott esetben hatszor is érdemes étkezni. Egy-egy étkezés vércukoremelő hatása körülbelül 2-3 óra hosszáig tart ki, valamint ha azonos energiamennyiséget több étkezésre elosztva fogyasztunk el, biztosíthatjuk az optimális anyagcsere megtartását. A napi szénhidrátmennyiség több adagra osztásával a nem kívánatos étkezés utáni nagyobb mértékű vércukorszint-emelkedést is elkerülhetjük, illetve kisebb inzulinválaszt is indukálunk. Ez a testtömegcsökkentő programban betöltött pozitív hatása mellett az inzulinrezisztencia diétájában különösen fontos. Ezért, aki arra sarkall, hogy egyél 3-szor, alapvető dietetikai normák ellen beszél.


HOGYAN ÉPÜLJÖN FEL A NAP?


Bármilyen napi mennyiséget eszünk, lényeges, hogy minden étkezésnek tartalmaznia kell szénhidrátot! Nézzük ezt tovább részletezve!

_________________________________________________________

REGGELI

Ki időhiány, ki rosszul gondolt testtömegcsökkentés okán nem reggelizik, így az első étkezés sokszor az ebéd, majd ezt az otthoni, késői vacsora követi, és közben számtalanszor előfordul az estére elfelejtett nassolás, ki tudja hányszor. Ennek egyenes következménye a fáradtság, édesség utáni fokozott vágy és a kétszeri, háromszori étkezés ellenére a súlygyarapodás. A reggeli kihagyása a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának növekedésével is összefüggésbe hozható. A rendszeres reggelizés szerepet játszik a glikémiás kontroll javításában, amennyiben nagy élelmirosttartalmú összetevőket, mint teljes értékű gabonából készült ételeket, zöldséget, és folyadékot tartalmaz az első étkezés, amelyek összességükben elhúzódóbb vércukorszint-emelkedést eredményeznek.

Szervezetünk inzulin iránti érzékenysége napszakonként változik, reggel a legalacsonyabb, ezért ennek az étkezésnek a mennyiségi és minőségi követelményeit még inkább fontos betartani. Az ideális időpont reggel 6.00 és 8.00 óra között van. Ugyanaz az étel máshogy szívódik fel 10 órakor és máshogy reggel hétkor. Ez különösen az úgynevezett gyorsan felszívódó szénhidrátokra igaz.  Ezért ebben az időszakban nem javasolt a gyorsan felszívódó szénhidrátok beiktatása ÖNMAGUKBAN. Egy "bekapok egy banánt" típusú reggeli tehát kifejezetten nem előnyös IR-es számára.

Azok számára, akik korábban nem reggeliztek, a fokozatosság elvét érdemes alkalmazni. Néhány egyszerű reggeliötlet:

 • zabpehelyből vízzel vagy növényi itallal készült zabkása édesítőszerrel, natúr kakaóval, magvakkal és akkor kerülhet bele gyümölcs, ha valóban gondoskodunk a magas rosttartalomról és a jó zsírokról (a zabpehely nagyon jó rost forrás, a magvak pedig nagyon jó zsírforrások)
 • pur-pur kenyérből szendvics sonkával, zöldségekkel, megöntözve olívaolajjal (a pur-pur kenyér jótékony hatásairól a IR szemszögéből később fogok említést tenni, most azt boncolgatom, hogy a kenyér önmagában tartalmaz magvakat is, amelyek szintén lassítják a felszívódási sebességet az olívaolaj zsírforrásával együtt)
 • omlett zöldségekkel, olívaolajjal, salátával (a tojás egy szuper élelmiszer, az olaj szintén zsírforrásunk, a zöldségek rosttartalma telít és ha eszünk hozzá kenyeret, ellensúlyozott ennek sebessége a rostok és zsírok segítségével)

_________________________________________________________

EBÉD

Mindig ez legyen a legtartalmasabb étkezés. Fontos, hogy nagyobb részének lassú felszívódásúnak kell lenni. Ebbe a kritériumba sok minden belefér: egy finom leves, egy feltét (húsból, tojásból), lassan felszívódó zöldségkörettel kiegészítve és utána még egy kis idénygyü- mölcs is nasinak. Nemcsak finom, hanem hosszabb időre teltségérzetet biztosít, ugyanakkor nem lesz fáradtságérzetünk egy fél óra múlva, sőt energikusabbak leszünk. Kihagyni semmiképp nem szabad, még a munka hevében sem.


Néhány ebédötlet:

 • rakott karfiol kölessel, darált pulykamellel (a köles szénhidrátforrásunk, de az egészségesebb verzióként értelmezhető, a felszívódását javíthatjuk például nehéz tejfölös öntet helyett felvert tojással és zabtejjel, a pulykához adott kókuszolaj pedig újfent támogatja az egész étel vércukoremelő hatásának lassítását)
 • lencsefőzelék roston sült csirkemellel (a lencse kiváló növényi fehérje forrás, a csirkével együtt egy lassabb tempóban segíti az étkezést, laktató, finom, nem fogyókúra-érzetű)
 • zöldséges, húsos ragu basmati rizzsel (a basmati rizs indexe jobb a többi rizshez képest, ezért ajánlom IR-eseknek, s ha jó rostforrásokkal kombinált mint egy vegyes zöldséges ragu (cukkini, répa, kelbimbó, karfiol, padlizsán, paprika, paradicsom, stb) hosszítjuk a szénhidrát okozta inzulinválasz idejét.

_________________________________________________________

VACSORA


A három főétkezést figyelembe véve ez a második legtöbb szénhidrátot tartalmazó étkezés. Az időpont tekintetében nem "az este 6 óra után nem eszem" elvhez kell igazodni, hanem az előző étkezés időpontjához, illetve a lefekvésünk órájához. Kerülni kell a szervezetedet megterhelő ételeket, mint amilyenek a finomított szénhidrátok, édességek, túlzott tejtermékek, az adalékanyagokat tartalmazó ételek.

A vacsora legyen könnyű, mégis tápanyagban dús!

Nem csak a saláta lehet főszereplő. Nem kell kerülni a szénhidrátot. Ahogy a túlevés, úgy a koplalás és sanyargatás sem jó megoldás. Azt már megtanulhattátok tőlem, hogy kampányszerűen kiállok a szénhidrátok mellett. A jó szénhidrátok mellett. A zöldségek, az értékes gabonák, a friss gyümölcsök mellett. Ezek közül lehet eldönteni azt, hogy mi fér bele az adott napba. Kulcs ugyanis mindenképp abban rejlik, ahogy az adott nap energiamérlege mit enged meg este. Ezért elengedhetetlen a TERVEZÉS, ITT IS. Mint a teljes életmódváltás alatt. Ha azt eszel, amit találsz, minden esélyed meg lesz arra, hogy túleszed magad vagy nem megfelelő arányokat viszel be a makrókból. A szemmérték is nagyon csalóka. Ezért egy kezdő életmódváltó ne engedje meg magának azt, hogy mértékegység specialista szemre. Senki sem az. Én is használom a mérleget. Ahogy nagyanyáink is használták a pontos sütemény adagokhoz. Az ételekben lévő adagok nem véletlenül fontosak. Ha egy tudatos étrendtervezésben szeretnénk a számunkra szükséges kalória és makró arányokon belül mozogni, akkor napra előre kell tervezni és ebben kalkulálni a vacsorának is. Az egész napos étrend alkotásban én 3 fő étkezésre koncentrálok. És a maradék makrókra tervezem a kis étkezéseket. Sokan ezt ott rontják el, hogy reggeltől estig kezdenek el étkezésenként tervezni és így a vacsora már elhanyagolható mennyiséget kap, aminek következménye 2 óra múlva a "nem bííííírom...." érzés és a hűtő feltörése. Míg egy gondosan, előre tervezett vacsora, amiben minden fontos tápanyag megvan, ezt a lehetőséget kizárja.

Néhány vacsoraötlet példa:

 • 1 pár virsli, pur-pur kenyér, vegyes zöldsaláta
 • csirkemájas saláta bacönnel, kecskesajttal
 • görög saláta feta sajttal, olívaolajjal, sült csirkecombbal
 • sült csirke grillezett zöldségekkel, olívaolajjal készült mártogatóssal

_________________________________________________________

SNACK, AZAZ KIS ÉTKEZÉSEK

Az ötszöri étkezés, amelyben a tízórai és az uzsonna, szükség esetén a pót vacsora jelenti a kis étkezést, biztosítja azt, hogy nincs közben nassolás. Sem egy capuccino, sem egy alma, vagy egy kis keksz. Nincs erre szükség, hiszen ötször eszünk! Ezeknek az IR-barát verziói természetesen beépíthetők az étkezésekbe. A tízórai és uzsonna hozzásegít ahhoz, hogy kevésbé éhesen üljünk asztalhoz a főétkezéseknél, elkerülve a "bármit megeszek, csak gyorsan!" gyakorlatot. Az ötszöri-hatszori alkalom egyszerre nem jelent óriási adagot!

Óriási tévhit, hogy nem lehet enni gyümölcsöt anyagcsere betegségek esetén. Akkor nem jó az étkezés, ha nem figyelünk oda ezen gyors cukrok felszívódásának lassítására. Önmagában tehát egy lédús görögdinnyét nem szerencsés elmajszolni, de ha párosítunk mellé pár szem olajos magot, máris sokat tettünk.

Néhány snackötlet:

 • gyümölcs + mag párosítás (a gyümölcsben lévő rost már lassít a szénhidrát sebességén, ha de ha rásegítünk az olajos magvak jó zsírforrásaival, ezt még jobban nyújthatjuk)
 • zablisztből, tojásból készült gyümölcsös muffin (a zab, ahogy már említettem jó rostforrás, és a rost az egyik segítőnk a felszívódási sebességben, a tojás szintén zsírforrás és ezek mellé a gyümölcs bátran kombinálható)
 • friss sonka, zöldségek puffasztott barnarizs szelet olívaolajjal megkenve (bár a roncsolt szerkezetű puffasztott rizs gyorsan szívódik fel, ha egy kevés olívaolajjal megkenjük és friss, zamatos zöldségek rostjával kombináljuk, mehet kis étkezésre)
 • növényi tejes chia puding bogyós gyümölcsökkel (a chia mag nagyon jó rost- és zsírforrás, a növényi tej mint zsírforrás együtt biztosítja a chia maggal, hogy gyümölcsöt is bátran fogyaszthatunk ebben az ételben)
 • kókusztejes kávé kevés maggal kombinálva (kávé, növényi tej és mag, kis étkezés része lehet)


AKKOR MOST MI VAN? :)

Nyugi, nagyon röviden mondom el újra....

 1. Saját energiaigényeddel kell kezdeni, mert ha szénhidrátokat kezdesz számolni, de a kalória nem jó, nem fogsz fogyni. Nagyon nagy tévhit a szénhidrátok egyedüli számolgatása, mert nem ez a megoldás és ezért nagyon téves a 160 grammos diéta félreértelmezett rendszere.
 2. IR esetén nem barátunk a tehéntej mindaddig, amíg hormonszintjeink (inzulin- és cukorértékek) nem javulnak.
 3. A tehéntej minél nagyobb arányú kivonásával párhuzamosan mehet kecsketej, juhtej, ezekből készült termékek, növényi tejek, feta sajt, parmezán.
 4. A glutén nem barátja a gyulladásoknak és az IR-es állapot egy gyulladásos folyamat, főleg, ha kövérséggel párosul. Maga az elhízás is egy gyulladt folyamategyüttes.
 5. Gyümölcsöt önmagában soha ne egyél, mindig párosítsd magvakkal.
 6. Az ételeidet úgy érdemes összeállítani, hogy legyen a szénhidrátok mellett zsír- és fehérjeforrás.
 7. Reggelizz, nagyon rossz szokás ennek elmulasztása.
 8. Egyél 4-5-ször a nap folyamán, legyen 3 főétkezésed (az ebéd legyen a legtartalmasabb), mellette iktass be kisebb étkezéseket, de ezeken túl ne nassolj.
 9. Barátunk a rost, mert önmagában segít a felszívódási sebesség lassításában, éppen ezért fontos a zöldség és akár a zab is mint kiváló rostforrás. Sütiket bátran készíts zablisztből, nagyon jól viselkedik muffin, palacsinta, piskóta tésztában és segíti az inzulinrendszered.

FOLYTATJUK....


Mindenek felett fontos az, hogy sose legyetek öndiagnosztizálók. Az IR vagy DIAB meglétét orvosnak kell diagnosztizálni és fontos, hogy ez milyen szintű. Ha már inzulinnal kezelt diabéteszről beszélünk, ott szigorú orvosi kontroll kell egy étrend mellé, ezért kérem, hogy ebben az esetben mindig szorítkozz saját orvosod terápiás javaslataihoz. Ez nem táplálkozási tanácsadás, nem helyettesítem és nem bírálom felül saját kórtörténeted megoldórendszerét. Egy mentorprogramos esetében természetesen közös munkával megfelelő rálátást kapok mindenre, de ismeretlenül csak akkor és úgy olvasd a tartalmaimat, ha tisztában vagy saját egészségügyi állapotoddal!

Kovács Klaudia - Túlszeretni | NYOMDAI KIADÁS

Egy kövér lány voltam, aki egész életében le akart fogyni. Sokáig nem tudtam, hogy a bennem lakozó személyiségek miért csatáznak egymással. Hogy egyáltalán miért találkozom más és más arcaimmal, s miként kellene ezeket kezelnem. Nőként sok szerepet öltünk magunkra, még az előtt is, hogy párra lelnénk. Amikor csak az ÉN lakozik a lelkünkben és nincs mellettünk más, már akkor is sokféle módon jelenünk meg a napjainkon. Minden azzal kezdődött nálam a személyiségfejlesztésemben, hogy boldog akartam lenni. Viszont nem feltétlenül tudtam, ez mit is jelent. Elvárásokat támasztottam az elképzeléseimmel szemben, s ha bármi másként alakult, mint azt ahogyan én vázoltam kötelező kimenetelként, rögtön falakba ütközött az aktuális álomképem. Valahogy ilyen módon találtam rá az életemben az ételre, mint vigaszdíjra, mint egy láthatatlan barátra, aki sosem bánt, aki sosem beszél vissza, aki mindig örömet akar okozni, aki feltétel nélkül ki is elégíti a vágyaimat. E könyv írásakor már tudom, hogy a kövérség búcsút vett tőlem. Nem csak elértem az áhított testsúlyomat, de egy olyan életet is felépítettem, amelyben felelősséggel tartozom hozzám hasonló emberek döntéseiért is. Öt éve blogot írok a történetemről. Úgy kellett ezt a könyvet megírnom és az olvasó úgy olvashatja el a fejezeteket, hogy az a tény már befolyásolja az írottak értelmezését: sikerült lefogynom. Ezért a sorok legalább annyira elmesélt élmények öt év vonatkozásában, mint amennyire a jelenre vonatkozó felfedezések, felismerések is. Sőt, valójában a ma megtapasztalásaira lehet igazán értelmezni a változásomat. A könyv egyszerre a múltam, a jelenem és a remélt jövőm is.

4 990 Ft 7 990 Ft

Senorita MINI VIP tagság 2023

A VIP CSOMAG ELEMEI: Senorita VIP tagság 6 hónapra Online tanulófelület 6 hónapra Kidolgozott életmódprogram 6 hónapra Nyomdai eszközrendszer (A-B kártyapakli) a 6 hónapos programra Hosszabbítható tagság további blokkokra

16 000 Ft